Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής : Η ΕΕ σταθερή βάση για την πορεία της χώρας
  • [02] «Στόχος η ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία»

  • [01] Κ.Καραμανλής : Η ΕΕ σταθερή βάση για την πορεία της χώρας

    Δεν μπορεί να παρατείνεται επβ αόριστον «η πολιτική παραδοξότητα της μη αναγνώρισης ενός κράτους-μέλους από ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα ότι από την ίδια εξαρτώνται, «τόσο ο ρυθμός, όσο και η τελική κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας της».

    «Η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης, για το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της γείτονος στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αποτελεί ρητή συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς το σύνολο των μελών της» είπε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι «η υποχρέωση αυτή, είναι αυτοτελής και δεν μπορεί να συνδέεται με ζητήματα, που αφορούν την εσωτερική λειτουργία της Ένωσης».

    Διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι ο Κανονισμός Εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι εσωτερικό ζήτημα της Ένωσης». Δήλωσε μάλιστα ότι η Αθήνα υποστηρίζει την εν εξελίξει προσπάθεια της φιλανδικής Προεδρίας, «συμμεριζόμενοι την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος».

    Για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ναι μεν η Ευρώπη έχει τοποθετήσει «και τις ράγες και τη σηματοδότηση, που οδηγούν στην ένταξη, μηχανοδηγός, όμως, στη δική της πορεία είναι η ίδια η Αγκυρα. Από αυτήν εξαρτώνται, τόσο ο ρυθμός, όσο και η τελική κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας της. Η άρνηση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είναι έξω από το πνεύμα που διέπει τη λειτουργία της Ε.Ε.. Γι αυτό, η άρνηση δεν είναι δυνατό να διαρκεί στο διηνεκές».

    Αναφερόμενος στο ερώτημα που έχει μπροστά της η ΕΕ «αν η Τουρκία στο πρώτο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στους β25β» ο κ. Καραμανλής είπε ότι πράγματι έγιναν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο «η έως τώρα συμπεριφορά της Τουρκίας υπολείπεται των δεσμεύσεών της».

    Αφού κατέγραψε τις «δεύτερες σκέψεις» ορισμένων εταίρων για μια ειδική σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας, ο πρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «οι απόπειρες βελτίωσης της κατάστασης όσον αφορά το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και των μειονοτικών δικαιωμάτων έμειναν δυστυχώς απόπειρες, ενώ στα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Σχολής της Χάλκης, των ιδρυματικών και μειονοτικών περιουσιών, οι υποχρεώσεις της παραμένουν υποχρεώσεις».

    Τόνισε μάλιστα ότι για την επίτευξη σταθερών σχέσεων καλής γειτονίας «δεν βοηθά η διατήρηση του απαράδεκτου αναχρονισμού του casus belli» και ότι «δεν γίνεται να αγνοούνται οι υποχρεώσεις της προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι «οι ευρωπαϊκές γραμμές είναι οι μόνες που εξασφαλίζουν στη γείτονα σταθερή ευρωπαϊκή πορεία. Είναι οι μόνες γραμμές που εγγυώνται πως δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός του τρένου στη διαδρομή του προς την Ευρώπη. Το ενδεχόμενο αυτό δεν το θέλουμε. Εναπόκειται, όμως, στην Αγκυρα να το αποκλείσει. Η Ευρώπη έχει τοποθετήσει ξεκάθαρα, όπως και για κάθε άλλη περίπτωση, και τις ράγες και τη σηματοδότηση, που οδηγούν στην ένταξη. Μηχανοδηγός, όμως, στη δική της πορεία είναι η ίδια η Αγκυρα. Από αυτήν εξαρτώνται, τόσο ο ρυθμός, όσο και η τελική κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας της. Η άρνηση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είναι έξω από το πνεύμα που διέπει τη λειτουργία της Ε.Ε.. Γιβ αυτό, η άρνηση δεν είναι δυνατό να διαρκεί στο διηνεκές» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής ήταν σαφής: «Έστω και τώρα, η ηγεσία του γειτονικού κράτους οφείλει να αξιολογήσει την κατάσταση και να ανταποκριθεί στη θετική στάση της Ελλάδας. Στο δρόμο για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια κοινά αποδεκτή ονομασία. Είναι προϋπόθεση για να επικυρωθεί η ένταξή τους από τη Βουλή των Ελλήνων».

