Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη Ναυτιλία
  • [02] Παγκόσμια κατακραυγή για τις επιθέσεις
  • [03] Απεργία εργαζομένων στην Εμπορική

  • [01] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη Ναυτιλία

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΣύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, πραγματοποιείται στις 10.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη, Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η συνεργασία με την Κίνα για θέματα Ναυτιλίας.

    Με προσκύνημα στην Ιερά Μονή Ιβήρων, ολοκληρώθηκε χθες το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Κώστα Καραμανλή στο Αγιο Ορος.

    O πρωθυπουργός επανέλαβε, ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι αρωγοί στις προσπάθειες των μοναχών για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του σπάνιου πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου του Αγιου Ορους. Ο κ. Καραμανλής προσκύνησε στην εικόνα της πασίγνωστης στον ορθόδοξο κόσμο θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Πορταϊτισας και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους φύλαξης σπάνιων βυζαντινών κειμηλίων.

    [02] Παγκόσμια κατακραυγή για τις επιθέσεις

    Τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ συμφώνησαν σήμερα τα ξημερώματα σε μία ανακοίνωση που εκφράζει την «απώτατη έκπληξη και θλίψη» του 15μελούς οργάνου για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό της πόλης Κάνα στον νότιο Λίβανο.

    Η ανακοίνωση, η οποία θα κατατεθεί σύντομα για επικύρωση, «με κατηγορηματικό τρόπο εκφράζει τη θλίψη του οργάνου για την απώλεια τόσων αθώων υπάρξεων» στην Κάνα, μολαταύτα δεν κάνει έκκληση για άμεση εκεχειρία, όπως είχε ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, αλλά οι ΗΠΑ αντέστησαν στην πρόταση αυτή.

    Η ανακοίνωση, η οποία απαιτεί την ομόφωνη αποδοχή όλων των μελών για να δημοσιοποιηθεί, υπογραμμίζει παράλληλα την αποφασιστικότητα του Συμβουλίου να εργασθεί «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» για την έγκριση μίας απόφασης προς την κατεύθυνση «μίας μόνιμης διευθέτησης της κρίσεως».

    Το Ισραήλ αποφάσισε να σταματήσει αμέσως και για διάστημα 48 ωρών τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνει έρευνα για την επίθεση στην πόλη Κάνα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 54 αμάχους.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άνταμ Έρελι, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, μετά τις συνομιλίες που είχε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, με Ισραηλινούς αξιωματούχους, είπε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα συντονίσει τις ενέργειές της με τον ΟΗΕ προκειμένου να δοθεί ένα "παράθυρο" 24 ωρών στους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να φύγουν από την περιοχή.

    Ωστόσο, ο Έρελι διευκρίνισε ότι το Ισραήλ, μολονότι σταματά τις αεροπορικές επιδρομές, μπορεί "να αναλάβει δράση εναντίον στόχων που ετοιμάζουν επιθέσεις εναντίον του", επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι δικαιούται να αμύνεται.

    Το Γαλλικό Πρακτοκρείο, επικαλούμενο άλλον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να τον κατονομάζει, υποστηρίζει ότι η 24ωρη "διορία" που δίνεται στους αμάχους μπορεί να παραταθεί μετά τη λήξη της.

    Ο Γ. Κουμουτσάκος καταδίκασε τον βομβαρδισμό της Κανά

    Την καταδίκη του βομβαρδισμού της Κανά εξέφρασε με δήλωση του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος ο οποίος τόνισε ότι «τώρα πλέον η ανάγκη για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και για εκεχειρία γίνεται πιεστικότερη από ποτέ» και κάλεσε την Διεθνή Κοινότητα να ακολουθήσει «χωρίς ολιγωρία το δρόμο της ευθύνης».

    «Η τραγωδία της Κανά μας αφήνει όλους εμβρόντητους. Γεμάτους αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος προσθέτει ότι «τίποτα δε δικαιολογεί το μαζικό σκοτωμό αμάχων».

    «Καταδικάζουμε τις ενέργειες εκείνες που προσέθεσαν ένα ακόμα αιματηρό επεισόδιο στο φαύλο κύκλο της βίας στο Λίβανο του οποίου είμαστε μάρτυρες επί μισό και πλέον μήνα», συνεχίσει τη δήλωση του ο κ. Κουμουτσάκος και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του. Τώρα πλέον η ανάγκη για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και για εκεχειρία γίνεται πιεστικότερη από ποτέ».

