Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [02] Γ.Παπανδρέου: Πρόβλημα διεθνές το Κυπριακό
  • [03] Επίσκεψη Φ.Πετραλιά στα Δωδεκάνησα

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας και Πρόεδρο του UMP κ. N. Sarkozy θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός.

    Στη συνέχεια ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, ενω στις 12μμ θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση.

    O κ.Καραμανλής συναντήθηκε χθές με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Ν.Αναστασιάδη ο οποίος σήμερα θα γίνει δεκτός απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ.Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο Κ. Καραμανλής ακούει πάντοτε με κατανόηση τις απόψεις και ακολουθώντας πολιτική στήριξης των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, πράττει ό,τι είναι δυνατόν.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε επίσης ότι όσο περνά ο χρόνος τόσο παγιώνονται τα τετελεσμένα και τα γεγονότα μετατρέπονται σε μη ανατρέψιμα, με επιπτώσεις στην ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού.

    Σε ερώτηση για το αν πρέπει να ενεργοποιηθεί το Σχέδιο Ανάν ή να αξιοποιηθούν κάποια σημεία του, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που μπορεί να αξιοποιηθούν από τις κατά καιρούς προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Και πρόσθεσε ότι οι κατά καιρούς προτάσεις του ΟΗΕ, όσο και αν κάποιοι νομίζουν, πάντοτε θα παραμένουν στο τραπέζι και θα αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης.

    Εξ' άλλου σε ερώτηση σχετική με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί πολιτικής ισότητας,ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αυτά τα έχει δεχτεί ήδη από το 1990 - 91 και δεν αποτελούν αξίωση του κ. Ερντογάν. Διευκρίνισε, πάντως, ότι όταν μιλούμε για πολιτική ισότητα, μιλούμε πάντοτε στη βάση της ομοσπονδίας.

    Μήνυμα Καραμανλή για την 32η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

    "Αμετακίνητος στόχος μας είναι η επανένωση της Κύπρου, ώστε όλοι οι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφελούνται των αγαθών της ένταξης. Εργαζόμαστε για να διαμορφώσουμε στην ευρύτερη γειτονιά μας μια νέα πραγματικότητα συνεργασίας, ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας", επισημαίνει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την 32η επέτειο της τουρκικής εισβολής στη νήσο.

    Ο κ. Καραμανλής τονίζει πως η επέτειος είναι για όλους τους Έλληνες ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής, αλλά ταυτόχρονα είναι "αφορμή επαναβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης - όλων των πολιτικών δυνάμεων - να συνεχίσουμε,με σύνεση και αποφασιστικότητα,την προσπάθεια για την οριστική άρση των συνεπειών της εισβολής και τη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού".

    Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως "32 χρόνια μετά την 20η Ιουλίου του 1974, η Ελλάδα και η Κύπρος, με διαρκή συνεννόηση, στενή συνεργασία και συντονισμό των δράσεών μας,καταβάλλουμε από κοινού προσπάθειες ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάληψη μιας νέας,καλά προετοιμασμένης, προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος,στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας,που έχει διαμορφώσει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Συνάντηση Καραμανλή-Γιαννάκου

    Συζήτηση για όλα τα επίκαιρα θέματα της Παιδείας είχε η υπουργός Μαριέτα Γιαννάκου με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Βγαίνοντας απο το Μέγαρο Μαξίμου, η κα. Γιαννάκου δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις ενέργειες που έχει κάνει στο χώρο της Παιδείας και για τις περιοδείες που πραγματοποιεί με τους συνεργάτες της, στην Περιφέρεια.

