Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Να ακουστεί ένα αντιπολεμικό μήνυμα δυνατά και καθαρά»
  • [02] «Εκτίθενται όσοι επιδίδονται στην εκτόξευση λάσπης»
  • [03] Φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΝ

  • [01] «Να ακουστεί ένα αντιπολεμικό μήνυμα δυνατά και καθαρά»

    "Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση που πραγματοποιείται για έναν και μόνο λόγο: Για να ακουστεί ένα αντιπολεμικό μήνυμα δυνατά και καθαρά από μια χώρα που έχει δώσει μεγάλες μάχες και έχει γεννήσει συγκλονιστικές ιδέες για την υπόθεση της ειρήνης", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η προεδρία της Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μουσικής με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης.

    "Όταν αποφασίσαμε αυτή την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχει το δικό της ιδιαίτερο συμβολισμό, δεν είχε ξεσπάσει ακόμη ο πόλεμος στο Λίβανο. Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που συγκλόνισαν την διεθνή κοινή γνώμη, κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να αφυπνιστούν οι ηγεσίες και να κινητοποιηθούν οι κοινωνίες για να δοθεί ένα τέλος.

    Την Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, η αντιπολεμική ταινία της Μαρίας Χατζημιχάλη Παπαλιού, με την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που θα παρακολουθήσουμε σε λίγο προβλήθηκε στα σχολεία και τα στρατόπεδα της χώρας μας και της Κύπρου. Γιατί οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας που μεγαλώνουν σε μια σκληρή εποχή, είναι η ελπίδα μας για έναν καλύτερο κόσμο. Για έναν κόσμο όπου τα θύματα του πολέμου δεν θα είναι απλώς αριθμοί, οι άμαχοι νεκροί και οι πρόσφυγες δεν θα αποτελούν συνηθισμένες τηλεοπτικές εικόνες, ο πόλεμος θα είναι αδιανόητος.

    Είναι μεγάλη τιμή για όλους μας η παρουσία εδώ αγωνιστών της Ειρήνης, όπως ο Μανόλης ο Γλέζος και ο Μίκης Θεοδωράκης, προσωπικότητες που συμβολίζουν τους αγώνες και την αγωνία του ελληνικού λαού για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο.

    Ειδικό βάρος έχει η παρουσία του εκπροσώπου των μαρτυρικών Δήμων κυρίου Αθανάσιου Παπαδόπουλου, τόπων όπως τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, ο Χορτιάτης, το Κομμένο το Δοξάτο, που γνώρισαν την βαρβαρότητα του πολέμου.

    Επιλέξαμε να μιλήσουμε για την ειρήνη μέσα από την τέχνη πιστεύοντας ότι η τέχνη είναι η φωνή των ανυπεράσπιστων αυτού του κόσμου. Και επιλέξαμε τον αρχαίο ελληνικό λόγο, γιατί από τον Ομηρο μέχρι τον Ελύτη και από τον Θουκυδίδη μέχρι τον Σεφέρη, η ελληνική σκέψη προσέγγισε με μοναδικό τρόπο τα δεινά του πολέμου τα αγαθά της ειρήνης και, τη διαστροφή της ανθρώπινης φύσης στα πεδία της μάχης, την ακρότητα που μοιραία επέρχεται όταν ο θάνατος του ενός γίνεται η ζωή του άλλου.

    Θα θεωρήσω ότι η εκδήλωση αυτή έχει επιτύχει το σκοπό της αν μετά τους τίτλους του τέλους φύγουμε όλοι από εδώ με ένα βασανιστικό ερώτημα: Ποιος πόλεμος δεν ήταν και δεν είναι εμφύλιος. Και με τη βεβαιότητα ότι η ήττα του νικητή συμβαίνει στις συνειδήσεις των ανθρώπων", ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού

    Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης υπογραμμίζει το χρέος κάθε δημοκρατικής πολιτείας, το χρέος κάθε πολίτη, να συμμετέχει ενεργά στο διαρκή αγώνα για την ειρήνη.

    Η πρόσφατη κρίση στο Λίβανο είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το πάντα πιεστικό αίτημα για ειρήνη χρειάζεται υποστηρικτές με δέσμευση και αποφασιστικότητα. Η εμπέδωση μίας μεγάλης «συμμαχίας για την ειρήνη», με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως όσοι επιθυμούν και επιδιώκουν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των πολιτισμών, φαίνεται σήμερα ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε στις προκλήσεις τις νέας εποχής.

