Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η οικονομία δεν αντέχει άλλες παροχές"
  • [02] Πλημμύρες σε Δωδεκάνησα και Κρήτη

  • [01] "Η οικονομία δεν αντέχει άλλες παροχές"

    Περισσότερο από δυόμισι ώρες κράτησε η συνάντηση της υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου με τους εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών. Στο τέλος της συνάντησης η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση η οποία, όπως είπε, έγινε με καλή πίστη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται, τιμά και αναγνωρίζει το ρόλο των εκπαιδευτικών. Ακούσαμε τα αιτήματά τους και εξηγήσαμε ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλες παροχές, ανέφερε. Η υπουργός επισήμανε ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα για διορισμούς, απηύθυνε έκκληση στους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία, δήλωσε ότι είναι ανοικτή στο διάλογο και πρόσθεσε ότι περιμένει τις προτάσεις των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των 3,3 δισ. ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης είπε μετά από 25 ημέρες απεργίας το υπουργείο επανήλθε με την ίδια πρόταση αλλά με διαφορετικό ύφος. Η υπουργός επέμεινε στην ίδια πρόταση-εμπαιγμό του κλάδου, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μετά από αυτό δεν μας απομένει παρά να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Γεώργας είπε ότι παρά το καλό κλίμα δεν υπήρξε εξέλιξη θετική και δεν απομένει παρά η συνέχιση των απεργιών.

    Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κατέληξε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, να προτείνει προς τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών τα εξής:

    Τριήμερη απεργία στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου, πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα που συζητείται στην Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

    Τέλος οι νέες γενικές συνελεύσεις των καθηγητών θα γίνουν στις 26 Οκτωβρίου ενώ οριστική απόφαση για την απεργία θα ληφθεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου κατά την γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών.

    Σήμερα διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Η κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη και προσκολλημένη στην άρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα τω απεργών δασκάλων. Ουσιαστικά επιχειρεί να ασκήσει εκβιασμό στο κίνημα των εκπαιδευτικών και γενικότερα των εργαζομένων, προκειμένου να συμβιβαστούν και να παραιτηθούν, ώστε να σπείρει την απογοήτευση και τη μοιρολατρία σε όλους τους εργαζόμενους, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς δασκάλους και στους αγωνιζόμενους μαθητές. Να συμπαραταχθούν πιο αποφασιστικά σε κοινό αγώνα για Δημόσια - Δωρεάν Παιδεία δίνοντας μαζικό παρόν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και η ανάλγητη συμπεριφορά στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, οδήγησαν τη σημερινή συνάντηση σε αδιέξοδο.Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, έχοντας τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στο πλευρό τους, θα δώσουν άμεσα την απάντησή τους, δήλωσε ο Αλ.Φλαμπουράρης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα Παιδείας.

    [02] Πλημμύρες σε Δωδεκάνησα και Κρήτη

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες το βράδυ το νησί της Λέρου εξαιτίας των καταστροφών που σημειώθηκαν από την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε όλα τα νησιά της βορείου Δωδεκανήσου. Στη Λέρο πλημμύρισαν αρκετά σπίτια και καταστήματα, ενώ σημειώθηκαν και εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού. Στο νησί μεταβαίνει αυτή την ώρα ο νομάρχης Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, συνοδευόμενος από τεχνικούς για να εκτιμήσουν το μέγεθος των καταστροφών καθώς επίσης και ο υπουργός Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, κ. Αριστοτέλης Παυλίδης.

    Ζημιές επίσης σημειώθηκαν στο νησί της Αστυπάλαιας όπου είχαμε εκτός από τις πλημμύρες και καταρρεύσεις παλιών σπιτιών. Μικρότερης έκτασης ζημιές σημειώθηκαν στην Κάλυμνο και στη Σύμη. Σε όλα τα νησιά σε συνεργασία με τους δήμους η νομαρχία Δωδεκανήσου προχωρεί στην καταγραφή των ζημιών.

    Κακοκαιρία στην Κρήτη

    Πολλά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

    Στο οδικό δίκτυο του νομού Χανίων και ιδιαίτερα σε τμήματα του βόρειου άξονα υπάρχουν τα περισσότερα προβλήματα που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ στην Αλμυρίδα Αποκορώνου οι χείμαρροι, παρέσυραν στην θάλασσα 10 σταθμευμένα αυτοκίνητα. Στην ίδια περιοχή πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών και ξενοδοχείων, ενώ και στις Καλύβες πλημμύρισαν υπόγεια ξενοδοχείων.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων.

    Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων με ανακοίνωση του κάλεσε τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών να φροντίσουν για την ασφαλή πρόσδεση τους, ενώ υπάρχει και γενικό απαγορευτικό απόπλου.

    Πολλά προβλήματα προκάλεσε η νεροποντή και στο Ηράκλειο, καθώς πλημμύρισαν υπόγεια σε πολλές περιοχές, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ακυρώθηκαν πτήσεις, δεν έφυγαν τα πλοία για Πειραιά, έσπασαν δένδρα, ενώ σημειώθηκε κυκλοφοριακό χάος στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Προβλήματα ακόμη δημιουργήθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου τα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν λόγω της νεροποντής.

    Μάλιστα στην παραλιακή λεωφόρο στο λιμάνι έσπασαν από τον δυνατό αέρα τα δέντρα χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί ατύχημα καθώς το προσωπικό του κεντρικού Λιμεναρχείου απομάκρυνε εγκαίρως τα κλαδιά.

    Ακόμη προβλήματα σημειώθηκαν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και λίγο μετά τον κόμβο Σκαλανίου χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική προκειμένου να απεγκλωβίσει δύο τουρίστες, των οποίων το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε σε σημείο όπου τα νερά ήταν ορμητικά.

    Καταστήματα και υπόγεια στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου πλημμύρισαν ύστερα από καταρρακτώδη βροχή, η οποία έπεφτε για πάνω από μιάμιση ώρα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την άντληση των υδάτων.

    Εξάλλου, από τη συνεχή νεροποντή σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία της παλιάς και νέας εθνικής οδού Ρεθύμνου-Χανίων και Ρεθύμνου-Ηρακλείου με αποτέλεσμα να χρειαστεί η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οχημάτων της Νομαρχίας για τον καθαρισμό του οδοστρώματος από βράχια και πέτρες.

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγω για συνέχιση των βροχοπτώσεων, ενώ τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σταδιακά από σήμερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 October 2006 - 8:30:24 UTC