Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η κυβέρνηση παίρνει το δρόμο της αδιαλλαξίας»
  • [02] Αλ.Αλαβάνος: Αυταρχική η κυβερνητική πολιτική

  • [01] «Η κυβέρνηση παίρνει το δρόμο της αδιαλλαξίας»

    Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τον οποίο κατηγόρησε για αδιαλλαξία στα θέματα της Παιδείας, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και τη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

    Ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του τόνισε ότι ο Κ. Καραμανλής επέλεξε τα παιδιά για να δείξει την αδιαλλαξία του και πρόσθεσε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και ότι η ευθύνη γι΄αυτό ανήκει στον πρωθυπουργό.

    Ανοιχτά σχολεία, ανέφερε επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά με ακέραιη την αξιοπρέπεια των δασκάλων,ώστε να φθάσουμε σε ένα διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων, διάλογο με κοινές αξίες, κοινούς στόχους και σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης.

    Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν επέλεξε το δρόμο της ευθύνης, καθώς και ότι ενώ προεκλογικά είχε επιλέξει τον κατήφορο του λαϊκισμού, μετεκλογικά παίρνει το δρόμο της αδιαλλαξίας και του αυταρχισμού και ακόμη ενώ μιλούσε για ισονομία, μετεκλογικά εμπεδώνει συστηματικά την αδικία, βολεύει και προστατεύει τους ημέτερους και ισχυρούς.

    Τόνισε επίσης ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ οι αντοχές της οικονομίας για τους λίγους, τους ημέτερους και τους ισχυρούς, είναι απεριόριστες, αλλά είναι μηδενικές για τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι σε μία δίκαιη κοινωνία τα προβλήματα δεν λύνονται με ύβρεις, με άδικη οικονομική πολιτική και με τον κατακερματισμό της κοινωνίας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θεώρησε δικαιολογημένη την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών, η οποία, οπως ανέφερε, οφείλεται στον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δείχνει αμήχανος και κρύβεται. Και κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα συκοφαντεί και αντί να διαμορφώσει μια νέα προοπτική διαιρεί, στρέφοντας τους γονείς εναντίον των δασκάλων. Θέλουν, πρόσθεσε, την κοινωνία διχασμένη για να περνούν αντιλαϊκά μέτρα, υπέρ των ολίγων και ισχυρών.

    Η πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πολώνει και έχει θύματα τους δασκάλους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Επίσης ανέφερε ότι κάθε μέρα ο κ. Καραμανλής αρνείται να συναντήσει τους δασκάλους και σημείωσε ότι κάθε μέρα που οι δάσκαλοι αντιμετωπίζουν τη σιδερογροθιά μιας κομματικά ελεγχόμενης αστυνομίας είναι χαμένη μέρα για την κοινωνία και τα παιδιά.

    Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του Γιώργο Παπανδρέου στη συνεδρίαση των συντονιστών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση όπως όλες οι συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη επιμένει να καλλιεργεί την ανασφάλεια και το φόβο, αντίθετα με τους σοσιαλιστές που επιλέγουν να λειτουργούν σε πλαίσιο σιγουριάς και ασφάλειας.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι κυβέρνηση ευθύνης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά κυβέρνηση της αυθαιρεσίας και της αδιαλλαξίας .

    Αναφερόμενος, εξ άλλου, στον προϋπολογισμό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής στην οικογένεια και στο μέσο Ελληνα πολίτη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δείχνει μία σπουδή για την ύπαρξη μιας κρυφής ατζέντας, η οποία έχει ως στόχο την υποβάθμιση, την αφαίρεση και την υπονόμευση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Και αυτό, είπε, θα το παρακολουθήσουμε.

