Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπακογιάννη: «Ενίσχυση της ασφάλειας»
  • [02] «Δημιουργία συνθηκών ειρήνης και συνεργασίας»

  • [01] Μπακογιάννη: «Ενίσχυση της ασφάλειας»

    Τον «ενεργό και σημαντικό ρόλο» της Ελλάδας στην εμπέδωση της σταθερότητας, την ενίσχυση της ασφάλειας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ανέδειξε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της σήμερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικο-ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η στρατηγική ασφάλειας της Ελλάδας αποσκοπεί αφενός στη συμμετοχή της στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια (μέσω του ΝΑΤΟ, των σχετικών μηχανισμών της ΕΕ και του ΟΗΕ) και αφετέρου στην επίτευξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας - μειώνοντας κάθε απειλή που μπορεί να προέλθει από διμερή προβλήματα και προωθώντας με κάθε τρόπο την ασφάλεια και την ειρήνη στη Ν.Α.Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    Η κ.Μπακογιάννη απευθύνθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση με την άνεση της προτέρας της θητείας ως παλαιό μέλος της Συνέλευσης και υπενθύμισε πως μολονότι τα Βαλκάνια σήμερα «δεν παίζουν στα βραδυνά δελτία ειδήσεων», άφησαν ως παρακαταθήκη ορισμένα «μαθήματα». Τα Βαλκάνια «μάς δίδαξαν» είπε η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, «ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα: ανάληψης μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων ενίσχυσης της ειρήνης, αστυνομικής διοίκησης, ταχείας και αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε επείγουσες κρίσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, σταθεροποίησης ευάλωτων κοινωνιών, μάς δίδαξαν ότι θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο σχεδιασμό και τη διανομή βοήθειας για την εμπέδωση της ειρήνης».

    Προβάλλοντας εξάλλου τον «καταλυτικό ρόλο» που ασκεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε πως «μια σταθερή Ν.Α.Ευρώπη παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και φυσικά την Ελλάδα», αναφέρθηκε δε ειδικότερα: στο Κόσοβο, όπου μια «εποικοδομητική πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στις δύο πλευρές, για να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, έστω και αν απαιτηθεί περισσότερος χρόνος ο οποίος πρέπει να δοθεί αν χρειαστεί».

    Στο Μαυροβούνιο - την ανεξαρτησία του οποίου «χαιρέτισε θερμά», στη Σερβία - η οποία δεν πρέπει να στερηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική, διότι «καμία Βαλκανική ισορροπία δεν μπορεί να αγνοήσει τη Σερβία», στην ΠΓΔΜ - τη σταθερότητα, εδαφική ακεραιότητα, οικονομική πρόοδο και ευρωπαϊκή προοπτική της οποίας στηρίζει η Ελλάδα. Επ΄αυτού, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε ότι η διμερής διαφορά για το όνομα ελπίζει σύντομα να λυθεί, ώστε να μην υπάρχει πλέον εμπόδιο στη « εμπέδωση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών».

    Αναφορικά με την Τουρκία, η ελληνίδα υπουργός ανέτρεξε στις συχνές διμερείς επαφές για να τονίσει την προσήλωση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας - «πρόκειται για μια συνειδητή στρατηγική» υπογράμμισε, «η οποία όμως δεν είναι άνευ όρων. Συναρτάται με την ανταπόκριση της Τουρκίας στις δεσμεύσεις της και τις υποσχέσεις της».

    Ως προς την Κύπρο - η οποία «θα πρέπει να γίνει σύντομα και στην πράξη μια ενωμένη ευρωπαϊκή χώρα» - η κ.Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι το Κυπριακό είναι ένα «διεθνές» θέμα και τόνισε πως «οι αρχές που θα πρέπει να μας καθοδηγούν στην αναζήτηση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης θα πρέπει να συνυπολογίσουν το έργο που έχει γίνει από τον ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο».