    Μπους: Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τον ΟΗΕ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για μια "σταθερή ειρήνη", χωρίς πάντως να ζητήσει ρητά την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να εργαστούν με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη μιας απόφασης που θα επιτρέψει στην περιοχή (τη Μέση Ανατολή) να βιώσει μια διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που θα επιτρέψει στις μητέρες και τους πατέρες να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε έναν κόσμο όπου θα υπάρχει ελπίδα" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο προτού αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τη Φλόριντα.

    Βρετανία και Γερμανία ζητούν κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

    Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, Λονδίνο και Βερολίνο δηλώνουν ότι "τα τραγικά γεγονότα αυτής της ημέρας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη κατάπαυσης του πυρός αμέσως μόλις καταστεί δυνατό".

    "Θα πρέπει τώρα να εργαστούμε στη Νέα Υόρκη πάνω στις προϋποθέσεις μιας τέτοιας εκεχειρίας που αποτελεί μια πολιτική συμφωνία βασισμένη στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1559" του ΣΑ του ΟΗΕ. Η απόφαση 1559 του 2004 προβλέπει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Λίβανο.

    Στο μεταξύ η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις εξέφρασε τη «βαθύτατη θλίψη» της για την απώλεια σε τόσες «αθώες ζωές» από τον ισραηλινό βομβαρδισμό της κοινότητας Κανά στον νότιο Λίβανο και τόνισε πως ήγγικεν πλέον η ώρα για μία εκεχειρία στη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

    Εν τω μεταξύ, εξαγριωμένοι διαδηλωτές, κλαίγοντας και φωνάζοντας, επιτέθηκαν στον «Οίκο του ΟΗΕ», έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Βηρυττό έπειτα από τον βομβαρδισμό της κοινότητας Κανά στον νότιο Λίβανο από το Ισραήλ.

    Καταγγέλοντας φραστικά την πολιτική των ΗΠΑ και τη «βαρβαρότητα» του Ισραήλ, οι διαδηλωτές πετροβόλησαν τη γυάλινη πρόσοψη του κτηρίου, που βρίσκεται στο κέντρο της Βηρυττού και στεγάζει όλες τις υπηρεσίες του, κι έσπασαν τις επίσης γυάλινες κεντρικές πόρτες του.

    Επίσης, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, δήλωσε ότι το Ιράν είναι μία «υπεύθυνη χώρα», έτοιμη να υποστηρίξει μία άμεση εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

    «Ως υπεύθυνη χώρα, το Ιράν είναι έτοιμο να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο ευθύνης, τόνισε ο Ασεφί, προσθέτοντας πως «αντί νβ ασκούνται πιέσεις στο Ιράν, ο κόσμος θα πρέπει να πιέσει τις ΗΠΑ για να σταματήσουν τα σιωνιστικά εγκλήματα».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως η ισραηλινή επίθεση στην κοινότητα Κανά του νοτίου Λιβάνου είναι «αποτρόπαια».

    «Η Κομισιόν έχει κατ΄επανάληψη αξιώσει από τις δύο πλευρές να συνομολογήσουν μία εκεχειρία το ταχύτερο δυνατόν και πως σε κάθε περίπτωση τα αντιμαχόμενα μέρη θα πρέπει να τηρούν τους ανθρωπιστικούς κανονισμούς και τη διεθνή νομοθεσία», τόνισε η εκπρόσωπός της Καταρίνα Φον Σνούρμπαϊν.

    Παράλληλα κι ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κατήγγειλε ως «ανεύθυνη» την αεροπορική επιδρομή στην Κανά.

    Την ίδια στιγμή, η Χεζμπολάχ ορκίσθηκε να τιμωρήσει το Ισραήλ μετά τη «σφαγή» στην Κανά στον νότιο Λίβανο. «Η βάρβαρη τούτη σφαγή, που αποτελεί μία σοβαρή κι επικίνδυνη καμπή στην πορεία του πολέμου μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις κατά του σιωπηλού και συνένοχου κόσμου, ο οποίος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, διότι αυτή η φοβερή σφαγή, όπως κι όλες οι άλλες, δεν μπορεί να παραμείνει ατιμώρητη», τονίζει η οργάνωση σε ανακοινωθέν της.

    Επίσης, πέντε άμαχοι Λιβανέζοι , μεταξύ τους και δύο παιδιά, βρήκαν τον θάνατο από την προσβολή μίας κατοικίας κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην κοινότητα Γιαρούν.

