Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο
  • [02] Σημαντική ανοδος τουριστικής κίνησης το 2006

  • [01] Ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο

    Το πρώτο αεροσκάφος C - 130 με ανθρωπιστική βοήθεια για τον Λίβανο προσγειώθηκε ήδη στη Λάρνακα προερχόμενο από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, σε μια ταχύτατη αντίδραση της Hellenic Aid , αμέσως μετά τη γνωστοποίηση χτες σχετικού αιτήματος της λιβανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Ε Στυλιανίδης.

    Το αεροσκάφος απογειώθηκε το πρωί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδη, του ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Θ. Σκυλακάκη, εκπροσώπων της Hellenic Aid, η οποία συντονίζει τη βοήθεια, των ΜΚΟ που μετέχουν στην αποστολή και των συναρμόδιων υπουργείων.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια που απεστάλη σήμερα με το πρώτο C-130 συνολικού βάρους 9 τόνων περιείχε:

    1. 2 τόνους φάρμακα και σκηνές (αντιβίωση, αντιπυρετικά, γάζες και λοιπά από τους Γιατρούς Καρδιάς)

    2. 2000 κουβέρτες και 50 σκηνές των 8 ατόμων (Ερυθρός Σταυρός), καθώς και 100 κλινοσκεπάσματα (Γιατροί του Κόσμου).

    3. 6000 ανθρωποδόσεις αντιβιοτικών (από τις 20.000 που προσέφερε το Υπουργείο Υγείας. Οι υπόλοιπες προωθούνται με το επόμενο αεροπλάνο και 1010 ορούς με τις συνοδευτικές συσκευές τους (Υπουργείο Υγείας) καθώς και 29.800 τεμάχια φαρμάκων και υλικού- γάζες, επίδεσμοι, γάντια, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και λοιπά (Ελληνική Αεροπορία).

    Αμέσως μόλις υπεβλήθη το λιβανικό αίτημα στην ΕΕ και διαβιβάστηκε στα κράτη-μέλη σπεύσαμε να ανταποκριθούμε, δήλωσε ο κ Στυλιανίδης.

    «Η Hellenic Aid κινητοποίησε όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ανθρωπιστική βοήθεια και τα αρμόδια υπουργεία», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών και ευχαρίστησε τις τρεις ΜΚΟ που ανταποκρίθηκαν άμεσα: Τον Ερυθρό Σταυρό, τους Γιατρούς του Κόσμου και τους Γιατρούς της Καρδιάς.

    Ευχαρίστησε επίσης το υπουργείο Υγείας για τις 20.000 δόσεις αντιβιοτικά, τις ένοπλες δυνάμεις για την προσφορά του αεροσκάφους και τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος διέθεσε μεταφορικά μέσα για να διακινηθεί η βοήθεια γρήγορα.

    Η ιατροφαρμακευτική βοήθεια περιλαμβάνει αντιβιοτικά, ορούς, συσκευασίες ορών, καθετήρες, αντιδιαρροϊκά και ηρεμιστικά, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα αιτήματα που υπέβαλε η λιβανική κυβέρνηση, ανέφερε η κα Ολγα Δαλιγκάρου, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας, το οποίο διαμόρφωσε το α! Σχέδιο Δράσης.

    «Αρχίζουν να διαφαίνονται οι πρώτες ελλείψεις τόσο σε φάρμακα όσο και σε νοσοκομεία», δήλωσε στο αεροδρόμιο εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου, προσθέτοντας ότι αύριο αναχωρούν για τη Δαμασκό πέντε γιατροί της οργάνωσης οι οποίοι από τη συριακή πρωτεύουσα θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στο Λίβανο και να πλησιάσουν όσο το δυνατόν στην εμπόλεμη ζώνη.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί από τη Λάρνακα με πολεμικό σκάφος στο λιμάνι της Βηρυτού, σε ώρα που θα έχουμε διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βομβαρδισμού, δήλωσε ο διοικητής της 112 πτέρυγας Μάχης σμήναρχος Κυρίτσης, ερωτηθείς για την ασφαλή παράδοση του φορτίου.

