Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάπλαση της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

  • [01] Ανάπλαση της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

    Αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, που προβλέπει διπλή ανάπλαση στην περιοχή του Ελαιώνα και στη λεωφ. Αλεξάνδρας. Οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν σε σημερινή συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά με τον δήμαρχο Αθηναίων Θ. Μπεχράκη και τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Βαρδινογιάννη. Η πλευρά του Παναθηναϊκού εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για τους χειρισμούς του υπουργού, ενώ ο κ. Σουφλιάς -γνωστός για τα φιλοπαναθηναϊκά του αισθήματα- απευθυνόμενος στον κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη του είπε με νόημα: «Και τώρα δώστα όλα και φέρε τον Σαβιόλα».

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Βαρδινογιάννης, τα έργα αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο 2007 και το νέο γήπεδο θα είναι έτοιμο το 2008.

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τους πολίτες της Αθήνας, για την Παναθηναϊκή οικογένεια αλλά και για το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η ρύθμιση προβλέπει μία εξαιρετικά σημαντική Μητροπολιτική Παρέμβαση και τη συνδυασμένη αστική ανάπλαση και ανάπτυξη των περιοχών λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων και αποβλέπει ιδίως:

    α. Στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πρωτεύουσα.

    β. Στη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής στο ιδιαίτερα επιβαρημένο τμήμα της πόλης των Αμπελοκήπων στο οποίο συγκεντρώνονται σημαντικές δημόσιες δραστηριότητες (Νοσοκομεία, Δικαστήρια, Δημόσιες Υπηρεσίες, κλπ)

    γ. Στη δημιουργία μεγάλου πόλου αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών που θα εξυπηρετεί ζωτικές λειτουργίες ολόκληρου του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας και τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών περιοχών βιομηχανικής συγκέντρωσης. Ο νέος πόλος πολλαπλών λειτουργιών στον Βοτανικό, θα τροφοδοτήσει οικονομικά την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων σε μια περιοχή που σήμερα βρίσκεται σε αδράνεια, με παράλληλη εξασφάλιση των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.

    Οπως τόνισε ο υπουργός, η προτεινόμενη μητροπολιτική παρέμβαση είναι στρατηγικής σημασίας, αφού θα λειτουργήσει ως μοχλός για να τεθεί σε εφαρμογή και να συγκεκριμενοποιηθεί το πρόγραμμα ενοποίησης των χώρων πρασίνου και οι γενικοί στόχοι ανάπλασης της περιοχής Αμπελοκήπων.

    Παράλληλα, η καθιέρωση της περιοχής Βοτανικού ως νέου πόλου πολλαπλών λειτουργιών και η αρμονική ένταξή του στην πόλη θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση για την εξυγίανση, τόνωση και αναζωογόνηση μιας ιδιαίτερα υποβαθμισμένης περιοχής του Ελαιώνα με τις προτεινόμενες σύγχρονες αθλητικές, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, με την προϋπόθεση δημιουργίας ελεύθερων χώρων πρασίνου και ενοποίησης με τους ευρύτερους χώρους αναψυχής.

    Ο υπουργός διευκρίνησε ότι η επιτρεπόμενη μέχρι σήμερα δόμηση των 60.000 τμ που αντιστοιχεί στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μεταφέρεται στο Βοτανικό, σε μία περιοχή χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά πλέον συμβατή για την υποδοχή αυτού του κτιριακού όγκου. Πρόκειται για μία έκταση με παλιά βιομηχανικά κτίρια, που απομακρύνονται και διαμορφώνεται κατάλληλος χώρος για την υποδοχή του γηπέδου.

    Με την απομάκρυνση του γηπέδου από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας γίνεται επιτέλους δυνατή, πρόσθεσε, η έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος Ενοποίησης Χώρων Αστικού Πρασίνου στην ανατολική πλευρά του Λυκαβηττού που θα αναβαθμίσει μία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας. Η παρέμβαση αυτή ενοποιεί τους χώρους πρασίνου του Λυκαβηττού με τις προσφυγικές πολυκατοικίες προσθέτοντας συνολικά 100 στρ. κοινόχρηστου πράσινου στην περιοχή αυτή.

