Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία Παπαδόπουλου - Ταλάτ για έναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο
  • [02] "Χαμένες ευκαιρίες στα εθνικά θέματα"
  • [03] Επιβλητική εμφάνιση της Γερμανίας

  • [01] Συμφωνία Παπαδόπουλου - Ταλάτ για έναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο

    Σε άμεση έναρξη διαδικασίας δικοινοτικών συνομιλιών σε θέματα ουσίας, παράλληλα με θέματα καθημερινότητας, συμφώνησαν ο πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε κοινή συνάντησή τους χθες το απόγευμα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Η συμφωνία θέτει τέρμα στη στασιμότητα του κυπριακού στα δύο χρόνια και τρεις μήνες, που μεσολάβησαν από το δημοψήφισμα επί του Σχεδίου Ανάν για τη λύση του κυπριακού, το οποίο απέρριψαν οι ελληνοκύπριοι και ενέκριναν οι τουρκοκύπριοι.

    Ο κ. Γκαμπάρι, έχοντας μαζί του τους κυρίους Παπαδόπουλο και Ταλάτ, διάβασε στους δημοσιογράφους κοινή ανακοίνωση με τα ακόλουθα πέντε σημεία συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών:

    Πρώτον, δέσμευση για επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, της πολιτικής ισότητας και των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Δεύτερον, αναγνώριση του γεγονότος ότι το «στάτους κβο» στη Κύπρο δεν είναι αποδεκτό και ότι η διαιώνισή του θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τις δύο κοινότητες στο νησί, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.

    Τρίτον, δέσμευση για κοινά αποδεκτή λύση, την οποία και οι δύο πλευρές επιθυμούν χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

    Τέταρτον, κοινή απόφαση για την άμεση έναρξη διαδικασίας δικοινοτικών συνομιλιών σε θέματα ουσίας, παράλληλα με θέματα καθημερινότητας.

    Πέμπτον, δέσμευση για την δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, ώστε αυτή η διαδικασία να έχει θετικό αποτέλεσμα και δέσμευση για βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων και τερματισμού του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών από τη μία πλευρά στην άλλη.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα σχηματιστούν δύο επιτροπές τεχνικού επιπέδου, νοουμένου ότι θα συμφωνηθεί και ο κατάλογος των θεμάτων ουσίας που θα συζητηθούν.

    Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα συναντώνται κατά διαστήματα, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να δίνουν οδηγίες στις επιτροπές και να επιθεωρούν την πρόοδό τους.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε μετά τη επιστροφή του στο προεδρικό ότι η χθεσινή συμφωνία γίνεται σε εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τα θέματα ουσίας, είπε, θα συζητούνται παράλληλα με τα θέματα καθημερινότητας. Συμφωνήθηκε, πρόσθεσε, όπως μέχρι το τέλος Ιουλίου σχηματιστούν οι δύο επιτροπές αρχικά και αργότερα θα σχηματιστούν ενδεχομένως και άλλες, νοουμένου ότι θα συμφωνηθεί ο κατάλογος των θεμάτων ουσίας που θα συζητηθούν.

    Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η χθεσινή συμφωνία είναι απλώς μια συμφωνία για να αρχίσει η διαδικασία και εξέφρασε την άποψη ότι τα δύσκολα θα αρχίσουν κατά την συζήτηση των θεμάτων ουσίας, οπότε θα διαφανεί κατά πόσον οι δύο πλευρές θα δείξουν την καλή διάθεση να βρεθούν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί.

    Στην Αθήνα σήμερα ο Τ. Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος της Κύπρου φθάνει σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.

    Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Παπαδόπουλου θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της περιοδείας του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στις 11:00 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων ενώ στις 12:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και από τη 13:00 έως τις 15:00 θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 19:30, θα παραστεί στην τελετή παρασημοφόρησης του Μιχάλη Κακογιάννη που θα γίνει στο Σπίτι της Κύπρου.

    [02] "Χαμένες ευκαιρίες στα εθνικά θέματα"

    Υπάρχει ένα εμφανές έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης, και αυτό οδηγεί σε σοβαρά λάθη και σοβαρές χαμένες ευκαιρίες, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χθες, στον χαιρετισμό του στο 6ο Συνέδριο των Ποντίων,αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα. Ειδικότερα για την Τουρκία, είπε, ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες, εγρήγορση και δυναμικές προτάσεις υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχασε σε δύο περιπτώσεις- τον Δεκέμβριο του 2004, όταν αποφάσιζε η ΕΕ εάν θα δώσει και πότε την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, και το 2005, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία - δύο μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες.

