Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτυγχάνεται η δημοσιονομική εξυγίανση
  • [02] ΣΥΝ: Οι συντάξεις σταδιακά απαξιώνονται
  • [03] Τερματίστηκε ο ναυτικός αποκλεισμός του Λιβάνου

  • [01] Επιτυγχάνεται η δημοσιονομική εξυγίανση

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει μέσα στο 2006 το στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, διατύπωσε από το Ελσίνκι ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου Eurogroup των χωρών μελών της ευρωζώνης, που διεξάγεται στη φινλανδική πρωτεύουσα, ο Χ. Αλμούνια δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα μηνύματα που έχει λάβει πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, φαίνεται πολύ πιθανό πως η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα γίνει φέτος», επισημαίνοντας παράλληλα πως «κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, δεν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα».

    Ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι η ελληνική οικονομία δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της αυριανής συζήτησης του άτυπου συμβουλίου του Εcofin, όπου κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η αντιμετώπιση του υψηλού ελλείμματος της Γερμανίας.

    Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης που διαπιστώνεται τελευταία στην ευρωζώνη, ο κοινοτικός επίτροπος παρότρυνε τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία να συνεχίσουν τις προσπάθειες για δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Αλογοσκούφης: Ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού

    Την ικανοποίησή του, με βάση τα αποτελέσματα του επταμήνου, για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης μετά το πέρας της σημερινής άτυπης συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών του Eurogroup.

    Αναφερόμενος σε σημερινές δηλώσεις του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια περί ύπαρξης "μέτρων προσωρινού χαρακτήρα" στον προϋπολογισμό, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2007 θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε και θα μπορεί να γίνει συζήτηση επ' αυτού. Προφανώς ο κ. Αλμούνια αναφέρεται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, παρατήρησε ο Ελληνας υπουργός.

    Αύριο, ο υπουργός Οικονομίας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin και το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, για τις εκδηλώσεις της 71ης ΔΕΘ.

    Στο συμβούλιο Ecofin θα συνεχισθεί η συζήτηση που έγινε σε προηγούμενα Συμβούλια για τα μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, με βάση και νεότερες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης που έχουν στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

    Θα συζητηθούν ακόμα η βελτίωση των μεθόδων εργασίας του Ecofin (που είχε απασχολήσει και το προηγούμενο Άτυπο Συμβούλιο της Βιέννης στις 7/04/06), η αναθεώρηση του τρόπου οργάνωσης των Ευρωμεσογειακών Συνόδων των Υπουργών Οικονομικών, με βάση πρόταση του Αυστριακού Υπουργού Οικονομικών, ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις των δύο προηγούμενων Άτυπων Συμβουλίων Ecofin σχετικά με τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

    Επί τάπητος θα τεθούν επίσης η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Γερμανία με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση με βάση την ενδιάμεση έκθεση προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η διαχείριση των χρηματοοικονομικών κρίσεων, ενώ εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σιγκαπούρη την επόμενη εβδομάδα, θα επανεξετασθούν οι προτάσεις που έχουν γίνει από τη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αναθεώρηση της ενδιάμεσης στρατηγικής του καθώς και των ποσοστώσεων συνεισφοράς στο Ταμείο από τα κράτη-μέλη του.

    [02] ΣΥΝ: Οι συντάξεις σταδιακά απαξιώνονται

    Το προεδρείο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας δέχθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, μαζί με τον υπεύθυνο για την εργατική πολιτική Δημήτρη Στρατούλη.

    Οι συντάξεις σταδιακά απαξιώνονται, σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός ότι 6 στους 10 Έλληνες παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ το μήνα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σημείωσε οτι η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας «μπορεί να παίξει ένα μεγάλο ρόλο για την ενοποίηση του κινήματος των συνταξιούχων, ώστε να αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος που είναι απόμαχος της δουλειάς ότι έχει έναν εκφραστή και να μπορεί να παρεμβαίνει στις εξελίξεις», οι οποίες «είναι πολύ δύσκολες σήμερα για τους συνταξιούχους» καθώς «η δημόσια κοινωνική ασφάλιση δέχεται μεγάλες επιθέσεις από τις κυβερνητικές πολιτικές».

