Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Γ. Παπανδρέου στη Λέσβο
  • [02] Εκθεση Ερλινγκς για την Τουρκία

  • [01] Περιοδεία Γ. Παπανδρέου στη Λέσβο

    "Το μήνυμα που έρχεται από όλες τις γωνιές της Ελλάδας είναι ότι ο κόσμος ζητά μια δίκαιη κοινωνία με άξιους ανθρώπους, απέναντι σε μια κυβέρνηση που σε δυόμισι μόνο χρόνια αποδείχθηκε ότι είναι κυβέρνηση αυθαιρεσίας και αδιαφορίας", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε από το εκλογικό κέντρο του υποψηφίου νομάρχη Λέσβου Φραγκλίνου Παπαδέλη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση "οργανώνει τα πάντα και σε όλους τους τομείς για τους δικούς της και τα δικά της συμφέροντα" και επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι "κρύβει την αλήθεια και κρύβεται από την πραγματικότητα".

    Αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Μυτιλήνης Θανάση Γιακαλή, ο οποίος του έθεσε ως κύριο θέμα που απασχολεί όλο το νησί τη δημιουργία νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.

    Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το αίτημα είναι δίκαιο και πρόσθεσε ότι "εμείς παραδώσαμε κερδοφόρα την επιχείρηση και η κυβέρνηση την απαξίωσε".

    Η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο θα ολοκληρωθεί με την αποψινή του ομιλία στο Πλωμάρι.

    [02] Εκθεση Ερλινγκς για την Τουρκία

    Με σημαντική πλειοψηφία, αλλά και έναν αξιοπρόσεκτο αριθμό αποχών εγκρίθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση Ερλινγκς για την πρόοδο της Τουρκίας. Το τροποποιημένο κείμενο πέρασε με 429 ψήφους υπέρ, 71 κατά και 125 αποχές.

    Στο σύνολο των 79 τροπολογιών που ετέθησαν σε ψηφοφορία, μόλις 23 έγιναν αποδεκτές.

    Η πλειοψηφία των τροπολογιών που είχαν κατατεθεί κυρίως από Πράσινους, Φιλελεύθερους και Σοσιαλιστές και οι οποίες υποστήριζαν περισσότερο τις τουρκικές θέσεις, απερρίφθησαν.

    Απορρίφθηκε και η ξεχωριστή τροπολογία (79 ) των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούσαν από την Τουρκία "Να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου".

    Ελληνικά συμφέροντα:

    Με το άρθρο 51, η έκθεση "καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί υπέρ της διατήρησης καλών σχέσεων γειτονίας και της θυμίζει ότι θα πρέπει να αποφύγει τις απειλές κατά των γειτονικών της χωρών ( πχ την απειλή "casus belli" κατά της Ελλάδας σε ο,τι αφορά το δικαίωμά της να ορίσει την έκταση των χωρικών της υδάτων), καθώς και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που προκαλούν εντάσεις (πχ τις συνεχείς παραβιάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου), θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εναέριων μεταφορών, επηρεάζουν δυσμενώς τις σχέσεις καλής γειτονίας και θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τη διαδικασία προσχώρησης.

    Ζητεί από την Τουρκία να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση των εκκρεμών διαφορών με όλους τους γείτονές της, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλες συναφείς διεθνείς συμβάσεις, όπως ορίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι και στις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση.

    Σε περίπτωση μη διευθέτησης, εκκρεμή θέματα οριοθέτησης (πχ η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο) θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο, με στόχο την οριστική και υποχρεωτικού χαρακτήρα διευθέτηση."

    Για το άρθρο είχαν προταθεί δύο τροπολογίες: Η μία των Πρασίνων (30), ζητούσε τη διαγραφή του, και η άλλη των Φιλελευθέρων (11) που διαφοροποιούσε εντελώς το άρθρο, τοποθετώντας Τουρκία και Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο.

    Και οι δύο τροπολογίες απερρίφθησαν.

    Για την Κύπρο

    Στην έκθεση Ερλινγκς για την Τουρκία που υπερψηφίστηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τουλάχιστον 8 άρθρα αφορούν άμεσα την Κύπρο.

    Το σημαντικότερο ίσως είναι το άρθρο 61 με το οποίο καλείται η Αγκυρα να εφαρμόσει το σχετικό Πρωτόκολλο και σημειώνεται ότι "η έλλειψη προόδου στο θέμα αυτό θα επηρεάσει σοβαρά την πορεία των διαπραγματεύσεων και ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσει τη διακοπή τους".

    Με τροπολογία τους οι Πράσινοι ζητούσαν τη διαγραφή του τελευταίου τμήματος του άρθρου και πρότειναν να αναφέρεται: "...η μη πλήρης εφαρμογή των υποχρώσεών της θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων". Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την τροπολογία.

    Με το άρθρο 55 υπενθυμίζεται στην Τουρκία ότι "η αναγνώριση όλων των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αναγκαία συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας".

    Καλείται δε η Τουρκία να λάβει το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της συμφωνίας σύνδεσης και του πρόσθετου πρωτοκόλλου της.

