Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ"
  • [02] «Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους»

  • [01] "Νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ"

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, συνεδριάζει το μεσημέρι, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ δείχνει το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, δήλωσε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αφετηρία, τόνισε και πρόσθεσε ότι οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία.

    Επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του της περασμένης Κυριακής, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και για μηδενισμό της διαφοράς μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, πρόσθεσε, το μήνυμα αυτό η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής κάνουν πως δεν το ακούν.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε όσους συμμεττείχαν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είτε εξελέγησαν είτε όχι και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη προσφέρει σημαντικά στην Ελλάδα και το μέλλον της.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τα στελέχη που μετείχαν στις εκλογές είναι η νέα δεξαμενή πολιτικών στελεχών από την οποία θα αντλήσει το ΠΑΣΟΚ το δυναμικό για την δική του ανανέωση και την ανανέωση της πολιτικής ζωής της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου γενίκευσε την κριτική του κατά της κυβέρνησης και ερμήνευσε το μήνυμα των εκλογών ως απόρριψη, όπως είπε, της πελατειακής λογικής της κυβέρνησης, της πολιτικής αδιαλλαξίας, ρουσφετολογίας, του παλαιοκομματισμού και του συγκεντρωτισμού, καθώς και της κομματικοποίησης στην κατανομή των πόρων σε δήμους και νομαρχίες. Επίσης απορριπτική ήταν η κρίση των πολιτών για την συγκεντρωτική και αναξιοκρατική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στην έλλειψη πολιτικής περιφερειακήςανάπτυξης και στην έλλειψη επενδύσεων στην περιφέρεια, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου η κυβέρνηση της ΝΔ επιβαρύνει καθημερινά τον έλληνα πολίτη και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα των Ελλήνων παραμένουν αμίλεικτα και αναφέρθηκε στα προβλήματα της ακρίβειας της ανεργίας της φτώχειας, της έλλειψης αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα θέματα παιδείας τονίζοντας ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά για έκτη εβδομάδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τη μια πλευρά οξύνει και πολώνει την κατάσταση και από την άλλη παρακαλεί τους δασκάλους να επιστρέψουν στα σχολεία. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν προτείνει καμμία ουσιαστική λύση, παραπαίει χωρίς κατεύθυνση και παραμένει ανήμπορη και άκαμπτη.

    Μέσα σ' αυτό το κλίμα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, οι πολίτες αναζητούν τον άλλο δρόμο και ανήγγειλε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και κυρίως για θέματα της Παιδείας και της Νέας Γενιάς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι επιδίωξη του κόμματός του είναι να υπάρξει ένα νέο σύμφωνο εμπιστοσύνης με την κοινωνία γύρω από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ο στόχος του κινήματος, τόνισε, με αφετηρία το αποτελεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, μια αφετηρία σκληρής και υπεύθυνης δουλειάς, είναι η νίκη στις εθνικές εκλογές. Και πρόσθεσε πως όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο και εξέφρασε βεβαιότητα για τη νίκη του κόμματός του στις εθνικές εκλογές για να γίνει πράξη το όραμα της δίκαιης κοινωνίας.

    [02] «Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους»

    Την ικανοποίηση και τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης για τον υποδειγματικό τρόπο της ομαλής διεξαγωγής των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος παρουσίασε εν συνεχεία τον «χάρτη» των εκλογών, σημειώνοντας ότι στον α΄γύρο λειτούργησαν 24744 εκλογικά τμήματα και στον β΄γύρο 9740. Το ποσοστό συμμετοχής στις νομαρχιακές εκλογές στον α΄γύρο ήταν 72,4% (έναντι 72,7% στον α΄γύρο του 2002) και στον β΄γύρο 56,8% (έναντι 66,48% του 2002).

    Στις δημοτικές εκλογές το ποσοστό, στον α΄γύρο, κινήθηκε στο 72,45 (έναντι 69,4% το 2002), στον β΄γύρο το ποσοστό ήταν 64,6% (έναντι 72,6% το 2002).

    Συνολικά και στους δύο γύρους κρίθηκαν 54 Νομαρχίες και 1034 πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ,δηλαδή 914 δήμοι και 120 κοινότητες.

    Η εκλογή ολοκληρώθηκε από τον α΄γύρο σε 43 Νομαρχίες και 787 δήμους και κοινότητες, ενώ στον β΄γύρο πέρασαν 7 Νομαρχίες και 247 δήμοι.

    Σε ερωτήσεις για την πολιτική αποτίμηση των εκλογών από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στις σχετικές, χθεσινές, δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και σε εκείνες μετά το πέρας του α΄γύρου, παρατηρώντας ότι όπως είπε ο Κ. Καραμανλής στις επιλογές των πολιτών υπεισέρχονται «και, ενδεχομένως κυρίως, προσωπικά κριτήρια».

