Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Κριτική εφ`όλης της ύλης
  • [02] Συνεχίζεται η απεργία των δασκάλων
  • [03] Ανεξάρτητη η Επιτροπή Ανταγωνισμού

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Κριτική εφ`όλης της ύλης

    Οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε για λαφυραγώγηση του κράτους και εξαπάτηση του λαού, εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής κατά τη διάρκεια ανάπτυξης επερώτησης του κόμματός του για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει των εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε και εναντίον του πρωθυπουργού, λέγοντας πως "όταν μιλάει ο κ. Καραμανλής για σεβασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εννοεί την εφαρμογή μεθόδων και αντιλήψεων που αποτελούν βαθιά παράδοση της παράταξής του: Παρεμβάσεις με κάθε αθέμιτο μέσο στις τοπικές εκλογές, με εκφοβισμούς, με καθυστερήσεις οικονομικών ελέγχων, που αφορούν «γαλάζιους» δημάρχους, με ανοχή παράνομων μεταδημοτεύσεων. Αποδεικνύει καθημερινά ότι η μηδενική ανοχή στις παρανομίες ισχύει μόνο για τους άλλους, αλλά όχι για τους «ημέτερους» και τους εκλεκτούς».

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου επέκτεινε την κριτική του και σε άλλους τομείς, όπως η εισοδηματική και φορολογική πολιτική λέγοντας πως "αντί να δώσει η κυβέρνηση επίδομα στους δασκάλους χαρίζει στους μεγαλομέτοχους 200 επιχειρήσεων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χαρίζει σε 15.000 ανθρώπους που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ συνολικά 100.000.000 ευρώ με τη φορολογική μεταρρύθμιση".

    Αναφέρθηκε, εκ νέου, στην υπόθεση των υποκλοπών και υποστήριξε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη: Όταν μιλάει για διαφάνεια και για δικαιοσύνη, εννοεί, βεβαίως, να κρύβει και να προστατεύει τους υπαίτιους των υποκλοπών, να κλείνει την υπόθεση άρον-άρον καθώς οι αποκαλύψεις συνεχίζονται, καταστρατηγώντας βασικές έννοιες της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας».

    Ο κ. Παπανδρέου στάθηκε επίσης και στο ζήτημα των συνεντεύξεων για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τονίζοντας πως «όταν μιλά η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής για αξιοκρατία, εννοεί τη γαλάζια συνέντευξη,να ρωτάμε τους νέους το όνομα της αδελφής τους ή την ποδοσφαιρική τους ομάδα. Κοροϊδεύετε τους νέους ανθρώπους. Εξευτελίζετε τους νέους ανθρώπους. Διαπαιδαγωγείτε τους νέους ανθρώπους στο χειρότερο παζάρι,το παζάρι της συνείδησής τους?».

    «Αξιοκρατία δεν υπάρχει. Αξία δεν υπάρχει. Δημόσιο συμφέρον δεν είναι η προτεραιότητά σας. Όλα αυτά θυμίζουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης που ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι ο δρόμος που έφερε πιο κοντά τη χώρα μας στην Ευρώπη, που προώθησε ο Κώστας Σημίτης. Είναι ο δρόμος μιας δίκαιης κοινωνίας που ανοίγουμε εμείς τώρα ως ΠΑΣΟΚ. Είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για το Ιντερνετ

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το απόγευμα το εκλογικό κέντρο του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Σκανδαλίδη, στο πλαίσιο της παρουσίασης της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    To ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει αυτήν την πρωτοβουλία, για φθηνό και γρήγορο Διαδίκτυο για όλους, η οποία προσφέρει εντελώς δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ασύρματη σύνδεση.

    Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργεί τους «Ηλιότοπους», μία πύλη στη γνώση, την επικοινωνία και τη σύγχρονη τεχνολογία, που εγκαθίστανται, σε περισσότερα από 50 σημεία, μέχρι στιγμής, σε όλη την Ελλάδα, hotspots, δηλαδή παρόχους wi-fi, ασύρματης υψηλής πιστότητας σύνδεσης με το διαδίκτυο εντελώς δωρεάν.

