Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας το κυπριακό

  • [01] Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας το κυπριακό

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά την τοποθέτησή του στην ηγεσία του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιεί σήμερα ο κ. Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος είχε μακρά συνάντηση με την Ελληνίδα ομόλογό του κ. Ντόρα Μπακογιάννη και νωρίς το απόγευμα επρόκειτο να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης - η οποία συνοδεύτηκε από γεύμα εργασίας - οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου διαβεβαίωσαν για τη στενή και αγαστή συνεργασία, όπως και για τον απόλυτο συντονισμό μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κα Μπακογιάννη, του "πρωταρχικού και μεγάλου στόχου που είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι για τη χώρα μας το Κυπριακό είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και ότι Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται από κοινού για την υιοθέτηση μιας λύσης που θα βασίζεται "στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στη συνολική προσπάθεια που έχει γίνει από τους γενικούς γραμματείς του Οργανισμού και στο νέο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με δεδομένο ότι η Κύπρος είναι εδώ και διόμιση χρόνια πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έκαναν μία ανασκόπηση όλων των θεμάτων και αντάλλαξαν απόψεις τόσο για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής όσο και για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των επερχόμενων εξελίξεων. "Είχαμε μία λαμπρή συνεργασία με τον κ. Γιώργο Ιακώβου, η οποία θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί ακόμη περισσότερο με τον κ. Λιλλήκα, με τον οποίο άλλωστε γνωριζόμαστε από παλιά", είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών καλωσορίζοντας τον Κύπριο ομόλογό της.

    Την ιδιαίτερη χαρά του που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα εξέφρασε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι "θα συνεχιστεί η εξαιρετική και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων και γενικότερα των δύο κυβερνήσεων για κοινούς σχεδιασμούς στα θέματα με πρώτο το Κυπριακό".

    Ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε πολύ παραγωγικές τις συνομιλίες του με την κα Μπακογιάννη και είπε ότι η επίσκεψή του θα βοηθήσει και στην καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης του Κύπριου προέδρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, στις αρχές Ιουλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονικό όριο που θέτουν η Αθήνα και η Λευκωσία για την εκπλήρωση από την πλευρά τηςΤουρκίας της δέσμευσης που έχει αναλάβει για εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης , η κα Μπακογιάννη παρέπεμψε στη σχετική αναφορά των συμπερασμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής όπου αναφέρεται ότι "εντός του 2006 η Τουρκία θα κριθεί για τη δέσμευσή της να υλοποιήσει το πρόσθετο πρωτόκολλο".

    Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε κατ΄αρχήν ότι συμφωνεί απολύτως με την κα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το διάστημα από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο - οπότε αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής - με τρόπο παραγωγικό για να πειστεί η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε λύση. Μας ενδιαφέρει επί της ουσίας και όχι για να δημιουργούνται εντυπώσεις, είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν η Κύπρος είχε ή όχι απειλήσει με βέτο πριν από το τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι "η απειλή βέτο είναι πιο αποτελεσματική από την άσκηση βέτο", διευκρινίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα ασκήσει βέτο αλλά, είχε, ωστόσο, υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για να συμπεριληφθούν στο κείμενο. Εμείς είπαμε ότι θέλουμε ουσιαστικές αλλαγές, είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό επίτευγμα, το οποίο θα επαναλαμβάνεται και θα είναι πολύ χρήσιμο στην πορεία", το γεγονός ότι στο κείμενο του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπήρξαν αναφορές στα πολιτικά κριτήρια και στο Κυπριακό. "Εάν δεν είχαμε πετύχει τους στόχους μας δεν θα άνοιγαν τα κεφάλαια", είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

    Τέλος, σε ερώτηση αν είναι εφικτή η απόλυτη ταύτιση στρατηγικής μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η κα Μπακογιάννη επισήμανε ότι "θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε απόλυτη ταύτιση στους στρατηγικούς στόχους και απόλυτη γνώση και ενημέρωση στα διάφορα βήματα κατά την άσκηση της τακτικής". Εάν υπάρχουν επιμέρους τακτικοί χειρισμοί, αντιμετωπίζονται, είπε η υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι "δεν υπάρχει διαφορά στους στρατηγικούς στόχους Ελλάδας και Κύπρου, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει. Εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση.

    "Το ίδιο θα απαντούσα και εγώ", συμπλήρωσε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Λιλλήκας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 June 2006 - 14:30:16 UTC