Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου για την Παιδεία
  • [02] Πούτιν: Ισότιμη συνεργασία Ρωσίας-ΕΕ

  • [01] Επαφές Γ.Παπανδρέου για την Παιδεία

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου θα συναντηθεί, στις 11.30 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, με μέλη του Ομίλου Προβληματισμού και Παρέμβασης για θέματα Ανώτατης Παιδείας «Άρση».

    Στις 2.00 μ.μ.,θα επισκεφθεί το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Νέου Ικονίου Περάματος, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, τη Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου και με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ολοήμερα Σχολεία.

    Στις 4.40 μ.μ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Bάτσλαβ Κλάους, στο Ξενοδοχείο «Μ.Βρετανία».

    Στη συνέχεια, θα έχει επαφές, με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπου θα συζητηθεί η πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την Παιδεία.

    Παρέμβαση Γ.Παπανδρέου στο νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη

    Για ωμές παρεμβάσεις στο σώμα της Δικαιοσύνης, προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης κλίματος κομματισμού, τόσο στο δικαστικό χώρο, όσο και στην κοινωνία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, παρεμβαίνοντας χθες στη συζήτηση για την επιθεώρηση των δικαστηρίων, που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την παρέμβασή του, υποστηρίζοντας ότι η εκλογολογία που επιστρέφει στα μέσα ενημέρωσης είναι σχεδιασμένη, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από το πραγματικό ερώτημα - το τι έκανε η κυβέρνηση με την ισχυρή εντολή που ήδη διαθέτει.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε τις επιθέσεις του κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, για τις υποθέσεις των υποκλοπών και των απαγωγών των Πακιστανών, την «αναβίωση του παρακράτους», την κακοδιαχείριση, τη «γαλάζια συνέντευξη», τους χειρισμούς στην υπόθεση των συμβασιούχων και τις «προσλήψεις 19000 συμβασιούχων σε τεσσερισήμισι μήνες».

    «Το πρόβλημα δεν είναι η ισχυρή κυβέρνηση, αλλά η νεοδημοκρατική κυβέρνηση. Και αυτό φοβάται ο κ. Καραμανλής - ότι η χώρα, μετά τις εκλογές δεν θα έχει νεοδημοκρατική κυβέρνηση. Ευτυχώς δεν έχει να φοβηθεί η Ελλάδα αυτή την προοπτική» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ειδικότερα σε σχέση με το χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως ο συζητούμενος νόμος για τη μεταρρύθμιση του θεσμού της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων και των δικαστικών λειτουργών, «αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην έννοια της δίκαιης κοινωνίας και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», καθώς μεταξύ άλλων, «περιορίζονται οι λόγοι προσφυγής του επιθεωρούμενου, ενώ η σημερινή ηγεσία έχει το δικαίωμα να διαμορφώσει κομματικά ελεγχόμενη επετηρίδα».

    Ο κομματισμός, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θεσμοθετήθηκε με την πρώτη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης - «για το λόγο αυτό αυξήθηκαν οι θέσεις των αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, χωρίς να υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες και παραλείφθηκαν πρόσωπα που είχαν ήθος και κύρος». Στη συνέχεια, μειώθηκαν τα τυπικά προσόντα για τις θέσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «προφανώς για να προωθηθούν κάποιοι ημέτεροι που δεν τα είχαν, όπως έκανε ο κ. Παυλόπουλος στη δημόσια διοίκηση».

    «Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αναλαμβάνει ο ίδιος στις τελευταίες κρίσεις, το ρόλο του εισηγητή δικαστή. Και προφανώς ήταν τόσο μη αντικειμενικές και κομματικές οι επιλογές αυτές, που το Ανώτατο Διοικητικό Συμβούλιο απέρριψε τις προτάσεις του. Υπάρχουν δικαστές που αντιστέκονται και θέλουν ανεξάρτητη δικαιοσύνη - και εμείς θέλουμε ανεξάρτητο και ελεύθερο το δικαστή» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Για «ωμές παρεμβάσεις» έκανε λόγο ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος και στις υποθέσεις των Πακιστανών και των υποκλοπών, την υπόθεση της ΔΕΚΑ, που, όπως είπε, «μετατρέπεται σε πολιτική δίκη με συνεχείς μεταβολές του κατηγορητηρίου, προκειμένου να επιβεβαιωθούν ανυπόστατες κατηγορίες της ΝΔ και να πληγεί το ΠΑΣΟΚ».

    Η «προαναγγελία των διώξεων» στο πλαίσιο της κάθαρσης στο χώρο της Δικαιοσύνης, έγινε «κατά παράβαση της διάκρισης των εξουσιών» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου. «Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, συνεχίζει τις δημόσιες καταγγελίες κατά δικηγόρων και δικηγορικών γραφείων» ενώ η πρόσφατη εγκύκλιός του σε σχέση με τα ασφαλιστικά μέτρα και τους συμβασιούχους, αποτελεί «θεσμική εκτροπή υπέρ των εργοληπτών και των εφοπλιστών και δείχνει την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης υπέρ των ισχυρών, και όχι υπέρ του μέσου Έλληνα και των αδυνάτων που ψάχνουν για το δίκιο τους και δεν θα το βρουν από την κυβέρνηση της ΝΔ».