    Οι «Ηλιότοποι» εγκαθίστανται αρχικά στα εκλογικά κέντρα υποψηφίων συνδυασμών Νομαρχών και Υπερνομαρχών που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ καθώς και συνδυασμών μεγάλου αριθμού Δημάρχων. Μετά τις εκλογές, οι «Ηλιότοποι» θα λειτουργήσουν -σε μεγαλύτερο ακόμη αριθμό- στις τοπικές, δημοτικές και νομαρχιακές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ο χρήστης με μια απλή διαδικασία θα προμηθεύεται εντελώς δωρεάν κωδικό πρόσβασης που θα του δίνει την δυνατότητα απεριόριστης, σε χρόνο και σε όγκο μεταφοράς δεδομένων, σύνδεσης στο Διαδίκτυο

    [02] Συνεχίζεται η απεργία των δασκάλων

    Η κυβέρνηση καλεί τους δασκάλους να σκεφτούν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία το θέμα των κινητοποιήσεών τους, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να γυρίσουν στις θέσεις τους και να ανοίξουν τα σχολεία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και πρόσθεσε ότι αυτό είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι τα χρήματα στους δασκάλους, θα δοθούν όπως έχει πει η κυβέρνηση και σημείωσε ότι είναι γνωστή η ανακοίνωση για της έξι εξαμηνιαίες δόσεις.

    Οι αυξήσεις που ζητούν οι δάσκαλοι, πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος, ξεπερνούν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

    Σημείωσε δε ότι οι δάσκαλοι έχουν μηδενικό χρόνο αναμονής για το διορισμό τους στο δημόσιο.

    Και πρόσθεσε ότι το εισόδημα και οι μισθοί των νεοδιοριζόμενων είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους αντίστοιχους μισθούς των νεοπροσλαμβανόμενων σε οποιονδήποτε άλλο τομέα του δημοσίου.

    Αναφορικά με την αμφισβήτηση, από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Δημήτρη Μπράτη, των σχετικών στοιχείων που είχε δώσει, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους και ότι χρησιμοποίησε τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος που διορίζεται σε ηλικία 22, 23 ή 25 ετών να έχει πολυμελή οικογένεια. Ανέφερε δε ότι το 2005 διορίστηκαν 1.100 δάσκαλοι και το 2006 1.101, ενώ εξ αυτών μόνο πέντε ήταν πολύτεκνοι, εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

    Σε ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός δεν πήγε σήμερα στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε ερώτηση για την Παιδεία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου, ο κ. Αντώναρος είπε ότι οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό απαντώνται με τη συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία. Και συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Αλαβάνος προανήγγειλε καταλήψεις σε γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια. Ας αφήσει ο κ. Αλαβάνος την παιδεία ακηδεμόνευτη και τα παιδιά να ασχοληθούν με το μέλλον τους, τόνισε.

    Ερωτηθείς για την παρουσίαση από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αστυνομικών κ. Σ. Μπαλάσκα εγγράφων και φωτογραφιών διαδηλωτών σε χθεσινά τηλεοπτικά δελτία, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι το δημοκρατικό πλαίσιο της ελληνικής πολιτείας δεν αμφισβητείται από κανέναν και πρόσθεσε ότι όποιος χρησιμοποιεί έγγραφα παράνομα και παράτυπα είναι καταδικαστέος.

    Να γυρίσουν στα σχολεία τους κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, από το βήμα της Βουλής, και η Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου, η οποία απευθυνόταν στον πρωθυπουργό σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    «Καλώ τους εκπαιδευτικούς να γυρίσουν στα σχολεία τους και όλα μπορούμε να τα συζητάμε, αλλά με μία αρχή: Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κόντρα στην ποιότητα και να μιλάμε μόνο για χρήματα και να συγκρίνουμε την υπόθεση αυτή με τις ανεπτυγμένες χώρες της βορείου Ευρώπης», τόνισε η Υπουργός.

    Η κα Γιαννάκου αναφέρθηκε διεξοδικά στην ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών, κατά τη διάρκεια της διετίας που πέρασε, σημείωσε, ωστόσο, ότι η μόνιμη σύγκριση της κατάστασης των μισθών τους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσκρούει στο πως γίνεται η αξιολόγηση εκεί και στο χρόνο εργασίας τους. Στη Γερμανία, είπε, έχουν 28 ώρες διδακτικής εργασίας, ενώ στην Ελλάδα φτάνουμε στις 21 ώρες και στις 16.