    Η ελληνική σκέψη δίνει ευρύ περιεχόμενο στην έννοια της ειρήνης. Την ορίζει όχι ως απουσία συγκρούσεων, αλλά ως την κατάσταση εκείνη όπου η δικαιοσύνη επικρατεί και παράγει απτά αποτελέσματα για τα έθνη και τους ανθρώπους. Βάσει αυτού του ορισμού, η Ελλάδα ακολουθεί, τόσο στις σχέσεις της με τους γείτονες, όσο και ως ενεργό μέλος των διεθνών οργανισμών, μια σταθερή στρατηγική ειρήνης και συνεργασίας. Μια στρατηγική που έχει ως θεμέλιο και προϋπόθεση τον απαρέγκλιτο σεβασμό

    του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών.

    Αυτή η πάγια εθνική στρατηγική για την ειρήνη, που ενώνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης και κομματικών προτιμήσεων, είναι μονόδρομος για μια χώρα όπως η δική μας, για έναν λαό όπως τον ελληνικό, που έχει, στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν, πληρώσει δυσανάλογα βαρύ φόρο αίματος σε πολεμικές συγκρούσεις, αλλά και κατά την διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης.

    Με τις παρακαταθήκες της ιστορίας και του Πολιτισμού μας, η σταθερή ελληνική θέση, που υποστηρίξαμε με συνέπεια και από τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι η μόνη ασφαλής οδός προς την κατεύθυνση της διευθέτησης των διενέξεων.

    Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας βασίζονται πάνω στην αναγνώριση ότι η προσπάθεια για την ειρήνη περνά μέσα από τη βήμα προς βήμα αλλαγή των στερεοτύπων και των στρεβλών πεποιθήσεων για τον άλλο. Περνά μέσα από τη εμπέδωση δομών συνεργασίας, δομών που εγγυούνται την παραγωγή κοινού οφέλους.

    Από τις πρώτες ημέρες εκδήλωσης της κρίσης στο Λίβανο, η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και υπέρ της διπλωματίας, προτείνοντας την ταχεία παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, ενεργώντας γρήγορα και αποτελεσματικά, βοηθήσαμε στον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά πληθυσμού από τις περιοχές της κρίσης και προσφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκάλεσε ο κύκλος της βίας. Η στάση αυτή και η συμβολή της Ελλάδας έτυχε ευρύτατης αποδοχής και αναγνώρισης από τη Διεθνή Κοινότητα.

    Η ομόφωνη απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα. Η αξιοποίηση των νέων δεδομένων μπορεί να διαμορφώσει μια νέα, καλύτερη προοπτική για τη σταθερότητα και την ειρήνη στο Λίβανο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, πριν απ΄όλα, να επιτευχθεί σύντομα η πλήρης εφαρμογή της απόφασης, με εκατέρωθεν συμβιβασμούς απ΄όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να ενισχυθεί η Κυβέρνηση του Λιβάνου, ώστε να ασκήσει πλήρως την κυριαρχία της στο σύνολο του εδάφους της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή κομβικός είναι ο ρόλος της διεθνούς δύναμης διατήρησης της ειρήνης. Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στην απόφαση 1701, στα αιτήματα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και σε συνεννόηση με την Λιβανική Κυβέρνηση, είναι παρούσα στην προσπάθεια αυτή της διεθνούς κοινότητας με τη ναυτική συνεισφορά της. Η φρεγάτα ββΚανάρηςββ βρίσκεται ήδη στην περιοχή, ασκώντας καθήκοντα επιτήρησης, εκτός των χωρικών υδάτων του Λιβάνου.

    Μια πολύ σημαντική παράμετρος για τη διασφάλιση μιας καλύτερης προοπτικής στην περιοχή, είναι να βοηθηθεί ο Λίβανος γρήγορα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ανθρωπιστικής φύσεως και στην ανοικοδόμηση των υποδομών του. Η Ελλάδα σ΄αυτήν την προσπάθεια έχει ιδιαίτερη και διακριτή συμβολή. Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουμε ήδη δώσει, καθώς και αυτή που έχουμε δεσμευθεί, για το αμέσως προσεχές διάστημα, ξεπερνά το ύψος των 5 εκ. ευρώ, ενώ σχεδιάζεται η συμμετοχή μας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας.