    Ο κυβερνήτης του C 130 που μεταφέρει το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, Επισμηναγός Σπύρος Αλαφούζος λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος δήλωσε ότι «η πολεμική αεροπορία είναι έτοιμη να συνδράμει σε κάθε είδους καταστροφή και εκτελεί τις αποστολές που διατάσσει η πολιτική ηγεσία της χώρας με τα αεροσκάφη C 130 της 356 ΜΤΜ (Μοίρας Τακτικών Μεταφορών) σε οποιοδήποτε σημείο της γης,. Όπως έγινε με τον σεισμό στην Ινδία και στην Ινδονησία για το τσουνάμι".

    Αργότερα αναμένεται η αποστολή και δεύτερου αεροσκάφους C-130 που θα μεταφέρει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια, φάρμακα, τρόφιμα και άλλο υλικό ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα φορτία ανάλογα με τη βοήθεια που θα συγκεντρωθεί και τις ανάγκες που θα προκύψουν.

    Όπως ανακοινώθηκε, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τις πρεσβείες μας στο Λίβανο και τη Λευκωσία για την προώθηση της βοήθειας καθώς και με την ευρωπαϊκή επιτροπή, της οποίας ο αρμόδιος επίτροπος ανακοίνωσε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5 εκατ. ευρώ και είναι έτοιμο να συμμετάσχει με όποια μέσα διαθέτει τόσο κατά την εξέλιξη της πρώτης φάσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και κατά τη δεύτερη φάση ανασυγκρότησης του Λιβάνου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενες ΜΚΟ που θα ήθελαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια μπορούν να απευθύνονται στην ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών στα τηλέφωνα: 2103683682, 2103683679 καθώς και στο τηλέφωνο 2103681212 που λειτουργεί ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

    Επιχειρήσεις επαναπατρισμού

    Στο λιμάνι της Βηρυτού κατέπλευσαν το πρωί οι φρεγάτες "Θεμιστοκλής" και "Ψαρά" του Πολεμικού μας Ναυτικού, προκειμένου να απομακρύνουν ξένους υπηκόους από το Λίβανο. Ηδη, η φρεγάτα "Ψαρά" αναχώρησε το μσημέρι και πλέει προς το λιμάνι της Λάρνακας, μεταφέροντας 216 άμαχους διαφόρων εθνικοτήτων.

    Το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροπλάνο C130 από την Κύπρο, περίπου 100 Ελληνες. Οι επαναπατρισθέντες Έλληνες αποβιβάστηκαν από το επιβατικό πλοίο "Κρήτη ΙΙ" στο λιμάνι της Λεμεσού γύρω στη 1:00 τα ξημερώματα όπου τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κύπρο. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και αναχώρησαν για την Ελλάδα.

    Μέχρι σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουν πραγματοποιηθεί πέντε επιχειρήσεις για την απομάκρυνση Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Λίβανο. Συνολικά με ευθύνη της Ελλάδας έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 1.700 άτομα από το Λίβανο, εκ των οποίων περίπου 500 είναι Έλληνες.

    Επίσης ανακοινώθηκε ότι περισσότερες από 30 χώρες έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη μεταφορά πολιτών τους εκτός Λιβάνου.

    Με τη συνδρομή της Ελλάδας και ελληνικών ναυτικών μέσων έχουν μεταφερθεί πολίτες από την Κύπρο, την Αυστρία, την Αργεντινή, τη Βουλγαρία, το Λίβανο, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Ρωσία, τη Μ.Βρετανία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, το Μεξικό, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, την Αυστραλία, την Ελβετία, την Ιορδανία, τη Ρουμανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Σρι Λάνκα, τη Ρουμανία, την Αιθιοπία, τις Φιλιππίνες. Η συνδρομή μας έχει ζητηθεί επίσης από τον ΟΗΕ.

    Ελληνικά πλοία έχουν εξάλλου ναυλωθεί από αρκετές χώρες, όπως Γαλλία (Ιεράπετρα), Σουηδία (Κρήτη ΙΙ) και Δανία (Αλκυώνη).

    Η Ελληνική Κυβέρνηση, παρά τις δυσχέρειες που παρουσιάζονται στην εξεύρεση πλοίων, λόγω της θερινής περιόδου, προσπαθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί και από άλλες χώρες, ενώ τα ελληνικά πλοία, που έχουν ήδη διατεθεί, θα επιχειρήσουν να επαναλάβουν τους πλόες για την απομάκρυνση Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Λίβανο, αναφέρει το Υπουργείο των Εξωτερικών.

