Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Ρώμη ο Γιώργος Παπανδρέου

  • [01] Στη Ρώμη ο Γιώργος Παπανδρέου

    Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν περίπου δύο ώρες ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα "η διεθνής κοινότητα, αύριο, να αντιδράσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά με στόχο την προώθηση της ειρήνης. Και πιο συγκεκριμένα, την προώθηση μιας εκεχειρίας, την παύση των εχθροπραξιών".

    Και, ασφαλώς, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να δώσει μια ανάσα, ώστε, πρώτον, να υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, που είναι μεγάλης σημασίας αυτή τη στιγμή, γιατί ο αριθμός των προσφύγων στο Λίβανο πλησιάζει τους 900.000 και δεύτερον, να ανοίξει ο δρόμος για μια ουσιαστική πλέον ειρηνευτική διαδικασία για τον Λίβανο και σε επόμενη φάση για την ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές και συγκεκριμένα, όπως είπε, "χθες είχα επαφή με τον πρόεδρο της Συρίας Ασαντ, το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι. Θα συνεχίσω αυτή την προσπάθεια, δίνοντας φωνή και στην Ελλάδα, ανοίγοντας δρόμους και για την Ελλάδα, βεβαίως και μέσα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, με στόχο την ειρήνη".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη χαρά του που "τελικά και η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι παρούσες σε αυτή τη συνάντηση (της Ρώμης)".

    Στην ερώτηση αν υπάρχει ταύτιση απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε:

    "Οι δικές μας θέσεις - και από πλευράς ΠΑΣΟΚ και από πλευράς Σοσιαλιστικής Διεθνούς - έχουν εκφραστεί πλήρως. Είμαστε μια δύναμη που προωθεί την ειρήνη με ενεργό και συστηματικό τρόπο και με προσπάθεια, πραγματικά, να αγγίξουμε και να εκφράσουμε, όχι μόνο το δικό μας λαό που είναι φιλειρηνικός και παλεύει παραδοσιακά για την ειρήνη στην περιοχή, αλλά να μπορέσουμε να αγγίξουμε και τους πραγματικούς πόθους των λαών της περιοχής, που ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλλει την κατάπαυση του πυρός,την εκεχειρία,αλλά ζητούν επίσης και τελικά την ειρήνη. Είναι αυτό,το οποίο παραδοσιακά η Ελλάδα υποστηρίζει".

    Σε άλλη ερώτηση αν θα υπάρξει ρόλος της Τουρκίας στην πολυεθνική δύναμη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε:

    "Ολα είναι ακόμη υποθετικά. Αυτό το οποίο πιστεύω, εάν δηλαδή υπάρξει μια απόφαση του ΟΗΕ για την αποστολή μιας ειρηνευτικής δύναμης, αυτό θα πρέπει να βασιστεί σε ένα πολιτικό πλαίσιο που θα βρει την ευρύτερη συναίνεση του λαού του Λιβάνου και βεβαίως, ευρύτερα, της περιοχής. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τότε, μια ειρηνευτική δύναμη θα έχει όχι μόνο στόχο, αλλά και επιτυχία. Εάν αντιθέτως δεν υπάρξει ένα τέτοιο πλαίσιο, τότε πιστεύω ότι θα έχει πολλά προβλήματα και θα περιπλέξει την πολιτική κατάσταση στο Λίβανο".

    Ερωτηθείς για τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε:

    "Η ιταλική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι και ο υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο ντ' Αλέμα και η Σοσιαλιστική Διεθνής, την οποία εκπροσωπώ, ανησυχούμε για το ανθρωπιστικό πρόβλημα στο Λίβανο. Και οι δύο πλευρές, εξετάσαμε τρόπους επίτευξης μιας εκεχειρίας, τουλάχιστον για ανθρωπιστικούς σκοπούς, ευελπιστώντας πως η επίτευξη εκεχειρίας θα δημιουργήσει τις δυνατότητες για τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Μια ειρηνευτική διαδικασία που θα επιτρέψει στον Λίβανα να ζήσει εν ειρήνη ως ανεξάρτητη χώρα και η κυβέρνηση του Λιβάνου να έχει τον έλεγχο όλης της επικράτειας. Αλλά και μια ειρηνευτική διαδικασία για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, ταυτόχρονα με το σεβασμό από μέρους του Ισραήλ της κυριαρχίας του Λιβάνου".

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι εξέθεσε "ιδέες και προτάσεις προς τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι και τον υπουργό Εξωτερικών Μάσιμο ντ' Αλέμα, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει επαφές με ηγέτες της περιοχής". Επισκέφθηκα, είπε, προσφάτως τη Συρία και συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ασαντ. Είμαι, όμως, σε επαφή και με τις άλλες πλευρές. Εχοντας δε διατελέσει στο παρελθόν, υπουργός των Εξωτερικών, γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή, γι' αυτό και ήμουν σε θέση να διατυπώσω, να εκθέσω προς τους συνομιλητές μου ορισμένες ιδέες και προτάσεις οι οποίες ελπίζω πως θα φανούν χρήσιμες για την αυριανή Διεθνή Διάσκεψη, συμπλήρωσε.

    Επίσης ενόψει της αυριανής Διεθνούς Διάσκεψης για το θέμα του Λιβάνου, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε αργότερα και με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Μετά τη συνάντηση που διεξήχθη μέσα σε κλίμα εξαιρετικής εγκαρδιότητας, ο Γ. Παπανδρέου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

    "Με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ έχουμε συχνές επαφές. Σήμερα είχα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να έχουμε μια σε βάθος συζήτηση, για το θέμα της πρόσφατης κρίσης στον Λίβανο. Πιστεύω ότι και οι δύο έχουμε κοινή πλεύση σκέψης, κοινή πορεία, κοινούς στόχους και συζητήσαμε ακριβώς πως θα βοηθήσουμε, ώστε να υπάρξει άμεση εκεχειρία, να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο και τους πρόσφυγες και βεβαίως να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    Είχα ακόμη την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του για το θέμα του Ιράν, όπου επίσης οι απόψεις μας συμπίπτουν.

    Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην ανθρωπιστική βοήθεια και την αποχώρηση των προσφύγων από τον Λίβανο. Και βεβαίως, όπως πάντα, είχα την ευκαιρία να μιλήσω για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από αυτό το θέμα. Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 July 2006 - 18:30:41 UTC