    Για την εξωτερική πολιτική, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει αδράνεια τόσο στο Κυπριακό, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Δεν είναι, πρόσθεσε, τα πράγματα σε αδράνεια. Είναι ότι εμείς δεν μετέχουμε στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Και στην εξωτερική πολιτική ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε την πελατειακή λογική της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να ψάχνει να βρει πίσω από ποιον θα συντάσσεται.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της Αγροτικής Τράπεζας και τις επενδύσεις σε τίτλους υψηλού ρίσκου, τονίζοντας πως φαίνεται ότι στην υπόθεση υπάρχει βάθος. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται τα χρήματα του ελληνικού λαού σαν να ήταν τα χρήματα κάποιου τρίτου. Επανερχόμενος στο θέμα της ΑΤΕ ανέφερε ότι η επιλογή των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι σαν να βάζεις τα χρήματα του ελληνικού λαού στο καζίνο.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Αστυνομιας στις πρόσφατες διαδηλώσεις, τόνισε ότι τα Σώματα Ασφαλείας συμπεριφέρονται με μια αυθαιρεσία την οποία έχουν περάσει οι κομματικοί. Και πρόσθεσε ότι όταν κάποιος νιώθει ότι υπηρετεί το κόμμα του βγαίνει ο κομματικός φανατισμός και αυτό, όπως ανέφερε, είναι μία νοοτροπία που έχει περάσει η ΝΔ στη δημόσια διοίκηση.

    [02] Αλ.Αλαβάνος: Αυταρχική η κυβερνητική πολιτική

    Την Πάτρα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος και σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το προεκλογικό κλίμα χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων και το τοξικό νέφος που έχει σχέση με την διαφθορά, η οποία είναι οργανικό στοιχείο του συστήματος».

    Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές, ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι «ο Συνασπισμός δεν πρόκειται να κάνει κομματική δημοσκόπηση», ενώ μιλώντας για τον Δήμο Πατρέων εκτίμησε ότι «θα γίνει η μεγάλη έκπληξη με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει ο Συνασπισμός», επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πατρών, Γιάννης Δημαράς.

    Σχετικά με τις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας, ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι «είναι δήθεν τα επιχειρήματα ότι υποκινείται η απεργία των δασκάλων», ενώ πρόσθεσε πως «η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης είναι πέραν των ορίων της κοινωνικής συνοχής». Επίσης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση «για αδιαλλαξία και περιφρόνηση» και την κάλεσε «να ανταποκριθεί στα αιτήματα και να σταματήσει το παιχνίδι της κοινωνικής διαίρεσης», ενώ κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι «ακολουθεί διαιρετική πολιτική στο ζήτημα των κινητοποιήσεων». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εκτρέπεται σε όλο και πιο αυταρχική πολιτική, διότι όπως δεν επιτρέπεται ο δάσκαλος να σηκώσει χέρι στο παιδί έτσι και δεν επιτρέπουμε στους αστυνομικούς να σηκώσουν χέρι στους δασκάλους».

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, αναφερόμενος στους συμβασιούχους που εργάζονται στους Δήμους, κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση «για κοινωνική αναλγησία» διότι, όπως υποστήριξε, «η κυβέρνηση παρανομεί μην πληρώνοντας για επτά μήνες τους εργαζόμενους αν και έχει βγει δικαστική απόφαση υπέρ τους, στηριζόμενη σε μία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το όποιο δεν έχει καμία δικαιοδοσία».

    Τέλος, κατηγόρησε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ότι «δίνουν μια πολιτική μάχη για το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος, χωρίς να έχουν την πολιτική βούληση ούτε τις προτάσεις για να βγούμε από αυτή την κατάσταση» και συμπλήρωσε ότι «ο Συνασπισμός προσπαθεί να σπάσει το τοξικό νέφος της διαφθοράς με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πάτρα, θα συναντηθεί με τους υποψηφίους που στηρίζει ο Συνασπισμός στον δήμο Πατρέων και την Νομαρχία Αχαΐας, Γιάννη Δημαρά και Νίκο Τσούκαλη αντίστοιχα. Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών και την ΕΛΜΕ Αχαΐας, ενώ στις 6.30 το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Επιμελητήριο Αχαΐας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 October 2006 - 14:30:28 UTC