    Αφού επανέλαβε ότι ικανοποιείται το αίτημα των δασκάλων για το επίδομα, δέχθηκε ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ενώ προέτρεψε τα χρήματα που ζητούν οι εκπαιδευτικοί «να πηγαίνουνε μαζί με τις αλλαγές". "

    "Δεν μπορεί κάποιοι να κλείνουν τα σχολεία και να θέλουν ως αλλαγή χρήματα και να είναι εναντίον όλων των αλλαγών που συνιστούν ποιότητα,αξιολόγηση και καθηκοντολόγιο», είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος επέκρινε την απουσία του Κώστα Καραμανλή από τη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτησή του - κάνοντας λόγο για "κοπάνα" και δεν δέχθηκε το επιχείρημα ότι την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ευάγγελο Μπασιάκο. "Ενώ η κοινωνία αγωνιά για το ζήτημα της εκπαίδευσης, έχουμε έναν πρωθυπουργό, που απουσιάζει, ο οποίος λέει τις θέσεις του στο στημένο ακροατήριο - αν θέλετε- της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, αλλά δεν έρχεται να τις πει στη Βουλή και μάλιστα σε ερώτηση πολιτικού αρχηγού» είπε.

    Παρεμβαίνοντας ο Ββ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας τόνισε πως όταν η ερώτηση που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας υπουργού, τότε απαντά ο δεύτερος και απέρριψε την έκφραση «κοπάνα» για τον πρωθυπουργό

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε επίσης ότι με τις δηλώσεις τους τα μέλη της κυβέρνησης απαξιώνουν το δάσκαλο και λειτουργούν «σαν το καρφί του σχολείου» όταν λένε πως οι δάσκαλοι ζητάνε 1.400 ευρώ. «Καρφώνετε τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη» είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση "να προσέξει: Όχι μόνο η Αριστερά θα υπερασπιστεί τους δασκάλους, θα τους υπερασπιστούν και άλλοι. Οι φοιτητές, τελειώνοντας την εξεταστική. Οι καθηγητές. Οι μαθητές λυκείων. Μη τραβάτε τα πράγματα στα άκρα. Θα έχετε πανεκπαιδευτικό μέτωπο και θα ψάχνετε που να κρυφτείτε. Σας καλώ να κάνετε άμεσα αντιπροτάσεις με τους δασκάλους προκειμένου να βρεθεί λύση».

    Ανταπαντώντας, η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την έκπληξή της «από την και πάλι απειλητική συμπεριφορά" του προέδρου του ΣΥΝ και επανέλαβε πως «η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή".

    "Αυτό που δεν είναι για μένα ανοιχτό είναι να ακολουθήσω την πορεία των προσωπικών ύβρεων που έχουν αναλάβει εργολαβικώς ορισμένοι, θεωρώντας ότι εάν υβρίζουν τους επιμέρους υπουργούς προκαλούν ζημιά στην κυβέρνηση», είπε.

    Συνεχίζεται η απεργία των δασκάλων

    Οπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ, η απεργία των δασκάλων παρατείνεται έως την ερχόμενη Πέμπτη, σημειώνοντας ότι την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου τα σχολεία είναι κλειστά λόγω εκλογών. Επίσης η ΟΛΜΕ, προτείναι 48ωρη απεργία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

    Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ακόμη ότι θα πραγματοποιηθούν δυο πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Έτσι, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου προγραμματίζεται πανεκπαιδευτική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας νέες γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους της χώρας για την εκτίμηση της κατάστασης. Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου θα γίνει ολομέλεια Προέδρων η οποία θα αποφασίσει για την παραπέρα πορεία του κλάδου.

    Οι δάσκαλοι καλούν τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ καθώς και όλα τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να κηρύξουν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, 24ωρη απεργία για τα ζητήματα της Παιδείας και της εργασίας, όπως σημειώνουν.

