Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικές προσπάθειες και συνέχεια βομβαρδισμών
  • [02] Στη Φινλανδία αύριο ο Γ.Παπανδρέου
  • [03] Μέτρα για ανεργία-Προτεραιότητα στην Περιφέρεια
  • [04] Ν/σ για πάταξη της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα

  • [01] Διπλωματικές προσπάθειες και συνέχεια βομβαρδισμών

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο. Τα ξημερώματα απο ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε χωριό στα νότια της χώρας, έχασαν τη ζωή τους έξι άμαχοι και πέντε τραυματίστηκαν. Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε επίσης στόχους στην κοιλάδα Μπεκάα.

    Χθες η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και πέντε να τραυματιστούν.

    Στο μεταξύ, από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας σκοτώθηκε ένας 12χρονος Παλαιστίνιος και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Από τον ισραηλινό στρατό συνελήφθη ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, στέλεχος της Χαμάς.

    Σε διπλωματικό επίπεδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέτασε το γαλλοαμερικανικό σχέδιο απόφασης για την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

    Ο Γάλλος πρεσβευτής δήλωσε ικανοποιημένος από την αποδοχή που έτυχε το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία αύριο ή την Τρίτη.

    Όμως η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι αντίθετη με το σχέδιο αυτό, ενώ η Χεζμπολάχ αρνείται να τηρήσει την εκεχειρία αν δεν αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από το Λίβανο.

    Αύριο στη Βηρυτό πραγματοποιείται η έκτατη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.

    Μεϊμαράκης:Είναι πρόωρο το θέμα της ειρηνευτικής αποστολής

    Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ήταν απούσα από την κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά έκανε και ουσιαστική παρέμβαση, τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ".

    Σημειώνει ότι οι παρεμβάσεις έκαναν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Εξωτερικών, η οποία -όπως αναφέρει- πρωτοστατεί στις προσπάθειες της ευρωπαϊκής κοινότητας για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρει ότι είναι πρόωρο να συζητάμε για το αν θα πάρει μέρος η Ελλάδα σε ειρηνευτική αποστολή, καθώς όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει ακόμα ούτε καν αίτημα.

    [02] Στη Φινλανδία αύριο ο Γ.Παπανδρέου

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί αύριο στη Φινλανδία, ύστερα από πρόσκληση του Φινλανδού Υπουργού Εξωτερικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΈ Έρκι Τουομιόγια, με τον οποίο θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Φινλανδός Υπουργός με τη συμμετοχή πολιτικών και Υπουργών Εξωτερικών από τις σκανδιναβικές χώρες.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης ανακοίνωσε επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί επίσης με τον Νορβηγό Υπουργό των Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στόρε, ο οποίος είναι συμπροεδρεύων στην Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για το Μεσανατολικό.

    Στις συζητήσεις που θα υπάρξουν στο δείπνο και στις συναντήσεις θα τεθούν τα θέματα της Μέσης Ανατολής και του Ιράν, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας - με δεδομένο ότι στη διάρκεια της φινλανδικής Προεδρίας αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις - και το Κυπριακό, είπε ο κ. Αθανασάκης και υπενθύμισε προηγούμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ενόψει και της συνάντησης αυτής με τον Φινλανδό Υπουργό των Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε επίσης ότι στις επαφές στη Φινλανδία θα συζητηθεί γενικότερα το μέλλον της Ευρώπης.

    Ο κ. Αθανασάκης επανέλαβε, εξ άλλου, την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία στο Λίβανο και πρόσθεσε ότι στην ανάγκη αυτή δεν έχει ανταποκριθεί ως τώρα η Διεθνής Κοινότητα με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει.

    Οι διπλωματικές "καντρίλιες" απλά δίνουν περισσότερο χρόνο στις μάχες, περισσότερο χρόνο στο να υπάρξουν νέα θύματα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Κόντρα για τις χρηματοδοτήσεις των δήμων

    Εν τω μεταξύ στο θέμα των χρηματοδοτήσεων λόγω θεομηνιών, σε δήμους που έχουν διοικήσεις προσκείμενες στη ΝΔ, επανήλθε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, δηλώνοντας ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο αφορούν άλλα θέματα και ότι για τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν λένε λέξη».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί ή αρνείται να δώσει στοιχεία στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, από τον οποίο η αντιπολίτευση αντλεί τα στοιχεία της κριτικής της, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να πληροφορηθεί τα στοιχεία.

