Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την ποντοπόρο ναυτιλία
  • [02] Ευρωβαρόμετρο: Οι μισοί Έλληνες είναι υπέρβαροι

  • [01] Μέτρα για την ποντοπόρο ναυτιλία

    "Ανακούφιση" για την ανταγωνιστικότητα των 750 περίπου ποντοπόρων εμπορικών πλοίων αλλά και για τους χιλιάδες Ελληνες ναυτικούς που τα τελευταία χρόνια μαστίζονται από την ανεργία, αποτελούν τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μάλιστα επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης για την επιστροφή στο εθνικό νηολόγιο και των 3.300 ποντοπόρων ελληνόκτητων πλοίων, αλλά και τον μηδενισμό της ανεργίας στις ειδικότητες του κατώτερου πληρώματος.

    Αναφερόμενος στην άνιση ανταγωνιστικότητα που δέχονται τα ελληνικά εμπορικά πλοία από τα πλοία υπό ξένη σημαία, που είναι και η κύρια αιτία αύξησης του κόστους λειτουργίας, τόνισε ότι "ήρθε πλέον η ώρα η κυβέρνηση να επιδοτήσει - όπως έκανε άλλωστε και για τα υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοια- και τα ποντοπόρα πλοία. "Η επιδότηση", τόνισε ο υπουργός, "θα αφορά κυρίως τις ειδικότητες του κατώτερου πληρώματος έτσι ώστε οι Ελληνες ναυτικοί να εξασφαλίζουν εύκολα "μπάρκο", αφού οι πλοιοκτήτες θα τους αναζητούν για να τους ναυτολογήσουν".

    Παράλληλα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι, εκτός από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελλήνων ναυτικών, θα υπάρξει και ελαστικοποίηση των οργανικών θέσεων, οι οποίες θα ορίζονται ανάλογα με το "τονάζ" και τον τύπο του πλοίου.

    Οπως επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης, το μέτρο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών θα προσελκύσει στο εθνικό νηολόγιο νέα σύγχρονα πλοία, ενώ τόνισε ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία συνεισφέρει ετησίως στην εθνική μας οικονομία πάνω από 20 εκατ. δολάρια.

    Οσον αφορά την "ιδιωτικοποίηση" των μεγάλων εμπορικών λιμανιών της χώρας, ο υπουργός τόνισε: "Ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λιμανιών μας αλλά οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Τώρα διερευνούμε το πραγματικό ενδιαφέρον ιδιωτών για τις επενδύσεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, για τα οποία επιδιώκουμε αύξηση του μεταφορικού τους έργου, αλλά και αύξηση των εργαζομένων, τα δικαιώματα των οποίων διασφαλίζονται".

    Τέλος, αναφερόμενος στην "αναβίωση" της ελληνικής κρουαζιέρας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι ήδη με το μέτρο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών έχουν υψώσει τη γαλανόλευκη τέσσερα κρουαζιερόπλοια, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλα δέκα είναι έτοιμα να εγγραφούν στο Εθνικό νηολόγιο.

    [02] Ευρωβαρόμετρο: Οι μισοί Έλληνες είναι υπέρβαροι

    Ενας στους δύο Ελληνες θεωρεί ότι είναι υπέρβαρος και δηλώνει ότι δεν αθλείται τακτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έκδοσης του ευρωβαρόμετρου για την υγεία και τη διατροφή, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 49% των Ελλήνων δηλώνουν ότι είναι υπέρβαροι. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά το Λουξεμβούργο (50%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται μεταξύ των Σλοβάκων (25%) και των Ισπανών (28%) ενώ στους «25» είναι 38%.

    Από την κοινοτική δημοσκόπηση προκύπτει ακόμη ότι το 49% των Ελλήνων δηλώνουν πως κατά τις τελευταίες επτά ημέρες δεν ασκήθηκαν καθόλου. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στους «25» μετά τους Πορτογάλους (54%) και τους Μαλτέζους (50%). Στον αντίποδα βρίσκονται οι Φινλανδοί, καθώς μόνο των 17% εξ αυτών δηλώνουν ότι την τελευταία εβδομάδα δεν αθλήθηκαν καθόλου και οι Ολλανδοί με 21%. Στους «25» είναι 36%.

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 81% των Ελλήνων και το 76% των πολιτών στους «25» δηλώνουν πάντως ότι χαίρουν καλής υγείας.

    Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την καθιστική ζωή των ευρωπαίων, οι Ελληνες δηλώνουν ότι περνούν κατά μέσο όρο 370 λεπτά την ημέρα καθισμένοι (στο γραφείο, στο σπίτι, διαβάζοντας ή κοιτάζοντας τηλεόραση). Πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στους «25» μετά τους Ολλανδούς (409 λεπτά), τους Δανούς (387 λεπτά) και τους Τσέχους (386 λεπτά). Οι Πορτογάλοι δηλώνουν ότι είναι καθισμένοι κατά μέσο όρο 198 λεπτά την ημέρα και οι Μαλτέζοι 250 λεπτά, ενώ στους «25» είναι 312 λεπτά.

    Εξάλλου, το 26% των Ελλήνων δηλώνουν ότι τους τελευταίους 12 μήνες ακολούθησαν κάποια δίαιτα με μέσο κοινοτικό όρο 20%. Προηγούνται οι Μαλτέζοι με 34% και οι Κύπριοι με 32%, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι Ούγγροι με 15% και οι Γερμανοί με 14%. Στους «25» είναι 20%.

    Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες, το 53% των Ελλήνων δηλώνουν ότι σε σχέση με παλαιότερα καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά (55% στους «25»), το 56% δηλώνουν ότι καταναλώνουν λιγότερα λιπαρά (53% στους «25»), το 40% ότι πίνουν περισσότερο νερό (43% στους «25»), το 46% ότι καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη (39%), το 49% ότι η διατροφή τους περιέχει λιγότερες θερμίδες (38% στους «25»), το 33% ότι η διατροφή τους περιέχει λιγότερο αλάτι (27% στους «25»), το 15% ότι καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ (21% στους «25») και το 25% ότι καταναλώνουν λιγότερο κρέας (20% στους «25»).

    Σύμφωνα ακόμη με το Ευρωβαρόμετρο, το 94% των Ελλήνων και το 83% των πολιτών στους «25» εκτιμούν ότι η παιδική παχυσαρκία αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου ο αρμόδιος για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή επίτροπος Μάρκος Κυπριανού, δήλωσε: «Η έρευνα αυτή μάς παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών για την υγεία και τη διατροφή. Οι πολίτες της ΕΕ γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας στην Ευρώπη και ότι πολλά εξαρτώνται από την προθυμία τους να το αντιμετωπίσουν και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Ταυτόχρονα, τάσσονται παράλληλα υπέρ του ενισχυμένου ρόλου των δημόσιων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όσον αφορά τη χάραξη μιας συνεκτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Η Επιτροπή σκοπεύει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα αυτό αναπτύσσοντας προτάσεις για μια ευρωπαϊκή στρατηγική στο ζήτημα αυτό το επόμενο έτος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 November 2006 - 17:30:27 UTC