Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραντεβού για την κορυφή του κόσμου και το χρυσό μετάλλιο
  • [02] Τη Δευτέρα η συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν-Παρβάνοφ
  • [03] "Στόχος η ανάπτυξη της Περιφέρειας"
  • [04] Η Ελλάδα στην προεδρία του ΣΑ
  • [05] ΣΥΝ: Κριτική σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

  • [01] Ραντεβού για την κορυφή του κόσμου και το χρυσό μετάλλιο

    Τα μάτια στην πόλη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας έχει στραμμένα η φίλαθλη, και όχι μόνο, Ελλάδα, για το μεγαλύτερο ραντεβού του ελληνικού μπάσκετ. Εκεί όπου, η εθνική μας ομάδα, αφού απέκλεισε από τον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος μπάσκετ τους πρώτους διδάξαντες του αθλήματος, Αμερικανούς, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ισπανία, στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), με μοναδικό στόχο να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου.

    Την Παρασκευή, στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2005 παρέδωσε μαθήματα μπάσκετ στις ΗΠΑ επικρατώντας με 101-95, εξασφάλισε το μετάλλιο στη διοργάνωση και ο ελληνικός αθλητισμός πανηγύρισε την ιστορική επιτυχία της «επίσημης αγαπημένης», την για πρώτη φορά πρόκριση εθνικής ομάδας σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα.

    Η Εθνική Ισπανίας, στον σημερινό τελικό δεν θα έχει στη διάθεσή της τον στάρ των Μέμφις Γκρίζλις Παού Γκασόλ, ο οποίος τραυματίστηκε στον δεύτερο ημιτελικό, με την Αργεντινή. Ο Ισπανός διεθνής υπεβλήθη χθες σε εξετάσεις στην ορθοπεδική κλινική Κάτο της Σαϊτάμα όπου διαπιστώθηκε πως έχει υποστεί κάταγμα στο πέμπτο μετατάρσιο του αριστερού του ποδιού και θα χρειαστεί άμεσα εγχείρηση.

    Συγχαρητήρια από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    «Σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια, που με το ταλέντο, την ομαδικότητα, τη μεθοδική δουλειά αλλά και το πάθος σας προκριθήκατε στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης, γεμίζοντας όλους μας με αισθήματα χαράς και συγκίνησης. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στον τελικό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη μεγάλη νίκη της εθνικής.

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, για την πρόκριση της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με την ιστορική της νίκη και την πρόκρισή της στον Τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ έκανε και πάλι υπερήφανους τους όπου γης Έλληνες. Απέδειξε ότι η Ελλάδα, όταν πιστέψει στις δυνατότητές της, μπορεί.

    Στους διεθνείς μας, στον προπονητή, και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας, στους πρεσβευτές της εθνικής μας αυτοπεποίθησης εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχές μου για τον τελικό της Κυριακής. Όλοι οι Έλληνες είμαστε μαζί τους».

    Εξάλλου, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, που βρίσκεται στην Ιαπωνία, κοντά στους παίκτες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, αμέσως μετά τη μεγαλειώδη τους νίκη, επί της αμερικανικής ομάδας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    «Ζήσαμε μεγάλες στιγμές. Η Εθνική ομάδα απέδειξε ότι είναι πάρα πολύ ισχυρή, ώστε τους ανίκητους Αμερικάνους να τους κάνει σήμερα να προσκυνήσουν. Θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη χαρά που έδωσαν σβ εμάς που είμαστε εδώ και σβ όλο τον ελληνικό λαό που παρακολούθησε τον αγώνα απβ όλο τον πλανήτη.

    Αυτή η ομάδα είχε παρελθόν, έχει παρόν και μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια στην Ελληνική Ομοσπονδία, στο προπονητικό τιμ και στους παίκτες γιβ αυτήν τη μεγάλη χαρά που μας έχουν προσφέρει.

    Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο μεγάλη επιτυχία στη διαδρομή του ελληνικού μπάσκετ. Αυτό που έγινε σήμερα δεν το πίστευε κανένας. Όλο το γήπεδο φώναζε υπέρ των Αμερικάνων. Αλλά η καρδιά των παιδιών μας απέδειξε ότι μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα».