    Παρουσίασε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, το 2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, πήραν 66,1 εκ. ευρώ, ενώ τα δύο επόμενα χρόνια, 2004 και 2005, πήραν 91,8 εκ. ευρώ, δηλαδή πολύ λιγότερα, ανά έτος, από τα κονδύλια που έπαιρναν επί ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Αθανασάκης παρουσίασε επίσης στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ, περί πολύ μεγάλων αυξήσεων και κερδοσκοπίας στα καύσιμα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στοιχεία για την εξέλιξη, ανά εβδομάδα, των τιμών του πετρελαίου «μπρεντ» και της αμόλυβδης βενζίνης από την αρχή του έτους και υποστήριξε ότι ο Ελληνας καταναλωτής πληρώνει πολύ ακριβά την τιμή των καυσίμων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Αθανασάκης, μεταξύ άλλων, τις δύο εβδομάδες του πολέμου, που χρησιμοποιήθηκε ως αιτία της ανόδου των τιμών, σημειώθηκε μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου κατά 2,99%, ενώ η τιμή της αμόλυβδης για τον καταναλωτή, αυξήθηκε κατά 2,24%, που σημαίνει συνολική επιβάρυνση για τον καταναλωτή ύψους 5,23%.

    "Το να περιμένει κανείς από τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ νβ αλλάξει γραμμή πλεύσης και να συμβιβασθεί με την αλήθεια είναι μάταιο", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Αθανασάκη.

    «Για τον κ. Αθανασάκη ``Έξις δευτέρα φύσις``», προστίθεται στην ανακοίνωση στην οποία το Υπουργείο παραθέτει και τα εξής στοιχεία «για να μην παραπληροφορούνται όσοι, λίγοι απέμειναν να διαβάζουν τις ανακοινώσεις του:

    - Πρώτον: Πέρα από την πληρέστατη χθεσινή (σ.σ. Τετάρτη) απάντηση του κ. Νάκου είναι ή όχι ακριβές, ότι το σύνολο του ``ΘΗΣΕΑ`` καθώς και οι οριζόντιες δράσεις που αφορούν την χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α τελούν υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και καθένας μπορεί να έχει πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία; Και είναι ή όχι αλήθεια επίσης ότι το ``ΕΠΤΑ``, μεταξύ 1998-2004, σκορπίσθηκε από δω και από εκεί, υπό όρους κομματικού νεποτισμού, και χωρίς να υπάρχει καμία, απολύτως, δυνατότητα πρόσβασης στα σχετικά στοιχεία, ούτε καν των Βουλευτών μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου;

    - Δεύτερον: Ναι ή όχι στον προϋπολογισμό του 2004, δηλαδή τον τελευταίο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, οι καθαροί πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης - τους οποίους, ούτως ή άλλως, κατέπνιγε το άγος των προνομιακών, έφθαναν δεν έφθαναν τα 110 εκ. ευρώ; Και ναι ή όχι στον τρέχοντα προϋπολογισμό (2006), με τον ν.3345/2005, εκτός, του ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ήδη απαλλαγεί από τα προνοιακά, οι καθαροί της πόροι ξεπερνούν τα 430εκ. ευρώ δηλαδή τριπλασιάσθηκαν;

    Εν πάση περιπτώσει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ας ενημερωθεί τουλάχιστον από την ΚΕΔΚΕ ή την ΕΝΑΕ. Όσο εμμένει στις ανακρίβειες και την παραπληροφόρηση απλώς ο ίδιος απαξιώνει τον πολιτικό λόγο του Κόμματος που εκπροσωπεί. Αυτό όμως είναι ζήτημα του ίδιου και του Κόμματός του».

    [03] Μέτρα για ανεργία-Προτεραιότητα στην Περιφέρεια

    Βαριά κατηγορία κατά της υπεύθυνης του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσως Παπανδρέου, διατυπώνει ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "΄Εθνος της Κυριακής", αναφερόμενος στην υπόθεση πώλησης της Εμπορικής.

    Ειδικότερα ο κ. Τσιτουρίδης κατηγορεί την κ. Παπανδρέου ότι "απειλεί διοικητικά συμβούλια ταμείων" και χαρακτηρίζει "απαράδεκτες, τριτοκοσμικές και παρεμβάσεις ντροπής" τέτοιου είδους ενέργειες.

    Ο υπουργός Απασχόλησης αναφέρει επίσης ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα "προέρχονται από μια μειοψηφία που δίνει μάχη οπισθοφυλακής", τονίζοντας ότι δεν κατανοεί τις αντιδράσεις τους, καθώς, όπως αναφέρει "όχι μόνο δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά ανοίγονται και νέες προοπτικές για επέκταση και αύξηση των θέσεων εργασίας εντός και εκτός Ελλάδας".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επέκταση του "μοντέλου Νάουσας" και σε άλλες περιοχές, ο κ. Τσιτουρίδης αναγγέλλει ότι θα εφαρμοστεί σε περιοχές με υπερδιπλάσια ανεργία από τον εθνικό μέσο όρο και τέτοιες περιοχές είναι η Φλώρινα και η Καστοριά και ουσιαστικά ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία. Οι κλάδοι στους οποίους θα γίνει εφαρμογή του συγκεκριμένου "μοντέλου" είναι η κλωστοϋφαντουργία και η μεταποίηση του καπνού.