    Η κ.Μπακογιάννη τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης μιας «αυθεντικής στρατηγικής εταιρικότητας της ΕΕ με τη Ρωσία», υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος με τις ΗΠΑ και διαθέτει παλαιούς δεσμούς φιλίας με το Ισλάμ και τον αραβικό κόσμο, τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης λύσης στο Μεσανατολικό και ζήτησε από τα Κοινοβούλια να διαδραματίσουν το «θεμελιώδη ρόλο» που μπορούν να ασκήσουν στην «καλύτερη χρήση των εργαλείων της Εξωτερικής, Αμυντικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφαλείας».

    Σε ερωτήσεις των βουλευτών που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΔΕΕ για την Τουρκία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, το Ιράν και το ευρω-σύνταγμα, κλήθηκε να απαντήσει η υπουργός Εξωτερικών.

    Αναλυτικότερα, η κ.Μπακογιάννη παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και η συμβίωση αυτή «θα μπορούσε να γίνει καλύτερη, αν η Τουρκία αποφάσιζε να γίνει μια πλήρως δημοκρατική χώρα» με την έννοια που αποδίδει η ΕΕ στον όρο.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε αφενός ότι πρόκειται για μια υποχρέωση την οποία η Τουρκία «δεν μπορεί να αποφύγει. Αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το οποίο ισχύει για τους πάντες διότι δεν υπάρχει Ευρώπη a la carte» και αφετέρου ότι πρόκειται για «ένα θεμελιώδες στοιχείο στην αντίληψη της ΕΕ, καθώς αναφέρεται στο ελεύθερο εμπόριο».

    Η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε επίσης ότι στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις «πρέπει να παραμερίσουμε τα στερεότυπα» για να υπάρξουν προωθητικά βήματα - «υπάρχει μια νευρικότητα στο περιβάλλον, οι πολιτικοί μιλούν κατά ένα τρόπο, ο Τύπος είναι έτοιμος να αντιδράσει κατά άλλο τρόπο. Πρέπει λοιπόν να κυριαρχηθούμε και η Τουρκία πρέπει να καταβάλει τη δύσκολη προσπάθεια προσαρμογής στο ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε σχετικά.

    Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η κ.Μπακογιάννη τόνισε ότι το Σχέδιο Ανάν είναι ιστορία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι στο παρελθόν η ίδια είχε πεί πως «το σχέδιο Ανάν είχε κάποια θετικά στοιχεία. Οι Ελληνοκύπριοι όμως απέρριψαν το σχέδιο. Η όποια προτεινόμενη λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη βούληση του λαού. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί ένα νέο σχέδιο, που θα είναι αποδεκτό από τις δύο κοινότητες». Αναφορικά με τις «διαφορές» Αθήνας-Λευκωσίας, η κ.Μπακογιάννη απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «έχουμε κοινούς στρατηγικούς στόχους. Κάποιες διαφορές τακτικής μπορεί να υπάρχουν. Είμαστε όμως δύο ανεξάρτητες χώρες που έχουμε αδελφικές σχέσεις».

    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η κ.Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουν ενταξιακή προοπτική όλες οι βαλκανικές χώρες - όχι μόνο για τους λαούς της περιοχής, αλλά και για τη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής». Στο πλαίσιο αυτό, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε ότι απ΄αυτό τον προσανατολισμό δεν πρέπει να αποκοπεί η Σερβία - «πρόκειται για μια μεγάλη χώρα και για ένα λαό που δεν πρέπει να ταπεινωθεί» τόνισε.

    Ως προς τις εξελίξεις στο Ιράν, η κ.Μπακογιάννη σημείωσε ότι επί του θέματος «η ΕΕ μπόρεσε να αναλάβει μιαν ηγετική πρωτοβουλία. Ήταν μια καλή στιγμή στην ιστορία της ευρωπαϊκής πολιτικής» τόνισε και πρόσθεσε πως η σχετική πρόταση θα ανακοινωθεί όταν κριθεί σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία της, όπως θα έχουν κατασταλάξει.