    Επίσης, καλούνται οι τουρκικές αρχές να τηρήσουν εποικοδομητική στάση σε ό,τι αφορά τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αποδεκτή τόσο από τους Ελληνοκύπριους, όσο και από τους Τουρκοκύπριους, ώστε να προκύψει μία δίκαιη λύση.

    Παρά τις τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν, το άρθρο παρέμεινε ως έχει.

    Με το άρθρο 57 επισημαίνεται ότι "η απόσυρση των τούρκων στρατιωτών θα μπορούσε να διευκολύνει την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με τα συναφή ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών καλείται η κυβέρνηση της Τουρκίας να αποσύρει έγκαιρα τις δυνάμεις της επί τη βάσει του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος" .

    Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, με δύο διαφορετικές τροπολογίες, ζητούσαν τη διαγραφή του άρθρου. Οι τροπολογίες απερρίφθησαν και το άρθρο παρέμεινε ως έχει . Με άλλη τροπολογία, που επίσης απερρίφθη, ζητείτο η απόσυρση και των ελληνικών στρατευμάτων.

    Με το άρθρο 54 η έκθεση "σημειώνει τις υφιστάμενες δυσκολίες στη συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ και καλεί την Τουρκία να επανεξετάσει τη θέση της έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ".

    Με δύο διαφορετικές τροπολογίες Φιλελεύθεροι και Σοσιαλιστές ζητούσαν τη διαγραφή του άρθρου. Οι τροπολογίες απερρίφθησαν.

    Η πληθώρα των τροπολογιών που ήταν προσκείμενες στις τουρκικές θέσεις, καθώς και ο σημαντικός αριθμός των αποχών στην τελική ψηφοφορία, δείχνουν ότι η τουρκική επιχειρηματολογία βρίσκει απήχηση σε ορισμένους ευρωβουλευτές.

    Την άποψη επιβεβαίωσε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων συνεργάσθηκε ενεργά στη σύνταξη της έκθεσης. Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημητρακόπουλος αναγνώρισε "μία στροφή που παρατηρείται τελευταία σε ορισμένες πολιτικές ομάδες" οι οποίες φαίνεται να πλησιάζουν τις τουρκικές θέσεις.

    Γενοκτονία Αρμενίων

    Πληθώρα τροπολογιών κατατέθηκαν στα δύο άρθρα που αφορούν τις μειονότητες και ειδικά το Αρμενικό ζήτημα, στην έκθεση Ερλινγκς για την Τουρκία.

    Με την παράγραφο 49 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων "αποτελεί προϋπόθεση για την προσχώρηση στην ΕΕ". Και οι τέσσερις τροπολογίες από Πράσινους, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους με τις οποίες διέγραφαν ή τροποποιούσαν τη λέξη "προϋπόθεση", απερρίφθησαν.

    Με παρέμβασή του ο εισηγητής σημείωσε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας δεν αποτελεί και επίσημη προϋπόθεση ένταξης, είναι όμως απαραίτητη. Κληθείς ο κ. Ερλινγκς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου να διευκρινίσει εάν η αναγνώριση της γενοκτονίας είναι ή όχι προϋπόθεση ένταξης, απάντησε:

    "Είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε χώρα που θέλει να προσχωρήσει να τα ``βρει`` με την Ιστορία της, καθώς και να τα ``βρει`` με τους γείτονές της. Σε αυτό επιμένουνε ιδιαιτέρως. Δεν επινοούμε νέα κριτήρια. Επισήμως, τέτοιο κριτήριο δεν υπάρχει. Εχουμε τα 20 κριτήρια της Κοπεγχάγης. Κάθε χώρα όμως θα πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της. Οι ιστορικοί ας κρίνουν με βάση το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ για το θέμα".

    Η παράγραφος 50 αφορά και αυτή την Αρμενία με μία ευρύτερη διάσταση που δίνεται μέσα σε παρένθεση και με αναφορά στους "Ελληνες του Πόντου και τους Ασσυρίους". Με την παράγραφο αυτή καλείται η Τουρκία "να διασφαλίσει την πρόσβαση των ερευνητών στα ιστορικά αρχεία", να αναπτύξει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία, "να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό και να ανοίξει τα χερσαία σύνορα". Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν για την παράγραφο 50 από τις ίδιες ομάδες (Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) απερρίφθησαν.

    Η παράγραφος 69 ήταν επίσης ιδιαίτερα σημαντική γιατί με το δεύτερο μέρος της καθορίζεται ότι "στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η τουρκική προσχώρηση στην ΕΕ, αλλά η υλοποίηση της εν λόγω φιλοδοξίας θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες και των δύο πλευρών". Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε για τη διατήρηση τους μέρους αυτού της παραγράφου ως έχει.

    Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος που ειναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι ο ίδιος "όσο και η υπόλοιπη ομάδων των ευρωβουλευτών της ΝΔ," είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

    "Κατορθώσαμε να επιτύχουμε -είπε- τους στόχους που είχαμε θέσει. Τόσο το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων όσο και των Ποντίων συμπεριελήφθησαν στο τελικό κείμενο της έκθεσης. Πετύχαμε επίσης να συμπεριληφθούν οι απόψεις μας σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    "Το κείμενο τονίζει ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (παράγραφος 69 ) κάτι που αποτελεί διαχρονική και διακομματική θέσης της Ελλάδος", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 September 2006 - 16:30:26 UTC