Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κριτική Παπανδρέου σε κυβέρνηση για Μέση Ανατολή

  • [01] Κριτική Παπανδρέου σε κυβέρνηση για Μέση Ανατολή

    Απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε σύσκεψη κομματικών στελεχών και παράλληλα χαρακτήρισε χλιαρή την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη δράση που έχει αναλάβει το Ισραήλ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μιλάει για τη Μέση Ανατολή σαν να πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται πολύ μακριά από την Ελλάδα, ενώ στο ερώτημα εάν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα απάντησε ότι αν παραμείνουμε αδρανείς αυτά μπορούν να χειροτερέψουν, ακόμα και να υπάρξουν λύσεις χωρίς εμάς που δεν θα λαμβάνουν υπόψη τα δικά μας συμφέροντα. Αντίθετα, πρόσθεσε, όταν παίρνουμε πρωτοβουλίες μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και έφερε ως παράδειγμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, τόνισε, μπορεί να μην είναι οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη, μπορεί όμως να είναι ηθική υπερδύναμη και υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των διεθνών κανόνων και του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο πρέπει να τηρήσει η Τουρκία αντί της εφαρμογής του νόμου του ισχυρού.

    Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, δυόμισι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, έχει καταφέρει η Ελλάδα να είναι απούσα αντί να έχει φωνή. Αν δεν αποκτήσει φωνή, πρόσθεσε, οι εξελίξεις θα την αφήσουν πίσω.

    Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία και αναρωτήθηκε που είναι ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών για την οποία, είπε, ότι δεν σήκωσε τη φωνή της Ελλάδας, ώστε να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια πιο τολμηρή απόφαση για τη συμπεριφορά του Ισραήλ και την προώθηση ειρηνικής λύσης. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα ακόμα και στο ζήτημα του απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Λίβανο δεν είχε τους σωστούς χειρισμούς.

    Αντίθετα, πρόσθεσε, εμείς συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας. Όπως είπε, ο ίδιος είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, προκειμένου να συνεχίσουν να κινούνται συντονισμένα για την προώθηση ειρηνευτικών πρωτοβουλιών στη Μέση Ανατολή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε έκκληση για άμεση εκεχειρία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αφήσει τα χαλαρά λόγια και να αναλάβει άμεση δράση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνεργάζεται αρμονικά με το κράτος του Ισραήλ.

    Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στα εσωτερικά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι όλα πάνε καλά. Δεν ξέρω ποιον κοροϊδεύει, τη στιγμή που ακόμα και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι απογοητευμένοι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, τόνισε ότι ο Έλληνας πληρώνει σήμερα περισσότερους φόρους την ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει φόρους στους πλούσιους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε τη χώρα στην περιπέτεια της επιτήρησης των Βρυξελλών.

    Ο κ. Παπανδρέου αμφισβήτησε έντονα την κριτική που ασκείται στο κόμμα του ότι δεν έχει πρόγραμμα και αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ένα κοινό στόχο παντού, να δώσει νέα προοπτική στην αυτοδιοίκηση.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα δώσει τη μάχη των εκλογών συνδυάζοντας την εμπειρία και την ανανέωση, ενώ ανήγγειλε ότι αυξημένη θα είναι και η προσωπική του παρουσία στην εκλογική μάχη, την οποία χαρακτήρισε μάχη για το αύριο της Ελλάδας.

    Ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών

    Ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με την μεταφορά Ελλήνων του Λιβάνου, κατέθεσαν οι βουλευτές που συμμετέχουν στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

    Στην ερώτηση τους οι 38 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποδίδουν μεταξύ άλλων, στην κυβέρνηση ολιγωρία σε ότι αφορά την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων που βρίσκονται στο Λίβανο.

    Επισημαίνουν ακόμα ότι, σε περίοδο κρίσης και εμπόλεμης κατάστασης παραμένει ακέφαλη, χωρίς πρέσβη, επί τρίμηνο, η πρεσβεία μας στη Βηρυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 July 2006 - 20:30:17 UTC