Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεύτερος γύρος νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών αύριο.
  • [02] Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός
  • [03] Στο Αγιον Ορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [04] Γ.Παπανδρέου: Η Τουρκία έχει υποχρεώσεις
  • [05] Υποχώρησε η τιμή πετρελαίου

  • [01] Δεύτερος γύρος νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών αύριο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έχει ήδη λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας για την επαναληπτική αυριανή ψηφοφορία, όπως δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να επαναληφθεί η πετυχημένη, κατά γενική ομολογία, εκλογική διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδος.

    Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την έκκλησή του για συμμετοχή των πολιτών και στις προσεχείς επαναληπτικές εκλογές, "ώστε να αποκτήσουν οι τοπικές κοινωνίες τις ικανές εκείνες αυτοδιοικητικές αρχές που θα διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις τοπικές υποθέσεις, πάντοτε με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους".

    Οπως είναι γνωστό, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε επτά Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Αρκαδίας, Καρδίτσας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Σερρών, Χανίων) - ολοκληρώθηκε από τον πρώτο γύρο σε 43 Νομαρχίες - και σε 247 Δήμους της Χώρας - ολοκληρώθηκε από τον πρώτο γύρο σε 787 Δήμους - επειδή κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον 42%, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων των επαναληπτικών εκλογών ανέρχεται σε 9.740 (εκ των οποίων 1.450 στην Αθήνα, 707 στον Πειραιά και 929 στη Θεσσαλονίκη).

    Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων ή Νομαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, ή, στην περίπτωση που δύο ή περισσότεροι από τους ανακηρυχθέντες συνδυασμούς ισοψήφησαν, συγκεντρώνοντας ο καθένας ποσοστό τουλάχιστον 42%. Από το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνονται επίσης τα εξής:

    1. Η ψηφοφορία διεξάγεται στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους.

    2. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο.

    3. Οι συνδυασμοί που θα συμμετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, οφείλουν να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθμό ψηφοδελτίων στους δημάρχους, προκειμένου οι τελευταίοι να εφοδιάσουν όλα τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς τους.

    4. Το ίδιο εκλογικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, με εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών, το οποίο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί. Για τον λόγο αυτόν έχει αποσταλεί εγκύκλιος ήδη από τις 16.10.2006 στις Νομαρχίες της χώρας, ώστε να ελέγξουν εγκαίρως την επάρκεια του εκλογικού υλικού και να φροντίσουν για την τυχόν συμπλήρωσή του, εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις. Το εκλογικό υλικό θα πρέπει να παραδοθεί από τις Νομαρχίες στους οικείους Ο.Τ.Α., το αργότερο μέχρι σήμερα, Πέμπτη 19.10.2006.

    5. Επισημαίνεται, για μία ακόμη φορά, ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, εκτός από τις γνωστές εξαιρέσεις (άνω των 70 ετών κλπ). Διευκρινίζεται ότι δεν είναι απαραίτητο να εφοδιασθούν με βεβαίωση για την χιλιομετρική απόσταση, όσοι από τους παραπάνω εκλογείς διαμένουν την ημέρα των εκλογών σε τόπο που απέχει εμφανώς και κατά κοινή αντίληψη πάνω από διακόσια (200) χιλιόμετρα από το τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

    Χρήσιμες πληροφορίες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας

    1. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από 07:00 έως 19:00 ώρα της ίδιας ημέρας.

    2. Οι εκλογείς, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την Αστυνομική τους Ταυτότητα και σε περίπτωση που δεν έχουν, προσκομίζουν το διαβατήριό τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εκλογείς που είναι πολίτες της Ε.Ε.

    Πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (www.ypes.gr), η οποία είναι ενημερωμένη και κατευθύνει τους πολίτες επακριβώς στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Επισημαίνεται, για μία ακόμη φορά, ότι, ειδικά για την Αττική, υπάρχει στις προσεχείς εκλογές η ακόλουθη καινοτομία: Παρέχεται η δυνατότητα στο χρήστη της ιστοσελίδας του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. να έχει πρόσβαση σε χάρτη που τον καθοδηγεί για την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος. Από τις 27.9.2006 έως και χθες η ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. είχε δεχθεί τον πρωτοφανή αριθμό των 4.871.038 ερωτημάτων, γεγονός που καταδεικνύει τον αυξημένο βαθμό εξοικείωσης των πολιτών με το διαδίκτυο αλλά και τον λειτουργικό χαρακτήρα της νέας ιστοσελίδας.