    «Με συγκίνηση, ενθουσιασμό και περηφάνεια παρακολουθήσαμε μαζί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ την θριαμβευτική νίκη της Εθνικής Ομάδας, της αγαπημένης ομάδας που πέτυχε μια ιστορική νίκη. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά της Εθνικής Μπάσκετ και βεβαίως στον Παναγιώτη Γιαννάκη. Ηταν για εμάς σημαντικές οι στιγμές. Ολοι οι Ελληνες είμαστε κοντά τους σε αυτόν τον θρίαμβο, αλλά και να παρακολουθήσουμε, πιστεύουμε και την ολοκλήρωση αυτού του θριάμβου την Κυριακή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο.

    «Η Ελλάδα δικαιούται να διεκδικει και να κατακτά, όπως είπε και ο Παναγιώτης Γιαννάκης προχθές. Η Ελλάδα απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι όταν θέλει μπορεί. Οταν υπάρχει πίστη, όραμα, σχέδιο, οργανωμένη και άξια δουλειά μπορούμε να πετυχαίνουμε μεγάλους στόχους. Και αυτό είναι το ζητούμενο στην χώρα μας: Να φύγουμε απο την λογική της μοιρολατρείας. Μπορούμε με αυτοπεποίθηση, σιγουριά, σχέδιο και όραμα» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους παίκτες, στον προπονητή και το τεχνικό επιτελείο της ελληνικής ομάδας μπάσκετ για τη μεγάλη συλλογική προσπάθειά τους και τα αποτελέσματα που πέτυχαν», αναφέρει η σε δήλωσή της η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και προσθέτει:

    «Θέλω να πιστεύω ότι η μεγάλη επιτυχία τους δεν θα αξιοποιηθεί για αποπροσανατολισμό και συγκάλυψη των νοσηρών φαινόμενων που επικρατούν στον αθλητισμό λόγω της εμπορευματοποίησής του και την ανυπαρξία μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

    Η νικηφόρα πορεία της εθνικής ομάδας μπορεί και πρέπει να γίνει αφορμή για τη νεολαία και το λαό για να διεκδικήσουν πιο απαιτητικά το δικαίωμά τους στον αθλητισμό και συνολικά στη ζωή. Να εμπνευστούν από τη μαχητικότητα και τη συλλογικότητα της ελληνικής ομάδας για να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη στη δύναμή τους».

    «Συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, την Ομοσπονδία για την άριστη προετοιμασία και εκτέλεση που οδήγησε την Ελλάδα σε αυτή την παγκόσμια αθλητική επιτυχία. Η νίκη τους επί των ΗΠΑ μας κάνει περήφανους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, προσθέτωντας: «Αποδείχνεται ότι και στον αθλητισμό δεν υπάρχουν αιώνιες και αήττητες υπερδυνάμεις. Η ψυχή, η αλληλεγγύη, το ομαδικό πνεύμα μπορεί να επιβληθούν και στον ισχυρότερο -και οικονομικά- αντίπαλο. Ευχόμαστε και με το χρυσό.»

    Συγχαρητήρια στην ελληνική ομάδα εξέφρασαν, επίσης, η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, υπουργοί, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, κ.ά.

    Π.Γιαννάκης: «Άμα κυνηγάς τα όνειρά σου, θα τα πιάσεις»

    Τρελό χορό έστησαν, με τη λήξη του αγώνα με τις ΗΠΑ, οι 12 Έλληνες διεθνείς -ακόμη και ο τραυματίας Νίκος Ζήσης- και το επιτελείο της Εθνικής ανδρών στο μπάσκετ μπροστά στην κάμερα της ελληνικής τηλεόρασης. «Αν κυνηγάς τα όνειρά σου, θα τα πιάσεις» ήταν οι πρώτες λέξεις του πανευτυχή ομοσπονδιακού προπονητή, Παναγιώτη Γιαννάκη. Όπως πάντα, ο Γιαννάκης έστρεψε τους προβολείς στους παίκτες του, τους οποίους αποκάλεσε «μεγάλους πρωταγωνιστές, φοβερούς παίκτες και φοβερούς χαρακτήρες». Ο αρχηγός Μιχάλης Κακιούζης αναρωτήθηκε με σαρκασμό: «Ποιός από εμάς τους δώδεκα να μπορέσει να παίξει στο ΝΒΑ; Εμείς είμαστε άσχετοι. Δεν μπορεί κανείς από μας να παίξει στο ΝΒΑ. Μόνο ο Βασίλης Σπανούλης κάτι προσπαθεί να κάνει τώρα.» «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία στη διαδρομή του ελληνικού μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού» δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός. Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Σταύρος Δουβής, παρατήρησε: «Αυτή η ομάδα τώρα αρχίζει. Θα μας χαρίσει κι άλλες ανεπανάληπτες στιγμές όπως αυτή. Σήμερα, δεν υπήρξε αμερικανική βοήθεια» αστειεύτηκε.

