Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Χαλκίδα ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [02] Στο ΣΑ η αραβοϊσραηλινή διένεξη

  • [01] Στη Χαλκίδα ο Γιώργος Παπανδρέου

    "Πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση, στην ενίσχυση των θεσμών της λαϊκής συμμετοχής και της διαφάνειας, στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών που δημιουργούν μια δίκαιη κοινωνία και μια κοινωνία αξιών" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από τη Χαλκίδα, όπου επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα του υποψήφιου νομάρχη Θανάση Μπουραντά και του υποψήφιου δημάρχου Δημήτρη Αναγνωστάκη.

    "Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση αντί να χτίζει θεσμούς, γκρεμίζει θεσμούς, αντί να ενισχύει τις δημοκρατικές λειτουργίες, τις υπονομεύει. Αντί να ενισχύει την αξιοκρατία και την ισότητα για τον κάθε πολίτη δημιουργεί ανισότητες και νέους διαχωρισμούς" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι γύρω μας βλέπουμε διαφθορά, ακρίβεια και ανεργία, με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης.

    Νωρίτερα, σε συνομιλία του με πολίτες, ο κ. Παπανδρέου είπε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση ότι "αυτοί μπήκαν στο κράτος, στην εξουσία και το είδαν ως λάφυρο για τους ημέτερους, τους δικούς τους και την παρέα τους".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει και πάλι μπροστά τη σημαία της δίκαιης κοινωνίας για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια χώρα με ασφάλεια και σιγουριά για τον κάθε πολίτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τον πρωτεύοντα ρόλο που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ στην αποκέντρωση, τονίζοντας ότι η τοπική κοινωνία θα παίξει κεντρικό ρόλο μετά τις εθνικές εκλογές, όπου θα συνεργαστούμε με άξια στελέχη για να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους.

    [02] Στο ΣΑ η αραβοϊσραηλινή διένεξη

    Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα συνεδριάσει στις 10:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) με θέμα την αραβοϊσραηλινή διένεξη. Πρόκειται για μια «σημαντική εξέλιξη», όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, γιατί είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής επιστρέφει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στη συνεδρίαση του Σώματος θα προεδρεύσει η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας μας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ στη συζήτηση θα εκπροσωπηθούν οργανισμοί και χώρες που εμπλέκονται στο συνολικό πρόβλημα της αραβοϊσραηλινής διένεξης.

    «Στόχος της συζήτησης δεν είναι να ξεκινήσει μια καινούρια διαδικασία, αλλά να καταγραφεί και να αναδειχτεί η πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας ότι είναι αποφασισμένη να ασχοληθεί με σοβαρότητα και συνέπεια για την κρίση στη Μέση Ανατολή», τόνισε ελληνική διπλωματική πηγή, επισημαίνοντας ότι «παράλληλα, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις χώρες και τα πρόσωπα που ασχολούνται με το πρόβλημα για να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους».

    Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι «μετά το καταστροφικό καλοκαίρι, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε με τα χέρια δεμένα, να συνομιλούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ο,τιδήποτε άλλο και να αγνοήσουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα», υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διαδραματίσει ένα ενεργότερο ρόλο».

    Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «επιδίωξη της Ελληνικής Προεδρίας είναι να σταλεί και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς τους λαούς της περιοχής ότι ο διεθνής Οργανισμός και ειδικότερα το ΣΑ δεν αγνοεί το πρόβλημα και θα δουλέψει για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή». Επίσης, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «για να οδηγηθούμε στο σημερινό αποτέλεσμα υπήρξε μεγάλος αγώνας».

    Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε συνεχείς και εντατικές επαφές με πάρα πολλούς ομολόγους της μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και χωρών άμεσα εμπλεκομένων στο Μεσανατολικό, παρακάθισε χθες το βράδυ σε δείπνο μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Αυστραλίας.

    Το σημερινό πρόγραμμα της κ. Μπακογιάννη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις της με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Απντέλ Ιλάχ Αλ Χατίμπ και τον επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ, Κεμάλ Ντερβίς, ενώ μίλησε σε ημερίδα που διοργανώνει το Foreign Policy Association, με θέμα: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα».

    Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο Foreign Policy Association

    Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, μιλώντας σήμερα στο Foreign Policy Association της Νέας Υόρκης, παρουσίασε τους στόχους και τα οράματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας τα ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά, πολιτικά και οικονομικά δεδομένα που επηρεάζουν και καθορίζουν τη φιλοσοφία του Υπουργείου της και γενικότερα της κυβέρνησης.

    Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην περιοχή των Βαλκανίων, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «θα αγωνιστούμε να φέρουμε και τα υπόλοιπα κράτη των Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις αποστολές διατήρησης της ειρήνης, ιδιαίτερα στο Κόσοβο, έως ότου να σταθεροποιηθεί πλήρως η περιοχή».

    Στη συνέχεια, τόνισε ότι «επιπλέον, επενδύουμε στις οικονομίες της περιοχής μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διαδραματίζουμε έναν πρωτεύοντα ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό, τόσο της οικονομίας όσο και των υποδομών των βαλκανικών γειτόνων μας. Επιπρόσθετα, υλοποιούμε και ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης των Βαλκανίων, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, για την αναβάθμιση των θεσμών και των υποδομών των κρατών αυτών».

    Αναφερόμενη στις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε ότι «υπάρχουν όρια. Όρια που ούτε η Ευρώπη, ούτε φυσικά η Ελλάδα μπορούν να ξεπεράσουν. Δεν μπορεί να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ με μεθόδους a la carte. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και φυσικά η Ελλάδα ως κράτος - μέλος, δεν μπορούν να δεχθούν τίποτα λιγότερο από τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ».

    Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, οι τρεις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι:

  • Η μεγιστοποίηση της εθνικής ασφάλειας, αλλά και η επίτευξη των καλύτερων δυνατών σχέσεων με όλους τους γείτονές μας στην ευρύτερη περιοχή.

  • Να παραμείνει η Ελλάδα μια δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο.

  • Και να διαδραματίσει η πατρίδα μας έναν ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ατλαντικής συμμαχίας.

    Θέμα της υπουργού Εξωτερικών ήταν: «Όχι μια Συνηθισμένη Περίπτωση: Η ελληνική εξωτερική πολιτική στην αυγή ενός νέου αιώνα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 September 2006 - 18:30:24 UTC