    Ο υπουργός επανέλαβε και σήμερα, πως αρκεί η διατήρηση 2, από τις 8, προσφυγικών πολυκατοικιών. Έτσι, είπε, και θα διατηρηθεί αυτό το σημαντικό στοιχείο ιστορικής μνήμης και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αλλά και θα δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθεί αυτός ο σπουδαίος χώρος πρασίνου, βυθίζοντας ταυτόχρονα στο σημείο αυτό τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. "Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί να αντιδρά οποιοσδήποτε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο", σημείωσε.

    Το πρόγραμμα της ταυτόχρονης ανάπλασης υποστηρίζουν οι παρακάτω ειδικές μελέτες:

    - Περιβαλλοντική έκθεση όπου και αναφέρονται οι εναλλακτικές θέσεις που είχαν εξετασθεί για τη μετεγκατάσταση του γηπέδου και κυρίως οι επιπτώσεις του προγράμματος στην ευρύτερη περιοχή

    - Κυκλοφοριακή προμελέτη για την κατβ αρχήν θεώρηση και ρύθμιση των κυκλοφοριακών απαιτήσεων του προγράμματος

    - Κτηματογραφική μελέτη

    - Γεωτεχνική Έρευνα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, στον Βοτανικό, σε μία συνολική περιοχή περίπου 180.000 τμ, θα επιτραπεί κάλυψη 40% και η δομημένη επιφάνεια θα καλύπτει: για το γήπεδο ποδοσφαίρου 53.000 τμ, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ 8.500 τμ και το Δημοτικό Πολυλειτουργικό Κτίριο 42.500 τμ. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου, οι συνοδευτικές αθλητικών δραστηριότητες θα είναι σε ποσοστό 17,5% επί του συνόλου δηλαδή 9.275 τμ και οι εμπορικές δραστηριότητες θα είναι επίσης σε ποσοστό 17,5% επί του συνόλου, δηλαδή 9.275 τμ.

    Για τη γενικότερη αναβάθμιση και ομαλή λειτουργία της περιοχής, λόγω του ότι προβλέπεται να φορτιστεί με τη χρήση του γηπέδου, προωθείται παράλληλα και επισπεύδονται οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και διάνοιξης των βασικών κυκλοφοριακών αξόνων και απαιτούμενων έργων υποδομής που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα και σημαντικά και για όλη την περιοχή του Ελαιώνα, όπως:

    α. Η ανακατασκευή και διαπλάτυνση της οδού Αγ.Άννης από την Ιερά Οδό έως την Π.Ράλλη

    β. Η κατασκευή λεωφ. Πρ.Δανιήλ από την Π.Ράλλη έως την Λεωφ. Αθηνών

    γ. Η διαπλάτυνση οδού Αγ.Πολυκάρπου από την Αγ.Αννης έως την Λεωφ. Πρ. Δανιήλ

    δ. Η διαπλάτυνση οδού Ορφέως από την Αγ.Αννης έως την Λεωφ. Πρ.Δανιήλ

    ε. Η ανακατασκευή και διαπλάτυνση της οδού Μαρκόνι από την Ιερά Οδό έως την Λεωφ. Αθηνών

    στ. Η διαμόρφωση - διευθέτηση συλλεκτήριου κλειστού ορθογωνικού αγωγού Πρ.Δανιήλ και

    ζ. Η διαμόρφωση χώρων πρασίνου.

    Με όλα τα παραπάνω, κατέληξε ο κ. Σουφλιάς, είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας. "Χρόνια προβλήματα επιτέλους βρίσκουν λύση. Ξέρετε ότι είμαι οπαδός του Παναθηναϊκού και αυτό ίσως με κάνει ακόμα πιο ικανοποιημένο. Ξέρετε καλά όμως και κάτι άλλο: Ότι όσα έκανα δεν τα έκανα ως οπαδός του Παναθηναϊκού, αλλά ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ήταν απόλυτη ανάγκη να προχωρήσουμε στην ανάπλαση της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπως και να φτιάξουμε αυτόν τον πολυλειτουργικό πόλο στο Βοτανικό, ώστε να αρχίσει και εκεί η αναβάθμιση αυτής της περιοχής. Και φυσικά, έπρεπε επιτέλους να αποκτήσει ένα σύγχρονο γήπεδο ο Παναθηναϊκός".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 June 2006 - 16:30:18 UTC