    Ο Ύπατος Αντιπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στην Κανά, εκτιμώντας στο ανακοινωθέν του πως «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό», προσθέτοντας πως διαβίβασε στον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα τα «τα βαθύτατα συλλυπητήριά του» και «τον διαβεβαίωσε πως η ΕΕ εργάζεται συνεχώς για επιτευχθεί μία άμεση εκεχειρία».

    Παράλληλα, κι η ευρωπαία επίτροπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στην Κανά ως «αδικαιολόγητη κλιμάκωση της βίας», τονίζοντας πως «οι σφαγές αμάχων θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

    Αλλά κι ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στον Λίβανο Γκέιρ Πέτερσεν δήλωσε πως «είναι βαθύτατα σοκαρισμένος και θλιμμένος από τον σημερινό σκοτωμό δεκάδων λιβανέζων πολιτών, μεταξύ τους και πολλών παιδιών στην Κανά», και ζήτησε να ξεκινήσει μία διεθνής έρευνα για τις συνθήκες της επίθεσης.

    Κι η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε την «βαθύτατη θλίψη» της για το βομβαρδισμό της Κανά, κι επανέλαβε την έκκλησή της «για άμεση εκεχειρία».

    Η Αλγερία «καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική ενέργεια που τίποτε δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει», καλώντας ταυτόχρονα για μία «αφύπνιση των συνειδήσεων και ένα συλλογικό ξεσήκωμα της διεθνούς κοινότητας».

    Ο λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα, σε τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον Κόφι Αναν ζήτησε έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ και κάλεσε για μία άμεση επιβολή εκεχειρίας.

    Ενώ, το Ισραήλ έχει ανάγκη από 10 με 15 ημέρες ακόμη για να συνεχίσει την επίθεσή του κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ στην αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις.

    Ο Ολμέρτ υποσχέθηκε επίσης ότι θα επιτρέψει την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού στην πόλη Κανά.

    «Θα συνεργασθούμε με τους κατάλληλους υπευθύνους για να προωθήσουμε μία ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του βομβαρδισμού στην Κανά», τόνισε ο πρωθυπουργός απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε πιθανότητα άμεσης εκεχειρίας.

    Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης του Ισραήλ δήλωσε πως «το Ισραήλ θλίβεται βαθύτατα, από την επίθεση εναντίον αμάχων πολιτών στον Λίβανο. Το Ισραήλ αναλαμβάνει πλήρως της ευθύνη και πρόκειται να ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστώσει τι συνέβη.

    Μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία του Κόφι Ανάν με τον λιβανέζο πρωθυπουργό, το ΣΑ του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνέλευση των μελών.

    Η απόφαση κατέστη αναγκαία έπειτα από τον ισραηλινό βομβαρδισμό της πόλης Κανά, ενέργεια που έχει προκαλέσει αποτροπιασμό κι αγανάκτηση σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα.

    Δήλωση του πρεσβευτή του Ισραήλ στο Σ.Ασφάλειας

    Στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ για τον θάνατο, από ισραηλινό βομβαρδισμό, αμάχων (και παιδιών) στην Κανά, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Νταν Γκίλερμαν, δήλωσε ότι η Κανά αποτελούσε "έναν κόμβο" για την οργάνωση Χεζμπολάχ. Επίσης δήλωσε ότι, το Ισραήλ είχε ζητήσει από τους αμάχους να φύγουν από την Κανά, πριν την φονική αυτή επίθεση. "Θυσιάζουν τον ίδιο τον λαό τους ως ανθρώπινες ασπίδες, ως θύματα" είπε για την Χεζμπολάχ ο πρεσβευτής Γκίλερμαν. Η Χεζμπολάχ "έχει βάλει ειδικά στόχο το Ισραήλ", δήλωσε ο ίδιος.

    [03] Απεργία εργαζομένων στην Εμπορική

    Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν από αύριο οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα, που αντιδρούν στην εξαγορά της τράπεζας από την Credit Agricole. Ο γαλλικός όμιλος προσφέρει για την εξαγορά της Εμπορικής 25 ευρώ ανά μετοχή. Ο υπουργός Οiκονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει θετικά τη νέα βελτιωμένη πρόταση της Credit Agricole. Τα νέα δεδομένα θα εξεταστούν στις αρχές της εβδομάδας στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξεπούλημα της Εμπορικής, ενώ οι εργαζόμενοι στην τράπεζα εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 July 2006 - 4:30:19 UTC