Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλογοσκούφης:Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν
  • [02] Στις 18 Δεκεμβρίου το δώρο σε συνταξιούχους
  • [03] Αυστρία...ο τελευταίος παράδεισος των καπνιστών

  • [01] Αλογοσκούφης:Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν

    Ολοκληρώνεται ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων της παρούσης τετραετίας για τις οποίες η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ενώ βρίσκεται στην προετοιμασία των μεταρρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν την επόμενη τετραετία. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες το βράδυ η «Economia Business Tank», στο Χρηματιστήριο Αθηνών με θέμα «Πώς θα ξαναχτίσουμε το κράτος στο νέο οικονομικό περιβάλλον».

    Η ομιλία του κ. Αλογοσκούφη ήταν μαγνητοσκοπημένη, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στο εξωτερικό.

    «Είμαστε στη φάση της ανάλυσης και της εξειδίκευσης των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να ακολουθήσουν στη δεύτερη τετραετία, διότι για να ολοκληρώσει μια κυβέρνηση ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ασφαλώς δεν αρκεί μια τετραετία», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μέχρι τις εκλογές πρέπει να εξειδικευτούν, να αναλυθούν, να συζητηθούν και να καθοριστούν οι στόχοι της επόμενης τετραετίας στη λεπτομέρειά τους.

    Αναφέρθηκε δε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα προβλήματα θα λυθούν στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέπτυξε στην ομιλία του τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση στην παρούσα τετραετία και τόνισε ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ έπρεπε να αλλάξει ουσιαστικά το μοντέλο της ανάπτυξης και της κοινωνικής οργάνωσης, καθώς επίσης να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα τα οποία, όπως είπε, σε πολλές περιπτώσεις ήταν άγνωστα στους πολίτες.

    [02] Στις 18 Δεκεμβρίου το δώρο σε συνταξιούχους

    Στις 18 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του ΙΚΑ το Δώρο Χριστουγέννων μαζί με τη σύνταξη μηνός Ιανουαρίου 2007, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

    Επίσης, στην ίδια ημερομηνία θα καταβληθεί και η δεύτερη δόση του ΛΑΦΚΑ σε όσους τη δικαιούνται, αντί της 1-1-2007 που προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Οι δικαιούχοι της δεύτερης δόσης του ΛΑΦΚΑ ανέρχονται σε 337.712 και το ποσό που θα τους επιστραφεί, ξεπερνά τα 49 εκατομμύρια ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί με προσωπικές επιστολές.

    [03] Αυστρία...ο τελευταίος παράδεισος των καπνιστών

    Σε ένα από τα τελευταία καταφύγια για τους καπνιστές εξελίσσεται η Αυστρία, η οποία ακόμη αντιστέκεται στις απαγορεύσεις καπνίσματος που εισάγονται στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

    Στη Δυτική Ευρώπη πολύ λίγες χώρες έχουν τόσο επιεική νομοθεσία όσο η Αυστρία ενώ στα νέα μέλη της ΕΕ στις ανατολικές χώρες, το κάπνισμα είναι πιο ανεκτό.

    Θεωρητικά, η Αυστρία απαγόρευσε το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια το 2005 αλλά η επιβολή του μέτρου ποικίλλει και συνήθως δεν επιδιώκεται με ζήλο, όπως προκύπτει από την εικόνα ανθρώπων που ανάβουν τσιγάρο σε σταθμούς τρένου, νοσοκομεία και σχολεία.

    Στους χώρους εργασίας υπάρχουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα και συνήθως τηρούνται από την πλειοψηφία των εργαζομένων

    Σε ότι αφορά στα εστιατόρια και τα καφέ όμως, η νέα εκστρατεία που το υπουργείο υγείας ξεκίνησε για να βελτιώσει την κατάσταση για το είδος των μη καπνιστών, συναντά τη σθεναρή αντίσταση των ιδιοκτητών τους. Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη το 2005, μέχρι το τέλος του 2006, το 90% των εστιατορίων που είναι μεγαλύτερα από 75 τετραγωνικά μέτρα, πρέπει να έχουν ξεχωριστές υποδομές για τους μη καπνιστές. Μέχρι τώρα ελάχιστες τέτοιες αίθουσες έχουν γίνει σε εστιατόρια και καφέ, και τις περισσότερες φορές σε μικρούς χώρους δίπλα στις τουαλέτες, ενώ τα μπαρ και κλαμπ συνεχίζουν όπως πριν.

    Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βιέννης Γκύντερ Φερστλ, ιδιοκτήτης καφέ ο ίδιος, υποστηρίζει ότι οι απαγορεύσεις θα καταστρέψουν τα εστιατόρια τα καφέ και τα μπαρ.

    «Αν δεν μπορώ να καπνίσω μαζί με τον καφέ μου, δεν θα πάω σε καφέ», προσθέτει ο κ.Φερστλ τονίζοντας ότι αυτά τα δύο είναι αδιαίρετα και διαβεβαιώνοντας ότι οι τρέχοντες κανόνες για τα συστήματα εξαερισμού δουλεύουν καλά.

    Όσοι θέλουν να πιουν καφέ χωρίς να καπνίσουν οδηγούνται στο Σταρμπαξ, έναν από τους πρώτους «άκαπνους» χώρους στη Βιέννη. Ακόμη και εκεί όμως εμφανίστηκαν τα πρώτα σταχτοδοχεία.

    Οι υποστηρικτές του καπνίσματος επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι αν υπήρχε ενδιαφέρον για τοποθεσίες μη καπνιζόντων, θα άνοιγαν τέτοια μαγαζιά.

    Υπολογίζεται ότι τα 2.3 από τα 8,2 εκ. κατοίκων της Αυστρίας καπνίζουν. Κάθε χρόνο περίπου 14.000 αυστριακοί πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα που προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα ενώ χιλιάδες άλλοι υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις που επιβαρύνονται από το κάπνισμα.

    Σύμφωνα με τους αυστριακούς ειδικούς 2-3 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα. Ο Ότο Σπάνγκερ, εκπρόσωπος μιας ομάδας υποστήριξης για άτομα με ασθένειες του πνεύμονα, εκφράζει την ανησυχία του τόσο για τον αριθμό των παιδιών που καπνίζουν όσο και την ποσότητα της νικοτίνης στον αέρα. «Η Αυστρία είναι ένας παράδεισος για το κάπνισμα αλλά μια αναπτυσσόμενη χώρα σε ότι αφορά στην προστασία του μη καπνιστή», δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Οι υποστηρικτές των απαγορεύσεων ζητούν ολοκληρωτική απαγόρευση στα εστιατόρια και αύξηση της τιμής των τσιγάρων επικαλούμενοι την επιτυχία που είχαν τα αντικαπνιστικά μέτρα στην Ιταλία και την Ιρλανδία όπου μειώθηκε η κατανάλωση καπνού.

    Η Υπουργός Υγείας Μαρία Ράουχ Καλαθ, η οποία αργά αλλά σταθερά προσανατολίζεται σε αυστηρότερη θέση κατά του καπνίσματος, προειδοποίησε ότι αυστηρότερα μέτρα θα επιβληθούν αν η εθελοντική αυτορύθμιση δεν εφαρμοστεί.

    Οι εκτιμήσεις πάντως στη Βιέννη είναι ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι οι αρχές υγείας της χώρας να είναι έτοιμες να αντιπαρατεθούν με τους καπνιστές και τη «βιομηχανία της φιλοξενίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 November 2006 - 7:30:29 UTC