Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Τ.Παπαδόπουλου στην Αθήνα
  • [02] Στη Συρία ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [03] Σημαντική πρόοδος της ελληνικής οικονομίας

  • [01] Επαφές Τ.Παπαδόπουλου στην Αθήνα

    Οι διαγραφόμενες προοπτικές στο Κυπριακό υπό το φως της περιοδείας του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχήμ Γκαμπάρι, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι τα βασικά θέματα της συζήτησης του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    "Νομίζω ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν και συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι οι επιτροπές πρέπει να ξεκινήσουν όχι μόνο σε θέματα καθημερινότητας αλλά και ουσίας του Κυπριακού", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    "Εδώ θα πρέπει να υπάρξει θετική ανταπόκριση εκ μέρους της Τουρκίας και βεβαίως των Τουρκοκυπρίων. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται από πλευράς ΟΗΕ και βεβαίως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η φιλανδική Προεδρία δίνει μια νέα ευκαιρία ιδιαίτερα στην Ελλάδα να παίξει ένα ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη τύπου Ελσίνκι που θα δώσει διέξοδο στο μπλοκάρισμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    "Θέλω να τονίσω ένα μήνυμα προς την Τουρκία ότι είναι απολύτως απαραίτητο να τηρήσει τις υποσχέσεις της, όλα τα προαπαιτούμενα της πορείας της προς την ΕΕ ως μια χώρα που πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Κύπρο και την Ελλάδα και βεβαίως να ακολουθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο", είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινή οικογένεια όταν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήρε τη θετική συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και είπε ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία ενόψει της φιλανδικής Προεδρίας με δικές μας πρωτοβουλίες.

    Συνάντηση Παπαδόπουλου-Παπαρήγα

    "Νομίζουμε ότι σε αυτή τη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό, σε μια λεγόμενη κινητικότητα ένα πρέπει να είναι το κρατούμενο: ότι ο δρόμος λύσης πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πολιτικά ανεξάρτητης, χωρίς διαιτητές και ελεγκτές, χωρίς ξένα στρατεύματα με ενιαία πολιτική παρουσία προς τα έξω, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα. Αυτή η ουσία βρίσκεται και στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας εδώ και πολλά χρόνια", δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    "Αυτό που επίσης έχει σημασία είναι ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ και από τις τεχνικές επιτροπές που συγκροτούνται στην Κύπρο - μακάρι αυτές οι διαδικασίες να οδηγήσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα - είναι η στάση που κρατάει η ΕΕ στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, ανέφερε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι "πολύς λόγος γίνεται για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, πιστεύουμε ότι η ΕΕ έχει ευθύνη, ανεξάρτητα από τους τρόπους που χρησιμοποιεί κανείς ή πιστεύει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, να επιλυθεί το Κυπριακό στο πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ".

    "Δεν μπορεί το Κυπριακό να αντιμετωπίζεται "από σπόντα" στις γενικότερες επιδιώξεις της ΕΕ και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς", υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι "από σπόντα λοιπόν δεν επιλύεται το Κυπριακό ουσιαστικά και από την άποψη αυτή ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχουμε εμείς για την ΕΕ, την Τουρκία και τη Διεύρυνση της ΕΕ θα προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε προς όφελος της δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού και μέσα στα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου.''

    Απαντώντας στην ερώτηση αν διαπίστωσε διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου Παπαδόπουλου και της ελληνικής κυβέρνησης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι "ο πρόεδρος της Κύπρου είπε σε μας αυτά που έχει πει δημοσίως και στους δημοσιογράφους, τίποτα διαφορετικό".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν το ΚΚΕ έχει διαφορετική άποψη από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε, ότι "εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τώρα έχουμε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική και για θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο, το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο''.