    Η κινητοποίηση της Ελλάδος έχει ήδη αποσπάσει θετικά σχόλια από μέλη της διεθνούς κοινότητος. Ευχαριστίες για τη συνδρομή ή και την ετοιμότητά μας διεμήνυσαν η Σουηδία, η Αργεντινή και η Ρωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών της οποίας μετέφερε σχετική δήλωση του Προέδρου Πούτιν, αναφέρει το Υπουργείο των Εξωτερικών.

    Σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες

    Σε μία προσπάθεια να δοθεί νέα ώθηση στις προσπάθειες για λήξη των εχθροπραξιών στον Λίβανο, ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τη σημερινή ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να απευθύνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο κ.Ανάν θα συναντηθεί εντός της ημέρας με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα.

    Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Κόφι Αναν θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα των διαμεσολαβητικών επαφών που είχε στην καυτή περιοχή αλλά κι από την ευρωπαϊκή του περιοδεία, την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα θα μιλήσει για την πιθανή αποστολή δύναμης σταθεροποίησης στον Λίβανο, ιδέα που έριξαν στο τραπέζι οι ηγέτες της G8 κατά τη σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό, ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η φιλανδική Προεδρία της ΕΕ απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωσε ότι μια εκεχειρία ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επίλυση της κρίσης.

    Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Μέση Ανατολή μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο γίνονται περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις από τον Ισραηλινό στρατό. Οπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Λιβάνου συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άμαχοι, ενώ από την πλευρά του ο Ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για 29 νεκρούς. Χθες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο, έχασαν τη ζωή τους 70 πολίτες.

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ απηύθυνε έκκληση για άμεση εκεχειρία, προκειμένου όπως είπε, να σταματήσει η σφαγή στη χώρα του. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, και κατηγόρησε τα καθεστώτα της Συρίας και του Ιράν.

    [02] Σημαντική ανοδος τουριστικής κίνησης το 2006

    Την εκτίμηση ότι οι αφίξεις τουριστών προς την Ελλάδα θα σημειώσουν το 2006 άνοδο περίπου στο 10% εξέφρασε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε προς τιμή της η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Η κα Πετραλιά αφού ανάφερε ότι το 2005 έκλεισε με άνοδο των αφίξεων 10,5%, υπογράμμισε ότι όλα τα μηνύματα που λαμβάνει το υπουργείο συνηγορούν για άνοδο της τουριστικής κίνησης αντίστοιχη με αυτή που σημειώθηκε το 2005, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας υποδέχεται τόσους πολλούς τουρίστες. Όσον αφορά την πορεία των εσόδων για την τρέχουσα χρήση, ανέφερε ότι τους πρώτους μήνες τους έτους δεν μειώθηκαν, ενώ τα στοιχεία για τον Απρίλιο καταγράφουν σημαντική άνοδο τους σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και για τους επόμενους μήνες.

    Αναφερόμενη στην κρίση στη Μέση Ανατολή και στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Λίβανο, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός δεν απειλείται, ούτε και στο παρελθόν απειλήθηκε από ανάλογα γεγονότα.

    Απαντώντας στο επίμαχο ζήτημα των εσωτερικών μετακινήσεων με πλοία, η κα Πετραλιά αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την άμεση επίλυση τους. Η κα. Πετραλιά βρίσκεται σε καθημερινή επαφή το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τον αρμόδιο υπουργό, ενώ όποια προβλήματα επιλύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Περιγράφοντας σε απτές γραμμές το φάσμα των δράσεων του υπουργείου, η κα Πετραλιά έδωσε απαντήσεις και σε επιμέρους θέματα που σχετίζονται με τα τουριστικά ζητήματα. Για το Χωροταξικό σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και για τον τουρισμό αφού όπως είπε το ΠΕΧΩΔΕ προχωρεί γοργά τις συγκεκριμένες δράσεις. Για τις πολεοδομικές παραβάσεις των ξενοδοχείων στάθηκε στη σοβαρότητα του ζητήματος υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί λύση καθώς δεν μπορεί να σέρνεται στο χρόνο αυτό το πρόβλημα.

    Τέλος στον άξονα των επενδύσεων, ήδη η αρμόδια διϋπουργική έχει εγκρίνει τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων Ξενία και για μια ακόμη φορά έγινε λόγος για τις νομοθετικές εμπλοκές των ακινήτων της ΕΤΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 July 2006 - 14:30:21 UTC