Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν έχετε σχέδιο για τα αγροτικά ζητήματα»
  • [02] Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στη Δημοκρατία

  • [01] «Δεν έχετε σχέδιο για τα αγροτικά ζητήματα»

    "Παρά τα πολλά λόγια για βιοκαύσιμα, στην πράξη άδειες για τα βιοκαύσιμα πηγαίνουν σε εισαγωγείς πετρελαιοειδών και όχι σε αυτά τα εργοστάσια", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα την οποία επισκέπτεται από το μεσημέρι.

    "Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις από τη μείωση της ποσόστωσης που ακούγεται, φαίνεται ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να πάνε οι αποζημιώσεις στην Αγροτική Τράπεζα για να πουληθεί και όχι στους παραγωγούς", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι δέσμια των ολίγων, των ισχυρών και των μεσαζόντων και ο κ. Καραμανλής είναι εύκολος στα μεγάλα λόγια αλλά άφαντος και άφωνος στα προβλήματα".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ενημερώθηκε για τα προβλήματα του εργοστασίου από τον διευθυντή του Αχιλλέα Τσιρακόπουλο, τον εκπρόσωπο της διοίκησης Βάϊο Αντωνίου και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Νικηφόρο Παπανικολάου είπε ότι η κρίση του εργοστασίου αφορά τους αγρότες και τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο και πρόσθεσε ότι η κρίση είναι ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία απέναντι στον αγροτικό κόσμο της χώρας και είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε ποτέ να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες για τα αγροτικά προϊόντα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης "έχουμε συνεχείς ήττες στα αγροτικά ζητήματα όπως τα μεσογειακά προγράμματα, το βαμβάκι και τη ζάχαρη και κανένα σχέδιο".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "εμείς έχουμε προτάσεις, σχέδιο και προτείνουμε έναν άλλο δρόμο για το Εργοστάσιο Ζάχαρης και θα παλαίψουμε γι΄αυτό".

    Ο κ.Παπανδρέου θα επισκεφθεί, επίσης, κτηνοτροφική μονάδα στην Ελασσόνα, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υποψήφιο δήμαρχο Λάρισας Γιάννη Σάπκα και την υποψήφια νομάρχη, Ευαγγελία Λιακούλη.

    [02] Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στη Δημοκρατία

    "Η δημοσιογραφία, ως εξουσία, οφείλει να υπακούει στους κανόνες της Δημοκρατίας και όχι να ξεφεύγει από αυτούς στο όνομα της αλήθειας ή της δήθεν «αλήθειας». Στη δημοσιογραφία, όπως και στη ζωή, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Η αρχή καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων εύκολα μπορεί να γίνει αρχή για μια διαρκή υπονόμευση του δημοκρατικού συστήματος".

    Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος σε χαιρετισμό του σε συνέδριο του 1ου Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου Δημοσιογράφιας, το οποίο οργανώνεται από την Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή συνεργασία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

    Ο κ. Ρουσόπουλος εξήγησε ότι από τις δύο γενικές αρχές, του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, παράγονται οι επιμέρους κανόνες της δεοντολογίας, με τις εκάστοτε διατυπώσεις τους. Και από αυτές τις δύο αρχές προσδιορίζεται ο ρόλος της δημοσιογραφίας στις κοινωνίες μας.

    Ο Υπουργός σημείωσε πως "όταν το καθήκον του δημοσιογράφου - να παρέχει έγκυρες πληροφορίες στους πολίτες, τις οποίες εκείνοι μπορούν να αξιοποιήσουν για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων στην ιδιωτική και δημόσια ζωή και δράση τους - ειδωθεί υπό το πρίσμα του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, τότε η επίλυση των διλημμάτων δεοντολογίας γίνεται ευκολότερη".

    Και τόνισε πως η αδιαπραγμάτευτα ευσυνείδητη πρακτική της δημοσιογραφίας απαιτεί συχνά θυσίες και ρήξεις. "Έχει κόστος -είπε- το να αντιστέκεται κανείς στις πολλές και ποικίλες πιέσεις. Όμως το κόστος αυτό είναι πρώτον βραχυπρόθεσμο και δεύτερον σε κάθε περίπτωση μικρότερο από το κόστος της εναλλακτικής". Κι αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε, σε τελική ανάλυση, κριτές του δημοσιογράφου είναι οι πολίτες. Και, νωρίτερα ή αργότερα, οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις όποιες εκπτώσεις έχει κάνει ο δημοσιογράφος. Όταν συμβεί αυτό, τότε η αξιοπιστία, το σημαντικότερο κεφάλαιο που διαθέτει ο δημοσιογράφος - και ευρύτερα όποιος έχει δημόσιο ρόλο - εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού, είπε.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε στην ομιλία του ότι η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα άκρως απαιτητικό: Η συνεχής ένταση, οι διαρκείς συγκινήσεις, το δημιουργικό - κατβ ευχήν - άγχος της δημοσιογραφίας, συνθέτουν μια καθημερινότητα που μπορεί να απορροφήσει πλήρως το δημοσιογράφο σε μια μηχανιστική, διαδικαστική αντίληψη. Μια καθημερινότητα που μπορεί να συσκοτίσει - και συχνά αυτό συμβαίνει - την ανάγκη για μια αδιάκοπη και συνειδητή κριτική στάση απέναντι όχι μόνο στο αντικείμενο της εργασίας, την είδηση, αλλά, πολύ περισσότερο, στην ίδια τη δημοσιογραφική εργασία, είπε.