    Κομβικής σημασίας για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής είναι η αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό. Η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας είναι αναγκαία και επείγουσα. Βεβαίως, κάθε σχετική πρωτοβουλία για να είναι παραγωγική θα πρέπει να έχει την αποδοχή των εμπλεκόμενων μερών. Σταθερή επιδίωξη παραμένει η ειρηνική συνύπαρξη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, ως δύο ανεξάρτητων, ασφαλών και δημοκρατικών κρατών.

    Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας απέσπασαν την εκτίμηση των μελών του Συμβουλίου, των Ευρωπαίων εταίρων μας και των εμπλεκόμενων στο μεσανατολικό ζήτημα χωρών. Η έκτακτη Σύνοδος της 21ης Σεπτεμβρίου ήταν ένα δύσκολο στοίχημα για την ελληνική προεδρία που τελικά κερδήθηκε. Ήταν αποτέλεσμα μεθοδικής και εντατικής δουλειάς. Επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, ένας σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής ευρύτερης αποδοχής. Αυτό είναι ένα πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, που καθημερινά το ενισχύουμε και το αξιοποιούμε περισσότερο.

    Η χώρα μας ανέλαβε την ευθύνη της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια περίοδο που πολλά σοβαρά ζητήματα απασχολούν τη διεθνή πολιτική, τη διεθνή κοινότητα και τη διεθνή κοινή γνώμη. Η κατάσταση στην Αφρική και το πρόβλημα του Ιράν είναι δύο κρίσιμα για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια ζητήματα. Οι συγκρούσεις που υποβόσκουν ή εκδηλώνονται στην Αφρική πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα, αν θέλουμε να αποφύγουμε κρίσεις όπως αυτή που εκτυλίσσεται τώρα στο Σουδάν. Υποστηρίζουμε την Αφρικανική Ένωση στην προσπάθειά της να βρει βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα της περιοχής. Το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η ρητορική αδιαλλαξίας που πολλές φορές υιοθετεί η Τεχεράνη, προκαλούν εύλογες ανησυχίες στη Διεθνή Κοινότητα. Η Ελλάδα, ως χώρα που έχει επικυρώσει, από το 1970, και είναι μέρος της Συνθήκης για τη Μη Διασπορά Πυρηνικών Όπλων, στηρίζει την πλήρη εφαρμογή της. Και για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος πιστεύουμε ότι η διπλωματία είναι αυτή που δίνει λύση στα προβλήματα.

    Το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πρώτης εθελούσιας και ειρηνικής ένωσης λαών

    που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, απαντά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε όσους υποστηρίζουν ότι ο στείρος ανταγωνισμός και η σύγκρουση είναι αναπόσπαστα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Η ουσιαστική και καρποφόρα συνεργασία ανάμεσα σε λαούς, που μόλις μισό αιώνα πριν αλληλοσφαγιάζονταν στα πεδία της μάχης, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Πολύ περισσότερο, προσδιορίζει το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ενός συστήματος αρχών και αξιών αλληλοσεβασμού και συνεργασίας, τις οποίες οι λαοί της Ευρώπης οφείλουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις, αλλά και να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε το νόημα και τα αποτελέσματά τους.

    Ο διάλογος και η συνεργασία είναι εξβ άλλου η μόνη απάντηση που διαθέτουμε απέναντι σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές που, δυστυχώς, στον 21ο αιώνα, αντιμετωπίζει ακόμη η ανθρωπότητα. Η επανεμφάνιση της μισαλλοδοξίας καθιστά αναγκαία την άμεση ενεργοποίηση υγιών αντανακλαστικών. Και σβ αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα, ο συνεχιστής του πολιτισμού που γέννησε την αρχή του ανθρωπισμού, του απόλυτου σεβασμού στην αξία του ανθρώπινου προσώπου - μπορεί και οφείλει να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της. Πολύ περισσότερο μάλιστα, εφόσον οι πληγές του πολέμου είναι ακόμη ανοιχτές στη γειτονιά μας.