    Συνάντηση Παπαδόπουλου-Κωνσταντόπουλου

    "Χρειάζεται μία εθνική στρατηγική που θα συνεκτιμά και θα υπηρετεί τα συμφέροντα όλου του ελληνισμού και όχι αποσπασματικά και επιμέρους τμημάτων του. Προέχει η λύση του Κυπριακού, που θα αξιοποιεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και βουλευτής Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    "Η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης και το λεγόμενο δόγμα της ακινησίας οδηγεί στην παγίωση του σημερινού διαμελισμού του νησιού", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    "Η εθνική στρατηγική που χρειάζεται πρέπει να επιδιώκει την επανένωση και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και επίσης να υπηρετεί την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την εκτίμηση ότι στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί σε εκείνα που αποτελούν σήμερα κατάκτηση όλων των λαών της Ευρώπης", ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    "Εκτιμάμε ότι ήταν θετική η συμφωνία που επήλθε μεταξύ του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ, η κυπριακή δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ και θα ήταν παράδοξο η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, να παραμένει διαμελισμένη από στρατό κατοχής που διατηρεί στο νησί χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ", ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι "με αυτή την έννοια εκτιμάμε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός, ανταλλαγή απόψεων και εθνική στρατηγική που πρέπει να υπηρετεί αυτούς τους στόχους".

    [02] Στη Συρία ο Γιώργος Παπανδρέου

    Στη Δαμασκό μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για το Ιράν και την κρίση στην Μέση Ανατολή, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ.

    "Η πρωτοβουλία της επίσκεψής μου στη Συρία είναι και σε σχέση με τη συνεχιζόμενη πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Μέση Ανατολή και το Ιράν", ανέφερε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Υπάρχει μια αναδυόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, έχουμε συγκρούσεις στη Γάζα, έχουμε την απαγωγή ενός Ισραηλινού στρατιώτη, υπάρχει μια απαράδεκτη κατάσταση και υπερβολικές κινήσεις από την πλευρά του Ισραήλ. Η Συρία μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, για την εκτόνωση της κρίσης με δικές της κινήσεις. θα μιλήσουμε για τα θέματα τα Παλαιστινιακά και τις σχέσεις Λιβάνου - Συρίας ", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνικές επαφές με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Αμίρ Πέρεζ και το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε, επίσης, ότι στην διάρκεια της συνομιλίας του με τον γγ του ΟΗΕ, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την πρόσφατη περιοδεία στην Αγκυρα, την Αθήνα και την Λευκωσία του βοηθού του ΓΓ του ΟΗΕ, Ι. Γκαμπάρι και εν όψει της επίσκεψης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [03] Σημαντική πρόοδος της ελληνικής οικονομίας

    Σε απολογισμό του πρώτου έτους εφαρμογής του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας, θα προχωρήσει το Συμβούλιο του ECOFIN, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του κ. Γ.Αλογοσκούφη.

    Η πορεία των κρατικών εσόδων είναι ικανοποιητική και ο στόχος της κυβέρνησης για συρρίκνωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006 θα επιτευχθεί, ανέφερε ο κ.Γ.Αλογοσκούφης, στην ενημέρωση που έκανε χθες το βράδυ στο Eurogroup.

    Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χ.Αλμούνια, από την πλευρά του σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο το τελευταίο έτος, όπως άλλωστε και οι οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες είναι επίσης χώρες με μεγάλα ελλείμματα.

    Ωστόσο ο κ.Αλμούνια τόνισε ότι ο ίδιος, όπως και η Επιτροπή, είναι - ως είθισται - πιο επιφυλακτικοί, προβλέποντας ότι το ελληνικό έλλειμμα θα κλείσει το 2006 «περί το 3%».

    Συνεχίζοντας ο επίτροπος επανέλαβε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η σταθεροποίηση της δημοσιονομικής διόρθωσης με διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και ανέφερε ότι για να αποφανθεί αν αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει πρώτα να λάβει γνώση των στοιχείων του προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους, κάτι που αναμένεται να συμβεί το φθινόπωρο.

    Παράλληλα, ο κ. Αλμούνια και ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, υπογράμμισαν την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ για να επιτύχουν τη μόνιμη δημοσιονομική εξυγίανση και στηλίτευσαν τις τάσεις δημοσιονομικής χαλάρωσης που εμφανίζουν ορισμένες χώρες οι οποίες δεν υπόκεινται σήμερα στη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, αλλά και δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν στο μέλλον αυτό ενδεχόμενο.

    Σήμερα συνεδριάζει το ECOFIN.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 July 2006 - 10:30:21 UTC