Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής εξετάστηκαν στην κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης
  • [03] Συνάντηση Αλαβάνου με εργαζόμενους στο ΙΚΑ

  • [01] Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής εξετάστηκαν στην κυβερνητική επιτροπή

    Με θέματα εξωτερικής πολιτικής ασχολήθηκε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εξερχόμενη, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή ενημερώθηκε και έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για τα Βαλκάνια, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν, για το Κυπριακό, υπό το πρίσμα της επίσκεψης του βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκαμπάρι, καθώς και για την ευρωτουρκική προοπτική.

    Ερωτηθείσα για την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι θα γίνει ανασκόπηση των εξελίξεων και θα συζητηθούν όλα τα θέματα για τον καλύτερο και συνεχή συντονισμό των δύο κυβερνήσεων.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις με τον κ. Παπαδόπουλο, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ωστόσο πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία πρωθυπουργού και Κύπριου προέδρου, καθώς και των δύο υπουργών Εξωτερικών για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

    Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε επίσης ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το Κυπριακό, σημείωσε, συζητείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αφορά την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

    Σε ερώτηση για ενδεχόμενες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε ότι η άποψη των ΗΠΑ είναι γνωστή, ωστόσο η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αφορά την ΕΕ.

    Νωρίτερα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ρωτήθηκε για τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα και είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει οικονομική, λειτουργική και πολιτική ανεξαρτησία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πάντα σέβεται αυτή την ανεξαρτησία.

  • ** Νωρίτερα ο κ.Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ.Σουφλιά.

  • ** Αύριο, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το δήμο Αθηναίων, Κώστα Σκανδαλίδη.

    [02] Δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης κατά τη σημερινή του συνέντευξη παρουσίασης του έργου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), ερωτηθείς από δημοσιογράφους, δήλωσε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ανεξάρτητος παράγων, έχει δικαίωμα να διατυπώνει θέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση ακούει προσεκτικά όπως άλλωστε και όλων των άλλων κοινωνικών παραγόντων, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να κρίνεται από το έργο και την πολιτική της.

    Ειδικότερα, σχετικά με τη συζήτηση για το ασφαλιστικό ο κ. Τσιτουρίδης επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αν και σημείωσε ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων οφείλει να υποστηρίξει την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου δηλαδή τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

    Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια ηλικίας για τους σημερινούς ασφαλισμένους στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν στο διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, θα παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία και η κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας θα κληθεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις.

    Σχετικά με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, ο κ.Τσιτουρίδης δήλωσε ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά και ότι παραμένει ο στόχος της βελτίωσης και της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Οργανισμού.

    Ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος σημείωσε ότι το 2005 χορηγήθηκαν δελτία κοινωνικού τουρισμού σε μακροχρόνια ανέργους, ενώ το 2006 θα χορηγηθούν και στις άγαμες μητέρες αλλά και στους εποχικά απασχολούμενους με τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας ανά έτος. Υπολόγισε δε ότι από το πρόγραμμα αυτό θα επωφεληθούν για τις διακοπές τους πάνω από 500.000 δικαιούχοι του Οργανισμού.

    Ο κ. Γιακουμάτος σημείωσε επίσης ότι η Εργατική Εστία επιμηκύνει την τουριστική περίοδο (από Ιανουάριο σε Ιανουάριο) και εντάσσει νέους τουριστικούς προορισμούς στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από κλήρωση 4.000 δικαιούχοι θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Κύπρο, ενώ 4.000 ακόμα δικαιούχοι θα έχουν ευκαιρία για τριήμερες θαλάσσιες εκδρομές στον Αργοσαρωνικό.

    Η διοίκηση του Οργανισμού θεσμοθετεί φέτος καινοτομίες όπως το γραφείο υποδοχής κοινού, το γραφείο ποιοτικού ελέγχου, οι έξυπνες ηλεκτρονικές κάρτες δικαιούχων, κλπ.

    Σημειώνεται ότι υπό κατασκευή βρίσκονται οχτώ νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού που θα συμπληρώσουν τους 22 που βρίσκονται εν λειτουργία.

    [03] Συνάντηση Αλαβάνου με εργαζόμενους στο ΙΚΑ

    Συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΙΚΑ θα ζητήσει ο Α. Αλαβάνος, ενώ το κόμμα του θα κινηθεί και στο πλαίσιο του κοινοβουλίου για το ίδιο θέμα δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετά τη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΙΚΑ.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε σε δήλωσή του ότι το ΙΚΑ έχει αφεθεί στην τύχη του από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και έχει μετατραπεί σε οργανισμό ταλαιπωρίας και βασανισμού και των υπαλλήλων και των ασφαλισμένων του και πρόσθεσε ότι "είναι απαράδεκτο να χρωστάει το δημόσιο 9,2 δις στο ΙΚΑ δίνοντας το κακό παράδειγμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που χρωστούν 3,2 δις ευρώ".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε επίσης την πρόσληψη 3.500 εργαζομένων προκειμένου , μεταξύ άλλων να ασκήσει τον ελεγκτικό του ρόλο, τόνισε επίσης το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας και έκανε λόγο για "ακραία κατάσταση" στο ΙΚΑ

    Σε ερώτηση σχετικά με τον διάλογο για το ασφαλιστικό ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση "να κάνει διάλογο για τα υπαρκτά προβλήματα, να καλύψει τις κενές θέσεις που υπάρχουν, να θέσει σε κανονική λειτουργία το ΙΚΑ και τότε θα δείτε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα από όσο μπορούμε να φανταστούμε".

    Αύριο, ο κ.Αλαβάνος θα επισκεφθεί τον Βόλο, μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΣΥΝ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 July 2006 - 12:30:23 UTC