    Σβ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ανάμεσα στις χώρες που ανταποκρίνονται άμεσα και ουσιαστικά στις εκκλήσεις συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, ή από ανθρωπιστικές κρίσεις.

    Η σημερινή πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας συμβάλλει ακριβώς σβ αυτό το στόχο: στην αφύπνιση των συνειδήσεων.

    Όλοι όσοι πιστεύουμε ότι η διαρκής και δίκαιη ειρήνη είναι στόχος εφικτός, στόχος που εξαρτάται μόνο από τη δέσμευση όσων τον υπηρετούν, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

    [02] «Εκτίθενται όσοι επιδίδονται στην εκτόξευση λάσπης»

    «Ματαιοπονούν και εκτίθενται όσοι επιδίδονται στην εκτόξευση λάσπης. Και δεν θα αργήσουν να το καταλάβουν. Παρόλο που άργησαν να καταλάβουν και να ομολογήσουν ότι είναι οι ίδιοι που από το 2000 και μετά διέλυσαν τη Χώρα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας απαντώντας σε ισχυρισμούς στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα Καρτέλ στην αγορά δήλωσε:

    «Σύμφωνα με το Ν.3373/2005, τον οποίο ψήφισε επί της αρχής και το ΠΑΣΟΚ, αρμόδιο όργανο για τη διεξαγωγή ελέγχου κατά των καρτέλ είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και κανένας άλλος.

    Από το Μάρτιο του 2004 ως σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επιβάλλει πρόστιμα ύψους 28.500.000 ευρώ και εκκρεμούν υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για πρόστιμα της τάξεως των 100.000.000 ευρώ.

    Από το 1995 ως και το Φεβρουάριο του 2004 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλλει πρόστιμα μόλις 4.100.000 ευρώ.

    Δηλαδή σε 2,5 χρόνια κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας έχουν επιβληθεί 7 φορές υψηλότερα πρόστιμα απβ όσα συνολικά είχαν επιβληθεί στα 9 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Και επειδή πολλά έχουν γραφτεί και γράφονται σχετικά με τη ΦΑΓΕ:

    Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι επί ΠΑΣΟΚ υπουργός Ανάπτυξης ακύρωσε απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που απαγόρευσε την εξαγορά της εταιρείας Βοσινάκη από τη ΦΑΓΕ.

    Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι είναι η μοναδική περίπτωση από το 1995 ως σήμερα, όπου Υπουργός Ανάπτυξης έχει παρέμβει και έχει ακυρώσει και ανατρέψει απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Τα συμπεράσματα και πάλι δικά σας», ανέφερε ο κ.Παπαθανασίου.

    Εξάλλου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου με αφορμή δημοσιεύματα για διαφημιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Το συγκεκριμένο διαγωνισμό η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ούτε το γνωρίζει, ούτε το διαχειρίζεται, ούτε πολύ περισσότερο αποφασίζει. Σε κάθε περίπτωση οι καταγγέλοντες, αντί να κρύβονται πίσω από δημοσιεύματα, οφείλουν να αποδείξουν δημόσια τους ισχυρισμούς τους. Και όχι να ρίχνουν λάσπη προς κάθε κατεύθυνση.»

    Απάντηση της Β. Παπανδρέου

    Η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου, δήλωσε τα εξής:

    Μέσα στην παραζάλη του, ο κ. Παπαθανασίου αντί να απολογείται για τα πεπραγμένα του ίδιου και της κυβέρνησης επιχειρεί, για άλλη μία φορά, την σπίλωση.

    Η απόφαση στην οποία αναφέρεται, πριν από δέκα χρόνια, δεν αφορούσε την ισχυροποίηση της ΦΑΓΕ και τη δημιουργία καρτέλ, όπως συμβαίνει σήμερα. Αντίθετα, αφορούσε τη διάσωση 180 θέσεων εργασίας, από μία επιχείρηση που ήταν στα πρόθυρα να βάλει λουκέτο.

    Σημειώνω επίσης, ότι η αναπομπή της απόφασης έγινε με βάση το νόμο που ίσχυε τότε και το σκεπτικό ότι έπρεπε να συνεκτιμηθεί η συγκέντρωση που δημιουργείτο στην αγορά της φρυγανιάς και στα υποκατάστατά της .