    Απευθυνόμενος στους περίπου 50 νέους δημοσιογράφους από 30 χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, ανέφερε:

    "Είστε οι προνομιακοί διαμεσολαβητές της πραγματικότητας. Συχνά θα βρεθείτε μάλιστα στη θέση να συνδιαμορφώσετε την πραγματικότητα, να παρέμβετε με το έργο σας δραστικά σβ αυτή. Ζούμε σε μια εποχή που η πληροφορία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Σβ αυτή την εποχή, η ευθύνη του δημοσιογράφου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επαγγέλματος αυξάνει διαρκώς, και μάλιστα αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς. Αυτή η υπευθυνότητα του δημοσιογράφου είναι ο καταλύτης που καθιστά κοινωνικά επωφελή τη συνταγματικά κατοχυρωμένη σε κάθε σύγχρονη δημοκρατία ελευθερία του τύπου".

    Πώς όμως διασφαλίζεται η υπευθυνότητα αυτή;, διερωτήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Η συζήτηση για τη δημοσιογραφική ηθική δεν θα πάψει ποτέ να είναι επίκαιρη. Και αυτό γιατί το ζήτημα της δεοντολογίας, είναι εξ ορισμού ζήτημα ανοικτό. Οι κανόνες δεοντολογίας συνεχώς αναθεωρούνται και επαναπροσδιορίζονται, καθώς οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις όχι μόνο στη δημοσιογραφία, αλλά και στην κοινωνία την οποία η δημοσιογραφία καταγράφει και μέσα στην οποία δρα", είπε. Εκτίμησε δε ότι οι κανόνες της δεοντολογίας είναι συνεχώς υπό αναθεώρηση. Η διαπίστωση αυτή, σημείωσε, μπορεί να οδηγήσει μερικούς στη σκέψη ότι η δημοσιογραφική ηθική - και κατβ επέκταση η κοινωνική ηθική - είναι κάτι το σχετικό. Ότι η δημοσιογραφία - και κατβ επέκταση κάθε δράση στην κοινωνία - έχει «γκρίζες ζώνες» που εν τέλει επιτρέπουν περίεργους ελιγμούς και εκπτώσεις.

    Προσωπικά πιστεύω ότι μια τέτοια σχετικιστική αντίληψη κρύβει κίνητρα και επιδιώξεις ξένες προς το ρόλο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τόνισε.

    Και ανέφερε:

    "Βεβαίως υπάρχουν οι δύσκολες αποφάσεις που καλείται συχνά ή λιγότερο συχνά να πάρει ο δημοσιογράφος. Υπάρχουν περιπτώσεις που η τελική απόφαση δεν είναι αυτονόητη. Περιπτώσεις δύσκολες, στις οποίες για να βγει κανείς από το αδιέξοδο χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να ανατρέξει απλώς σε ένα εγχειρίδιο δεοντολογίας. Αυτό το «περισσότερο» όμως, ακόμη και όταν είναι άγραφο, δεν είναι ασαφές. Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι κανόνες της δεοντολογίας δεν είναι εντέλει παρά το αποτέλεσμα γενικότερων και καθολικότερων αρχών. Για παράδειγμα, οι νέοι κανόνες ύφους που θα προκύψουν για τη δημοσιογραφική κάλυψη των θεμάτων αναπηρίας, θα θεμελιώνονται - όπως και οι προηγούμενοι από αυτούς - πάνω στη γενικότερη αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κατά συνέπεια, ο δημοσιογράφος συχνά οφείλει, πίσω από τους συγκεκριμένους κανόνες, να διακρίνει τις θεμελιώδεις αρχές βάσει των οποίων οι κανόνες αυτοί διατυπώθηκαν και θεσπίστηκαν. Με άλλα λόγια, ο ευσυνείδητος δημοσιογράφος οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την ιεράρχηση των αρχών και των αξιών που διέπουν την κοινωνική δράση. Η ελευθερία της έκφρασης, η ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού λόγου από πολιτικές και οικονομικές παρεμβάσεις, η αντικειμενικότητα, η εγκυρότητα, η ανάγκη για διασταύρωση των στοιχείων είναι μερικές αυτές τις θεμελιώδεις αρχές. Ακόμη και αυτές οι αρχές όμως προκύπτουν με τη σειρά τους από δύο ακόμη πιο θεμελιώδη ιδανικά. Δύο ιδανικά που προσδιορίζουν την κοινωνική ωφελιμότητα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος: Το πρώτο είναι ο ανθρωπισμός, ο αδιαπραγμάτευτος σεβασμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπινου προσώπου - στον οποίο ήδη αναφέρθηκα. Το δεύτερο είναι η Δημοκρατία, η αρχή ότι κάθε εξουσία - ακόμη και η δημοσιογραφική - υπάρχει για να υπηρετεί τους πολίτες".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 September 2006 - 14:30:22 UTC