Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τη διαφθορά
  • [02] Με τον Κ.Ανάν συναντάται η Ντ.Μπακογιάννη
  • [03] "Η Παιδεία θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις"
  • [04] Σε εκδήλωση της Deutsche Bank ο Γ.Αλογοσκούφης

  • [01] Αντιπαράθεση για τη διαφθορά

    Με βολές εκατέρωθεν συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της διαφθοράς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τοποθετεί κομματικούς εγκάθετους και μετέτρεψε την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε παράρτημα του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Τα σκάνδαλα είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, πρακτικές και αντιλήψεις της ΝΔ, υπογράμμισε ο κ.Γ.Παπανδρέου και επισήμανε ότι "το τελευταίο σκάνδαλο αποκαλύπτει μια οργανωμένη σπείρα που συγκροτήθηκε με ευθύνη τουλάχιστον δύο υπουργών της κυβέρνησης στενών συνεργατών του Πρωθυπυργού".

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα ποιός ήταν ο τελικός αποδέκτης των δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ που ήθελε η σπείρα των κουμπάρων, μήπως όλα αυτά δεν αφορούσαν μόνο τον πλουτισμό κάποιων ατόμων αλλά μήπως ήταν και για την αλλοίωση του φρονήματος, την εξαγορά και την επιρροή στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Δηλαδή, όπως είπε, "την δημιουργία παράλληλου συτήματος εξουσίας με σκοπό την χειραγώγηση της ψήφου του ελληνικού λαού".

    Σκληρή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε ότι αυτή κυβέρνηση δε συγκαλύπτει αλλά αποκαλύπτει. Αντίθετα είπε ,οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ χρόνια έκτιζαν με την πολιτική της ανοχής και της συγκάλυψης τείχη της διαφθοράς.

    Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι «ματαιοπονούν και εκτίθενται όσοι επιδίδονται στην εκτόξευση λάσπης. Και δεν θα αργήσουν να το καταλάβουν. Παρόλο που άργησαν να καταλάβουν και να ομολογήσουν ότι είναι οι ίδιοι που από το 2000 και μετά διέλυσαν τη Χώρα» .Σε ανακοίνωσή του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνεται ότι στα 2,5 χρόνια κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας έχουν επιβληθεί 7 φορές υψηλότερα πρόστιμα απβ όσα συνολικά είχαν επιβληθεί στα 9 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

    Στο μεταξύ, σε νέο πεδίο σύγκρουσης αναδείχθηκε χθες η εξαγορά της εταιρείας Βοσινάκη από τη ΦΑΓΕ.Ο κ. Παπαθανασίου κατηγόρησε την Βάσω Παπανδρέου ότι ως υπουργός Ανάπτυξης ,ακύρωσε απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που την απαγόρευε, επισημαίνοντας ότι είναι η μοναδική περίπτωση από το 1995 ως σήμερα, όπου Υπουργός έχει παρέμβει και έχει ακυρώσει και ανατρέψει απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Απαντώντας, η κ.Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο κ. Παπαθανασίου μέσα στην παραζάλη του, αντί να απολογείται για τα πεπραγμένα του ίδιου και της κυβέρνησης επιχειρεί την σπίλωση.

    Η απόφαση στην οποία αναφέρεται, πριν από δέκα χρόνια, πρόσθεσε , δεν αφορούσε τη δημιουργία καρτέλ, όπως συμβαίνει σήμερα. Αντίθετα, αφορούσε, είπε , τη διάσωση 180 θέσεων εργασίας, από μία επιχείρηση που ήταν στα πρόθυρα να βάλει λουκέτο. Η δε αναπομπή της απόφασης έγινε με βάση το νόμο που ίσχυε τότε.

    [02] Με τον Κ.Ανάν συναντάται η Ντ.Μπακογιάννη

    Το κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή (Παλαιστινιακό, Ιράκ και πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν) και το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών της υπουργού Εξωτερικών με τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 61ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού και της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η κ.Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει, επίσης, διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της του Λιβάνου, της Γουατεμάλας, της Ν. Αφρικής, της Λιβύης και της Νιγηρίας, ενώ θα παρακαθίσει σε γεύμα που δίνει προς τιμή της το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου αύριο θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις.

