Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προαπαιτούμενο για την ένταξη η πλήρης εφαρογμή των κριτηρίων της ΕΕ
  • [02] Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ-Αποκρατικοποιήσεων

  • [01] Προαπαιτούμενο για την ένταξη η πλήρης εφαρογμή των κριτηρίων της ΕΕ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο συνέδριο του 10ου διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ έστειλε σαφές μήνυμα και προς την Αγκυρα σχετικά με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    «Ο σεβασμός και η πλήρης εφαρογμή από τις χώρες που προσβλέπουν στην ένταξή τους στην ΕΕ των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί, είναι αδιαπραγμάτευτος.

    Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων, η επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν αρχές ζωτικής σημασίας.

    Αποτελούν τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ και η πλήρης συμμόρφωση με αυτές είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ό,τι αφορά το διάλογο μεταξύ πολιτικής και εκκλησίας ότι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες έχουν έναν κοινό στόχο να επιτύχουν «να προωθήσουμε την ειρηνική συνύπαρξη και τη συμφιλίωση μεταξύ πολιτισμών και θρησκευτικών πεποιθήσεων και πάνω απ`όλα να εξασφαλίσουμε ειρήνη και ευημερία για τους λαούς μας».

    Ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας στην προσπάθεια εξασφάλισης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η υποστήριξη της ένταξης των χωρών της περιοχής στην ΕΕ.

    Η Ελλάδα είπε ο κ.Καραμανλής παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο συνδράμοντας όλες τις χώρες της περιοχής στην προσπάθειά τους να πετύχουν το στόχο αυτό, τόσο διμερώς όσο και συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας. Αυτή είναι πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση «να εξασφαλίσουμε πολιτική και οικονομική ευημερία στη γειτονιά μας και να την μεταμορφώσουμε αμετάκλητα».

    Υπενθύμισε ότι η διακήρυξη της Θεσσαλονίκης το 2003 αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή και μεταξύ άλλων κατέστησε σαφές ότι η ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες, εξαρτάται από κάθε χώρα της περιοχής.

    Επίσης ο κ.Καραμανλής σημείωσε ότι με την αύξηση του αριθμού των ορθοδόξων στην ΕΕ σαν αποτέλεσμα της πρόσφατης διεύρυνσης ο διάλογος γίνεται ακόμη πιο σημαντικός, όχι μόνο με την επικείμενη προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και με την μελλοντική ένταξη και άλλων χωρών από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς σε αυτή την περιοχή όπως είπε, η αλληλεπίδραση θρησκείας και πολιτικής υπήρξε ιστορικά πολύ έντονη.

    Οταν ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία, σημείωσε ο κ.Καραμανλής πριν από δέκα χρόνια, ήταν αδύνατο να φανταστούμε πόσο επίκαιρος θα αποδεικνυόταν σήμερα αυτός ο διάλογος. Και συμπλήρωσε «ένας διάλογος που προάγει την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων που δίνει σε μας τους πολιτικούς την ευκαιρία να τείνουμε ευήκοον ούς προς τις θρησκευτικές κοινότητες σε μια σειρά καίριων ζητημάτων που απασχολούν σήμερα τις κοινωνίες μας».

    Ο κ.Καραμανλής έφθασε χθές το απόγευμα στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο, με τον οποίο συζήτησαν διμερή και ευρωπαϊκά θέματα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής από το 1997 και έπειτα είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του διαλόγου μεταξύ του ΕΛΚ και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Ο πρωθυπουργός θα μετάσχει επίσης σε τριμερή συνάντηση με τον ομόλογό του της Κροατίας Ιβο Σάναντερ και τον πρώην Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μικουλας Ντζουρίντα.

    Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

    Βαρόμετρο της VPRC

    Σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της VPRC, την ίδια ώρα που ο κ. Κ. Καραμανλής, αν και η εικόνα του υποχωρεί σε σχέση με τη μέτρηση του Οκτωβρίου, συνεχίζει να υπερέχει συντριπτικά του κ. Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα περί του "καταλληλότερου πρωθυπουργού". Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 42,5% έναντι 38,5 του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν: ΚΚΕ με 8% Συνασπισμός με 4,5% και ΛΑΟΣ με 4%.

    Στο ερώτημα περί του καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει 47% έναντι 22% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

    [02] Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ-Αποκρατικοποιήσεων

    Στη λίστα των Συμβούλων που θα αναλάβουν την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ κατέληξε σήμερα η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομίας, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη και του υπουργού Απασχόλησης Σ.Τσιτουρίδης, του υπουργού Ανάπτυξης Δ.Σιούφα και του υπουργού Μεταφορών Μ.Λιάπη.

    Οπως δήλωσε ο κ.Αλογοσκούφης θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τον ειδικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων για να επιλεγούν οι τρεις σύμβουλοι για τον ΟΤΕ. Αναμένεται η τελική τριάδα των συμβούλων να αποφασιστεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.

    Οι δύο θα ειναι από την ξένη αγορά κι ένας από την ελληνική αγορά. Παράλληλα, στη διυπουργική επιτροπή για τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που συνεδρίασε πριν τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή των ίδιων υπουργών αποφασίστηκε η ρύθμιση με νόμο στο γενικό κανονισμό του ΟΤΕ, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης δεν κατέληξαν σε συμφωνία, όπως είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Οι αλλαγές είναι προς την κατεύθυνση του να γίνει ο Οργανισμός πιο αποτελεσματικός στα πλαίσια του ανταγωνισμού που επικρατεί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και οι αλλαγές αυτές, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας έχουν ζητηθεί από τη διοίκηση ενώ δεν επηρεάζονται όσοι εργαζόμενοι του ΟΤΕ προσλήφθηκαν στον Οργανισμό μέχρι τις 25 Μαΐου 2005.

    Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας οι αλλαγές αφορούν κυρίως στη δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από την αγορά σε θέσεις ευθύνης στον οργανισμό καθώς και σε εσωτερικές μετακινήσεις όπως γίνονται αυτή τη στιγμή στην COSMOTE.

    Επίσης στη διυπουργική επιτροπή για τις ΔΕΚΟ αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή του νόμου, καθώς και η ρύθμιση με νόμο για τις μισθολογικές αυξήσεις για κάποια σωματεία που υπαναχώρησαν στις διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για κάποια σωματεία του ΗΛΠΑΠ, τα οποία θα πάρουν τις μισθολογικές αυξήσεις της επόμενης διετίας (3% για το 2006 και 4% για το 2007) με νόμο.

    Νωρίτερα ο κ.Αλογοσκούφης θα απευθύνει χαιρετισμό στο 7ο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Διεθνείς Εξελίξεις στις ΣΔΙΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 November 2006 - 11:30:25 UTC