Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για τη διεύρυνση της συμμαχίας συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ
  • [02] Επίσημη επίσκεψη Παπούλια στην Ισλανδία

  • [01] Για τη διεύρυνση της συμμαχίας συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

    Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ, δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ ήταν γενική πολιτική που επικεντρώθηκε στα Βαλκάνια και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Επίσης ο κ.Σέφερ συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Στη 45λεπτη συνάντηση με τον κ.Μεϊμαράκη, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, κυρίαρχησε το θέμα της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ εξετάστηκαν και θέματα που αφορούν την κατάσταση στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν.

    Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο κ. Σέφερ επανέλαβε το πάγιο αίτημα της συμμαχίας για κάλυψη του ελλείμματος όσον αφορά τις στρατηγικές αερομεταφορές. Αναγνωρίζοντας πάντως ταυτόχρονα, την πολύ σημαντική συνεισφορά της χώρας μας στις ειρηνευτικές αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ όσο και στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της συμμετοχής της χώρας μας στις ειρηνευτικές αποστολές της συμμαχίας, επικαλούμενος τις ιδιαιτερότητες στις συνθήκες ασφαλείας της περιοχής μας, καθώς και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

    Οσον αφορά την κατάσταση στο Κόσοβο, οι δυο πλευρές συμφώνησαν την ανάγκη παραμονής του ΝΑΤΟ στην περιοχή, μέχρι να ξεκαθαριστεί το καθεστώς του Κοσόβου.

    Τέλος, κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε εκ νέου προβληματισμός από τις δυο πλευρές όσον αφορά τη δυσκολία αποδοχής από τη διεθνή κοινή γνώμη του ρόλου και της φιλοσοφίας του ΝΑΤΟ.

    [02] Επίσημη επίσκεψη Παπούλια στην Ισλανδία

    Με την υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας ολοκληρώθηκε το μεσημέρι (τοπική ώρα) το επίσημο σκέλος της τετραήμερης επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Ισλανδία.

    Η συμφωνία, την οποία υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός των Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης και από ισλανδικής η υπουργός Εξωτερικών κ. Βάλγκερουρ Σβερισντότιρ, θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Αθηνών-Ρέικιαβικ στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα.

    Αλλωστε την πολιτική βούληση για τη διεύρυνση αυτών των σχέσεων εξέφρασαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας κ. Γκέιρ Χάαρντε που συναντήθηκαν νωρίτερα στο Ρέικιαβικ.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον ισλανδό πρωθυπουργό, εγκάρδια και πρόσθεσε ότι συζήτησαν θέματα κοινής συνεργασίας σε πολλούς τομείς όπου υπάρχουν καλά περιθώρια και προοπτικές.

    Συζητήσαμε, είπε, την κοινή μας συνεργασία στον οικονομικό τομέα στα Βαλκάνια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθεί και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της οικονομικής μας παρουσίας ειδικότερα στη Σερβία αλλά και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Είμαι, είπε, θιασώτης της συνεργασίας με τις άλλες χώρες στη Βαλκανική και η Ισλανδία είναι ένας εξαιρετικός εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας για δυναμική παρουσία στην περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας τόνισε ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Ρέικιαβικ, τις οποίες χαρακτήρισε εξαίρετες και τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού.

    Χθες το βράδι ο πρόεδρος της Ισλανδίας κ. Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον μιλώντας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ελληνα προέδρου είχε αναφερθεί στην ελληνοϊσλανδική οικονομική συνεργασία τονίζοντας ότι "η συνεργασία απο τη μία γωνιά της Ευρώπης μέχρι την άλλη, σ΄αυτόν το νέο αιώνα, δημιουργεί ευκαιρίες για δυναμική επίθεση. Τέτοια συνεργασία σε τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, εμπόριο, χρηματιστήρια και άλλους κλάδους μπορεί να θέσει μια δυναμική βάση για τις σχέσεις των κρατών μας στο μέλλον".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται επίσης σήμερα το πολιτιστικό κέντρο του Ρέικιαβικ, όπου υπάρχει έκθεση χειρογράφων και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί διαδοχικά στο Θίνγκβελιρ (Thingvellir) -όπου ήταν και το πρώτο κοινοβούλιο της Ισλανδίας- τους εντυπωσιακούς καταρράκτες Γκάλφος (Gullfoss) και τους Θερμοπίδακες Γκέισιρ (Geysir).

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα νωρίς αύριο το βράδι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 July 2006 - 12:30:18 UTC