Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

  • [01] Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

    Με τη στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου,ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Πέμπτη παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.

    Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

    Στις 11 το πρωί έγινε στην πλατεία Συντάγματος η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση για τη σημερινή επέτειο του ΟΧΙ ενώπιον της υπουργού Παιδείας, των εκπροσώπων της Βουλής, των πολιτικών κομμάτων, της Εκκλησίας και των Αρχών της πόλης.

    Στην παρέλαση πήραν μέρος δεκάδες μαθητές και μαθήτριες δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας. Στο τέλος της παρέλασης η υπουργός σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στο νόημα της επετείου , στους αγώνες του έθνους για την ελευθερία και τη δημοκρατία ,ενώ αμέσως μετά μίλησε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη , η οποία επισήμανε ιδιαίτερα τους αγώνες των εκπαιδευτικών και τη στάση της κυβέρνησης απέναντί τους, την οποία επέκρινε.

    Κατά τη διάρκεια της παρέλασης ομάδες εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών από σχολεία που τελούν υπό κατάληψη φώναζαν συνθήματα εναντίον της εκπαιδευτικής πολιτικής.

    Μια ομάδα εκπαιδευτικών κατόρθωσε να σπάσει τον κλοιό των αστυνομικών και να φθάσει ακριβώς απέναντι από την εξέδρα όπου βρισκόταν η υπουργός Παιδείας ξεδίπλωσε πανό με συνθήματα υπέρ της απεργίας των εκπαιδευτικών, ενώ προσπάθησε και σε αυτό το σημείο να διασπάσει τον κλοιό των αστυνομικών για να πλησιάσει τους επισήμους χωρίς όμως να τα καταφέρει.

    Οι διαδηλωτές έφυγαν μετά από λίγο και με συνθήματα εναντίον της εκπαιδευτικής πολιτικής κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών στην οδό Ξενοφώντος.

    Στην πλατεία Συντάγματος παρέμεινε μια ομάδα μαθητών που δηλώνουν εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των καταληψιών, στόλισαν ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο και δήλωσαν ότι θα παραμείνουν κλεισμένοι στα σχολεία τους ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα, δηλώνοντας έτσι, όπως είπαν, την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στο βιβλίο των Θρησκευτικών. Μάλιστα διευκρίνισαν ότι θέλουν να αλλάξει το βιβλίο και να διδάσκονται την ιστορία όλων των Θρησκειών και όχι μόνο του Χριστιανισμού. Είπαν ακόμη ότι όταν η Παιδεία βρίσκεται σε κρίση δεν μπορεί να γίνονται παρελάσεις και γιορτές.

    Προχθές το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου επίσημη δοξολογία προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και για τα 94 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Αμέσως μετά το τέλος της δοξολογίας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζει η Θεσσαλονίκη. Γιορτάζει ο Πολιούχος της, γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της. Είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτήν την πόλη. Για την παράδοση και την ιστορία της, για το δυναμισμό και τον πολιτισμό της. Γι αυτό είναι χρέος μας, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε στο ορατό μέλλον, η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί στο μείζον κέντρο της οικονομίας της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στη Ν. Α. Ευρώπη που οραματιζόμαστε».

    «Τώρα είναι η ώρα της εξωστρέφειας για τη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει μέχρι και σήμερα.

    «Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία έχουν βιώσει με δραματικό τρόπο τα δεινά του πολέμου και έχουν γράψει μια ένδοξη ιστορία στους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα που απαιτείται για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της νέας εποχής. Είμαι βέβαιος ότι για τη Θεσσαλονίκη είναι τώρα η ώρα της εξωστρέφειας, είναι η ώρα να πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ζωή και στις προσπάθειες ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων».

    «Η γεωγραφική της θέση υπήρξε κάποιες φορές στο παρελθόν αιτία εντάσεων και αναστάτωσης, αλλά σήμερα είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα για να εξελιχθεί σε επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι ανήκουν στην πρωτοπορία και είμαι βέβαιος ότι και στο μέλλον θα μας εντυπωσιάσουν με την έμπνευση και την δημιουργικότητά τους» συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας.

    Δηλώσεις για την επέτειο έκαναν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

    Στην τελετή παρέστησαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χάρης Καστανίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο διοικητής του ΓΣΣ Αντιστράτηγος Ιωάννης Ζούκας, βουλευτές των κομμάτων, εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ζωής της πόλης κ.α.

    Εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ

    Παρουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, η καθιερωμένη εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, της 94ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του β40.

    Στην ομιλία του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος επισήμανε ότι το γεγονός πως η απελευθέρωση της πόλης συμπίπτει με τον εορτασμό του Πολιούχου της έχει υπερβατικό χαρακτήρα και συνενώνει το Θείο με το ανθρώπινο.