    Ανέφερε, ότι τα βιβλία- περίπου 40 εκατομμύρια -είναι ήδη στη θέση τους, ενώ και οι διορισμοί εκπαιδευτικών, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις έχουν γίνει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

    Η κα. Γιαννάκου αναφέρθηκε και στο θέμα των ΤΕΙ μετά την καθιέρωση της βάσης του''10'' για την εισαγωγή και δήλωσε ότι παρά το θόρυβο που έχει γίνει δεν θα υπάρξει πρόβλημα,ενώ η ίδια θα επισκεφθεί τις πόλεις που έχουν ΤΕΙ. Τόνισε, ακόμη, ότι οι καθηγητές των ΤΕΙ είναι υπέρ της αξιολόγησης και της αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    Σε ερώτηση για τις πιθανές αντιδράσεις από τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές το Σεπτέμβριο, η κα Γιαννάκου απάντησε ότι ζούμε σε δημοκρατία, ότι η κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται και ότι έχει τη λαϊκή εντολή. Σε σχέση με τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, ενώ όταν ρωτήθηκε για το πότε θα κατατεθεί προς ψήφιση απάντησε ότι δεν μπορεί να πει τίποτε αυτή τη στιγμή, αλλά ο διάλογος θα είναι εξαντλητικός.

    Υπογράμμισε τέλος, ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει σύνθεση απόψεων είναι η δημόσια διαβούλευση.

    Κ.Καραμανλής: «'Αμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο»

    Την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο ζήτησε, την Τετάρτη, με παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος καταδίκασε απερίφραστα την άσκηση βίας.

    Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Aνευ όρων απελευθέρωση των αιχμαλώτων στρατιωτών, αφοπλισμός των παραστρατιωτικών οργανώσεων, αποκατάσταση της κυριαρχίας της λιβανικής κυβέρνησης στο σύνολο του εδάφους του Λιβάνου, εξασφάλιση προστασίας των αμάχων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή, διεθνής αρωγή για τις ανάγκες ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου".

    Η Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στις ενέργειες της διεθνούς κοινότητας, με γνώμονα την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

    Με αυτές τις θέσεις, συνέχισε ο πρωθυπουργός, και μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε αποστολές ασφαλούς επαναπατρισμού Ελλήνων αλλά και άλλων πολιτών. Η προσπάθεια αυτή, που αναγνωρίζεται διεθνώς, θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειαστεί.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του ότι τις τελευταίες ημέρες στο Λίβανο και στο Ισραήλ η χρήση βίας πλήττει το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δοκιμάζει τις αρχές και τις αξίες της διεθνούς κοινότητας, εξαντλεί τα όρια της διεθνούς νομιμότητας, θέτει υπό διωγμό τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η βία, τόνισε ο κ. Καραμανλής δεν διακρίνεται σε καλή και κακή. Την καταδικάζουμε απερίφραστα, συνολικά και κατηγορηματικά.

    Στον Λίβανο η Αλέκα Παπαρήγα

    Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναχωρεί για τον Λίβανο εντός των ημερών.

    Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, και η Ελένη Μαυρούλη, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

    Η αντιπροσωπεία θα εκφράσει την έντονη καταγγελία του ΚΚΕ για "τα εγκλήματα του Ισραήλ και την συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα του Λιβανέζικου και του Παλαιστινιακού λαού", αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

    Εξάλλου, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, με ανακοίνωσή της καλεί σε νέα κινητοποίηση την προσεχή Τρίτη στις 7 το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία προς την Αμερικάνικη και την Ισραηλινή Πρεσβεία.

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στους πρόσφυγες από το Λιβάνο τόνισε πως όλες αυτές οι οικογένειες, οι οποίες "έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μέσα σε δραματικές συνθήκες, κάτω από τους αδυσώπητους και απάνθρωπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, δεν πρέπει να ζήσουν μια δεύτερη προσφυγιά, έστω και για μέρες".

    Με αυτή την έννοια, είπε και "βάζοντας στο περιθώριο κάθε είδους γραφειοκρατική διαδικασία, η χώρα μας, η κυβέρνηση, πρέπει να είναι έτοιμη να προσφέρει ένα περιβάλλον ασφάλειας, φιλοξενίας, σιγουριάς σε αυτούς τους ανθρώπους, μέχρι να δούμε ποια θα είναι η έκβαση της κατάστασης αυτής στη Μ. Ανατολή".

    Ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία αλληλεγγύης, στην οποία θα μετάσχουν πανεπιστημιακοί, οργανώσεις αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, στελέχη του ΣΥΝ, της Νεολαίας του ΣΥΝ, θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ, με σκοπό να επισκεφθεί ειδικά τα πληττόμενα μέρη της Παλαιστίνης.

    Η αντιπροσωπεία, στην οποία θα μετέχει και ο Τάσος Κουράκης, υποψήφιος Δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη, θα φέρει μήνυμα συμπαράστασης από τον ελληνικό λαό, τόσο προς τους Παλαιστινίους όσο και τους Λιβανέζους, αλλά και προς τους Ισραηλινούς πολίτες, που πλήττονται από την πολιτική του Ισραήλ, τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    [02] Γ.Παπανδρέου: Πρόβλημα διεθνές το Κυπριακό

    Το προκεχωρημένο φυλάκιο στη Ψιλή Άμμο της Σάμου επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ημέρα της επετείου από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και υπενθύμισε ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα διεθνές, εισβολής και κατοχής από την Τουρκία.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Τουρκία, η οποία θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις καλής γειτονείας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και απέναντι στην Κύπρο για να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, με συνεργασία και προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και φιλίας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια σημαντική χώρα και ήδη παίζει σημαντικό ρόλο στον απεγκλωβισμό αμάχων από το Λίβανο.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι εδώ και 32 χρόνια εργαζόμαστε για μια ελεύθερη Κύπρο, που θα είναι ενωμένη και θα μπορούν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να ζουν μαζί, χωρίς κάποιο τείχος να τους χωρίζει. Επίσης τόνισε ότι δουλεύουμε σκληρά για να διαμορφώσουμε μία πορεία που θα εμπεδώνει τα δικαιώματά μας και την ειρήνη, ώστε ο ιδρώτας του λαού να μπορεί να επενδυθεί σε ειρηνικούς σκοπούς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι επισκέφθηκε το φυλάκιο για να τιμήσει και να ευχαριστήσει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που υπηρετούν στα σύνορα και δημιουργούν στους πολίτες της χώρας ασφάλεια και παράλληλα προστατεύουν τα δικαιώματα της Ελλάδας και την εδαφική της ακεραιότητα.

    Συνάντηση Ξενογιαννακοπούλου με προεδρείο ΟΤΟΕ

    Τα θέματα του ασφαλιστικού των τραπεζών και της σύναψης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συζήτησε η γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για «κόλαφο» που υπήρξε για την κυβέρνηση μετά από την γνωμοδότηση του Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπογράμμισε ότι το τραπεζικό κίνημα, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν επισημάνει την αντισυνταγματικότητα της νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης.

    «Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμμία άλλη τέτοιου είδους νομοθετική παρέμβαση, κανένα νομοθετικό πραξικόπημα, αντίθετα ζητάμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να καθίσει επιτέλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει εξ αρχής ένα διάλογο γύρω απο το θέμα του ασφαλιστικού σε μιά κατεύθυνση που να εξασφαλίζει την προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος των τραπεζών και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων», ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

    Αναφερόμενη στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί «πως η κωλυσιέργεια που υπάρχει οφείλεται στην διγλωσσία και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης η οποία απο την μιά δείχνει να ενθαρρύνει την σύναψη ΣΣΕ, αλλά στην πράξη δεν κάνει τίποτα ώστε να πείσει τους τραπεζίτες που η ίδια έχει διορίσει σε πολλές απο τις τράπεζες που θα έπρεπε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτέλους να συμφωνήσουν και να τηρήσουν αυτόν τον υπέρτατο θεσμό της συλλογικής αυτονομίας».

    Η γραμματέας του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε την κυβέρνηση να «εγκαταλείψει την στάση του Πόντιου Πιλάτου», τονίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά την συλλογική αυτονομία, τον σεβασμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού διαλόγου.

    Για ηθική, πολιτική και νομική δικαίωση της ΟΤΟΕ από την απόφαση του ΣτΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι «ζητάμε απο την κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να είναι σίγουρη ότι αν προχωρήσουμε σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο θα βρεθεί λύση ούτως ώστε να υπάρχει ένα ασφαλιστικό που θα δίνει συντάξεις στους τραπεζουπάλληλους.»