    Για μας, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «το Κυπριακό παραμένει διεθνές πρόβλημα και πρόβλημα κατοχής. Και δε θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού, προκειμένου να απολαμβάνουν όλοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τα πλήρη οφέλη της ένταξης. Και πρέπει να ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες του ΟΗΕ για νέες πρωτοβουλίες, εφόσον πραγματικά φανεί ότι και η Τουρκία θέλει να μπει στο δρόμο μιας ουσιαστικής λύσης».

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ανέλαβε πρόσφατα μια πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής στρατηγικής, ενημερώνοντας και συζητώντας και με τον Πρωθυπουργό και με όλα τα άλλα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον τέως Πρόεδρο Κ. Στεφανόπουλο. Στόχος είναι «να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική, να μη χάσουμε άλλες ευκαιρίες, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια περιοχή ειρήνης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στους Πόντιους ομογενείς τόνισε πως «ότι κέρδισαν οι ομογενείς που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, στην πατρίδα της καρδιάς και των προγόνων τους, το κέρδισαν χάρη στην πολιτική των κυβερνήσεών μας, με ό,τι λάθη ή παραλείψεις έγιναν».

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, άλλαξε την φιλοσοφία και την πολιτική αποκατάστασης, δίνοντας το λόγο και ακούγοντας τις προσδοκίες των ομογενών, εγκρίνοντας δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ.

    Κάνοντας μία μακρά αναφορά στην πολιτική που ακολούθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ των ομογενών ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε από το βήμα του συνεδρίου ότι το ΠΑΣΟΚ θα δουλέψει πιο αποφασιστικά μαζί τους στο θέμα της απονομής ιθαγένειας.

    Στρεφόμενος προς την κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ένα μέτρο που να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση υπέρ των Ποντίων ομογενών, προσθέτοντας κάτι στα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και δύο χρόνια σταμάτησε το στεγαστικό πρόγραμμα αποκατάστασης όπως και πολλές άλλες δημιουργικές προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ενώ έκανε ειδική αναφορά στα Κέντρα Υγείας στις περιοχές του Πόντου και την πλήρη άρση των χρηματοδοτικών ενισχύσεων τους. Είπε επίσης ότι παρατηρούνται γραφειοκρατικές δυσχέρειες στη χορήγηση ιθαγένειας, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ουσία και όχι στους τύπους.

    Δήλωση Ρουσόπουλου

    «Όλοι οι Έλληνες πλέον αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επιλέξει το στείρο δρόμο του λαϊκισμού» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, σχετικά με τη ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τόνισε: «Όταν όμως ακολουθεί αυτό το δρόμο ακόμη και στα ευαίσθητα εθνικά θέματα, τότε ο ίδιος αποκαλύπτει σε όλος της το εύρος την ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει σταθερά τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ».

    [03] Επιβλητική εμφάνιση της Γερμανίας

    Με επιβλητική εμφάνιση και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, η εθνική Γερμανίας νίκησε στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου την Πορτογαλία με 3-1 και κατάκτησε την τρίτη θέση στη διοργάνωση. Ο άσος της «νασιοναλμανσάφτ» σκόραρε δύο φορές, στο 56΄ και το 78΄, ενώ ενδιάμεσα (61΄) είχε δημιουργήσει τις συνθήκες (εκτέλεσε το φάουλ) για να στείλει ο Πετίτ τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, σημειώνοντας το τέταρτο αυτογκόλ στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Οι Πορτογάλοι μείωσαν το σκορ στο 88΄, με τον Νούνο Γκόμεζ.

