Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Πούτιν
  • [02] Η Ελλάδα στην ειρηνευτική δύναμη

  • [01] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Πούτιν

    Ο Πρόεδρος της Ρωσσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 4 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Πούτιν μαζί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και πιθανόν τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεφ θα μετάσχουν σε τριμερή συνάντηση στην οποία θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα, καθώς και ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Η πρωτοβουλία για την τριμερή συνάντηση των Αθηνών ανήκει στον Πρόεδρο Πούτιν, διευκρίνισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σειρά ενεργειών για να γίνει η χώρα μας κέντρο ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή.

    [02] Η Ελλάδα στην ειρηνευτική δύναμη

    Περιοδεία στο Λίβανο, το Ισραήλ και την Ιορδανία ξεκινά σήμερα το απόγευμα η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα σταθμεύσει κατ' αρχήν στην Κύπρο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο,εκτός των άλλων,θα συζητήσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Εξάλλου, το ΚΥΣΕΑ σε σημερινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αποφάσε να μετάσχει η Ελλάδα στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο και να διαθέσει μια φρεγάτα, ένα αρματαγωγό και το υποστηρικτικό υλικό και στελεχιακό δυναμικό.

    Η περιοδεία της κας Μπακογιάννη στη Μέση Ανατολή σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αθήνας για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς μάλιστα από την 1η Σεπτεμβρίου η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος οι βασικοί άξονες της επίσκεψης της κυρίας Μπακογιάννη αφορούν:

    Β§ τον πλήρη σεβασμό της εκεχειρίας, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξουν οι δυνατότητες διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας,

    Β§ την ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών,

    Β§ την ενίσχυση και στήριξη της κυβέρνησης του Λιβάνου,

    Β§ την κατανόηση των ανησυχιών ασφαλείας που έχει το Ισραήλ,

    Β§ τις προσπάθειες για εδραίωση μιας μόνιμης και σταθερής λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα και

    Β§ την προώθηση μιας προσπάθειας ευρείας και συνολικής, καθώς δεν θα πρέπει να διατηρηθεί η λογική των αποκλεισμών και θα πρέπει όσοι μπορούν να βοηθήσουν να το πράξουν.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών καθορίζει το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η διεθνής κοινότητα, δεν δείχνει ούτε νικητές, ούτε ηττημένους σε μια σύγκρουση που είναι και παράλογη και απάνθρωπη και γιαυτό απαιτούνται προσπάθειες συλλογικές, χωρίς αποκλεισμούς, που να περιλαμβάνουν και μια διαρκή και μόνιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

    Ερωτηθείς γιατί στους σταθμούς της περιοδείας της κας Μπακογιάννη δεν συμπεριλαμβάνεται η Δαμασκός, ο Γ. Κουμουτσάκος απάντησε οτι δεν κρίθηκε ώριμη η στιγμή για μια επίσκεψη στη Συρία και υπενθύμισε ότι πριν από δέκα ημέρες η υπουργός είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό πληροφοριών της χώρας αυτής.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στο γεγονός ότι η κα Μπακογιάννη δεν θα επισκεφθεί τη Δαμασκό δήλωσε ότι "απορώ πως μπορεί κανείς την ώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ώρα που γίνεται μια τέτοια επίσκεψη στην περιοχή, όπου πρέπει να έχει κανείς την καλύτερη δυνατή εικόνα, πώς μένει εκτός η Συρία, η οποία είναι χώρα - σοβαρός παράγοντας στην περιοχή, με ρόλο στις εξελίξεις και ως τώρα και στο μέλλον".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σήμερα σε ερώτηση γιατί η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα επισκεφθεί και τη Συρία δήλωσε ότι οι σχέσεις της χώρας μας και της Υπουργού των Εξωτερικών με τις χώρες της περιοχής είναι πολύ καλές και ζήτησε "να μην δίνουμε άλλη διάσταση στο γεγονός".

    Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ

    Στο μεταξύ, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και συζήτησε για την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στη διεθνή δύναμη που θα σταλεί στο Λίβανο.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ θα σταλεί μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού με το ελικόπτερό της και ομάδα βατραχανθρώπων για νηοψίες στην περιοχή και εφόσον χρειαστεί θα σταλεί και ελληνικό αρματαγωγό για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Βηρυτό.

    Στο απώτερο μέλλον και υπό τη σαφή προϋπόθεση ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, θα εξεταστεί αν θα σταλούν και άλλες μονάδες, αλλά, σε αυτή τη φάση, αποκλείεται κατηγορηματικά η αποστολή ελληνικών χερσαίων δυνάμεων.

    Η Υπουργός Εξωτερικών είχε το πρωί κατ' ιδίαν συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενόψει της περιοδείας της στην Κύπρο, το Λίβανο, το Ισραήλ και την Ιορδανία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η χώρα μας ήταν η πρώτη που κινήθηκε στην περιοχή, με σημαντικό αριθμό πλοίων για τη μεταφορά πολιτών και επίσης έχει στείλει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, είτε μέσω δημοσίων οργανισμών, είτε μέσω άλλων οργανώσεων.

    Χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι η αποσαφήνιση του ρόλου της ειρηνευτικής δύναμης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει στην οποιαδήποτε απόφαση για την συμμετοχή ή όχι στην στρατιωτική δύναμη. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη και προφανώς επαναλαμβάνουμε ότι η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο, να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε διεθνή διπλωματική πρωτοβουλία για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να ζητήσει πλήρη αποσαφήνιση του ρόλου και των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο, «όπως έπραξε, στο πρόσφατο παρελθόν, στις περιπτώσεις που επελέγη η συμμετοχή σε αποστολές του ΟΗΕ για την διαφύλαξη της ειρήνης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 August 2006 - 12:30:25 UTC