    «Αυτός ο νόμος που έχουν κάνει σίγουρα οδηγεί στην μη σύνταξη» τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.

    Αναφερόμενος στην ΣΣΕ, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι η ΟΤΟΕ ξεπέρασε στο προηγούμενο διάστημα υποκινούμενες αντιξοότητες από την πλευρά έξι μεγάλων τραπεζών και πρόσθεσε ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε μια καλύτερη θέση, όπου η άλλη πλευρά λέει ότι πρέπει να υπογράψουμε ΣΣΕ, αλλά με διάφορους τρόπους και ενδεχομένως, ακουμπώντας ακόμα στις πλάτες της κυβέρνησης δεν έρχεται με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους να διαπραγματευθεί για να προχωρήσουμε στην σύναψη ΣΣΕ».

    Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στο πλευρό της ΟΤΟΕ, όπως του ελέχθη, και υπογράμμισε ότι η ΟΤΟΕ δεν μάχεται για συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά για όλους τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι «αν πέσει το κάστρο της ΟΤΟΕ θα περάσει ο οδοστρωτήρας ενάντια σε όλες τις εργασιακές σχέσεις».

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι «μπορούμε να πάμε σε βάθος χρόνου τον αγώνα μας με ενδιάμεσα βήματα και ένα από αυτά ειναι το φθινόπωρο, είναι η ΔΕΘ, είναι οι αγώνες που θα αναπτυχθούν όχι μόνο απο τους τραπεζουπάλληλους, αλλά από μια σειρά κοινωνικών τάξεων».

    Παρεμβαίνοντας σε αυτό το σημείο η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι υπάρχει μια φημολογία για προσπάθεια νομοθετικής παρέμβασης με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν συντρέχει λόγος ούτε με την επίκληση του δημοσίου συμφέροντος καθώς το ύπατο δημόσιο συμφέρον είναι ο σεβασμός του Συντάγματος.

    «Προειδοποιούμε και λέμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάτσει σε διάλογο εξ αρχής με την ΟΤΟΕ γύρω απο τα ζητήματα του ασφαλιστικού των τραπεζών», δήλωσε τέλος, η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Αναστασιάδη

    "Η σημερινή μέρα (σ.σ. Τετάρτη) είναι παραμονή της επετείου της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, μία μέρα που μας θυμίζει τις πληγές που είναι ακόμα ανοιχτές και γι'αυτό και ευχόμαστε και εργαζόμαστε συστηματικά για την επίλυση του Κυπριακού", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκο Αναστασιάδη.

    "Υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ και του βοηθού του Ι. Γκαμπάρι,με την ελπίδα ότι αυτές θα ανοίξουν νέες προοπτικές και θα υπάρξουν νέα βήματα, ώστε να κινηθεί ξανά το Κυπριακό, με στόχο την τελική επίλυσή του. Αυτό είναι και ευχή και αγώνας, τον οποίο εμείς δίνουμε", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Τουρκία, όπως πάντα τονίζουμε,πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει".

    Ο κ. Παπανδρέου εξήρε το ρόλο της Κυπριακής δημοκρατίας στη Μεσανατολική κρίση, λέγοντας ότι "θέλω να συγχαρώ την Κυπριακή Δημοκρατία για το ρόλο που παίζει στη Μέση Ανατολή, έχοντας καταφέρει μια επιτυχημένη επιχείρηση για την εκκένωση του Λιβάνου απο τον άμαχο πληθυσμό. Δείχνει το ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος σε κρίσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή".

    Στις δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως "όσο ο χρόνος περνά αναξιοποίητος, τόσο τα τετελεσμένα παγιώνονται και μετατρέπονται σε γεγονότα μη αναστρέψιμα".