    Πρώτος το λόγο πήρε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Παναγιώτης Γιαννάκης: «Άμα κυνηγάς τα όνειρά σου, θα τα πιάσεις. Αυτοί οι παίκτες έχουν φοβερούς χαρακτήρες. Βάζουν το εγώ τους κάτω από την ομάδα καθημερινά. Αισθάνομαι θαυμασμό απέναντί τους. Ξεπέρασαν εμάς, την Εθνική που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1987 στην Αθήνα. Τι να πω για τους συνεργάτες μου. Όμως, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι αυτά τα παιδιά. Έχουν φοβερό ταλέντο, είναι μεγάλοι παίκτες, αλλά και μεγάλοι χαρακτήρες. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούν να καταφέρουν αυτά τα παιδιά.»

    Ο Μιχάλης Κακιούζης είχε προβλέψει πως αυτή η Εθνική θα έμπαινε στα μετάλλια στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. «Δεν μ΄ απασχολεί το χρυσό μετάλλιο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Ο καθένας από μας δίνει και την ψυχή του στην Εθνική. Αν και κουρασμένοι από ολόκληρη τη σεζόν, πιστέψαμε στους εαυτούς μας. Συγχαρητήρια στον προπονητή, στο επιτελείο, στον κόσμο και σε όλους τους Έλληνες που ξέρουμε ότι είναι μαζί μας με το μυαλό τους. Δείξαμε ότι είμαστε εδώ. Όλοι λέγαμε πως, αν χάσουμε με 20 πόντους, θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι. Ό,τι έχει πετύχει αυτή η ομάδα, το έχει πετύχει έχοντας δουλέψει πολύ σκληρά. Δεν φοβηθήκαμε. Θα γράψω στη βιογραφία μου γι΄ αυτές τις στιγμές. Δεν έχει καμία σημασία να κάνουμε τεχνική ανάλυση. Έχουμε πάρει ένα μετάλλιο. Τι έχουν να πουν τώρα ότι εμείς δεν κάνουμε για ΝΒΑ; Εμείς είμαστε άσχετοι. Δεν μπορεί κανείς από μας να παίξει στο ΝΒΑ. Μόνο ο Βασίλης Σπανούλης κάτι προσπαθεί να κάνει τώρα» είπε με σαρκασμό ο αρχηγός της Εθνικής ανδρών.

    Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, δήλωσε: «Ζούμε μεγάλες στιγμές. Η εθνική ομάδα μπάσκετ απέδειξε ότι είναι μεγάλη. Συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες και την τεχνική ηγεσία. Αυτή η ομάδα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία στη διαδρομή του ελληνικού μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού. Όλο το γήπεδο φώναζε υπέρ των Αμερικανών. Ήταν συγκλονιστικό.»

    Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Σταύρος Δουβής, είπε ως άνθρωπος του μπάσκετ: «Πού πάει αυτή η ομάδα; Αυτή η ομάδα τώρα αρχίζει. Σήμερα είναι το ξεκίνημα. Θα μας χαρίσει κι άλλες ανεπανάληπτες στιγμές όπως αυτή. Αμερικανική βοήθεια δεν υπήρξε σήμερα. Υπήρξε η βοήθεια από τα ελληνικά χέρια».

    Ο Θοδωρής Παπαλουκάς σήμερα μοίρασε 12 ασίστ και μετά, όταν ο δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης του έκανε... πάσα το μικρόφωνο, είπε: «Συγχαρητήρια σε όλους. Συγχαρητήρια και σ΄ αυτούς που μας πίστεψαν. Έχουμε ακόμη ένα στόχο, να κατακτήσουμε το χρυσό μετάλλιο. Τώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε.»