    Επίσης λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1564 για όλη τη χώρα. Τέλος, σχετική πληροφόρηση μπορούν να έχουν επικουρικά οι πολίτες και από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, από τις 08.00 έως τις 21.00 σήμερα 21 Οκτωβρίου 2006 και από τις 08.00 έως τις 19.00 αύριο, 22 Οκτωβρίου 2006, στις ακόλουθες 9 τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες παρέμειναν στη διάθεση του κοινού αδιαλείπτως από την προηγούμενη εβδομάδα: 210 3223391, 210 3231824, 210 3235344, 210 3220308, 210 3220281, 210 3230228, 210 3232829, 210 3232144,210 3230398.

    [02] Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός

    Η ενεργειακή πολιτική και η καινοτομία κυριάρχησαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του.

    «Είναι προφανές ότι η διασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών της ΕΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξή της, ενώ η επένδυση στη καινοτομία αποτελεί μονόδρομο για την ΕΕ»,σημείωσε ο κ. Καραμανλής λίγο πριν αρχίσει το δείπνο των "25", με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να εξασφαλίσει στην ΕΕ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να συνεχίσει να αποτελεί ένα χώρο ευημερίας και απασχόλησης για τους πολίτες της,μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος η συζήτηση εστιάστηκε στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης ροής ενεργειακών προμηθειών,αλλά και στην καταπολέμηση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών μέσω της βιώσιμης χρήσης της ενέργειας.

    «Η Ελλάδα στηρίζει την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής, εναρμονισμένης με τις εθνικές πολιτικές των κρατών-μελών. Πιστεύουμε ότι η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη για την προώθηση της επέκτασης της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, μέσω της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κοινότητα,η οποία υπεγράφη πρόσφατα στην Αθήνα. Η τελευταία αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, την καλύτερη πλατφόρμα για την ανάπτυξη της Εξωτερικής Ενεργειακής Πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι «η Ρωσία αποτελεί προνομιακό εταίρο της ΕΕ και η συνεργασία μας στο τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως οι επενδύσεις, έχει στρατηγική σημασία. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει ήδη αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις της με τη Ρωσία και εργάζεται από κοινού μαζί της για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους με σχέδια όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.Το σχέδιο αυτό θα συνεισφέρει στην διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς και προμηθειών ενέργειας της ΕΕ».

    Ως προς το θέμα της καινοτομίας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι«ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στη δημιουργία των πολιτικών, που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική επένδυση στη γνώση» και «τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα πνευματικά δικαιώματα και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων έρευνας και ανάπτυξης».

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

    Ακόμη έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τη λαθρομετανάστευση,επαναφέροντας την πρόταση για σχηματισμό μονάδων κοινών περιπολιών και τη δημιουργία, εν καιρώ, μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

    Το θέμα είχαν ζητήσει να συζητηθεί επτά χώρες μαζί με την Ελλάδα και, όπως είπε ο κ.Καραμανλής «αυτό παραμένει σταθερά μεταξύ των προτεραιοτήτων της Ελλάδας και διαρκώς αναβαθμίζεται στους κόλπους της ΕΕ, στα πλαίσια και των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου».

    Στη Σύνοδο στο Λάχτι έγινε σύντομη αναφορά στην ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στο Ελσινκι δήλωσε ότι «σταθερή μου θέση είναι ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και η εθνική υπόθεση είναι πέρα και πάνω από κόμματα».

    Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, πριν απο την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

    Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και κυριάρχησε το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενόψει της αναμενόμενης στις 8 Νοεμβρίου έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

    Ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ήταν "μια συνηθισμένη επαφή που έχω με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κάθε φορά που βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε κατανόηση από την ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε "ποτέ δεν έλειψε η κατανόηση από την ελληνική πλευρά, εκτός μόνο στον Τύπο, στην πράξη είναι αγαστή η συνεργασία".

    Οπως είναι γνωστό η φιλανδική προεδρία συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για την πρόταση που έχει καταθέσει ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να μην "εκτροχιαστεί το τουρκικό τρένο".

    [03] Στο Αγιον Ορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Διήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα πραγματοποιήσει απο σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

    Κατά την παραμονή του στην Αθωνική Χερσόνησο θα γίνει δεκτός με τιμές από την Ιερά Κοινότητα, ενώ στο πρόγραμμά του προβλέπεται επίσκεψη σε τρία τουλάχιστον μοναστήρια.

    Ο κ.Βαρθολομαίος σε εκδήλωση για τον ΠΑΟΚ

    Στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, παρουσία περίπου 1.500 ατόμων, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου, πραγματοποίηθηκε με λαμπρότητα απόψε η εκδήλωση για τα 80 χρόνια ζωής του ΠΑΟΚ. Γιορτή που συντονίστηκε από το σύνδεσμο βετεράνων ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου».«Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση. Με αφετηρία τα 80 χρόνια ζωής, πιστεύουμε ότι ο σύλλογός μας μπορεί και πρέπει να προσφέρει περισσότερα στον αθλητισμό, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ευχόμαστε το έμβλημα του ΠΑΟΚ, ο δικέφαλος αετός, με ήθος και αξιοπρέπεια όπως το αξίζει, να συνεχίσει να πετά ψηλά και να φτερουγίζει στις καρδιές μας», τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου των βετεράνων, Γιώργος Κούδας.

