Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη Χαλκίδα επισκέπτεται ο Γ.Παπανδρέου
  • [02] "Πάταξη των παθογενειών στην αγορά"

  • [01] Τη Χαλκίδα επισκέπτεται ο Γ.Παπανδρέου

    Περιοδεία στη Χαλκίδα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα επισκεφθεί τα εκλογικά κέντρα του υποψήφιου Νομάρχη Εύβοιας, Θανάση Μπουραντά, και του υποψήφιου Δημάρχου Χαλκίδας, Δημήτρη Αναγνωστάκη. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με νεολαίους της πόλης, στην Εστία Γνώσης και Πολιτισμού.

    Στο μεταξύ, ο Τομέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, με τον συντονιστή Ανάπτυξης της Κ.Ο. του Κινήματος, Χρήστο Πρωτόπαπα, την Γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Καταναλωτών, Τόνια Αντωνίου, και τον εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Δημήστα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Χαρ.Τρικούπη 50) συνέντευξη Τύπου με θέμα: "Η κατάσταση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η αδυναμία εκπλήρωσης του έργου της και οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης".

    "θέλουμε για την Ελλάδα μια δίκαιη κοινωνία. Μια κοινωνία αξιών. Μια κοινωνία αξιών υπέρ του πολίτη, υπέρ του εργαζόμενου, υπέρ της οικογένειας, υπέρ της γειτονιάς, της τρίτης ηλικίας, τα περήφανα γηρατειά, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπέρ των ατόμων με αναπηρία, υπέρ του παιδιού", τόνισε χθες ο κ. Γ.Παπανδρέου στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων και του ψηφοδελτίου της Υπερνομαρχίας Πολιτών, που ηγείται η Φώφη Γεννηματά.

    Ο κ. Παπανδρέου, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος που είχε συρρεύσει στο Μέγαρο Μουσικής, σημείωσε ότι «θέλουμε μια κοινωνία αξιών που θα προσφέρει όχι προνόμια και προστασία για τους λίγους και «ημέτερους», αλλά δικαιώματα ισότιμα σε όλους. Δικαίωμα για όλους η σωστή παιδεία, δικαίωμα για όλους η σωστή υγεία, δικαίωμα για όλους η αξιοπρεπής σύνταξη, δικαίωμα για όλους το πράσινο, η ποιότητα ζωής, η δημόσια υγεία, για την οποία παλεύει η Υπερνομαρχία".

    "Χρειαζόμαστε μία κοινωνία αξιών ακόμα περισσότερο σήμερα» τόνισε ο κ.Παπανδρέου. "Σήμερα που γύρω μας βλέπουμε την ακρίβεια, σήμερα που γύρω μας βλέπουμε την ανεργία, σήμερα που γύρω μας βλέπουμε την αδιαφορία αυτής της κυβέρνησης για τον μέσο Έλληνα πολίτη. Σήμερα που γύρω μας βλέπουμε μια παλαιοκομματική αντίληψη, μια αντίληψη πελατειακή, που δημιουργεί εστίες διαφθοράς κι όχι κοινωνίας αξιών".

    Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλο, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την πάταξη της διαφθοράς, δήωσε ότι "έχει ήδη παρουσιαστεί δύο φορές στα Μέσα Ενημέρωσης και περιλαμβάνει δευτερεύουσες τροποποιήσεις της ποινικής νομοθεσίας" που "είναι περιθωριακές μπροστά στο φαινόμενο της διαφθοράς". ο κ.Πρωτόπαπας κατέληξε: "Αλλού πονάει το πράγμα: Στην διοικητική νομοθεσία, στις πολιτικές και διοικητικές πρακτικές και στις νοοτροπίες της κοινωνίας".

    [02] "Πάταξη των παθογενειών στην αγορά"

    «Παθογένειες και αγκυλώσεις του συστήματος στις αγορές υπήρχαν. Δεν έγιναν από τη μία μέρα στην άλλη. Η διαφορά είναι ότι η νομοθεσία της Κυβέρνησης, σύγχρονη και αποτελεσματική, εμφανίζει τα πρώτα αποτελέσματα και στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης τέτοιων προβλημάτων. Είμαστε αποφασισμένοι οτιδήποτε παραμορφώνει τη λειτουργία των αγορών να το σπάσουμε και να το εξουδετερώσουμε. Έχουν γίνει ενέργειες που ουδέποτε έγιναν στο παρελθόν για την πάταξη των παθογενειών», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, αναφερόμενος στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά και για το θέμα διαφθοράς που εξετάζει η Δικαιοσύνη και όπου εμπλέκεται υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Η δήλωση έγινε στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας τόνισε ότι σκοπός είναι να επικρατήσει η άποψη «χαμηλές τιμές- υψηλότερη ποιότητα», διότι με αυτό τον τρόπο η επιχειρηματικότητα μπορεί να επιτύχει τους στόχους της. Γνωστοποίησε τις ενέργειες που έχουν γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών προς τα διεθνή φόρα, με την προτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε η Ημέρα Εμπορίου να καθιερωθεί διεθνώς. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ένταξης των εμπορικών επιχειρήσεων στα προγράμματα του κοινοτικού πλαισίου στήριξης.

    Είπε ακόμα ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν βελτιώσεις σε πρόγραμμα για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους που ήδη "τρέχει" από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις του περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δεδομένου ότι το πρόγραμμα αφορά 10.000 άτομα και έχουν ενταχθεί μόνο 4.000.

    Αναφέρθηκε δε και στα προγράμματα που θα ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, στη σημασία προώθησης του Εμπορικού Μητρώου και στην προώθηση του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών για το Εμπόριο, για το οποίο ολοκληρώνεται η μελέτη το αμέσως προσεχές διάστημα.

    Νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας προωθεί άμεσα, προς ψήφιση στη Βουλή, νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα.

    Το νομοσχέδιο ενισχύει δραστικά το θεσμικό εξοπλισμό της Πολιτείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο σύνολό της - όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπει τη λήψη αυστηρών μέτρων, που εναρμονίζουν το εθνικό Δίκαιο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την αποτροπή και την τιμωρία της ενεργητικής ή παθητικής δωροδοκίας και την άσκηση επιρροής για παράνομους σκοπούς και στον ιδιωτικό τομέα.

    Μεταξύ άλλων, με το νέο νομοσχέδιο:

    1. Τιμωρείται για πρώτη φορά ποινικά το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα. Το φαινόμενο της δωροδοκίας στις ιδιωτικές συναλλαγές κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζεται κατά τρόπο ανάλογο με τα άρθρα 235 επ. του Ποινικού Κώδικα, που αφορούν την άσκηση της δημόσιας λειτουργίας. Συγκεκριμένα, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μέχρι πέντε έτη όποιος με πρόθεση κατά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας υπόσχεται ή παρέχει οποιοδήποτε μη οφειλόμενο πλεονέκτημα ή αντάλλαγμα σε πρόσωπο που εργάζεται με οποιαδήποτε ιδιότητα, διευθυντική ή μη, σε φορείς του ιδιωτικού τομέα, για ενέργεια ή παράλειψη κατά παράβαση των καθηκόντων του (ενεργητική δωροδοκία). Με την ίδια ποινή τιμωρείται και κάθε εργαζόμενος με οποιαδήποτε ιδιότητα σε φορείς του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος απαιτεί ή λαμβάνει παρόμοιο αντάλλαγμα (παθητική δωροδοκία).

    2. Θεμελιώνεται για πρώτη φορά ως ποινικό αδίκημα η «προσφορά για άσκηση επιρροής». Συγκεκριμένα, τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις μήνες έως πέντε έτη και με χρηματική ποινή, όποιος υπόσχεται ή ισχυρίζεται ότι μπορεί να ασκήσει ανάρμοστη επιρροή και ζητεί αντάλλαγμα για την επιρροή του σε πρόσωπα που συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ή στη σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης (στελέχη του ιδιωτικού τομέα, στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δημόσιοι λειτουργοί και αξιωματούχοι, δικαστές, νομάρχες και δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές κλπ.). Η πράξη τιμωρείται ανεξάρτητα αν ασκήθηκε ή όχι ή αν οδήγησε στο σκοπούμενο αποτέλεσμα ή όχι. Με την ίδια ποινή τιμωρούνται και τα προαναφερθέντα πρόσωπα που συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ή στη σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης. Ο επωφελούμενος από την άσκηση επιρροής τιμωρείται ως ηθικός αυτουργός με την ποινή του φυσικού αυτουργού (άρθρο 46, παρ.1α του Π.Κ.).

    3. Θεσπίζεται για πρώτη φορά αυτοτελής ευθύνη και Νομικών Προσώπων για αδικήματα διαφθοράς που τελέσθηκαν προς όφελός τους. Αν κάποιο από τα αδικήματα της δωροδοκίας, της προσφοράς για άσκηση επιρροής και του ξεπλύματος χρήματος, διαπράττεται από πρόσωπο που κατέχει διευθυντική θέση σε Νομικό Πρόσωπο (με βάση την εξουσία εκπροσώπησης ή εξουσιοδότησης που διαθέτει), επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και στο Νομικό αυτό Πρόσωπο από την οικεία Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

    4. Τιμωρείται πλέον αυστηρότερα η ενεργητική και παθητική δωροδοκία βουλευτών και μελών συμβουλίων Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα:

    1) Η πρόταση, παροχή ή υπόσχεση σε βουλευτή δώρων ή οποιωνδήποτε άλλων ανταλλαγμάτων για να μην λάβει μέρος σε κάποια εκλογή ή ψηφοφορία που διενεργείται από τη Βουλή ή κάποια Επιτροπή ή για να ψηφίσει με ορισμένο τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα έτος μέχρι πέντε έτη και με χρηματική ποινή, αντί της υφιστάμενης ποινής της φυλάκισης μέχρι δύο ετών και χρηματικής ποινής. Αντίστοιχη είναι η τιμωρία και για τον βουλευτή, ο οποίος δέχεται την παροχή ή την υπόσχεση παρόμοιων δώρων ή ανταλλαγμάτων.

    2) Προκειμένου για μέλη νομαρχιακού, δημοτικού, κοινοτικού ή άλλου συμβουλίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή επιτροπής κάποιου από αυτά, η τιμωρία που επισύρουν οι παραπάνω πράξεις είναι φυλάκιση τουλάχιστον από ένα έτος μέχρι πέντε έτη και χρηματική ποινή, αντί της υφιστάμενης ποινής της φυλάκισης μέχρι ενός έτους και χρηματικής ποινής.

    Τέλος, για πρώτη φορά τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή όποιος δόλια καταρτίζει ή κάνει χρήση τιμολογίου ή άλλου λογιστικού εγγράφου ή αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει ψευδείς ή ελλιπείς πληροφορίες, ή παραλείπει παράνομα την καταχώρηση πληρωμής, εφβ όσον αυτά γίνονται για να διευκολύνεται η διάπραξη, απόκρυψη ή συγκάλυψη δωροδοκίας των αδικημάτων διαφθοράς που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 September 2006 - 10:30:27 UTC