Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη με τον Ιρακινό ΥΠΕΞ

  • [01] Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη με τον Ιρακινό ΥΠΕΞ

    Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την εδαφική ακεραιότητα και το σεβασμό των συνόρων του Ιράκ, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον ιρακινό ομόλογό της Χοσιάρ Ζεμπάρι. Η υπουργός υπογράμμισε ότι η μη επέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ από γειτονικές χώρες είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις δήλωσε οτι το Ιράκ μπορεί να γίνει σημαντικός εμπορικός και στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα, η οποία θέλει και μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματική της παρουσία στη χώρα, στηρίζοντας τις προσπάθειες του ιρακινού λαού.

    Οι συνομιλίες των δύο υπουργών καθώς και των αντιπροσωπειών τους, σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα, με αναφορές στις βαθιές ρίζες που ανέπτυξαν οι πολιτισμοί των δύο χωρών, οι οποίοι και επηρέασαν την ιστορία της ανθρωπότητας. Στις κοινές δηλώσεις τους που έγιναν μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη τόνισε οτι η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και πιστεύει οτι ο δρόμος προς τη δημοκρατία θα φέρει την εθνική ενότητα και τη συμφιλίωση στη χώρα. Συνεχάρη επίσης τη συνταγματικά εκλεγμένη κυβέρνηση για τις προσπάθειες της να οικοδομήσει σύγχρονους θεσμούς και την αποφασιστικότητά της, ενώ εξέφρασε την ελπίδα οτι και το πρόβλημα της ασφάλειας θα βρει τη λύση του με την πλήρη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών.

    Η υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες που επιχειρούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και υπογράμμισε με έμφαση οτι τα σύνορα πρέπει να γίνουν σεβαστά από όλους, ενώ επέμεινε οτι όλες οι χώρες οφείλουν να απέχουν απο παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

    Απο την πλευρά του ο κ.Ζεμπάρι, που πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, εξέφρασε εκτίμηση για το ρόλο και τη βοήθεια της Ελλάδας και ανέφερε οτι οι δύο αντιπροσωπείες εξέτασαν θέματα συνεργασίας στον τουριστικό, το μορφωτικό και τον εμπορικό τομέα. Ο κ.Ζεμπάρι που έγινε δεκτός προηγουμένως απο τον Πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή στο μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους οτι προσπάθησε να δώσει στους συνομιλητές του μια σαφή και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης στη χώρα του. Είπε οτι η σημερινή κυβέρνηση είναι νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ και την απαρτίζουν όλοι οι εκπρόσωποι του λαού. Πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση έχει σχέδιο συμφιλίωσης που περιλαμβάνει και όσους διαφωνούν και τόνισε οτι προτεραιότητα είναι η σταθερότητα, η εσωτερική ασφάλεια και η ηρεμία, γι αυτό και είναι απαραίτητη η βοήθεια της Ελλάδας που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, και μπορεί να αυξήσει τις ανταλλαγές της με το Ιράκ και ταυτόχρονα να ενισχύσει την εμπορική της παρουσία στην περιοχή.

    Ο κ. Ζεμπάρι που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις επιχειρήσεις Κούρδων ανταρτών απο το τουρκικό έδαφος στο Βόρειο Ιράκ, απάντησε οτι η κυριαρχία του Ιράκ πρέπει να γίνει σεβαστή, δεν πρέπει να επεμβαίνει κανείς στα εσωτερικά άλλης χώρας και μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί επεμβάσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας. ββΑν κάτι τέτοιο συμβεί στο μέλλον, τότε η θέση του Ιράκ θα είναι διαφορετική, τασσόμεθα υπέρ της μη παραβίασης των συνόρων και της μη- επέμβασης στα εσωτερικά άλλων χωρώνββ, κατέληξε ο ιρακινός αξιωματούχος που πραγματοποίησε προηγουμένως επίσκεψη στην Αγκυρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 July 2006 - 14:30:15 UTC