    Ο συνεργάτης του Παναγιώτη Γιαννάκη, Λευτέρης Κακιούσης, τόνισε: «Αυτά τα παιδιά είναι ευλογία για έναν προπονητή. Τι άλλο να πω;»

    Πύργος μέσα στη ρακέτα, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος σκεφτόταν ήδη τον τελικό. «Έχουμε ένα ακόμη παιχνίδι. Θέλουμε να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο. Όλοι, και οι 12 που είμαστε σ΄ αυτή την ομάδα, μπορούμε να αγωνιστούμε στο ΝΒΑ» πέταξε... καρφί για το γεγονός, πως με εξαίρεση τους Φώτση, Τσακαλίδη, Ρεντζιά που δοκίμασαν ανεπιτυχώς το πέρασμα από το ΝΒΑ, μόνο ο Βασίλης Σπανούλης ετοιμάζει βαλίτσες για το υπερατλαντικό ταξίδι.

    Μάλιστα, ο Αντώνης Φώτσης δεν θέλησε να στείλει μήνυμα στους Μέμφις που δεν τον είχαν κρατήσει στο ρόστερ τους. «Να δώσω απάντηση στο Μέμφις; Εγώ τι απάντηση να δώσω; Ο Σόφο καθάρισε για όλους» απένειμε τα εύσημα στον ουσιαστικό σήμερα Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.

    Μετά τη σημερινή παρουσία, ανεβαίνουν οι μετοχές του «Baby Shaq» στο ΝΒΑ. Ο ίδιος δήλωσε: «Περάσαμε στον τελικό. Ήταν δύσκολο. Το είχαμε πιστέψει, όμως και το είχαμε πει. Όποιος ξέρει μπάσκετ, έχει δει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις και ανατροπές.»

    Ο Δήμος Ντικούδης βοήθησε ιδιαίτερα στην τρίτη περίοδο, όταν και κρίθηκε ουσιαστικά ο αγώνας: «Οι Αμερικανοί έφεραν την καλύτερη ομάδα που μπορούσαν, με στόχο την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Ζούμε τη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ. Είχαμε άγχος. Πάντα υπάρχει άγχος. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε το τελευταίο παιχνίδι.»

    [02] Τη Δευτέρα η συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν-Παρβάνοφ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ θα συμμετάσχουν τη Δευτέρα στις 15:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε Τριμερή Συνάντηση με θέμα την ενεργειακή και εν γένει οικονομική συνεργασία Ελλάδος - Ρωσίας - Βουλγαρίας, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού.

    Συγκεκριμένα στις 15:00 προβλέπεται διμερής συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν και μιά ώρα μετά θα συγκληθεί η Τριμερής συνάντηση.

    Στις 17:30 θα υπάρξει διμερής συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκιόργκι Παρβάνοφ και το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημμένων του.

    Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού ενόψει της ΔΕΘ

    Με τις συναντήσεις με τα προεδρεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της ΠΑΣΕΓΕΣ, ολοκληρώθηκαν, την Παρασκευή, οι επαφές, ενόψει της ΔΕΘ, του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους όλων των οικονομικών και κοινωνικών τάξεων της χώρας και το κύριο ζητούμενο, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, που είναι ο διάλογος με όλους προκειμένου η οικονομική και η κοινωνική κυβερνητική πολιτική να έχει μια πληρότητα και μια ισορροπία, έχει επιτευχθεί.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως υπάρχει αναγνώριση απβ όλους για την καλή πορεία της οικονομίας και για το γεγονός ότι ξεπεράσαμε τις δυσκολίες και τους φόβους που υπήρχαν, κυρίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για την εξέλιξη της οικονομίας.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι έχουν αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό τα δημοσιονομικά προβλήματα, που ήταν οξυμένα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τόνισε πως "βεβαίως πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προόδου εκεί, αλλά έχουν αντιμετωπιστεί πολλά άλλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα".

    Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως το γεγονός ότι η ανάπτυξη της Οικονομίας μας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη είναι κάτι που δημιουργεί θετικές προοπτικές για τη χώρα, ειδικά με το δεδομένο ότι και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια υπάρχει ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον, που θα βοηθήσει και την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

    Ο υπουργός ανέφερε πως το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται η ανεργία είναι θετικό. Και το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται, μέσω του Προϋπολογισμού και των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, μεγάλα και οξυμένα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους επιτρέπει να έχουμε όλοι μια συγκρατημένη αισιοδοξία, συμπλήρωσε.

