Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το 82% του Δ` ΚΠΣ στην περιφέρεια
  • [02] «Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων»

  • [01] Το 82% του Δ` ΚΠΣ στην περιφέρεια

    Την κατανομή του Δ΄ΚΠΣ για την περίοδο 2007-2013 αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Το 82% του Δ'ΚΠΣ θα πάει στην περιφέρεια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και το υπόλοιπο 18% στην Αττική. Μετά από μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση, είπε ο κ. Καραμανλής εξασφαλίσαμε από τα τρία Διαρθρωτικά Ταμεία πόρους 20,4 δισ. ευρώ. Μαζί με τους πόρους για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία η συνολική κοινοτική συμμετοχή διαμορφώνεται στα 24,4 δισ. ευρώ και στο τέλος μαζί με την εθνική συμμετοχή, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 36,4 δισ. ευρώ.

    Αναλύοντας τις επιμέρους δράσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι το 42% θα απορροφήσουν οι υποδομές, το 21% η καινοτομία, η ψηφιακή σύγκλιση και η ανταγωνιστικότητα, το 12% η απασχόληση και το 14% η παιδεία.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αξιοποίηση των πόρων εγγυάται την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε ότι η διαχείριση θα γίνει με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή βασικός στόχος ήταν και παραμένει η ισχυρή, διατηρήσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αποδίδει αποτελέσματα και δείχνει ότι "βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο".

    Δεν εφησυχάζουμε, συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι με σταθερά βήματα προχωρούμε στη συνεχή αύξηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος και στην κοινωνική συνοχή.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει απαρέγκλιτα το δρόμο της ευθύνης, πως απευθύνεται σε ώριμους πολίτες, τους οποίους εμπιστεύεται με στόχο μια ισχυρή, ανταγωνιστική, κοινωνικά δίκαιη, με εθνική αυτοπεποίθηση, Ελλάδα. Μακριά από νοοτροπίες και λογικές που αποδεδειγμένα βλάπτουν τον τόπο.

    O κ.Καραμανλής στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένους στόχους και σχέδιο «που οδηγούν στο επιδιωκόμενο οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα», ενώ περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις του και αναφέρθηκε «στην ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, το νέο πλαίσιο για την έρευνα και την Τεχνολογία,την κατάρτιση Ολοκληρωμένου Σχεδίου για τις χρήσεις γης, τη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, με άμεση προτεραιότητα τον ΟΤΕ, την πλήρη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, την εντατική αξιοποίηση του πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων του εμπορικού τομέα, το νέο νόμο για την προστασία του πολίτη-καταναλωτή, την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου».

    Μίλησε ακόμη για τα έργα που γίνονται στην περιφέρεια και τόνισε πως στόχος είναι «η διάχυση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της Οικονομίας και σε ολόκληρη τη χώρα», ενώ σημείωσε ότι «τελικός σκοπός μας είναι η συνεχής αύξηση του παραγόμενου προϊόντος, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διασφάλιση αυξανόμενου κοινωνικού μερίσματος, για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων».

    Αναφερόμενος στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για την περίοδο 2007-2013 ο κ. Καραμανλής είπε ότι «είναι αποτέλεσμα σκληρής και συντονισμένης δουλειάς του Υπουργείου Οικονομίας με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και πρωτόγνωρης (για τα ελληνικά δεδομένα) διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. H πλήρης και αποδοτική αξιοποίησή του συνιστά εθνική πρόκληση. Γιβ αυτό είναι αταλάντευτη η βούληση της Κυβέρνησης, αλλά και όλων - πιστεύω - των κοινωνικών εταίρων να μην επαναληφθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, που κόστισαν και εξακολουθούν να κοστίζουν ακριβά».

    Ο Κ.Καραμανλής ζήτησε από τους υπουργούς του να εποπτεύσουν προσωπικά τους μηχανισμούς που έχουν στην ευθύνη τους, "για να διασφαλίσουμε σήμερα την προοπτική για το αύριο" και πρόσθεσε: «Όπως γνωρίζετε για την καλύτερη εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013, αποφασίστηκε ένα νέο ευέλικτο σχήμα με μικρότερο αριθμό Προγραμμάτων και με λιγότερες αλλά και καλύτερες Δομές Υλοποίησης. Δώσαμε έμφαση στην θέσπιση κατάλληλων μηχανισμών και διαδικασιών,στην ποιότητα του σχεδιασμού της διαχείρισης, στην απλοποίηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των νέων προγραμμάτων».

    Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι την προσπάθεια συντονίζει το υπουργείο Οικονομίας λέγοντας: «Και αυτό ισχύει για όλη τη διάρκεια της κατάρτισης και της διαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με την ΕΕ».

    «Έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους. Ξέρουμε ότι οι ανάγκες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Είναι υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε με απόλυτη διαφάνεια αλλά και με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Είναι υποχρέωσή μας να κινηθούμε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και απόλυτο συντονισμό. Ζητώ, λοιπόν, από όλους, σωστούς χειρισμούς, γρήγορους ρυθμούς, απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Τόσο στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των προγραμμάτων, όσο και στην υλοποίηση των έργων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα κάθε υπουργείου», τόνισε ο κ.Καραμανλής.

    [02] «Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων»

    Για να είναι αποτελεσματική μια πολιτική μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις: να έχει σαφή στόχευση, να λαμβάνει υπόψη τους οικονομικούς και κοινωνικούς περιορισμούς, να αναλύει και να συζητά όσο το δυνατόν ευρύτερα την πολιτική αυτή, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με θέμα "Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων", που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι η ενημέρωση και ο διάλογος για την πολιτική μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητα στοιχεία διότι, αν δεν πειστεί η κοινωνία, οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην οδηγήσουν πουθενά. Εμείς προχωρήσαμε στις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ο υπουργός, διότι είχαμε σαφή εντολή μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2004: "αλλάξτε τα πράγματα".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται στην πολιτική μεταρρυθμίσεων, παρά την αλματώδη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

    Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, ο νόμος για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η εξυγίανση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η θωράκιση της κεφαλαιαγοράς και η αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει φοροδιαφυγή και εντοπίζεται κυρίως στη διάσπαρτη, η οποία αφορά μικρές οικονομικές μονάδες. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις προκλήσεις, οι οποίες υπάρχουν για να πετύχει μια οικονομία τον μετασχηματισμό της. Μεταξύ των προκλήσεων αυτών είναι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, η εξωστρέφεια και η εκπαίδευση.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι απαιτείται αύξηση των δαπανών για την παιδεία, αλλά αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται με μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ο υπουργός, δεν πρέπει να είναι απότομες. Η εμπειρία δείχνει ότι οι αλλαγές δεν απορροφώνται από την κοινωνία, αν είναι απότομες. Χρειάζεται διάλογος και απαιτούνται κατά διαστήματα προσαρμογές. Επίσης, πρόσθεσε, χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις.

    Αναφερόμενος ο κ. Αλογοσκούφης στις σχέσεις με την ΕΕ και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ είπε, μεταξύ άλλων, ότι για πολλά χρόνια η Ελλάδα λειτουργούσε με μία παθητική, αμυντική λογική. Βλέπαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, σαν μια τράπεζα. Είναι σαφές, όμως, ότι μία χώρα δεν μπορεί να έχει κύρος και αξιοπιστία όταν βλέπει με αυτό τον τρόπο τις σχέσεις με την ΕΕ.

    Μετά από 25 χρόνια ένταξης της χώρας στην ΕΕ, η Ελλάδα κατατάσσεται στη μέση σε ό,τι αφορά το βιοτικό επίπεδο και πρέπει να συνηθίσουμε ότι μετά το 2013 η Ελλάδα θα πάψει να δέχεται τόσους πολλούς πόρους όσο σήμερα. Αυτό το γεγονός πρέπει να το χαιρετήσουμε, γιατί δείχνει ότι υπήρξε πρόοδος στην Ελλάδα, ότι ανεβήκαμε...

    Επίσης ο υπουργός είπε ότι η εξυγίανση στα δημοσιονομικά και η αναθεώρηση στους εθνικούς λογαριασμούς ήταν απαραίτητη, καθώς το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο απ' ό,τι φαινόταν στα στατιστικά στοιχεία. Και κατέληξε πως πρέπει να φύγει πλέον από τη νοοτροπία μας η εξάρτηση από τους πόρους της ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 October 2006 - 12:30:25 UTC