    Ο κ. Παπαθανασίου ήταν τότε Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και ουδείς θυμάται, ούτε αυτόν, ούτε τη Ν.Δ. που σκανδαλολογούσε για τα πάντα, να εξέφρασαν αντίρρηση για μία κίνηση που είχε στόχο τη διάσωση θέσεων εργασίας.

    Σήμερα, 10 χρόνια μετά, ο κ. Παπαθανασίου δήθεν εξεγείρεται. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να βάλει στο μικροσκόπιο τους κάθε λογής «κουμπάρους» και όχι να συνεχίζει την αναδρομική σπίλωση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΝ

    Το μέτωπο της παιδείας θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, προβλέπει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος με ομιλία του στο φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος στο Πεδίο του Αρεως. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε ως «στυγνή πραγματικότητα» την διαφθορά και εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για την συνολική της πολιτική. Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του ΚΚΕ , το οποίο κάλεσε να ασχοληθεί με την ΝΔ -που είναι στην κυβέρνηση- και λιγότερο με το ΣΥΝ.

    Ειδικότερα ο κ. Αλαβάνος στην ομιλία εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δράση της νεολαίας του κόμματος, γιατί όπως είπε, άσκησε πολύ μεγάλη επίδραση στην αναγέννηση του φοιτητικού κινήματος, αλλά και στην ανασυγκρότηση των οργάνων του ΣΥΝ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προέβλεψε ότι «το μέτωπο της Παιδείας θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και η αιχμή του δόρατος θα είναι το άρθρο 16».

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της διαφθοράς ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «το πρόβλημα δεν είναι επινοημένο, είναι πραγματικότητα και μάλιστα στυγνή και έχει περάσει σε όλους τους πόρους του συστήματος από πάνω μέχρι κάτω».

    «Η διαφθορά είναι οργανικό στοιχείο του συστήματος, είναι ο κανόνας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ» και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αυτό συνδέεται άμεσα με την άποψη ότι όλα μπορούν να πωληθούν και να αγοραστούν , από το πανεπιστήμιο , μέχρι τις ακτές.

    Επικρίσεις διατύπωσε και κατά του ΣΕΒ για τον οποίο είναι ότι «είναι λαλίστατος για την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», αλλά στο πρόβλημα αυτό «έχει καταπιεί τη γλώσσα του».

    Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, το πρόβλημα της διαφθοράς δεν συνδέεται μόνο με το καπιταλιστικό σύστημα σημειώνοντας ότι «η διαφθορά συνδέεται με τις αναερόβιες καταστάσεις της έλλειψης ελευθεριών, της αδιαφάνειας, της καταπάτησης της δημοκρατίας, ανεξάρτητα από καθεστώς» και πρόσθεσε ότι «διακεκριμένα στελέχη των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από αρχιερείς του λενινισμού έχουν αναδειχθεί δημόσια πια σε αρχιστράτηγους της κλεπτοκρατίας που έβαλε στο χέρι ανενδοίαστα, ασύστολα και παράνομα τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις των χωρών αυτών».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αποσαφηνίζοντας τη θέση του κόμματός του σημείωσε ότι «εμείς δεν συμμεριζόμαστε την άποψη που σκόπιμα διαχέεται από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης περί συνολικής απαξίωσης του πολιτικού κόσμου και πρόσθεσε ότι «στους πολιτικούς αντιπάλους μας των κυβερνητικών κομμάτων, της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, παρά τις σφοδρές πολλές φορές αντιπαραθέσεις μας και τις βαθιές προγραμματικές διαφορές, εμείς αναγνωρίζουμε στον καθένα εντιμότητα και καλές προθέσεις μέχρι συγκεκριμένης αποδείξεως του εναντίου».

    Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι απαιτείται να γίνουν αποφασιστικά βήματα, να υπάρξει πολιτική βούληση και να ληφθούν πολιτικά μέτρα και αυτά, είπε, δεν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο του δικομματισμού, καθώς όπως είπε «είδαμε πόσο γρήγορα η ΝΔ, αρχάγγελος της κάθαρσης, έφθασε ήδη στις Πύλες της Κολάσεως».