    Εξ άλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Κ. Καραμανλή ανέφερε πως ο εμπορικός κόσμος είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών και ασκεί σημαντική λειτουργία στις αγορές.

    Θέσανε, είπε, τα ζητήματα τα οποία έχουν, αλλά και σειρά λύσεων που έλαβε αυτούς τους 30 μήνες η νέα διακυβέρνηση. Ως υπουργός Ανάπτυξης ζήτησα για μια ακόμη φορά από τον εμπορικό κόσμο της χώρας να έχει χαμηλότερες τιμές και υψηλότερη ποιότητα και αυτό το απέδειξε και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η αγορά κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων και είναι ένα μήνυμα και προς τους ίδιους τους εμπόρους, τόνισε ο κ. Σιούφας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στη συνάντηση με την ΠΑΣΕΓΕΣ τόνισε:

    "Υπάρχει ανάγκη σταδιακής μετακίνησης για συμπληρωματικά εισοδήματα σε ενεργειακά φυτά και προς αυτή την κατεύθυνση τα συναρμόδια υπουργεία θα καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες ώστε να βάλουμε στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και το βιοντίζελ και τη βιοεθανόλη που σημαίνει απεξάρτηση από το πετρέλαιο, καλύτερο περιβάλλον και βεβαίως όπως είπα, συμπληρωματικά εισοδήματα για τους αγρότες. Η διάθεση επωνύμων, αλλά πιστοποιημένων, τυποποιημένων και ποιοτικά καλύτερων αγροτικών προϊόντων και για την ελληνική αγορά και για τις διεθνείς αγορές, είναι ο δρόμος με τον οποίο μπορούμε να έχουμε μια πραγματική αναγέννηση στον αγροτικό τομέα και στα αγροτικά προϊόντα".

    Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος xαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση με την ΠΑΣΕΓΕΣ για το σύνολο των θεμάτων του αγροτικού τομέα.

    Ο κ. Μπασιάκος πρόσθεσε ότι θέλει να εξάρει τη συμβολή της ΠΑΣΕΓΕΣ στην ολοκλήρωση της πολύ δύσκολης διαδικασίας καθορισμού των δικαιωμάτων επιδοτήσεων, που αφορά 950.000 αγρότες, ώστε απρόσκοπτα, από την 1η Δεκεμβρίου, να εισπράξουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, μια φορά το χρόνο, για όλα τα προϊόντα.

    [03] "Στόχος η ανάπτυξη της Περιφέρειας"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, θα μιλήσει στις 7:30 μμ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, για τα 32 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Ενας από τους βασικούς στόχους της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με όσα είπε, χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά την επίσκεψή του στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου στη Ναύπακτο.

    Αυτό μας διαφοροποιεί από τη ΝΔ που προσπαθεί να χειραγωγήσει, να διαιρέσει και να κάνει όμηρους τους πολίτες, χωρίς να απελευθερώνει δυνάμεις στην Περιφέρεια, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

    Υπογράμμισε ότι η περιφερειακή αποκέντρωση είναι ο μόνος δρόμος για να "σπάσει" ένα συγκεντρωτικό κράτος που δεν αποδίδει την κοινωνική δικαιοσύνη που πρέπει να αποδώσει και δεν βοηθά την ανάπτυξη.

    Στόχος μας είναι, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να αναδείξουμε μια Ελλάδα που ανεβάζει τον πήχυ και κατακτά στόχους που δημιουργούν ασφάλεια, ανάπτυξη και δικαιοσύνη για όλους τους Ελληνες πολίτες και τους εργαζόμενους.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για την Αιτωλοακαρνανία ανέφερε ότι η περιοχή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αναδειχθούν εφόσον υπάρχει σοβαρό σχέδιο και σοβαροί άνθρωποι να υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο και εξέφρασε τη σιγουριά του ότι με την εκλογή του Θύμιου Σώκου στο αξίωμα του νομάρχη θα αναδειχθούν αυτά.