    «Ο σύνδεσμος του ΠΑΟΚ με την Πόλη και τις αλησμόνητες πατρίδες δεν είναι μόνο ιστορικός κατ΄ όνομα αλλά και με το έμβλημά του. Συν το χρόνο το όνομα του ΠΑΟΚ έγινε γνωστό σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, ανέδειξε άξιους αθλητάς και πρωταθλητάς. Είστε γέννημα και θρέμμα της Πόλης. Αυτό πρέπει να γεννά στους αθλητάς, διοικητικούς και φιλάθλους αίσθημα ευθύνης.

    Ο ΠΑΟΚ, ως θεματοφύλακας παραδόσεων, οφείλει παντού και πάντα να είναι υπέρμαχος του ευ αγωνίζεσθαι εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Οφείλει να αποτελεί υπόδειγμα με το ήθος και τη συμπεριφορά. Η βία αποτελεί φαινόμενο καταδικαστέο, συναντιέται σε όλο τον κόσμο, αυτό δεν αποτελεί, όμως, δικαιολογία στη χώρα του Ολυμπισμού.

    Ως προς τον επενδυτή, έχει ο Θεός. Με τον πρόεδρο (σ.σ. Κούδας) και τους συνεργάτες του συναντηθήκαμε στην Πόλη. Συζητήσαμε πολλά και το θέμα του επενδυτή. Παραπάνω δεν μπορώ να σας πω. Εχω ένα μικρό ενθύμιο, το έμβλημα του Πατριαρχείου. Το παραδίδω στον πρόεδρο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος.

    Ο Γιώργος Κούδας απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας: «Μπορεί να μη βρήκαμε στην Πόλη επενδυτή, βρήκαμε τον Πατριάρχη και τη φιλία του», για να απαντήσει ο Πατριάρχης: «Δεν βρήκαμε επενδυτή ακόμη».

    «Ένα είναι το μεγάλο θέμα στο ποδόσφαιρο. Πότε θα μπει το γκολ. Και βεβαίως κυριολεκτώ γιατί αγαπώ και παρακολουθώ το άθλημα. Το ισχυρότερο γκολ στον ΠΑΟΚ είναι ο επενδυτής. Μέχρι και προσευχή έχω κάνει για να βρεθεί. Θέλω να σας πω με όλη μου την ψυχή, πως αγαπώ και τιμώ όλο το φάσμα του αθλητισμού, ιδιαίτερα στην πόλη μας και την πατρίδα μας. Απόψε, όμως, αυτός που γιορτάζει είναι ο ένδοξος της Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ.

    Η υπόθεση της επιλύσεως του επενδυτή, για την οποία δεν μπορώ να έχω λόγο, δεν μεταθέτω ευθύνες αλλά υπάρχουν αρμοδιότεροι, είναι υπόθεση όλων, αλλά προπάντων της ηγεσίας που υπάρχει, για να μπορεί να βρεθεί αυτός που όταν αποφασίσει να μπει σε αυτόν τον αγώνα που αξίζει για τόσο λαό, πράγματι να γίνει.

    Μακάρι να μπορούσα να βρω επενδυτή. Κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο. Εχω την ιδέα ότι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης και δια της προσευχής θα μπορέσει να βοηθήσει», είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Ανθιμος.

    Διαβιβάστηκε χαιρετισμός για την εκδήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, διαβάστηκε επιστολή του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ενώ χαιρετισμό από το βήμα απηύθυναν ακόμη ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιάννης Καλατζής, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Φόλιας, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη

    Με την επίκληση των γραφών του Στράβωνα και τη φράση του «Εστί μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του, στο Κυβερνείο ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Καλαντζής.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η Μακεδονία «ουδέποτε απώλεσε τον ελληνικό χαρακτήρα αυτής, κατά τους 23 αιώνες συνεχούς, ενδόξου ζωής», από «της ζηλοφθόνου και εχθρικής επιβουλής άλλων εθνών, δυστυχώς κατά το πλείστον ομοθρήσκους».

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μνημόνευσε τους Αγίους της Θεσσαλονίκης, από τον Παύλο τον Ομολογητή (351 μ.Χ.), έως τον Ιωακείμ τον Γβ και ευχήθηκε να «στηρίζουν την φιλόθεον Θεσσαλονίκη και την δοκιμαζόμενη Πόλιν και το μαρτυρικόν μας Πατριαρχείο».

    Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναρωτήθηκε «πως θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα», «εάν ο Λέων ο Γβ, ο Ισαυρος, «ο κατά τα άλλα βλάψας, δια της ακαίρως και αμελετήτως κυρηχθήσης εικονομαχίας», δεν αποσπούσε τη Θεσσαλονίκη, από τη Ρώμη για να την προσαρτήσει «στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης;», καθώς και τι θα είχε συμβεί εάν ο αρχιτέκτων Δεινοκράτης, δεν απέτρεπε τον Μ. Αλέξανδρο να σκαλίσει, όπως ήθελε, στον Άθωνα την πρόσοψη του, για να καταλήξει στο συμπέρασμα :

    «Το θείον σχέδιο της σωτηρίας εφαρμόζεται διβ ανεξηγήτων τρόπων».

    Ο Πατριάρχης πρόσθεσε ότι «η μέγγενη του εδώ και τώρα απαιτεί πιεστικές απαντήσεις», αλλά «η ιστορία, δέον να εξετάζηται υπό το πρίσμα της αιωνιότητος, παράγοντος ανατρέποντος ενίοτε τας δεδομένας και παραδεδεγμένας δομάς της ιστορικής ερμηνείας».

    Στην προσδοκία όλων, «να αντλήσουν δύναμη, ελπίδα και γαλήνη» από τη Μητέρα Εκκλησία, τον Φάρο της Ορθοδοξίας», αλλά και «την προθυμία» τους, να «ενώσουν τις φωνές τους, για την προάσπιση των Δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου» αναφέρθηκε, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη , ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Καλαντζής.

    «Το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπως και η ελληνική Πολιτεία στο σύνολο της, θα είναι πάντα στο πλευρό της Ορθοδοξίας, του Φάρου της και της Κιβωτού της», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Καλαντζής.

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη, στην 25ετή δράση του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας (ΚΕΔΑΚ), που εποπτεύεται από το ΥΜΑΘ, με τα «χιλιάδες έργα και παρεμβάσεις», που έχουν ολοκληρωθεί στο Άγιον Όρος, αλλά και σε αυτά, «που έχουν δρομολογηθεί για την προστασία και την αναστήλωση των ευλογημένων μοναστηριών του Άθωνα».

    Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τιμήθηκε για την προσφορά του στα γράμματα, με τον ?Χρυσό Αλέξανδρο Αβ Τάξης? από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Στέλιο Ιωαννίδη, σε εκδήλωση στη Μονή Λαζαριστών.

    Το ίδιο μετάλλιο, απονεμήθηκε στον φιλέλληνα, γνωστό και για την αντιδικτατορική του δράση δήμαρχο του Ανοβέρου, Χέρμπερτ Σμάιστιγκ για τη διαρκή υποστήριξη του, στους 4.000 - από 350.000 συνολικά Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας - που ζουν στην περιοχή της ευθύνης του. Ο τιμηθείς, συνδέεται με φιλία με τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδια του οποίου ακούστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

    [04] Γ.Παπανδρέου: Η Τουρκία έχει υποχρεώσεις

    Μήνυμα προς κάθε πλευρά, αλλά και προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το Ελσίνκι αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, μετά το πέρας των συζητήσεων που είχε με τη φινλανδική Προεδρία σήμερα το μεσημέρι.

    "Θέλω να τονίσω ότι η δική μας θέση είναι υπέρ της πορείας αυτής, πάντα, όμως, τονίζοντας επίσης τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στους γείτονες της και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι οποίες διαπραγματεύσεις γίνονται δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν εκπτώσεις στις αρχές μας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους και είναι ένα μήνυμα και προς την ελληνική κυβέρνηση".

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνεχίζει το κύκλο επαφών με τη φινλανδική προεδρεία, την Κυπριακή πλευρά και την Τουρκία με στόχο, όπως επισήμανε, την υπεράσπιση των συμφερόντων της Κύπρου και της Ελλάδος, ενόψει και των προτάσεων της Φινλανδίας για την επανένωση της Κύπρου.

    Το πρωί της Παρασκευής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο, ενώ, υπενθυμίζεται ότι πριν μία εβδομάδα συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρ. Τ. Ερντογάν.

    "Θα συνεχίσω αυτές τις προσπάθειες με στόχο να σεβαστεί η Τουρκία τις υποχρεώσεις της, απέναντι σε ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου με την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με το υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας ΄Ερκι Τουομιόγια.

    [05] Υποχώρησε η τιμή πετρελαίου

    Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα, φθάνοντας ακόμη και στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους έντεκα μήνες στη Νέα Υόρκη, παρά τη (χθεσινή) ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι θα μειώσει την παραγωγή του κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    Στην Αγορά Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το αμερικανικό αργό για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου έχασε 1,68 δολάρια για να κλείσει στα 56,82 δολάρια το βαρέλι, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε πέσει έως και τα 56,60 δολάρια, το πιο χαμηλό επίπεδό του από τις 30 Νοεμβρίου του 2005.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 October 2006 - 4:30:37 UTC