Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παιδιά το 1/3 των αμάχων νεκρών στον Λίβανο
  • [02] Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ηπειρωτών Εξωτερικού

  • [01] Παιδιά το 1/3 των αμάχων νεκρών στον Λίβανο

    Περισσότερα από 600 θύματα αμάχους έχουν, ήδη, οι συγκρούσεις Ισραήλ και Χεζμπολάχ, με τάση αυξητική, όπως βεβαίωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Γιάν Εγκελαντ.

    Ο αξιωματούχος καταθέτοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανθρωπιστική τραγωδία αυτών των πολεμικών επιχειρήσεων τόνισε ότι "η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναικόπαιδα", καθώς και ότι περίπου το ένα τρίτο των νεκρών είναι παιδιά...

    Στήριξη ΕΕ στο σχέδιο Σινιόρα

    Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την υποστήριξή της στο σχέδιο του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση, τονίζοντας ότι έχει εντυπωσιαστεί από την "ενότητα" που παρουσιάζει η λιβανέζικη κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Έρκι Τουομιόγια, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί "να ενεργήσει για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και για μια σταθερή εκεχειρία".

    Το σχέδιο που παρουσίασε ο Σινιόρα αποτελεί "μια καλή βάση για την επίτευξη συμφωνίας", πρόσθεσε. "Είμαστε ικανοποιημένοι που η λιβανέζικη κυβέρνηση παρουσιάζει ομόνοια σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή, υποστηρίζοντας το σχέδιο", είπε από την πλευρά της η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

    Το σχέδιο του Σινιόρα προβλέπει την αμοιβαία ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και την ειρήνευση στα κοινά τους σύνορα. Επίσης, προβλέπει ότι η λιβανέζικη κυβέρνηση θα ασκεί τον πλήρη έλεγχο στο νότο της χώρας και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναλάβει να θέσει τα αγροκτήματα της Σεμπάα υπό τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών.

    Το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και δύο μέλη της Χεζμπολάχ, ενέκρινε την Πέμπτη το σχέδιο αυτό, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη.

    Όσον αφορά την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, ο Τουομιόγια είπε ότι ο βασικός κορμός της θα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ότι "θα πρέπει να είναι μια πραγματική πολυεθνική δύναμη". Ερωτώμενος για την έλλειψη υποστήριξης από την πλευρά των ΗΠΑ ο Φινλανδός υπουργός απάντησε ότι η ΕΕ "δεν μπορεί να κάνει θαύματα".

    Υπέρ της συνέχισης των επιχειρήσεων στον Λίβανο οι Ισραηλινοί

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Λίβανο και δηλώνει ότι η χώρα πρέπει να είναι ακόμα πιο αποφασιστική στις ενέργειες της, αναφέρουν τα στοιχεία δημοσκόπησης.

    Η έρευνα καταδεικνύει ότι το 82% όλων των Ισραηλινών και το 92% του εβραϊκού πληθυσμού πιστεύει πως οι επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών της Χεζμπολάχ είναι δικαιολογημένες.

    Η πλειοψηφία των Ισραηλινών εκτιμά ότι η χώρα πρέπει να επιστρατεύσει κι άλλες δυνάμεις για τις επιχειρήσεις της στο Λίβανο και το 71% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ ΄Ολμερτ.

    Μόλις το 10% του εβραϊκού πληθυσμού δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αρχίσει τις συνομιλίες.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 513 ατόμων που εκπροσωπούν το σύνολο του Ισραηλινού πληθυσμού, ο οποίος απαρτίζεται από 80% εβραίους και 20% μη εβραίους, στους οποίους περιλαμβάνονται άραβες μουσουλμάνοι, άραβες χριστιανοί και δρούζοι.

    [02] Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ηπειρωτών Εξωτερικού

    Ηπειρώτες απβ όλον τον κόσμο θα ανταμώσουν στα Γιάννενα , στην 1η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ηπειρωτών Εξωτερικού, από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

    Την επίσημη έναρξη των εργασιών κήρυξε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Την 1η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ηπειρωτών Εξωτερικού, διοργανώνει η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή Απόδημων Εξωτερικού (Δ.Σ.Ε.Α.Η.Ε.) «Ήπειρος 2006» υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Στη Συνδιάσκεψη μήνυμα θα απευθύνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο αντιπρόεδρος Διακομματικής Επιτροπής Ελληνισμού, Γρηγόριος Νιώτης, και ο Γραμματέας της ΝΔ Δημήτρης Ζαγορίτης.

    Η θεματολογία της Συνδιάσκεψης εστιάζεται στην Ηπειρωτική Ομογένεια, στην Ήπειρο ανά τον κόσμο, στο επιχειρησιακό περιβάλλον και τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ήπειρο, όπως και στην Ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο. Στις παραπάνω θεματικές ενότητες θα γίνουν επιστημονικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις μεταξύ άλλων και από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα.

    Ντ. Μπακογιάννη: "Η συνδιάσκεψη της Ρώμης ήταν σημαντική"

    «Η συνδιάσκεψη της Ρώμης, ήταν σημαντική. Τα αποτελέσματά της, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν σε επίπεδο ανθρωπιστικό. Έχουμε κάνει μια συμφωνία για την άμεση ανθρωπιστική παρέμβαση και ένα καλύτερο συντονισμό όλων των χωρών, ούτως ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει σε αυτό τον ταλαιπωρημένο λαό του Λιβάνου, γιατί δεν έχουμε καθόλου περιθώρια απώλειας χρόνου. Από εκεί και πέρα, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο που όλοι έχουμε, την άμεση κατάπαυση του πυρός και το νέο χρονοδιάγραμμα προς μια πορεία ειρήνης διαρκείας στην περιοχή».

    Την δήλωση αυτή έκανε κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση αν διαφαίνεται στον ορίζοντα σύντομα λύση του προβλήματος, η κ. Μπακογιάννη απάντησε:

    «Θα μπορούσα πάρα πολύ εύκολα να σας πω ότι βλέπω μια λύση σύντομα. Δεν είμαι όμως σε θέση ακόμη να το πω αυτό. Οι προσπάθειες συνεχίζουν να είναι πυρετώδεις. Είμαστε όλοι σε συνεχείς διαβουλεύσεις, νυχθημερόν θα έλεγα. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε τα εμπλεκόμενα μέρη, ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι λύση. Λύση μπορεί να είναι μόνο η πολιτική και η διπλωματία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 July 2006 - 20:30:18 UTC