    Τέλος, η κ.Μπακογιάννη αναφερόμενη στην εκκρεμότητα του ευρω-συντάγματος απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι «ασφαλώς η χρονική μετάθεση που αποφασίστηκε στη σύνοδο Κορυφής, δεν άφησε την πολιτική ηγεσία περήφανη με τον εαυτό της. Ελπίζουμε ότι σε ένα χρόνο, το γενικό πλαίσιο θα είναι καλύτερο, αλλά ούτε τότε τα πράγματα θα είναι εύκολα. Πάντως, είναι βέβαιο ότι η παρούσα διεύρυνση θα ολοκληρωθεί, αλλά νέα διεύρυνση δεν θα μπορέσει να υπάρξει με τη συνθήκη της Νίκαιας».

    Συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Φ.Ντούστ-Μπλαζί

    «Η ελληνική εξωτερική πολιτική επιδιώκει να έχει η χώρα τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους εταίρους, κατά μείζονα λόγο με τη Γαλλία, με την οποία υπάρχει μια παραδοσιακή φιλία και μια εξαιρετική συνεργασία», σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επεξηγώντας το πλαίσιο της επίσκεψής της και των επαφών της στο Παρίσι.

    Μετά από συνάντηση μιας ώρας που είχε με το Γάλλο ομόλογό της Φ.Ντούστ-Μπλαζί, η κ.Μπακογιάννη παρατήρησε ότι είχε την ευκαιρία μιας γενικότερης ανασκόπησης - τόσο για τα θέματα που απασχόλησαν πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και για τα διμερή ζητήματα που βρίσκονται «σε εξαιρετικό επίπεδο», αλλά επίσης για το Κυπριακό και τις ευρωπαϊκές θέσεις έναντι της Τουρκίας.

    Σε ερώτηση σχετική με τις θέσεις της ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία, η κ.Μπακογιάννη παρατήρησε ότι «η ΕΕ χτίστηκε πάνω σε συγκεκριμένες αρχές και αξίες, κάθε χώρα επομένως που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, πρέπει να σέβεται αυτές τις αρχές - δηλαδή να ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η ΕΕ»

    Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε εξάλλου, ότι στις επαφές της συνομιλεί σε επίπεδο πολιτικό και κομματικό (κυρίως στην αυριανή συνάντησή της με τον υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί), καθώς η εσωτερική πολιτική μιας χώρας αντανακλά και τη γενικότερη πολιτική της χώρας.

    [02] «Δημιουργία συνθηκών ειρήνης και συνεργασίας»

    Την επικείμενη ολοκλήρωση του ελληνο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου ανήγγειλε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας.

    "Στις αρχές του 2007 θα διασυνδεθούν τα εθνικά συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας", είπε ο Ελληνας υπουργός, απευθυνόμενος σε διεθνές συνέδριο για την ενέργεια, το οποίο εγκαινίασε μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

    "Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις παραγωγικές περιοχές της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας στα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Ευρώπης", είπε ο Ελληνας υπουργός, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία του έργου.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι σκοπός της ελληνικής πολιτικής είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας, ώστε "οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου να απολαύσουν τους καρπούς της οικονομικής ανάπτυξης που ιστορικά δικαιούνται".

    "Η παρουσία μας στην Τουρκία παρέχει την ευκαιρία να αναφερθώ στη μεγάλη σημασία και τον ιδιαίτερο ρόλο της ενεργειακής συνεργασίας, προς όφελος των δύο χωρών, των λαών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής", τόνισε ο Ελληνας υπουργός. "Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων και των ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά μας και θα ανταποκριθούμε στις ιστορικές προκλήσεις της εποχής μας", κατέληξε.

    Ο κ. Σιούφας θα έχει απόψε συνάντηση με τον ομόλογό του και με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του συνεδρίου για την "ασφάλεια της ενέργειας" που οργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 June 2006 - 18:30:18 UTC