Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου

  • [01] Εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου

    Με επίκεντρο των εορτασμών την Παναγία της Τήνου, γιόρτασε σήμερα η Ορθοδοξία την Κοίμηση της Θεοτόκου με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας,στο ναό του Προσκυνήματος της Θεομήτορος στην Αγιάσο της Λέσβου,παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο,ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας.

    Τήνος - Ο εορτασμός της γιορτής της Παναγίας - Καραμανλής

    Στην Παναγία της Τήνου γιόρτασε τον Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη συζυγό του Νατάσα.

    Ο Κ.Καραμανλής προσκύνησε την ιερή εικόνα,συμμετείχε στην περιφορά της και σε δηλώσεις που έκανε, εκτός από τις παραδοσιακές ευχές, αναφέρθηκε στο δράμα του Λιβάνου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή γιορτή στέλνει μηνύματα αγάπης και ελπίδας και υπαγορεύει σε όλους την ανάγκη διαρκούς προσήλωσης και έμπρακτης απόδειξης της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης προς όσους την έχουν ανάγκη.

    Τα μηνύματα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, είναι φέτος περισσότερο από ποτέ επίκαιρα,καθώς στο Λίβανο συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Και συμπλήρωσε:

    "Στο δράμα αυτό πρέπει άμεσα να δοθεί τέλος και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα".

    Στον εορτασμό ήταν παρών και ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης παυλόπουλος,ο οποίος στη συνέχεια "έριξε" στεφάνι στα νερά του λιμανιού όπου τορπιλίστηκε το 1940,το το εύδρομο ΕΛΛΗ.

    Στον εορτασμό της Τήνου ήταν παρών και ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης.

    Ο Δεκαπενταύγουστος των πολιτικών

    Στην Πάρο βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τη Μαρία Δαμανάκη και τον Ντίνο Ρόβλια. Σε "απόσταση αναπνοής", στη Σύρο παραθερίζει ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    Από την Παρασκευή είναι στην Πάρο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Θα επιστρέψει την Τετάρτη στην Αθήνα για να προετοιμασθεί εν όψει της ΔΕΘ.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, θα αναζητήσει μια μικρή ανάσα ξεκούρασης στα Χανιά, μετά τις κοπιώδεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καιρού επιτρέποντος θα μεταβεί με το φουσκωτό του στην Πάρο, όπου βρίσκεται ήδη ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης,θα βρεθεί στο Βέρμιο όπου θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος βρίσκεται στο Χόρτο Πηλίου, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας στο πατρικό του στην Κορινθία.

    Δεκαπενταύγουστο στην Κω θα περάσει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς έχει, επίσης, προγραμματίσει να επισκεφθεί το νοσοκομείο του νησιού.

    Πιστή στη Σκόπελο και φέτος η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης βρίσκεται στη Λέσβο για την υποδοχή του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Δεκαπενταύγουστο στην έρημη Αθήνα θα περάσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας (που εργάζεται πυρετωδώς εν όψει της ΔΕΘ), η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, αφού η παρουσία του στο μεγάλο λιμάνι είναι επιβεβλημένη λόγω της υψηλής κίνησης των ακτοπλοϊκών μεταφορών.

    Στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Πάνδημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου στη Μυτιλήνη, ο οποίος επισκέπτεται από το Σάββατο το νησί καλεσμένος της Μητρόπολης Μυτιλήνης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου προκειμένου να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τα εγκαίνια του τρίτου ναού του Προσκυνήματος της Θεομήτορος στην ορεινή Αγιάσο της Λέσβου.

    Μάλιστα την κορύφωση των εκδηλώσεων την Τρίτη 15 Αυγούστου θα τιμήσει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πατριάρχης έφθασε στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης με ειδική πτήση από την Κωνσταντινούπολη. Τον υποδέχθηκαν δε ο υπουργός Αιγαίου κ.Παυλίδης εκ μέρους της κυβέρνησης, ο ευρωβουλευτής Νίκος Σηφουνάκης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τοπικές αρχές και πλήθος μητροπολιτών της Ελλαδικής Εκκλησίας.

    Αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο δημαρχείο Μυτιλήνης όπου τον υποδέχθηκε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. "Εν όψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοικήσεως, είπε απευθυνόμενος στον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, επιτρέψατέ μας πατρικώς να σας παρακαλέσωμεν καθώς και τους προσφιλείς ημίν συνδημότας σας, όπως αποφευχθούν οι διχασμοί αι διχοτομίαι και οι ακρότητες".