    Αναφέρει επίσης ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα έχει τριμερή χρηματοδότηση και τριμερή διοίκηση. Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και από κοινωνικές δαπάνες. Σχετικά με το τελευταίο διευκρινίζει ότι οι δαπάνες αυτές "δεν θα προέλθουν από αύξηση των εισφορών, αλλά από μια ελαφρά αναδιάταξή τους".

    Σε άλλη ερώτηση ο κ. Τσιτουρίδης απαντά τονίζοντας ότι δεν θα θιγεί το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και θα ενισχυθούν όσοι, μετά τα 50 χρόνια τους δυσκολεύονται να βρουν δουλειά για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για να πάρουν τη σύνταξή τους.

    Σχετικά με την εξεύρεση νέων πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα, ο υπουργός Απασχόλησης τονίζει ότι με νομοθετική πρωτοβουλία, το φθινόπωρο, θα δημιουργηθεί "ενιαίος μηχανισμός ελέγχου" για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής, ενώ θα αντιμετωπιστεί ενιαία "η ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων όλων των ταμείων".

    Για την περιουσία των Ταμείων αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί ειδικός φορέας για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

    Προτεραιότητα στην Περιφέρεια

    Το μέλλον του τόπου εξαρτάται από την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση και η προτεραιότητα αυτή γίνεται πράξη από την κυβέρνηση δήλωσε απο τη Ρόδο ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προηγουμένως προέδρευσε σε σύσκεψη που συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και το διοικητικό συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

    Η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι ήρθε η ώρα της περιφέρειας δεν ήταν απλά σύνθημα αλλά κυβερνητική προτεραιότητα τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας πως το μέλλον του τόπου εξαρτάται από την πρόοδο της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό φαίνεται όπως είπε και από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με το οποίο γίνεται πράξη αυτή η προτεραιότητα.

    Με στοιχεία που παρουσίασε, ο υπουργός αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί επιλεκτικής χρηματοδότησης ΟΤΑ που πρόσκεινται κομματικά στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως η απάντηση στις κατηγορίες αυτές έρχεται από την ίδια την πραγματικότητα που έχει να κάνει με τις απορροφήσεις των ΠΕΠ και την ένταξη έργων στο πρόγραμμα Θησέας.

    Δεν έχει τύχη η απέλπιδα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ που παραπληροφορεί και αλλοιώνει την αλήθεια είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών παραθέτοντας στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι υπερδιπλασιάστηκε η απορρόφηση πιστώσεων του ΠΕΠ και τριπλασιάστηκαν οι πόροι προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

    Ειδική αναφορά έκανε στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο νομό Δωδεκανήσου αναφέροντας πως πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ΠΑΣΟΚ είπε παρέδωσε το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου με ποσοστό απορρόφησης μόλις 13% και εμείς καταφέραμε σε 2,5 χρόνια να το τόνισε ο κ Παυλόπουλος φθάσουμε στο 37% τόνισε ο κ Παυλόπουλος. Στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη περιφέρεια κατά την επταετία 1998-2004 εντάχθηκαν έργα 78 εκατομμυρίων ευρώ ενώ με το πρόγραμμα Θησέας θα υπάρξει χρηματοδότηση έργων 142 εκατομμυρίων ευρώ είπε επίσης ο κ. υπουργός που αναρωτήθηκε αν αυτό αποτελεί επιλεκτική πολιτική, τονίζοντας επίσης πως είναι απαράδεκτο να χρωματίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση.

    Επανέλαβε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει η διοικητική δομή της χώρας και ότι οι πέντε υπερπεριφέρειες που θα δημιουργηθούν θα είναι μηχανισμοί υποστήριξης των δήμων και των νομαρχιών για την υλοποίηση των έργων του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Ο κ. Παυλόπουλος θα παραμείνει και αύριο στη Ρόδο όπου πρόκειται να εγκαινιάσει έργα στους δήμους Καμείρου και Ατταβύρου.

    [04] Ν/σ για πάταξη της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας καταρτίζει σχέδιο νόμου για την πάταξη της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα. Με το νέο νομοσχέδιο, καθιερώνεται και στη χώρα μας επίπεδο προστασίας της διαφάνειας σε όλες τις συναλλαγές, ανάλογο με αυτό τον χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Το σχέδιο νόμου κυρώνει τη Σύμβαση Ποινικού Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά και το πρόσθετο σβ αυτήν Πρωτόκολλο, και προβλέπει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της άσκησης επιρροής, το ξέπλυμα εσόδων από αδικήματα διαφθοράς και τα λογιστικά αδικήματα προς τέλεση ή συγκάλυψη άλλων παράνομων πράξεων.

    Έτσι, θα τιμωρείται με φυλάκιση από ένα έως πέντε χρόνια, όποιος επιχειρεί από πρόθεση να ασκήσει επιρροή ή να προσφέρει οποιοδήποτε αντάλλαγμα σε οποιοδήποτε πρόσωπο (διευθυντή, ιδιώτη με θέση), για να ωφεληθεί παράνομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 August 2006 - 6:30:23 UTC