Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου:Προγραμματικό συνέδριο το Μάρτιο
  • [02] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Γ.Μπουγιούκανιτ
  • [03] Νέα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια απο τη Δευτέρα

  • [01] Γ.Παπανδρέου:Προγραμματικό συνέδριο το Μάρτιο

    Προγραμματικό συνέδριο το Μάρτιο, στη διάρκεια του οποίου θα γίνουν αλλαγές και θα συζητηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλει ο Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι δεν θα ανεχθεί διαφοροποιήσεις στο κόμμα, αλλά ξεκαθαρίζει ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του τόσο η γραμματέας του κινήματος, όσο και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προκαλεί την όξυνση, δηλώνει ότι με τόσα σκάνδαλα θα έπρεπει να είχε παραιτηθεί, εκτιμά ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που θα φέρει στη βουλή και επισημαίνει ότι στις εκλογές θέλει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και όχι να χάσει η ΝΔ. Αναφερόμενος στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές πιστεύει ότι η στρατηγική που ακολούθησε προεκλογικά δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα, επαναλαμβάνει ότι ποτέ δεν μίλησε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και τείνει χείρα συνεργασίας προς τις προοδευτικές δυνάμεις.

    Ο κ.Παπανδρέου αναμένεται στην Χιλή όπου με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα προεδρεύσει στη Σοσιαλιστική Γυναικών και στο Συμβούλιο της Διεθνούς.

    [02] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Γ.Μπουγιούκανιτ

    Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης και ο Στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, επισκέφθηκαν σήμερα την Επίδαυρο και το Ναύπλιο και με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου επιτελάρχη στην Ελλάδα, προέβησαν νωρίτερα απόψε σε σχετικές δηλώσεις στη ΝΕΤ.

    Ο Στρατηγός Μπουγιουκανίτ δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης του ήταν η δημιουργία ενός κλίματος ασφαλείας μεταξύ των Ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

    "Οι στρατιωτικοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα έδαφος ασφαλείας, οι δε πολιτικοί, μέσα σε αυτό το έδαφος της ασφαλείας μπορούν να κάνουν πιο εποικοδομητικά βήματα για την ειρήνη. Για το λόγο αυτό, οι συνομιλίες μου εδώ εκτιμώ ότι ήταν πάρα πολύ εποικοδομητικές και θετικές. Αρχίζει να δημιουργείται ένα κλίμα θετικό. Εάν μπορέσουμε και ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας και με θέληση αρχίσουμε και εργαζόμαστε προς αυτό μπορούμε να πάμε πολύ πιο πέρα", εκτίμησε.

    "Οι σχέσεις που δημιουργούνται στα ανώτερα επίπεδα γρήγορα μπορούν να δημιουργηθούν και πολύ πολύ γρήγορα να χαλάσουν. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η φιλία μεταξύ των λαών, συνέχισε και πρόσθεσε: "εμείς, ως στρατιωτικοί ή ως ανώτερου βαθμού, αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη φιλία μεταξύ των δύο λαών, τότε θα πει ότι μπορούμε να πετύχουμε, να προχωρήσουμε περαιτέρω.Εγώ πιστεύω ότι ο στόχος μου για αυτήν την επίσκεψή μου έχει πλήρως επιτευχθεί. Ξέρω ότι ο δρόμος μας είναι πολύ μακρύς. Και πιστεύω ακράδαντα ότι όντας στρατιωτικοί και μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μας μπορούμε να προχωρήσουμε, να βαδίσουμε αυτό το μακρύ δρόμο.Θα αρχίσουμε να κάνουμε τα βήματά μας, διότι τώρα αρχίζει ο δρόμος μας", συμπλήρωσε προτρέποντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των δύο χωρών να συμβάλλουν στην προσέγγιση των δύο λαών. "Ο ρόλος τον οποίο θα παίξετε εσείς είναι πάρα πολύ σημαντικός. Εμείς οι δύο δεν μπορούμε να σηκώσουμε όλο το βάρος" κατέληξε.