    Εξάλλου, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΤΕΙ, τονίζοντας πως η πολιτική της ΝΔ φράζει το δρόμο σε νέους που θέλουν να σπουδάσουν σε αυτά και υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι τα ΤΕΙ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία για ενοικιάσεις δωματίων και καφενείων στην Περιφέρεια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τα ΤΕΙ πρέπει να αποτελέσουν το βασικό πυρήνα του σχεδιασμού κάθε περιοχής, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο στα προγράμματα, στις δραστηριότητες, στην κατάρτιση και την εκπαίδευση των ιδρυμάτων. Ετσι, πρόσθεσε, και τα ΤΕΙ θα γίνουν ανταγωνιστικά και η Περιφέρεια θα βοηθηθεί, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα τραγικά , όπως είπε, αποτελέσματα της πολιτικής της για τα ΤΕΙ, δεν έλυσε το πρόβλημα των ιδρυμάτων, αλλά αντίθετα υποβάθμισε μια ολόκληρη περιοχή και έκοψε το μέλλον σε πολλά παιδιά.

    Αύριο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα για τα 32 χρόνια από την Ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Εξ άλλου, τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα μεταβεί στην Σουηδία.

    Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας των Σκανδιναβικών Χωρών, στην Στοκχόλμη, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των Σκανδιναβικών Χωρών, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας και προεδρεύων της Ε.Ε., Έρκι Τουομιόγια, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στη Σουηδία. ενώ στη συνέχεια έχει συνάντηση με τα Μέλη και τους Φίλους της Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Στοκχόλμη.

    Τέλος την Τρίτη το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον.

    [04] Η Ελλάδα στην προεδρία του ΣΑ

    Την ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος υπογράμμισε σε δηλώσεις της η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εργασίες του άτυπου συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στην Λάπενραντα της Φινλανδίας.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι το άτυπο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ ασχολήθηκε με το θέμα της Μέσης Ανατολής, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο η Ενωμένη Ευρώπη θα μπορέσει να στηρίξει μια νέα προσπάθεια ειρήνης στη περιοχή. Η υπουργός χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαία» την προσπάθεια ειρήνης στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει από την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της Παλαιστίνης.

    Εξ άλλου, η υπουργός εξέφρασε την ελπίδα η Ευρώπη, στο Μεσανατολικό ζήτημα, να φανεί χρήσιμη και «έντονα πολιτικά παρούσα».

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, στο θέμα του Ιράν, η υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση σχετικά με την απάντηση που έδωσε η Τεχεράνη, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχει πάντοτε χρόνος για διπλωματικές προσπάθειες.

    Η Ελλάδα στην προεδρία του ΣΑ

    Ο σεβασμός του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου και η εμπιστοσύνη στην αρχή ότι η διπλωματία είναι το μέσον επίλυσης των διαφορών, θα προσδιορίσουν τη δράση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

    Στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας θα τεθούν στο Συμβούλιο μια σειρά ζητήματα μείζονος διεθνούς σημασίας όπως η κατάσταση στο Κόσοβο, το Μεσανατολικό και η κατάσταση στο Λίβανο, ενώ θα οργανωθεί επίσης μια συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις 20 Σεπτεμβρίου με θέμα τη συνεργασία του ΟΗΕ με περιφερειακούς οργανισμούς για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    Στο κτίριο του ΟΗΕ θα λειτουργήσει επίσης έκθεση "Ελαίας Εγκώμιο" την οποία θα εγκαινιάσει στις 19 Σεπτεμβρίου ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Βουλγαράκης.

    Την έκθεση έχει οργανώσει το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

    Η υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 15 Σεπτεμβρίου και θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, στις 22.

    Θα επισκεφθεί την αμερικανική πρωτεύουσα στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου όπου και θα συναντηθεί με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Χάρντλεϊ και τον υπουργό Ενέργειας Σάμιουελ Μπόντμαν.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη στις 100 ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου

    Η Υπουργός των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη είναι η μοναδική ελληνίδα που βρίσκεται στη λίστα με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες στον πλανήτη για το 2006,σύμφωνα με το περιοδικό "Forbes".

    Η κα Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στη 66η θέση, ενώ πρώτη στο κατάλογο, ως η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο, είναι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, με δεύτερη την Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και τρίτη την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Wu Yi.