    Αναφέρθηκε στην αξία της γνώση σε συνάρτηση με την έννοια του ακαδημαϊκού άσυλου και τόνισε ότι «η παιδεία αφαιρεί τη βία από το άσυλο και καθιστά αδιανόητη τη σύληση του ασύλου ή την εκμετάλλευση του ασύλου για σύληση».

    «Το άσυλο είναι το πνεύμα μας και η ελευθερία που πρέπει πρώτα να υποκλίνεται στο πνεύμα και την ελευθερία του άλλου», υπογράμμισε.

    Ο καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Γεράσιμος Βώκος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα η πόλη υποκλίνεται στον ¶γιο που την προστατεύει, σε όλους εκείνους που πολέμησαν για την ελευθερία της, σε όλους εκείνους που πολέμησαν τη βία και αντιστάθηκαν στη βαρβαρότητα».

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο κ. Παπούλιας υπηρέτησε τη χώρα μας από διάφορα αξιώματα, πρεσβεύοντας τον λόγο της ειρήνης.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Μπεκιαρίδη, ενώ μετά το πέρας των ομιλιών ακούστηκαν ο Ηπειρώτικος, ο Πελοποννησιακός και ο Κλέφτικος του Νίκου Σκαλκώτα από την ορχήστρα του Πανεπιστήμιου και υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου.

    Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λέσχη Αξιωματικών

    «Η γνώση της ιστορίας είναι αναγκαία συνθήκη για τη συλλογική αυτογνωσία και για τον προσανατολισμό της κοινωνίας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γβ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ιωάννης Ζούκας στη Λέσχη Αξιωματικών.

    Ο κ. Παπούλιας έστρεψε το ενδιαφέρον του στη νέα γενιά και τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας και υπογράμμισε:

    «Τέτοιες μέρες η σκέψη μου πηγαίνει πάντα στη νέα γενιά που θα ζήσει σε ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον, που θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, διαφορετικές από εκείνες που αντιμετώπισαν οι προηγούμενες γενιές: Την άγρια ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας, το πρόβλημα της ανεργίας και του μέλλοντος του κράτους πρόνοιας. Η νέα γενιά καλείται να ζήσει σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονου ατομισμού και αποθέωσης των υλικών αξιών.

    Είμαι της άποψης ότι η προσπάθεια προσωπικής ολοκλήρωσης θα είναι πάντα ατελής εάν δεν περνά μέσα από υπερατομικές επιδιώξεις, εάν δεν στρέφεται σε αξίες και ιδανικά που ξεπερνούν το μικρόκοσμο του καθενός και αναφέρονται σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, για τους δικούς μας και για τους άλλους».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη διπλή επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου και είπε ότι «τέτοιου είδους επέτειοι έχουν σημασία όχι για τον τελετουργικό τους χαρακτήρα αλλά ως αφορμές για περίσκεψη και αναβίωση του ουσιαστικού μηνύματός τους».

    «Ο διπλός εορτασμός των επετείων του 1912 και του 1940 είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές αυτών των αγώνων αλλά κυρίως για να αντλήσουμε διδάγματα από το παράδειγμά τους, που εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί», υπογράμμισε.

    Τόνισε ακόμα ότι ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος για την ιστορία του. «Όχι μόνο μία φορά, αλλά πολλές, ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίστηκε από το πάθος του ελληνικού λαού σε μάχες σκληρές και άνισες. Σε μάχες που κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να κερδηθούν παρά μόνο κάποιοι παράταιροι της εποχής, που τόλμησαν να το δοκιμάσουν αγνοώντας συσχετισμούς και ισορροπίες, κάνοντας δύναμη την αδυναμία τους», είπε ο κ. Παπούλιας.

    ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Με το ββΟΧΙββ και τη θυσία τους, οι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές του β40 και της Εθνικής Αντίστασης μας παρέδωσαν μια Πατρίδα ελεύθερη και περήφανη.Οι γενιές που ακολούθησαν, με σκληρή προσπάθεια, έκαναν την Ελλάδα χώρα σύγχρονη και δημοκρατική, χώρα ευρωπαϊκή, χώρα υπόδειγμα στην ευρύτερη περιοχή μας.

    Χρέος της δικής μας γενιάς είναι να οδηγήσουμε τον Τόπο ακόμη πιο μπροστά, να σηκώσουμε την Ελλάδα ακόμη ψηλότερα. Να χτίσουμε και να διασφαλίσουμε μια κοινωνία που παράγει, προοδεύει και ευημερεί. Μια κοινωνία δικαιοσύνης και ανθρωπιάς.