    Ο εναρμονισμός των συντάξεων με τις αυξήσεις των μισθών των εν ενεργεία εργαζομένων και η ενσωμάτωση της ΑΤΑ στις βασικές συντάξεις, είναι βασικά μέτρα, τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν, μαζί με ουσιαστική ενίσχυση των παροχών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας σ΄όλους αυτούς τους ανθρώπους, τόνισε ο κ.Αλαβάνος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ.Γκίκας είπε ότι η Ανώτατη Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας είναι «ένα όργανο το οποίο τώρα θεσπίστηκε και το οποίο συμπεριλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους αλλά και τους ηλικιωμένους, τους αποκομμένους από το κοινωνικό σύνολο, τους αποκλεισμένους» και σημπλήρωσε: «Είναι ένα μαχητικό σχήμα, γιατί συγκροτήθηκε από μπαρουτοκαπνισμένους συνδικαλιστές, με αγώνες. Βέβαια δεν έχουμε το όπλο της απεργίας. Αλλά θα διεκδικήσουμε για τους συνταξιούχους, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους αγωνιστικά, θα κατέβουμε στο πεζοδρόμιο να διεκδικήσουμε αγωνιστικά αυτά που τους ανήκουν. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους απόμαχους, τους αποκλεισμένους τους απομονωμένους, κοινωνικά»

    Χορογραφία υποσχέσεων η ΔΕΘ

    Κριτική στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα για την εικόνα που παρουσιάζουν, προετοιμαζόμενοι για την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, άσκησε ο κ. Αλαβάνος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος .

    Υπογράμμισε ότι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια τελετουργία και χορογραφία υποσχέσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα και υποστήριξε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν σε πολλά θέματα , όπως στον ΟΤΕ και στο θέμα των διαδηλώσεων, αναφερόμενος στην σχετική πρωτοβουλία του υπουργού Δημοσίας Τάξεως.

    Για την κυβέρνηση ο κ. Αλαβάνος είπε ότι της αξίζουν συγχαρητήρια και το χρυσό μετάλλιο γιατί η πολιτική της οδηγεί στην κοινωνική εξαθλίωση και ανέφερε ότι πάνω από το 20% του πληθυσμού ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ανεργία στην ευρωζώνη και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας έχει τις περισσότερες φτωχές περιφέρειες στην ΕΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος επέκρινε επίσης την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, οδηγεί σε κατεδάφιση το ασφαλιστικό και με την πολιτική της οδηγεί το ασφαλιστικό σύστημα προς ιδιωτικοποίηση. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων κάνοντας λόγο για εκποιήσεις επιχειρήσεων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την προσπάθεια και την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να μην ισχύσει η βάση του 10 για είσοδο στα ΑΕΙ, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών, υπερασπιζόμενος το άρθρο 24 του Συντάγματος. Τέλος, ως προς την εξωτερική πολιτική επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποίησε τη θέση της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [03] Τερματίστηκε ο ναυτικός αποκλεισμός του Λιβάνου

    To Ισραήλ προχώρησε από σήμερα το απόγευμα στην άρση του ναυτικού αποκλεισμού του Λιβάνου που είχε επιβάλει εδώ και οκτώ εβδομάδες, ανακοίνωσε η Μίρι Εϊσίν, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχουντ Ολμερτ.

    "Ο ναυτικός αποκλεισμός του Λιβάνου ήρθη. Η ναυτική δύναμη του ΟΗΕ, της οποίας ηγείται η Ιταλία, ανέλαβε τον έλεγχο των λιβανικών χωρικών υδάτων σε πλήρη συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, και πρόκειται να εφαρμόσει εμπάργκο στα όπλα που προορίζονται για την λιβανική σιιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ", πρόσθεσε η κ. Εϊσίν.

    Νωρίτερα και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο είχε ανακοινώσει ότι τερματίστηκε ο ναυτικός αποκλεισμός της χώρας από το Ισραήλ, καθώς έφτασε στην περιοχή η διεθνής ναυτική δύναμη.

    Χθες, ήρθη και ο αεροπορικός αποκλεισμός της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 September 2006 - 16:30:31 UTC