    Σε συναφή ερώτηση, ο εκπρόσωπος παρατήρησε επιπρόσθετα ότι «κάθε εκλογικό αποτέλεσμα κρύβει μια λαϊκή σοφία».

    Χθες, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης, μίλησε για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας και υπογράμμισε ότι αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη ότι ο φανατισμός και οι ακρότητες του παρελθόντος έχουν υποχωρήσει.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά χωρίς διακρίσεις με όσους εξελέγησαν, ενώ ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να δοθεί μια νέα πνοή στην ελληνική περιφέρεια.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση με το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει εκπονήσει θα δώσει το 80% των κοινοτικών και εθνικών πόρων δηλαδή περίπου 36 δις ευρώ στην περιφέρεια.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη όλων η σωστή οργάνωση και η διαφανής διαχείριση των πόρων .

    Ο κ. Καραμανλής δίνοντας το πολιτικό στίγμα του σημείωσε ότι προχωρά με σύνεση και υπευθυνότητα, μακριά από δογματισμούς, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις και τόνισε ότι επιδιώκει τη σύνθεση των απόψεων χωρίς συμβιβασμούς με τη συντήρηση και τη στασιμότητα, που εμμέσως ή αμέσως επιδιώκουν ορισμένοι.

    Λέμε όχι στον ανέξοδο λαϊκισμό που μοιράζει προεκλογικά και παίρνει μετεκλογικά, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι συνεχίζει σταθερά στη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ανοίγει διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης περιόδου. Ακολουθούμε πολιτική ευθύνης και πολιτική δημιουργίας, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Συνολική αποτίμηση αποτελεσμάτων των νομαρχιακών-δημοτικών εκλογών

    Διατηρεί το προβάδισμά της η ΝΔ στις νομαρχίες σύμφωνα με τα αποτελέσματα και του β΄γύρου των εκλογών, καθώς κερδίζει 30 νομαρχίες έναντι 22 του ΠΑΣΟΚ και δύο νομαρχιών που εξελέγησαν με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του β΄γύρου των νομαρχιακών εκλογών, τις Νομαρχίες Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Σερρών και Καρδίτσας κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ κερδίζει τις Νομαρχίες Αρκαδίας και Χανίων. Από τις 47 νομαρχίες που κρίθηκαν στον α΄γύρο 28 νομάρχες εξελέγησαν με την υποστήριξη της ΝΔ και 19 με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων δύο και με την υποστήριξη του ΣΥΝ.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στην αναμέτρηση για την εκλογή δημάρχου στις δύο μεγάλες πρωτεύουσες νομών νικητές αναδεικνύονται στη Θεσσαλονίκη ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και στην Πάτρα ο Ανδρέας Φούρας που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος εκλέγεται με ποσοστό 52,62% έναντι της αντιπάλου του, υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ Χρύσας Αράπογλου με 47,38% και ο κ. Φούρας με το 53,15% των ψήφων έναντι του πρώην δημάρχου και υποψήφιου της ΝΔ Ευάγγελου Φλωράτου με 46,91%.

    Σε σύνολο 51 πρωτευουσών νομών και μετά τα αποτελέσματα των δύο γύρων των δημοτικών εκλογών, 26 εκλέγουν δήμαρχο υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, ενώ 19 από το ΠΑΣΟΚ, 4 με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ και 2 ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ.

    Στο νομό Αττικής 14 δήμοι άλλαξαν χέρια. Στο σύνολο των δήμων της Αττικής (122) 30 κερδίζει η ΝΔ, 22 το ΠΑΣΟΚ, 3 ο ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ, 4 ο ΣΥΝ και 1 το ΚΚΕ. Στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς η ΝΔ κερδίζει 24, το ΠΑΣΟΚ 17, ο ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ 2, ο ΣΥΝ 3, το ΚΚΕ 1 και οι ανεξάρτητοοι 19.

    Μεγάλη η αποχή

    Μεγαλύτερη ήταν η αποχή από τον πρώτο γύρο στο δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών, αλλά και σε σχέση με το 2002, καθώς στις δημοτικές εκλογές η συμμετοχή ανήλθε στο 64,4% έναντι 69,4% στις αντίστοιχες του 2002, ενώ στις νομαρχιακές εκλογές το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 54,6% έναντι 66,5% το 2002. Ειδικότερα, το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφεται στην Κεφαλονιά που έφτασε στο 57,4%, στην Αρκαδία με 57,2%, στην Καρδίτσα 50,3%, στη Λευκάδα με 49,1% , στις Σέρρες με 43,2% και στα Χανιά με 42,8%.

    Όσον αφορά τους μεγάλους δήμους υψηλή αποχή σημειώθηκε στη Φλώρινα με 57,5%, στη Μυτιλήνη με 55,8%, στον Ταύρο με 58,4%, στη Νίκαια με 52,7%, στο Κερατσίνι με 49,4% και στην Καισαριανή με 49,3%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 October 2006 - 14:30:29 UTC