Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Άγκυρα ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [02] Κατάθεση νομοσχεδίου για το ισλαμικό τέμενος
  • [03] Παγκόσμια κατακραυγή για την πυρηνική δοκιμή

  • [01] Στην Άγκυρα ο Γιώργος Παπανδρέου

    " Οι σοσιαλιστές έχουμε ξεκάθαρη θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με μία πραγματική υποψηφιότητα, αλλά και με όλες τις υποχρεώσεις", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως συμπρόεδρος της Αντιπροσωπείας Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που επισκέπτεται τη γειτονα.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Τουρκίας είπε ότι η Αντιπροσωπεία υπογράμμισε την "ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων και μειονοτήτων" και επισήμανε ότι είχε την ευκαιρία να θέσει όλα τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το θέμα της Κύπρου, καθώς επίσης και την υποχρέωση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στην τελωνειακή Ένωση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναχωρεί απόψε για την Αθήνα, ενώ η Αντιπροσωπεία του ΕΣΚ θα συνεχίσει τις επαφές της και αύριο.

    Τα συμπεράσματα των επαφών που είχε στην Αγκυρα η Αντιπροσωπεία θα ανακοινωθούν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Πόρτο τον προσεχή Δεκέμβριο, από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Πάαβο Λίπονεν,που είναι οι συμπρόεδροί της.

    [02] Κατάθεση νομοσχεδίου για το ισλαμικό τέμενος

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με το οποίο δρομολογείται η ίδρυση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, για την ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που ζουν στην Αττική.

    Η ανέγερση του τεμένους, προβλέπεται να υλοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας στα όρια του δήμου Αθηναίων, σε έκταση που θα παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από το Δημόσιο ή κάποιον ΟΤΑ, ενώ συστήνεται Διαχειριστική Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους, για τη διοίκηση, διαχείριση και συντήρησή του.

    Μέλη της Επιτροπής, προβλέπεται να είναι, ο γενικός διευθυντής Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, (με αναπληρωτή του τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ετεροδόξων και Ετεροθρήσκων), ένας γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομίας, δύο εκπρόσωποι του δήμου Αθηναίων, ένα μέλος ΔΕΠ ελληνικού Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με την ισλαμική θρησκεία ή πολιτισμό και δύο εκπρόσωποι των μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική.

    Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει και την τοποθέτηση ιμάμη διετούς θητείας εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος θα μισθοδοτείται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

    Για την ανέγερση του τεμένους προβλέπεται εφάπαξ δαπάνη ύψους 15 εκ. ευρώ και καταβολή 335.000 ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά έξοδα του τεμένους και της διαχειριστικής του επιτροπής.

    [03] Παγκόσμια κατακραυγή για την πυρηνική δοκιμή

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε σθεναρά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που έγινε παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις, και υποσχέθηκε μια σθεναρή και γρήγορη απάντηση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός του, πρεσβευτής της Ιαπωνίας Κέντζο Οσίμα.

    Ο Οσίμα διάβασε στους δημοσιογράφους μια δήλωση, με την οποία απαιτείται επίσης από την Βόρεια Κορέα "να απέχει από την πραγματοποίηση άλλων" πυρηνικών δοκιμών και να γυρίσει στις συνομιλίες των έξι (Κίνα, οι δυο Κορέες, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία).

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει σύνοδο το απόγευμα (τοπική ώρα) σε επίπεδο ειδικών για να συζητήσει ένα σχέδιο απόφασης που παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ.

    ΕΕ: "Απαράδεκτη" η βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε "απαράδεκτη" σήμερα τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή και τόνισε ότι θα μελετήσει με τη διεθνή κοινότητα την κατάλληλη απάντηση."Αυτή η απαράδεκτη δοκιμή θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", αναφέρει ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας και καλεί τη Βόρεια Κορέα "να ανακοινώσει αμέσως ότι δε θα πραγματοποιήσει νέες πυρηνικές δοκιμές, να αποκηρύξει δημοσίως τα πυρηνικά όπλα και να επιστρέψει αμέσως και άνευ όρων στις διαπραγματεύσεις με τους Εξι".

    Συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και συνεκάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση τους πρεσβευτές της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    "Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την πυρηνική δοκιμή", δήλωσε ο ντε Χουπ Σέφερ στους δημοσιογράφους. "Αποτελεί κόλαφο για τη διεθνή κοινότητα. Αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και απαιτεί την κατά το δυνατόν πιο αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας", είπε ο γενικός γραμματέας πριν από την έναρξη της επείγουσας συνεδρίασης των 26 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

    Ντ.Μπακογιάννη: "Η Ελλάδα καταδικάζει μια τέτοια προκλητική ενέργεια"

    Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη καταδίκασε, με σημερινή δήλωσή της, την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα.

    Αναφερομένη στην ανακοίνωση της Κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε:

    «Η Βόρεια Κορέα,αγνοώντας τις ανησυχίες και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, φαίνεται ότι προχώρησε σήμερα σε πυρηνική δοκιμή. Η Ελλάδα καταδικάζει μια τέτοια προκλητική ενέργεια, που αντιβαίνει στη Συνθήκη για τη Μη Διασπορά Πυρηνικών Όπλων, αγνοεί την Απόφαση 1695 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά απειλή για τη διεθνή σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη".

    Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση. "Η βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή αποτελεί πρόκληση απέναντι στη βούληση της διεθνούς κοινότητας και στην έκκλησή μας για την αποφυγή πράξεων που θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή" τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου.

    Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, επικαλούμενα αξιωματούχους που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμίας τους, μεταδίδουν ότι οι κινεζικές αρχές είχαν προειδοποιηθεί από την Πιονγιάνγκ για την επικείμενη πυρηνική δοκιμή και ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες 20 λεπτά πριν τη δοκιμή.

    Εντονη υπήρξε και η αντίδραση του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο οποίος δήλωσε ότι η πυρηνική δοκιμή "απειλεί το καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια, όχι μόνο της Απω Ανατολής, αλλά και για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας".

    Ασυγχώρητη χαρακτήρισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. "Η δοκιμή πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα δεν είναι δυνατόν να συγχωρεθεί, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε και να αναλύσουμε τις πληροφορίες διατηρώντας την ψυχραιμία μας. Όποιες και αν είναι οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας" τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός που πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στη Σεούλ.

    Και η Κίνα καταδίκασε επισήμως τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή. "Η Βόρεια Κορέα αγνόησε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και προχώρησε με αναίσχυντο τρόπο σε πυρηνική δοκιμή. Η κινεζική κυβέρνηση εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της" δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

    "Ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια" που θα λάβει "σθεναρή απάντηση" χαρακτήρισε σήμερα την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι η δοκιμή "θα αυξήσει την ένταση σε μια περιοχή που είναι ήδη φορτισμένη και θα έχει επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο".

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν "καταδίκασε" τη δοκιμή ατομικής βόμβας που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι πρόκειται για τεράστιο πλήγμα στο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

    "Η Ρωσία καταδικάζει κατηγορηματικά τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τη Βόρεια Κορέα. Δεν πρόκειται μόνο για την Κορέα αλλά για το τεράστιο πλήγμα κατά του καθεστώτος μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής στον κόσμο", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας ενώπιον των μελών της ρωσικής κυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε υποσχέθηκε τη λήψη αυστηρών αντιμέτρων μετά τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή και ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να μην υποχωρήσουν απέναντι στην Πιονγιάνγκ, χαρακτηρίζοντας τη βορειοκορεατική βόμβα απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    "Εδωσα εντολή στην ιαπωνική κυβέρνηση να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αρχίσει γρήγορα συνομιλίες για την πυρηνική κρίση ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να κρατήσει σθεναρή στάση", δήλωσε ο Σίνζο Αμπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Η κατασκευή και η πιθανή διάδοση πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα συνιστούν απειλή όχι μόνο για τη Βορειο-Ανατολική Ασία , αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα", είπε ανακοινώνοντας ότι η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τη συνεργασία του στην ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος μετά την βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή.

    Εν τω μεταξύ οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που βρίσκονται στην Πιονγιάνγκ θα ζητήσουν από τη βορειοκορεατική κυβέρνηση εγγυήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού τους, μετά την ανακοίνωση από το κομμουνιστικό καθεστώς της υπόγειας πυρηνικής δοκιμής.

    "Διατηρούμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη βορειοκορεατική κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ στη χώρα" δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Ντε Μαργκερί, διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) στην Πιονγιάνγκ.

    Οι υπηρεσίες θέλουν κυρίως να δοθεί "επιβεβαίωση ότι δεν σημειώθηκε ούτε ατύχημα, ούτε διαρροή" ώστε να συνεχίσουν το έργο τους στη Βόρεια Κορέα έως ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίσει πώς θα απαντήσει στη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή. Διατυπώνουν ανησυχίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις από αυτή τη δοκιμή στη βοήθεια προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, στην οποία περιλαμβάνεται η προμήθεια με τρόφιμα στη Βόρεια Κορέα. "Με λιγότερη βοήθεια και μια όχι πολύ καλή σοδειά, θα ανησυχούμε όλο και περισσότερο για την επάρκεια σε τρόφιμα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά και οι έγκυες" πρόσθεσε.

    Το βορειοκορεατικό κομμουνιστικό καθεστώς εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή βοήθεια για να καλύπτει τις ανάγκες σε τρόφιμα των 23 εκατομμυρίων κατοίκων του, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε φέτος από τις πλημμύρες που έπληξαν στα μέσα Ιουλίου τη χώρα, τις χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της.

    Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) απηύθυνε τον περασμένο μήνα έκκληση για έκτακτη βοήθεια, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον το 1/3 των παιδιών στη Βόρεια Κορέα υποφέρουν από υποσιτισμό, καθώς έως τότε είχε λάβει μόλις το 8% από τα 102 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται για την προμήθεια 150.000 τόνων τροφίμων για την προσεχή διετία.

    Το σημερινό πρόγραμμα βοήθειας αφορά σχεδόν ένα εκατομμύριο Βορειοκορεάτες. Αν οι πόροι επαρκούσαν, θα ικανοποιούνταν οι ανάγκες 1,9 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

    Εκτός από το PAM, αρκετές άλλες υπηρεσίες και οργανισμοί λειτουργούν στη Βόρεια Κορέα, όπως το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (PNUD), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 October 2006 - 16:30:27 UTC