    Ο Στρατηγός Μπουγιούκανιτ εξέφρασε επίσης την πλήρη ικανοποίηση του για τη φιλοξενία και για τις ομορφιές της Ελλάδος. "Οι ομοιότητες της Τουρκίας με την Ελλάδα είναι περισσότερες από τις διαφορές μας. Η γεωγραφία μας είναι η ίδια. Η συμπεριφορά των ανθρώπων μας είναι η ίδια. Τα φαγητά μας είναι ίδια. Και η ζεστασιά των ανθρώπων μας πραγματικά είναι η ίδια. Αυτό δεν το λέω με ένα τρόπο διπλωματικό. Το λέω επειδή το πιστεύω" , ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης σχολίασε ότι "οι συνομιλίες που διεξάγονται είναι σε ένα πάρα πολύ εγκάρδιο κλίμα, επικρατεί πνεύμα ειλικρίνειας. Και βέβαια δεν θα πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι έχουμε καταλήξει στη διαπίστωση ότι προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα προς τα μπροστά, θα πρέπει να εξαλειφθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης το οποίο υπάρχει. Αυτό θα οδηγήσει στην αλλαγή της ψυχολογίας όλου του στρατιωτικού προσωπικού και από τις δύο πλευρές, που εμπλέκεται σε όλες αυτές τις καταστάσεις", σχολίασε.

    "Υπό το πρίσμα αυτό, συνέχισε, θα πρέπει να δρομολογηθούν διαδικασίες και ανάλογα να αναλάβουμε τις κατάλληλες ενέργειες. Και όλα αυτά βέβαια, υπό το επιστέγασμα του μνημονίου και των συμφωνιών Παπούλια-Γιλμάζ και βέβαια με τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για θέματα μέτρων οικοδομήσεως εμπιστοσύνης και άλλες ενέργειες οι οποίες θα φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες. Έτσι όλο το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί είναι ελπιδοφόρο για το μέλλον θα έλεγα, και βέβαια στην πορεία μετέπειτα θα δούμε πώς ακριβώς θα βαδίσουμε συγκεκριμένα για κάθε σημείο, για κάθε θέμα το οποίο υπάρχει", κατέληξε..

    Τέλος ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προανήγγειλε τη σύγκληση συσκέψεως των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των χωρών της Βαλκανικής στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του νέου έτους για την προώθηση της συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχής.

    [03] Νέα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια απο τη Δευτέρα

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, ενόψει των νέων μέτρων ασφαλείας που θα τεθούν από τη Δευτέρα σε όλη την Ευρώπη και αφορούν τη μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές των επιβατών, καθώς προστίθενται στη λίστα των ειδών που δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν οι επιβάτες στην καμπίνα του αεροσκάφους.

    Έτσι, από τη Δευτέρα θα επιβάτες θα μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους μόνο μικρές ποσότητες υγρών σε δοχεία χωρητικότητας μέχρι 100ml ανά συσκευασία, ενώ ο συνολικός αριθμός συσκευασιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1 λίτρο και θα είναι τοποθετημένα σε ειδική σακούλα.

    Τα υγρά που μπορούν να μεταφερθούν στις χειραποσκευές, σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες των 100 ml, είναι τα εξής: νερό, σούπες, σιρόπια, αρώματα, τζελ, κρέμες, οδοντόκρεμες, αλοιφές, λοσιόν, λάδια, μάσκαρα, σπρέι, αφρός ξυρίσματος, αποσμητικά. Όποιος θέλει να πάρει μαζί του μπουκάλι νερό του μισού λίτρου, θα πρέπει να το αγοράσει από μηχάνημα, αφού όμως περάσει από τον έλεγχο.

    Σε μια προσπάθεια να μην παρατηρηθούν προβλήματα τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων μέτρων, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας πήρε σειρά μέτρων τόσο στον τομέα ενημέρωσης των επιβατών, όσο και σε υποδομές. Συγκεκριμένα αύξησε κατά 30% το προσωπικό ασφαλείας ελέγχου, θα υπάρχει ειδικός σχεδιασμός των υπηρεσιών ελέγχου των χειραποσκευών, ενώ δημιουργήθηκε ειδική ομάδα εξυπηρέτησης των επιβατών κατά την πρώτη περίοδο προσαρμογής.

    Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν ακόμη και για τις εσωτερικές πτήσεις, ενώ από τους ίδιους ελέγχους θα περάσουν και οι επιβάτες που προέρχονται από τρίτες χώρες και "πιάνουν" Ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ως ενδιάμεσους σταθμούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 November 2006 - 7:30:24 UTC