    Ο κ. Αλαβάνος επέκρινε έντονα και τα ΜΜΕ λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ένα τηλεοπτικό παρακράτος» .

    Αναφερόμενος στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη ισχυροποίησης του ΣΥΝ μέσω της ανάδειξης των υποψηφίων που υποστηρίζει, επισημαίνοντας την ανάγκη:

    - -Να αναδείξει πρωτοποριακές ριζοσπαστικές εναλλακτικές λύσεις στα σύνθετα προβλήματα του αστικού περιβάλλοντος

    - - Να κάνει συσπειρώσεις με κάθε αντισυμβατική και ευαίσθητη δύναμη σε κάθε χώρο

    - - Να δώσει στην πόλη αυτό που της χρειάζεται πρωταρχικά, που δεν είναι δύσκολο: την παρουσία αγωνιστικών κινημάτων

    - - Να έρθει σε αδιαμεσολάβητη επαφή με όσους περισσότερο συμπολίτες μας είναι δυνατό, με θάρρος, με αυτοπεποίθηση και ειλικρίνεια.

    - - Να ανοίξει τα μεγάλα προβλήματα της νέας γενιάς: Ανεργία. Ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Εργοδοτική τρομοκρατία. Σχολική διαρροή. Ναρκωτικά. Ελεύθερος χρόνος. Πολιτισμός.

    Κατά του ΚΚΕ

    Ο κ. Αλαβάνος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΚΚΕ με αφορμή και την ομιλία της κ. Παπαρήγα την περασμένη εβδομάδα στο φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απαντώντας σε επικρίσεις που διατύπωσε η κ. Παπαρήγα κατά του Συνασπισμού ότι δηλαδή «είναι συμφιλιωμένος με την «περίοδο βαρβαρότητας» της παγκοσμιοποίησης, είναι «αριστερός ψάλτης» του συστήματος, κρύβεται μέσα «στο κοστούμι της ανανέωσης», μετατρέπει «τον σοσιαλισμό σε θολό όραμα», «συμμορφώνεται με τις υποδείξεις για το δέλεαρ πρόσκαιρων κερδών» , «δεν μπορεί να απαλλαγεί από το σύνδρομο της συνδιαχείρισης με το ΠΑΣΟΚ» κ.λπ, δήλωσε:

    «Έλεος. Φτάνει πια. Μας αρκεί ο Βερέμης. Ο Νεράντζης. Η Γιαννάκου. Ο Πολύδωρας. Ο Καραμανλής. Ο Καρατζαφέρης. Δεν μας χρειάζεται και η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ.

    Εκτός από τον Συνασπισμό υπάρχει και η ΝΔ. Ας ασχοληθεί, τρεις βδομάδες μάλιστα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λίγο λιγότερο με τον ΣΥΝ και λίγο περισσότερο με τη ΝΔ.

    Η ΝΔ είναι κυβέρνηση. Όχι εμείς».

    Και συνέχισε:

    «Η ηγεσία του ΚΚΕ κατηγορεί συχνά άλλες δυνάμεις για αντικομμουνισμό. Και χρησιμοποιεί ακριβώς τις ίδιες τεχνικές, την ίδια εμπάθεια, τις ίδιες εμμονές, την ίδια λογική Ιαβέρη και ιεροεξεταστή απέναντι στον Συνασπισμό.

    Δυστυχώς η ζημιά για την αριστερά, για την εικόνα της στους νέους ιδιαίτερα ανθρώπους ως αλληλομαχόμενες θρησκευτικές αιρέσεις από το παρελθόν δεν είναι εύκολα επανορθώσιμη.

    Αν αυτό επιθυμεί το ΚΚΕ, το πετυχαίνει. Κάνει ζημιά στον ΣΥΝ. Κάνει ζημιά σε ολόκληρη την υπόθεση της αριστεράς. Κάνει ζημιά στις δικές του θετικές δυνατότητες.

    Δεν πτοούμαστε όμως. Αυτό το παθολογικό ελληνικό φαινόμενο της ηγεσίας του ΚΚΕ μας ενισχύει την πεποίθηση ότι ο μόνος δρόμος για την αριστερά είναι: η κοινή δράση η ενότητα ο σεβασμός στη διαφορετικότητα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 September 2006 - 18:30:46 UTC