Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαθρομετανάστευση και ενεργειακή πολιτική στη σύνοδο του ΕΛΚ

  • [01] Λαθρομετανάστευση και ενεργειακή πολιτική στη σύνοδο του ΕΛΚ

    Στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετείχε στο Ελσίνκι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενόψει της άτυπης συνόδου της ΕΕ, που συγκαλείται στο Λάχτι της Φιλανδίας, την Παρασκευή. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν θέματα λαθρομετανάστευσης και ενεργειακής πολιτικής.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες υποστηρίζουν την θέση ότι πρέπει να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα φέτος έχει εντοπίσει πάνω από 20.000 παράνομους μετανάστες και ο αριθμός αυτός καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Ο πρωθυπουργός επανέφερε την πρότασή του, την οποία υποστηρίζουν και άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία, για την ίδρυση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Το δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις αφορούσε την κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι στο αυριανό δείπνο της άτυπης συνόδου κορυφής έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Βασικός στόχος είναι η προσπάθεια να εξασφαλιστούν πηγές ενέργειας σε μόνιμη βάση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάμεσα στα θέματα που συζητώνται είναι και η ενίσχυση των πολιτικών για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προωθεί ενεργά τη δημιουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά και του ελληνοτουρκικού αγωγού. Τέλος, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, μια πρόταση που έχει κατατεθεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο. Τα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα είναι και εκείνο της καινοτομίας, της έρευνας, της τεχνολογίας, αλλά και ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων.

    Ανάμεσα στους αρχηγούς που ήταν παρόντες στην αποψινή συνεδρίαση του ΕΛΚ ήταν οι πρωθυπουργοί του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Λιθουανίας και ο απερχόμενος καγκελάριος της Αυστρίας Σιούσελ.

    Την Παρασκευή, στις 10:15 το πρωί, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί, πριν από την έναρξη των εργασιών της άτυπης συνόδου κορυφής, με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Πάντως, στην ατζέντα της συνόδου κορυφής δεν έχει συμπεριληφθεί το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

    Xαιρετισμός στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απευθύνοντας χαιρετισμό στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα, τόνισε οτι η ανάπτυξη νέων συνεργασιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την αξιοποίηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση έργων σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία, είναι στόχος της κυβέρνησης.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί και οφείλει να συμμετέχει πιο ενεργά στη προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων των χωρών και της περιοχής γενικότερα.

    Μιλώντας στους 600 και πλέον συνέδρους που συμμετέχουν στο συνέδριο, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει με σταθερά βήματα τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν και των οποίων τα πρώτα αποτελέσματα εμπνέουν αισιοδοξία για τα χρόνια που έρχονται.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού και ενεργειακού χώρου, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της επικείμενης ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που θα έχει ως αποτέλεσμα και τη γεωγραφική ενοποίηση της χώρας μας με την ΕΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορήγησε το 2005 895 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως για τον ιδιωτικό τομέα και τους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας. Το ποσό το 2006 (μέχρι 1/10/2006) ανήλθε σε 245 εκατ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, θα προχωρήσει η υπογραφή νέων χρηματοδοτικών συμβάσεων για έργα στην Ελλάδα, το ύψος των οποίων αναμένεται να ανέλθει σε 390 εκατ. ευρώ.

    Λεπτομέρειες σχετικά με τις τελευταίες αυτές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες αφορούν τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, θα δοθούν κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου της ΕΤΕΠ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τη μουσικοσυνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα

    Ο κ. Κ.Καραμανλής συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συνθέτη Ευανθία Ρεμπούτσικα, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού.

    Σε δηλώσεις της κατά την έξοδό της είπε ότι η συνάντηση της έδωσε χαρά και δύναμη για να συνεχίσει όλα όσα θέλει να κάνει. Παράλληλα είπε ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στα CD και στα DVD που συζητιέται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Επίσης είπε ότι μίλησαν για θέματα μουσικής και κινηματογράφου. Η επίσκεψη της κ. Ρεμπούτσικα έγινε με αφορμή τη βράβευσή της με το διεθνές βραβείο "Ανακάλυψη της χρονιάς", που πήρε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Γάνδης για τη μουσική που έγραψε στην τούρκικη ταινία με τίτλο "Μάι Φάδερ μάι σαν".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 October 2006 - 22:30:22 UTC