Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη με αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ινδίας

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη με αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ινδίας

    Η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε σήμερα με τον αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών της Ινδίας Ανάντ Σάρμα (Anand Sharma) και όπως τόνισε "συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα στην εφαρμογή της αποφάσεως 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" για το Λίβανο.

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Σεπτέμβριο, "θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή και γενικότερα στις προσπάθειες για σταθερότητα και ειρήνη στη Μέση Ανατολή". Επίσης η Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Σάρμα για το πρόσφατο ταξίδι της στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι "έχει έρθει η ώρα για δραστήρια διπλωματία, τόσο στο θέμα του Λιβάνου, όσο και στο Παλαιστινιακό".

    Η Υπουργός των Εξωτερικών τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας Ελλάδος και Ινδίας και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται θεμελιώδεις αρχές και αξίες και οι απόψεις τους σε πολλά διεθνή ζητήματα συμπίπτουν.

    Στη συνάντηση έγινε πλήρης ανασκόπηση των "εξαίρετων" διμερών σχέσεων, με στόχο, την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς, είπε η κα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διμερή οικονομική συνεργασία: Το εμπόριο, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη της συνεργασίας σε ειδικότερους τομείς, όπως η τεχνολογία, η εμπορική ναυτιλία, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, καθώς και βέβαια ο αγροτικός τομέας, βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας, είπε η κα Μπακογιάννη.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει στη σχέση Ελλάδος - Ινδίας ο πολιτισμός και πρόσθεσε ότι προσβλέπει πως τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει η έδρα Ελληνικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Νεχρού στο Νέο Δελχί.

    Αναφορικά εξ άλλου με το Κυπριακό, το οποίο αποτέλεσε επίσης αντικείμενο της συναντήσεως, η κα Μπακογιάννη είπε πως η Ινδία υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Επίσης τόνισε τη στενή και αποδοτική, όπως είπε, συνεργασία Ελλάδος και Ινδίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα του ΟΗΕ έτσι ώστε ο Διεθνής Οργανισμός να μπορεί να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα νέα δεδομένα και στις νέες προκλήσεις της διεθνούς ζωής.

    Αναφορικά, επίσης, με το θέμα της εκλογής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που συζητήθηκε, η κα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να προέλθει από την ασιατική γεωγραφική ομάδα, σε συνδυασμό, βέβαια, με την προσωπικότητα και τα προτερήματα του υποψηφίου.

    Η παρουσία πολλών ξένων ηγετών τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη επβ ευκαιρία της 61ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα δώσει τη δυνατότητα για μια ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη επιλογή, πρόσθεσε.

    Τέλος, η Υπουργός των Εξωτερικών ανέφερε πως συζήτησαν για τη "μεγάλη πληγή της διεθνούς τρομοκρατίας" και συμφώνησαν ότι "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για πράξεις άνανδρης και τυφλής βίας που πλήττουν την ειρήνη και την πρόοδο των λαών και των χωρών".

    Εξ άλλου, ο κ. Σάρμα στις δηλώσεις του στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, των επικοινωνιών, της πληροφορικής, της γεωργίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ναυτιλίας και βεβαίως του πολιτισμού και πρόσθεσε ότι "υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας μας το οποίο ακόμη δεν έχουμε εκμεταλλευθεί και θα πρέπει στο μέλλον να το χρησιμοποιήσουμε καλύτερα".

    Ο ινδός Υπουργός, ο οποίος παρακάθισε αργότερα σε γεύμα που του παρέθεσε η κα Μπακογιάννη, τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, "δεδομένου ότι η Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Ινδία τους αγώνες της Κοινοπολιτείας".

    Ο κ. Σάρμα τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, "πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει όπως έκανε πάντοτε και στο παρελθόν. Η Ινδία έχει φιλοδοξίες όσον αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Αναφορικά με το ζήτημα της Μέσης Ανατολής ο ινδός Υπουργός τόνισε πως "η περιοχή αυτή σαφώς χρειάζεται να γνωρίσει μια μείωση της έντασης για να επικρατήσει η ειρήνη", ενώ ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε την κα Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Ινδία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσει να γίνει αυτό στις αρχές του επόμενου έτους.

    Σε ερώτηση αν η Ινδία έχει λάβει απόφαση για τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο, ο κ. Σάρμα είπε πως η χώρα του δεν έχει λάβει καμιά απόφαση και πρόσθεσε: "Θεωρούμε το θέμα σημαντικό. Εχουμε συμμετοχή στην UNIF η οποία, όμως, έχει τελείως διαφορετικούς κανόνες. Είναι άλλου είδους δύναμη σε σχέση με αυτή την πολυεθνική δύναμη που θα πάει στο Λίβανο. Η Ινδία θέλει να υπάρχει σαφής εντολή και κανόνες εμπλοκής της δύναμης αυτής. Δεν έχουμε λάβει αρνητική απόφαση όπως έχει αναφερθεί".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 August 2006 - 14:30:51 UTC