    Η έλλειψη άγχους, ελλείψει στόχου από τις δύο ομάδες, συνέτεινε ώστε ο αγώνας να αποκτήσει από το πρώτο λεπτό έναν πολύ γρήγορο ρυθμό. Στο πρώτο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι απείλησαν δύο φορές, στο 4΄ με τον Κελ ύστερα από την κεφαλιά-πάσα του Μέτσελντερ να σουτάρει μόλις άουτ και στο 8΄ με τον Κλόζε να πράττει το ίδιο, ύστερα από μπαλιά του Σβαϊνστάιγκερ. Οι Ιβηρες φάνηκαν για πρώτη φορά στο 14΄, οπότε και παραλίγο να προηγηθούν στο σκορ: ο Σιμάο έβγαλε τον Παουλέτα απέναντι στον Καν, που σήμερα αγωνίστηκε για πρώτη και τελευταία φορά στο Μουντιάλ, όμως ο τερματοφύλακας της Μπάγερν βγήκε νικητής στη μονομαχία και απέκρουσε σωτήρια το πλασέ του Πορτογάλου. Η έμπνευση του Κελ στο 20΄ να πλασάρει ψηλά, εκτός περιοχής, ανάγκασε τον Ρικάρντο να «απλωθεί» ψηλά για να πετάξει τη μπάλα σε κόρνερ, ενώ στο 24΄ το φάουλ του Ποντόλσκι εξουδετέρωσε και πάλι ο Πορτογάλος τερματοφύλακας.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο Σκολάρι ξεκίνησε με τον Πετίτ στη θέση του Κοστίνια, και στο 51΄ το απευθείας φάουλ του Σιμάο έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Καν. Πέντε λεπτά αργότερα, όμως, το «Γκότλιμπ Ντάιμλερ Στάνιον» σείστηκε. Ο Σβαϊνστάιγκερ ελίχθηκε από αριστερά, συνέκλινε, και με ένα πολύ δυνατό σουτ εκτός περιοχής «ξετίναξε» τα δίχτυα του Ρικάρντο, που πάντως φέρει ευθύνη, κάνοντας το 1-0. Πριν οι Πορτογάλοι συνέλθουν, στο 61΄, ο ξανθομάλλης Γερμανός άσος δημιούργησε το 2-0, όταν εκτελώντας από αριστερά φάουλ που κέρδισε ο Ποντόλσκι έστειλε τη μπάλα στα πόδια του Πετίτ, ο οποίος αιφνιδίασε τον Ρικάρντο σημειώνοντας αυτογκόλ.

    Στο 62΄ ο Ντέκο νικήθηκε από τον Καν, χάνοντας την ευκαιρία να μειώσει και να ξαναβάλει την ομάδα του στο παιχνίδι, την ώρα που ο Βραζιλιάνος προπονητής της Πορτογαλίας επέμενε να κρατά «αιχμαλωτισμένο» στον πάγκο τον Λουϊς Φίγκο, που με την κλάση, την ποιότητα και την εμπειρία του θα μπορούσε να συνεισφέρει στην προσπάθεια των συμπαικτών του. Πάλι καλά που ο Σκολάρι έδωσε την ευκαιρία συμμετοχής στον Φίγκο, έστω ως αλλαγή στο 77΄, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του άσου της Ιντερ με την εθνική ομάδα της χώρας του. Η αλλαγή δεν έφερε πάντως γούρι στο ιβηρικό συγκρότημα, αφού ένα λεπτό πριν την αλλαγή του ο Μπάστιαν Σβαϊνστάγκερ με νέο δεξί «κεραυνό» έκανε το 3-0 στο 78΄, δίνοντας ευρεία διάσταση στη γερμανική νίκη. Οι Πορτογάλοι, που ας σημειωθεί ότι όχι μόνο δεν τα είχαν παρατήσει μετά το 3-0 αλλά είχαν απειλήσει κιόλας δύο-τρεις φορές με τον Ρονάλντο, μείωσαν στο 88΄ όταν ο Φίγκο βρήκε με ωραία σέντρα από δεξιά τον Νούνο Γκόμεζ, ο οποίος παραβίασε με κεφαλιά την εστία του Καν, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

    Διαιτητής: Τόρου Καμικάουα (Ιαπωνία)

    Κίτρινες : Φρινγκς, Σβαϊνστάιγκερ - Ρικάρντο Κόστα, Κοστίνια, Πάουλο Φερέιρα

    Οι συνθέσεις:

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ : Καν, Λαμ, Μέτσελντερ, Νοβότνι, Γιάνσεν, Σνάιντερ, Κελ, Φρινγκς, Σβαϊνστάιγκερ (79΄ Χιτσλσπέργκερ), Ποντόλσκι (71΄ Χάνκε), Κλόζε (65΄ Νόιβιλ).

    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρικάρντο, Πάουλο Φερέιρα, Μέιρα, Ρικάρντο Κόστα, Νούνο Βαλέντε (69΄ Νούνο Γκόμεζ), Κοστίνια (46΄ Πετίτ), Μανίς, Σιμάο, Κριστι΄νο Ρονάλντο, Ντέκο, Παουλέτα (77΄ Φίγκο).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 July 2006 - 22:30:21 UTC