    Σήμερα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ.Δημ.Μπράτης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, χαρακτήρισε "εμπαιγμό" το 1,5% που προτείνει ως αύξηση η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι οι δάσκαλοι είναι διετεθειμένοι να συζητήσουν "μια αξιόπιστη και υπεύθυνη πρόταση".

    «Οι αυξήσεις που ζητούν οι εκπαιδευτικοί δεν είναι 47,3%, αλλά 30% και ποτέ δεν είπαμε να τα δώσει η κυβέρνηση εδώ και τώρα όλα. Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν μια σοβαρή αντιπρόταση», τόνισε ο κ.Μπράτης και πρόσθεσε: «Θέλουμε αξιοπρεπείς εκπαιδευτικούς και προσδιορίσαμε το όριο της αξιοπρέπειας στον οικονομικό τομέα με τα 1400 ευρώ στο νεοδιόριστο με βάση το κατώτατο όριο φτώχιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποτέ δεν είπαμε ότι αυτό το βήμα θα γίνει άμεσα. Κάθε συζήτηση περί επιδόματος δεν μας αφορά, γιατί αυτό το επίδομα, όπως ξέρετε, οι εκπαιδευτικοί το δικαιούνται από το 2002 και οι εργαζόμενοι δικαιώνονται στα δικαστήρια».

    [03] Ανεξάρτητη η Επιτροπή Ανταγωνισμού

    «Πιστεύω απόλυτα τον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη. Όποιος ισχυρίζεται πως δεν είναι, πρέπει να φέρει συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η φιλολογία, με φήμες δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική». Τις δηλώσεις αυτές έκανε, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού κα Ν.Κρος ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφα.

    Η κα Κρος ανέφερε εξάλλου πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ενέργεια, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του χρόνου, όμως τα πρώτα συμπεράσματα, όπως είπε, είναι ανησυχητικά. Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε, ανταγωνισμό, ανοιχτή αγορά και διαφάνεια, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται περισσότεροι παίκτες στην αγορά.

    Ο κ.Σιούφας ανακοίνωσε, μετά τη συνάντηση, πως θα προτείνει στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης, να περιληφθούν η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις Συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές. Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία των δύο αρχών θα επιλέγεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως γίνεται τώρα, διαδικασία που, όπως είπε ο υπουργός, κατοχυρώνει ήδη την ανεξαρτησία της Επιτροπής - και θύμισε πως από το Υπουργικό Συμβούλιο επιλέγονται οι ηγεσίες της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ.Σιούφας ανέφερε πως συζήτησε με την Επίτροπο τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας με την Κομισιόν και της παρουσίασε τις θεσμικές ρυθμίσεις που έκανε το υπουργείο για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου καθώς και για τον ανταγωνισμό. «Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασυδοσία. Οταν η αγορά λειτουργεί με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, το όφελος είναι χαμηλότερες τιμές, καλύτερη ποιότητα, προώθηση της επιχειρηματικότητας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός.

    Στο μεταξύ, η Επίτροπος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ανέφερε σχετικά με την δημιουργία καρτέλ στην αγορά ότι τέτοιες επιχειρηματικές συμπεριφορές μοιαζουν σαν «σάπιο μήλο στο βαρέλι της οικονομίας» και επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των προστίμων, ώστε να καταστεί αποτρεπτική μια τέτοια συμπεριφορά. Τόνισε δε ότι το 2006 έχουν επιβληθεί πρόστιμα που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ, σχολιάζοντας ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι εξαιρετικά υψηλό και αυτό καταδεικνύει τον αγώνα που δίνει η ΕΕ εναντίον των παράνομων επιχειρηματικών συμπράξεων.

    Η κα Κρος ανέφερε ότι η παγκοσμιοποίηση και οι κανόνες που διαμορφώνονται στην αγορά, καθώς και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων στην ΕΕ, αποτελούν βασικά θέματα προβληματισμού, παράλληλα με τον αγώνα κατά των καρτέλ.