    Την Παρασκευή το βράδυ, μετά την ομιλία της στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η κ. Μπακογιάννη προέδρευσε συνεδρίασης μέσα στα πλαίσια της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσόβου, Μάρτι Αχτισάαρι, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνάντηση νωρίτερα.

    Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ενώ την Πέμπτη, μετά την επιστροφή της από την αμερικανική πρωτεύουσα, θα συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτζ.

    [03] "Η Παιδεία θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις"

    Με το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων στις Νομαρχίες, συναντάται το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Το μέτωπο της παιδείας θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, ανέφερε ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, σε ομιλία του στο φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος στο Πεδίο του Αρεως. Χαρακτήρισε ως «στυγνή πραγματικότητα» την διαφθορά και εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για την συνολική της πολιτική.

    Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του ΚΚΕ , το οποίο κάλεσε να ασχοληθεί με την ΝΔ -που είναι στην κυβέρνηση- και λιγότερο με το ΣΥΝ.

    Ειδικότερα ο κ. Αλαβάνος στην ομιλία εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δράση της νεολαίας του κόμματος, γιατί όπως είπε, άσκησε πολύ μεγάλη επίδραση στην αναγέννηση του φοιτητικού κινήματος, αλλά και στην ανασυγκρότηση των οργάνων του ΣΥΝ.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της διαφθοράς είπε ότι «το πρόβλημα δεν είναι επινοημένο, είναι πραγματικότητα και μάλιστα στυγνή και έχει περάσει σε όλους τους πόρους του συστήματος από πάνω μέχρι κάτω».

    «Η διαφθορά είναι οργανικό στοιχείο του συστήματος, είναι ο κανόνας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αυτό συνδέεται άμεσα με την άποψη ότι όλα μπορούν να πωληθούν και να αγοραστούν , από το πανεπιστήμιο , μέχρι τις ακτές.

    Επικρίσεις διατύπωσε και κατά του ΣΕΒ για τον οποίο είναι ότι «είναι λαλίστατος για την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», αλλά στο πρόβλημα αυτό «έχει καταπιεί τη γλώσσα του».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αποσαφηνίζοντας τη θέση του κόμματός του σημείωσε ότι «εμείς δεν συμμεριζόμαστε την άποψη που σκόπιμα διαχέεται από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης περί συνολικής απαξίωσης του πολιτικού κόσμου και πρόσθεσε ότι «στους πολιτικούς αντιπάλους μας των κυβερνητικών κομμάτων, της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, παρά τις σφοδρές πολλές φορές αντιπαραθέσεις μας και τις βαθιές προγραμματικές διαφορές, εμείς αναγνωρίζουμε στον καθένα εντιμότητα και καλές προθέσεις μέχρι συγκεκριμένης αποδείξεως του εναντίου».

    Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι απαιτείται να γίνουν αποφασιστικά βήματα, να υπάρξει πολιτική βούληση και να ληφθούν πολιτικά μέτρα και αυτά, είπε, δεν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο του δικομματισμού, καθώς όπως είπε «είδαμε πόσο γρήγορα η ΝΔ, αρχάγγελος της κάθαρσης, έφθασε ήδη στις Πύλες της Κολάσεως».

    Ο κ. Αλαβάνος επέκρινε έντονα και τα ΜΜΕ λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ένα τηλεοπτικό παρακράτος» .

    Αναφερόμενος στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη ισχυροποίησης του ΣΥΝ μέσω της ανάδειξης των υποψηφίων που υποστηρίζει.

    [04] Σε εκδήλωση της Deutsche Bank ο Γ.Αλογοσκούφης

    Για τη Φρανκφούρτη αναχωρεί ο υπουργός Οικονομίας. Θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Deutsche Bank και στην οποία θα μετάσχουν επικεφαλής μεγάλων γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία.Ο κ.Γ.Αλογοσκούφης θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Deutsche Bank Josef Ackermann.

    "Μερικές φορές το σάπιο μήλο δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Θα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσεις", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" ο υπουργός Οικονομίας, σχολιάζοντας τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα κρούσματα διαφθοράς. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της "ΜΕΒΓΑΛ" ούτε για τον κ.Σ.Τσιτουρίδη ούτε για τον Δ.Σιούφα. Προσθεσε όμως, ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να γίνει μάθημα σε όλη την κυβέρνηση πως να επιλέγει τους συνεργάτες της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 September 2006 - 6:30:26 UTC