    Αξιολογώντας τη διετή συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα το διάστημα που είχε αναλάβει την προεδρία του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αποδείξαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την επίλυση του Μεσανατολικού. «Οι προσπάθειές μας κορυφώθηκαν με την πραγματοποίηση ειδικής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε υπουργικό επίπεδο -της πρώτης σβ αυτό το επίπεδο εδώ και πάνω από 20 χρόνια- με θέμα την αποκατάσταση και την εδραίωση της ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή».

    Σε όλα τα διεθνή ζητήματα που απασχόλησαν, τα δύο αυτά χρόνια, τη διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έως το Μεσανατολικό και το ζήτημα του Κοσόβου, η Ελλάδα είχε τη δική της θετική συμβολή.

    Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η εμπειρία του παρελθόντος, τα προβλήματα του παρόντος, αλλά και οι προκλήσεις του μέλλοντος υποδεικνύουν, σε όλους μας, την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεών μας σε κοινούς στόχους. «Απαιτούν συνεννόηση, συνέργια, πολιτική ευθύνη. Απαιτούν ενότητα και ομοψυχία στις μεγάλες εθνικές υποθέσεις και όχι στείρα αντιπαράθεση. Απαιτούν γενναιότητα και σωφροσύνη και όχι απόπειρες τεχνητής όξυνσης. Απαιτούν να αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι, πάνω από όλα, θέτουμε και υπηρετούμε το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας και ακολουθούμε κοινή εθνική στρατηγική, πετυχαίνουμε μεγάλους στόχους. Αυτή είναι η μόνιμη επιδίωξή μας. Αυτός είναι ο σίγουρος και ασφαλής δρόμος για μια δυναμική και περήφανη Ελλάδα» είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    [02] «Στόχος η ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία»

    Για κατασπατάληση του κεφαλαίου αξιοπιστίας της χώρας που είχαν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για αδράνεια περί τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου. «Δυόμισυ χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα έχει γίνει χώρα φοβική, αναξιόπιστη, περιχαρακωμένη και εσωστρεφής - χωρίς πυξίδα» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

    Συνεπεία της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ο κος Παπανδρέου, «η αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας για κύρωση και εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης, πάει τώρα πακέτο με την ανάπτυξη των σχέσεων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την έγκριση του εμπορικού κανονισμού. Τα θέματα Ευρώπης-Τουρκίας και Κύπρου, αντί να επιλύονται βάσει αρχών έχουν μπει στο παζάρι με επιδιαιτητές».

    «Πού είναι η ουσιαστική σας συμβολή στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ποια είναι η θέση σας στις προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας; Ποια είναι η προετοιμασία και η σκληρή δουλειά για ένα νέο Ελσίνκι; Θα επισκεφθείτε πρωτεύουσες, τους ομολόγους σας, έχετε σχέδιο, στόχους; Δεν άκουσα τίποτα» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ δυσμενή θέση όσον αφορά τις Ευρωτουρκικές και Ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και το Κυπριακό». «Στόχος μας είναι μια νέα περίοδος ειρηνικής συμβίωσης με την Τουρκία με στρατηγικά πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

  • ** Ο κ.Παπανδρέου θα μεταβεί σήμερα στη Χιλή, όπου με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα προεδρεύσει στη Σοσιαλιστική Γυναικών και στο Συμβούλιο της Διεθνούς.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 November 2006 - 11:30:23 UTC