    Σε ό,τι αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ της οριζόντιας κρατικής ενίσχυσής τους, ώστε να δημιουργήσουν ή να υιοθετήσουν καινοτόμες ιδέες, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, να βελτιωθεί η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και να τονωθεί η επιχειρηματική εξωστρέφεια. Δήλωσε με έμφαση ότι χρέος της Κοινότητας και των κρατών μελών της είναι να παροτρύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία και έρευνα

    «Η Ευρωπαϊκή αγορά έχει κανόνες τους οποίους θα εφαρμόσουμε προκειμένου να προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», τόνισε η κοινοτική επίτροπος και πρόσθεσε, αναφερόμενη στα καρτέλ, ότι όποιοι δεν εφαρμόζουν τους κανόνες αυτούς, θα υποστούν τις συνέπειες προκειμένου στην ΕΕ να επικρατήσει ο υγιής ανταγωνισμός.

    Αναλυτικότερα, η Επίτροπος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε τα εξής:

    - Για τα καρτέλ επεσήμανε ότι στην αγορά της λιανικής τραπεζικής στη χώρα μας διαπιστώνεται σχετικά χαμηλό περιθώριο κέρδους σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή καταγράφεται η μεγαλύτερη καταβολή ανά πελάτη, που διαμορφώνεται στα 126 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 64 ευρώ. Τα υπόλοιπα έσοδα των τραπεζών κινούνται κοντά στους αντίστοιχους μέσους όρους της ΕΕ.

    - Για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική ενεργειακή αγορά ανέφερε ότι «ούτε στην Ελλάδα είναι ρόδινη η κατάσταση». Γενικότερα για την έρευνα που πραγματοποιεί η ΕΕ σχετικά με τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το συσχετισμό του φυσικού αερίου με το πετρέλαιο σε ό,τι αφορά στον καθορισμό των τιμών και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει στον αναμενόμενο βαθμό διασυνοριακό ενεργειακό εμπόριο. Στόχος της ΕΕ είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να υπάρξουν συγχωνεύσεις εξαγορές προς όφελος του καταναλωτή.

    - Για την Ολυμπιακή Αεροπορία δήλωσε ότι αν μια εθνική κυβέρνηση προστατεύει τον αερομεταφορέα της, δεν βοηθά τον ανταγωνισμό και για το λόγο αυτό από την ΕΕ δεν θα υπάρξει ανοχή. Πρόσθεσε δε, ότι επιτρέπονται οι αντισταθμίσεις για παροχή υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τα δρομολόγια στα νησιά, και τόνισε ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει κατά πόσο είναι θεμιτή η κρατική ενίσχυση, αλλιώς θα κινήσει τη νομική διαδικασία η ίδια η ΕΕ .

    - Για την κρατική ενίσχυση στο ταμείο του ΟΤΕ, ανέφερε ότι αξιολογούνται τα μέτρα μεταρρύθμισης, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

    - Σχετικά με την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ.Δασκαλόπουλου περί ύπαρξης κρατικών μονοπωλίων στη χώρα μας, η Επίτροπος διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε ούτε και θα ζητήσει σχετικά στοιχεία για το θέμα αυτό από τον κ. Δασκαλόπουλο, ωστόσο τον προέτρεψε, εφόσον όντως διαθέτει στοιχεία, να τα καταθέσει στην ελληνική ή ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το κατά πόσο είναι σύννομες, δήλωσε: «Εχουμε αρκετές υποθέσεις για κρατικές ενισχύσεις στην Ελλάδα, αλλά αντίστοιχες υπάρχουν και σε άλλες χώρες των 25 κρατών μελών».

    - Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού επεσήμανε ότι είναι ενεργός εταίρος στο Ευρωπαϊκό δίκτυο, ότι πριν από δύο χρόνια κατείχε την 38η θέση παγκοσμίως και μετά ανέβηκε στην 32η. Η ανεξαρτησία του φορέα δεν αποτελεί μόνο θέμα διορισμού στελεχών αλλά ζήτημα καθημερινής πρακτικής και «όπως με διαβεβαίωσε ο υπουργός, δεν υπάρχει καμία απευθείας σύνδεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την ανεξάρτητη Αρχή. Και εγώ έχω μάθει να πιστεύω τους υπουργούς των εθνικών κυβερνήσεων σε ό,τι μου λένε». Τέλος, για την ποινική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, επανέλαβε ότι μέχρις ότου ολοκληρωθεί, δεν θα κάνει δήλωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 October 2006 - 14:30:32 UTC