    Το θέλουμε και το μπορούμε. Το αξίζουμε. Το χρωστάμε σ΄ αυτούς που τιμάμε σήμερα, το χρωστάμε πάνω απ΄όλα στα παιδιά μας, στις γενιές που έρχονται.

    ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    "Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αναδεικνύει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού.Συμβολίζει το αστάθμητο μέγεθος του ανθρώπου. Τον αγώνα της υπέρβασης των δυνατοτήτων του για τις αξίες του, την υπόστασή του, την ελευθερία του, την αξιοπρέπειά του", αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στο μήνυμα του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    "Το ΟΧΙ του 1940 επιβεβαίωσε την παράδοση της αγάπης των Ελλήνων προς την πατρίδα και την προσήλωση στην αδιαπραγμάτευτη αξία της ελευθερίας.Το ΟΧΙ είχε υψηλό κόστος. Δημιούργησε όμως, ένα μεγάλο εθνικό κεφάλαιο. Οι Έλληνες πολέμησαν σε αντίξοες συνθήκες με αποφασιστικότητα και σθένος.

    Πολέμησαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μεγαλειώδης μάχη συνεχίστηκε με την Εθνική Αντίσταση.Η μάχη που έδωσαν ήταν μια μάχη αξιών. Γι΄ αυτό και νίκησαν. Νίκησαν τα μεγέθη, νίκησαν τον ολοκληρωτισμό του ισχυρού, τον αυταρχισμό και την υποκρισία.

    Η Ελλάδα στα χρόνια που ακολούθησαν πέτυχε πολλά. Αναπτύχθηκε, απέκτησε αυτοπεποίθηση, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέκτησε νέους ορίζοντες, έγινε διεθνώς σεβαστή. Αναγνωρίστηκε η αξία της. Σήμερα η Ελλάδα ζει ειρηνικά και αναπτύσσει δημιουργικές σχέσεις με τους γείτονές της. Όμως, ο Έλληνας αισθάνεται πως η ισχύς της χώρας μας ξοδεύεται, ο πλούτος της χώρας σπαταλιέται, το κύρος της αποδυναμώνεται, η οικονομία δεν επιτελεί τον κοινωνικό της ρόλο.

    Δημιουργείται στους πολίτες αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

    Η κοινωνική συνοχή τίθεται σε δοκιμασία. Η χώρα, αντί να πηγαίνει μπροστά με αρχές και αξίες, πηγαίνει πίσω.Το ΟΧΙ του β40 συμβολίζει και οριοθετεί την έννοια του καθήκοντος για μας τους νεότερους, τους Έλληνες του 21ου αιώνα.Μας υποχρεώνει να πούμε: ΟΧΙ στους πάσης φύσεως μονόδρομους που οδηγούν σε αδιέξοδο τη χώρα. ΝΑΙ στην Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων.

    ΟΧΙ στην ηττοπάθεια και την αναποτελεσματικότητα.ΝΑΙ στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του λαού μας στις δυνάμεις του.ΟΧΙ στις κοινωνικά άδικες πολιτικές.ΝΑΙ στην αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.ΟΧΙ στον συγκεντρωτισμό, το ψέμα και την υποκρισία.ΝΑΙ στην δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την συμμετοχή, την διαφάνεια, την κοινωνική λογοδοσία.

    Η Ελλάδα των αξιών και των υψηλών στόχων λέει ΟΧΙ στην οπισθοδρόμηση και την απαξίωση.

    Η Ελλάδα των δυνατοτήτων λέει ΝΑΙ σε μια σύγχρονη δημοκρατία, μια δίκαιη κοινωνία", αναφέρει στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.

    ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Η Κεντρικής Επιτροπή του ΚΚΕ σε μήνυμά της για την 28η Οκτωβρίου τονίζει πως "η τιμή στο λαϊκό «ΟΧΙ» του 1940 στον ιταλικό φασισμό-ιμπεριαλισμό και στην πάλη που ακολούθησε,αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο όταν μεταφράζεται σήμερα σε κάλεσμα προς το λαό να εμπιστευτεί τη δύναμή του,να αγωνιστεί για το δίκιο του, με στόχο να απαλλαγεί από τα δεινά που συσσωρεύει το κοινωνικό σύστημα της εκμετάλλευσης".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "η καλύτερη τιμή της φετινής επετείου από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι να διαδηλώσουν μαζί και δίπλα με τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς,διατρανώνοντας: ΟΧΙ στην Παιδεία που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματιών, τους ταξικούς φραγμούς και την αμάθεια. ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που μαζί προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το κεφαλαίο και η ΕΕ. Κοινή πάλη για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας".

    ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Εξ άλλου, σε μηνυμά της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ επισημαίνει:Τιμάμε με βαθύ σεβασμό την επέτειο του ΟΧΙ στο φασισμό και τον πόλεμο πριν από 66 χρόνια. Ο διαρκής αγώνας εναντίον του φασισμού, τα αντιπολεμικά κινήματα, οι διαχρονικοί αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, αναδείχτηκαν σε οργανικές συνιστώσες της λαϊκής κινητοποίησης για κοινωνική δημοκρατία και χειραφέτηση, για κατακτήσεις στον τομέα των δικαιωμάτων και του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού".

    Στο μήνυμα του ΣΥΝ τονίζεται επίσης ότι το έπος της Αλβανίας συνοδεύτηκε από το μεγάλο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης. "Ο ελληνικός λαός ήταν μεταξύ των πρώτων σε θυσίες στη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα και η συμβολή του υπήρξε σημαντική στην αντιφασιστική νίκη και στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό. Το ΟΧΙ του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη. Η αγωνιστική στάση ζωής και οι θυσίες αυτών που επέλεξαν το δρόμο της προσφοράς και του κοινωνικού χρέους καταξίωσαν διαχρονικά πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά δημοκρατίας και πολιτισμού", υπογραμμίζει ο ΣΥΝ.

    ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Η πρόεδρος της Βουλής ¶ννα Μπενάκη - Ψαρούδα σε μήνυμά της για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 τονίζει πως αυτή η επέτειος είναι ευκαιρία και πρόκληση για να ξανασκύψουμε με αγάπη και θαυμασμό στα ηρωικά γεγονότα του ΟΧΙ, του ελληνοϊταλικού πολέμου και της αντίστασης.

    Να αποτίσουμε, δηλαδή, φόρο τιμής στη μικρή Ελλάδα και τους λιγοστούς κατοίκους της που τόλμησαν, εν μέσω παγκόσμιας σύρραξης, να διακηρύξουν για άλλη μία φορά την πίστη τους στην ελευθερία και να αντιταχθούν στον πανίσχυρο ¶ξονα, σημειώνει.

    Η κα Μπενάκη στο μηνυμά της αναφέρει:

    "Ωστόσο, ο εορτασμός αυτός είναι και αφορμή για γενικότερες σκέψεις και εκτιμήσεις για τον κόσμο που ζούμε, για τη θέση της χώρας μας σε αυτόν και για το χρέος μας ως συνεχιστών της μεγάλης ιστορίας μας. Ο πόλεμος και οι φυλετικές και κοινωνικές συγκρούσεις καιροφυλακτούν στην άμεση γειτονιά μας, οι δυνάμεις -οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές- που διαφεντεύουν τον κόσμο ανακατανέμονται ανάμεσα σε ανατολή και δύση, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου υποχωρεί μπροστά στη βία και την τρομοκρατία.

    Μόνον η Ευρώπη, φορέας μακραίωνης ιστορίας, πολιτισμού και αξιών, μοιάζει να δίνει τον σωστό αγώνα για την ειρήνη, την ελευθερία και τον ανθρωπισμό. Παρά τις δυσκολίες στο δρόμο για την ενοποίησή της, η Ευρώπη μπόρεσε να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος, να διδαχθεί από τα λάθη της, να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης και να αποκρούσει το διχασμό και τη βία. Αποτελούμε κι εμείς ένα πολύτιμο κομμάτι αυτής της μεγάλης οικογένειας, και καλούμαστε να παίξουμε σημαντικό ρόλο εμπνεόμενοι από την εθνική μας ιστορία και τους αγώνες των προηγούμενων γενεών".

    Καταλήγοντας η Πρόεδρος της Βουλής τονίζει:"Ας στρέψουμε, λοιπόν, το βλέμμα μας στο έπος του β40, για να θυμηθούμε και πάλι τη σημασία της ομόνοιας και της ομοψυχίας και να επαναβεβαιώσουμε πόσα μπορούμε να επιτύχουμε ως έθνος, όταν εργαζόμαστε όλοι για έναν κοινό σκοπό. Και αυτός ο σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από την πρόοδο του τόπου μας και τη φροντίδα για τη νέα γενιά των Ελλήνων, που έχει την τύχη να μη γνωρίσει τη φρίκη του πολέμου που έζησαν οι μεγαλύτεροι, αξίζει όμως να ζει σε μια Ελλάδα ισχυρή, δημοκρατική και πολιτισμένη. Με τη σκέψη τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον, ας τιμήσουμε σήμερα όλοι την εθνική μας επέτειο, και ας αφήσουμε τα διδάγματά της να γίνουν οδηγός μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 October 2006 - 10:30:27 UTC