    Συνεπώς, είπε, είναι ανάγκη όλοι απο κοινού να αναλάβουμε ευθύνες, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να επιτύχουμε μία επανέναρξη διαλόγου ουσίας, που να μας οδηγήσει σε λύση αποδεκτή και απο τους ελληνοκύπριους. Εμείς, είπε, θα συμπαρασταθούμε στις κυβερνήσεις, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, ενόσω παίρνονται αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου για τις σημαντικές, όπως είπε, πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς "σε χώρες ή Συνασπισμούς που είναι δύσκολη η δική μας πρόσβαση" και πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε για τις επαφές με τους κ.κ.Γκαμπάρι και Μπράιζα και του μετέφερε "την αγωνία όσων προβληματίζονται για την αναγκαιότητα αξιοποίησης του χρόνου και των ευκαιριών".

    Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως είναι ανάγκη να αξιοποιήσει η Κύπρος τη θέση της στην Ευρώπη και τις δυνατότητες και ευκαιρίες που δίνονται απο τα Ηνωμένα Εθνη,"όσο είναι καιρός".

    [03] Επίσκεψη Φ.Πετραλιά στα Δωδεκάνησα

    Περιοδεία σε νησιά της Δωδεκανήσου θα πραγματοποιήσει η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ.Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Η κ. Πετραλιά , σήμερα και αύριο, θα επισκεφθεί τα νησιά Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο, όπου θα επιθεωρήσει έργα τουριστικής υποδομής και θα ενημερωθεί για την πορεία της τουριστικής κίνησης.

    Κατά την επίσκεψη της, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων του Τουριστικού κλάδου και της Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα που αφορούν στην προώθηση του τουρισμού.

    Σημαντική ανοδος τουριστικής κίνησης το 2006

    Την εκτίμηση ότι οι αφίξεις τουριστών προς την Ελλάδα θα σημειώσουν το 2006 άνοδο περίπου στο 10% εξέφρασε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε προς τιμή της η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Η κα Πετραλιά αφού ανάφερε ότι το 2005 έκλεισε με άνοδο των αφίξεων 10,5%, υπογράμμισε ότι όλα τα μηνύματα που λαμβάνει το υπουργείο συνηγορούν για άνοδο της τουριστικής κίνησης αντίστοιχη με αυτή που σημειώθηκε το 2005, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας υποδέχεται τόσους πολλούς τουρίστες. Όσον αφορά την πορεία των εσόδων για την τρέχουσα χρήση, ανέφερε ότι τους πρώτους μήνες τους έτους δεν μειώθηκαν, ενώ τα στοιχεία για τον Απρίλιο καταγράφουν σημαντική άνοδο τους σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και για τους επόμενους μήνες.

    Αναφερόμενη στην κρίση στη Μέση Ανατολή και στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Λίβανο, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός δεν απειλείται, ούτε και στο παρελθόν απειλήθηκε από ανάλογα γεγονότα.

    Απαντώντας στο επίμαχο ζήτημα των εσωτερικών μετακινήσεων με πλοία, η κα Πετραλιά αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την άμεση επίλυση τους. Η κα. Πετραλιά βρίσκεται σε καθημερινή επαφή το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τον αρμόδιο υπουργό, ενώ όποια προβλήματα επιλύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Περιγράφοντας σε απτές γραμμές το φάσμα των δράσεων του υπουργείου, η κα Πετραλιά έδωσε απαντήσεις και σε επιμέρους θέματα που σχετίζονται με τα τουριστικά ζητήματα. Για το Χωροταξικό σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και για τον τουρισμό αφού όπως είπε το ΠΕΧΩΔΕ προχωρεί γοργά τις συγκεκριμένες δράσεις. Για τις πολεοδομικές παραβάσεις των ξενοδοχείων στάθηκε στη σοβαρότητα του ζητήματος υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί λύση καθώς δεν μπορεί να σέρνεται στο χρόνο αυτό το πρόβλημα.

    Τέλος στον άξονα των επενδύσεων, ήδη η αρμόδια διϋπουργική έχει εγκρίνει τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων Ξενία και για μια ακόμη φορά έγινε λόγος για τις νομοθετικές εμπλοκές των ακινήτων της ΕΤΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 July 2006 - 4:30:22 UTC