    Ανάμεσα στις 100 προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής,των επιχειρήσεων, των οργανώσεων κοινωνικής προσφοράς, της δημοσιογραφίας κ.λ.π. βρίσκονται η γερουσιαστής και πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Μichelle Alliot-Marie, η συνιδρύτρια του ιδρύματος Gates και σύζυγος του Bill Gates, Melinda Gates, οι γνωστές δημοσιογράφοι Christiane Amanpour και Oprah Winfrey κ.α.

    Η τελική επιλογή στο κατάλογο που δημοσιεύεται κάθε χρόνο γίνεται με βάση τη διεθνή προβολή του προσώπου,τη δραστηριότητα και την επιρροή του,σε συνάρτηση πάντα με την οικονομική δύναμη της χώρας καταγωγής.

    Η Ελλάδα χτίζει σχολείο στο Μπεσλάν

    Δύο χρόνια μετά την απάνθρωπη τρομοκρατική επίθεση στο Μπεσλάν της Ρωσίας, που στοίχισε τη ζωή πολλών παιδιών και καθηγητών τους, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του επισημαίνει πως το γεγονός εκείνο συγκλόνισε τότε και ακόμα συγκινεί την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία τάχθηκε αλληλέγγυα προς τον ρωσικό λαό απέναντι στο πλήγμα αυτό.

    Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι "επιβεβαιώνοντας εμπράκτως αυτήν της την αλληλεγγύη,η χώρα μας ανέλαβε συμβολικά την ανέγερση ενός συγκροτήματος σχολείου και οικοτροφείου στο Μπεσλάν".

    "Η κατασκευή του έχει ήδη αρχίσει και συνεχίζεται. Το σχολείο αυτό είναι αφιερωμένο στη μνήμη του ελληνικής καταγωγής καθηγητή Ιωάννη Κανίδη, που έδωσε τη ζωή του για να προστατεύσει τους μαθητές του", συμπλήρωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

    [05] ΣΥΝ: Κριτική σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

    Κριτική στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα για την εικόνα που παρουσιάζουν, προετοιμαζόμενοι για την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος .

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια τελετουργία και χορογραφία υποσχέσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα και υποστήριξε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν σε πολλά θέματα , όπως στον ΟΤΕ και στο θέμα των διαδηλώσεων, αναφερόμενος στην σχετική πρωτοβουλία του υπουργού Δημοσίας Τάξεως.

    Για την κυβέρνηση ο κ. Αλαβάνος είπε ότι της αξίζουν συγχαρητήρια και το χρυσό μετάλλιο γιατί η πολιτική της οδηγεί στην κοινωνική εξαθλίωση και ανέφερε ότι πάνω από το 20% του πληθυσμού ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ανεργία στην ευρωζώνη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας έχει τις περισσότερες φτωχές περιφέρειες στην ΕΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος επέκρινε επίσης την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, οδηγεί σε κατεδάφιση το ασφαλιστικό και με την πολιτική της οδηγεί το ασφαλιστικό σύστημα προς ιδιωτικοποίηση. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων κάνοντας λόγο για εκποιήσεις επιχειρήσεων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την προσπάθεια και την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να μην ισχύσει η βάση του 10 για είσοδο στα ΑΕΙ, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών, υπερασπιζόμενος το άρθρο 24 του Συντάγματος. Τέλος, ως προς την εξωτερική πολιτική επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποίησε τη θέση της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ενδιαφέροντα στοιχεία για την εικόνα που εμφανίζει ο ΣΥΝ στον τομέα των συνεργασιών, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, έδωσε στη συνέχέια ο κ. Β. Αποστόλου, υπεύθυνος του κόμματος για την Αυτοδιοίκηση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο ΣΥΝ κατέρχεται αυτόνομος σε 43 νομαρχίες, σε 4 συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ (από τις περίπου 20 στις προηγούμενες εκλογές), ενώ για τις υπόλοιπες δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

    Στους δήμους-πρωτεύουσες των 54 νομών της χώρας, ο ΣΥΝ κατέρχεται σε 28 αυτόνομος, ενώ σε 10 συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος στη Β΄Αθηνών ο ΣΥΝ κατέρχεται αυτόνομος σε 32 δήμους, σε 10 συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ και σε δύο με τη ΝΔ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 September 2006 - 22:30:26 UTC