    "Θέλουμε πάντα να γνωρίζετε πως οι Μυτιληνιοί και το νησί μας είμαστε αναπόσπαστο τμήμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου" τόνισε ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής υποδεχόμενος στη συνέχεια τον Πατριάρχη στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου. Και συνέχισε: "Ανήκουμε εκεί. Η καρδιά μας χτυπάει εκεί. Δεν είμαστε απλά Μητρόπολη των νέων χωρών. Είμαστε παιδιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το βροντοφωνάζουμε αυτό χωρίς να φοβόμαστε και χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος".

    Ιδιαίτερη σημασία έχει το πως ο Νομάρχης Λέσβου αναφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη."Σήμερα είπε, που οι άνθρωποι αμαυρώνουν τα αξιώματα, χάνονται οι ηθικές αξίες και ευτελίζονται οι θεσμοί εσείς μόνο κρατάτε το θεσμό αλλά και την προσωπικότητά σας και γίνεστε παράδειγμα για όλους μας".

    Στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου ο Πατριάρχης τίμησε και δύο πρσωπικότητες του νησιού. Τον πρέσβη κ.Φώτη Ξύδα "για την προσφορά του στο γένος, στο Φανάρι και στον Οικουμενικό Θρόνο" όσο καιρό ήταν Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας την Πόλη και τον απερχόμενο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.Σωκράτη Κάτσικα "για την προσφορά του στο Αιγαίο και στο πανεπιστήμιό του.

    Ας σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης είναι επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο νομάρχης επίσης χάρισε στον Πατριάρχη το πρώτο ανάτυπο του ημερολογίου της νομαρχιακής αυτοδιοικήσεως Λέσβου για το 2007 που είναι αφιερωμένο στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ.Βαρθολομαίου την Ιμβρο και στην Τένεδο.

    Ο Πατριάρχης εγκαινίασε το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Σκάλα Λουτρών, ένα χωριό προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής που έφτιαξε ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών "Το Δελφίνι".

    Ακολούθησε επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη ενώ στη διάρκεια επιδόθηκε στον Πατριάρχη επιταγή με τα πνευματικά δικαιώματα της έκδοσης "Ενα μάρμαρο για την Ιμβρο - παραμύθι δυστυχώς αληθινό", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, δικαιώματα που ο συγγραφέας του βιβλίου Στρατής Μπαλάσκας και ο εικονογράφος του ζωγράφος, Διευθυντής του Μουσείου "Τεριάντ", Κώστας Μανιατόπουλος έχουν παραχωρήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ανακαίνιση μνημείων της Ιμβρου.

    Την Κυριακή ο Πατριάρχης στο προσκύνημα της Παναγίας αναφέρθηκε στις "κρίσιμες ώρες που ζούμε. Κρίσιμες, δύσκολες, απειλητικές. Ο τάραχος των παθών, είπε, η βία, ο θάνατος φαίνεται να έχουν πάρει και πάλιν περισσόν θράσος. Οι αδύνατοι, οι απροστάτευτοι, οι ανήμποροι, οι αθώοι γίνονται θύματα τραγικά. Προ παντός τα παιδιά και οι νέοι".

    Κάλεσε "τα νιάτα, ιδιαιτέρως τα νιάτα της Μυτιλήνης. Ελάτε, είπε, να συναντηθώμεν πρόσωπον προς πρόσωπον. Ελάτε να ανάψουμε ένα κερί εις την χάριν της Παναγίας. Να την παρακαλέσουμε μαζί δια τα νιάτα της Μέσης Ανατολής και του ευρύτερου περιγύρου μας, δια τα νιάτα του κόσμου".

    Ο Πατριάρχης συμμετείχε και στις εκδηλώσεις για τη γιορτή της Παναγίας στο βυζαντινό προσκύνημα της ορεινής Λέσβου όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

    Ο κ.Βαρθολομαίος άκουσε το δήμαρχο της Αγιάσου κ.Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη την ώρα που του χάριζε μια ποιμαντορική ράβδο, ξυλόγλυπτη σε ξύλο ελιάς να αναφέρεται "στον κλώνο του ευλογημένου αυτού δένδρου που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης. Και που τις τελευταίες εβδομάδες τραυματίζεται θανάσιμα στη Μέση Ανατολή. Γιατί δυστυχώς αυτοί οι ίδιοι, οι εκάστοτε κοσμοκράτορες που κόπτονται για τα αναφαίρετα φυσικά και κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά του ανθρώπου δεν διστάζουν να τα καταβαραθρώνουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα άνομα τυχοδιωκτικά τους συμφέροντα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 August 2006 - 10:30:16 UTC