    «Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η κυβέρνηση είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι. Φτιάχνετε ένα κομματικό κράτος, συστηματικά, κυνικά, με μεγάλα λόγια περί συναίνεσης, αλλά εσείς προχωράτε για ένα κράτος της Δεξιάς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου, χρέωσε στη ΝΔ και την πρόσφατη κατάληψη των γραφείων της από αστυνομικούς: «Ειπώθηκε ότι κάποια κομματικά σας στελέχη τους είχαν καλέσει σε μια αντιπαράθεση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για το ποιος θα εκμεταλλευτεί καλύτερα την Αστυνομία σαν εκλογικό του μηχανισμό. Έτσι τους βλέπετε. Οι ίδιοι, για να δικαιολογηθούν, είπαν ότι είναι το σπίτι τους η Ρηγίλλης. Άρα δεν έμπαινε θέμα κατάληψης».

    Στο ίδιο πλαίσιο δε, στηλίτευσε και τον ξυλοδαρμό του Κυπρίου φοιτητή, Αυγουστίνου Δημητρίου, «μπροστά στα μάτια ένστολων υψηλόβαθμων αστυνομικών».

    «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω και στον πρόεδρο, τον Τάσο Παπαδόπουλο και βεβαίως να του πω τη συγγνώμη που αισθάνθηκα να την πω αυθόρμητα, για ένα παιδί, έναν Κύπριο που φιλοξενούσαμε για τέσσερις εβδομάδες μόνο στη χώρα μας και αθρόα χτυπήθηκε από την πολιτεία. Η μάνα του είπε, ότι βλέποντας τον ξυλοδαρμό του γιου της από τους κουκουλοφόρους στην τηλεόραση, θυμήθηκε τους Γκρίζους Λύκους - με πόνο και οργή, συμπλήρωσε, μόνο που αυτοί δεν ήταν Τούρκοι, αλλά Έλληνες», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι: «αυτοί οι τραμπουκισμοί παραπέμπουν ευθέως σε παρακρατικές μεθόδους και αντιλήψεις, υπενθυμίζοντας στους παλαιότερους, αλλά και μαθαίνοντας στους νεότερους το παρελθόν της δεξιάς, αλλά και το παρόν της» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Σήμερα υποτίθεται ότι συζητούμε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών. Μιας επιθεώρησης που, κατά κοινή ομολογία, ήταν ελλιπής και προσχηματική και που σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την οργάνωση παραδικαστικών κυκλωμάτων στη Δικαιοσύνη, τη διάβρωσή της, το λαθρεμπόριο δικαίου που εκκολάφθηκε τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αντί συμβολής στο κρίσιμο νομοσχέδιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτίμησε τον βομβαρδισμό της κυβέρνησης, των υπουργείων Δημοσίας Τάξης, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που στρέφεται κατά των θεσμών, αφού τραυμάτισε το ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης» σημείωσε στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας.

    Συνεδρίαση Συντονιστών

    Προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου των αγροτών, με την "πελατειακή και ρουσφετολογική" χρησιμοποίηση του ΕΛΓΑ, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες τη συνεδρίαση των Συντονιστών του κόμματός του, στην οποία συζητήθηκε η πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα και οι επιπτώσεις της στους αγρότες.

    Στο θέμα αναφέρθηκαν επίσης ο αρμόδιος τομεάρχης Θόδωρος Πάγκαλος, ο αρμόδιος Συντονιστής Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και τα άλλα στελέχη του τομέα αγροτικής πολιτικής του Κινήματος (Γιάννης Κουτσούκος, Βαγγέλης Αργύρης και Θανάσης Παπαγεωργίου), καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι η επιχείρηση υφαρπαγής της ψήφου εξελίσσεται μέσω της χορήγησης αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, όχι με βάση τα προβλήματα των αγροτών, αλλά με βάση τις κομματικές της ανάγκες.

    Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, περιλαμβάνει και την προνομιακή αποζημίωση συνεταιριστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και αυτό, όπως είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος, το διαπίστωσαν στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος στον Θεσσαλικό κάμπο, όπου είδαν διαφοροποιημένη τη στάση ορισμένων κομματικών στελεχών.

    Η παρουσία του κλιμακίου, πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Πάγκαλος, ήταν πολύ επιτυχημένη, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ περισσότερος από τις προηγούμενες φορές. Και πρόσθεσε ότι οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι με την κυβέρνηση και ακούει, πλέον, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Το μοντέλο των περιοδειών, όπως έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην ύπαιθρο, εκτιμήθηκε ότι είναι αποδοτικό και η Γραμματέας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέλαβε να το επεξεργαστεί περαιτέρω, ώστε να γενικευθεί η εφαρμογή του.

    ΄Ηδη, πάντως, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, τα στελέχη του τομέα Ανάπτυξης θα περιοδεύσουν σε όλη τη χώρα, όχι τόσο για να αναπτύξουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο για να ακούσουν τα προβλήματα των πολιτών-καταναλωτών. Σε κάθε περιοχή, πάντως, θα αναφέρονται στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όπως, π.χ. στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, θα αναφερθούν στις φθίνουσες περιοχές και στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κίνημα.

    Απάντηση της κυβέρνησης

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου οφείλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για θέματα του αγροτικού τομέα και τονίζει:

    "Ας μελετήσει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα στοιχεία που αναφέρονται στις κοινοτικές επιδοτήσεις (φέτος έχουν καταβληθεί 503 εκατ. ευρώ, έναντι 358 εκατ. ευρώ πέρσι), στις δημόσιες επενδύσεις όπου υπάρχει υπερδιπλασιασμός την τελευταία διετία (από 430 εκατ. ευρώ τη διετία 2002-2003, σε 803 εκατ. ευρώ τη διετία 2003-2004) και φέτος στα 500 εκατ. ευρώ και στον ρυθμό απορρόφησης κοινοτικών πόρων (πάνω από 50%) γεγονός που οδήγησε την ΕΕ να αυξήσει τα κοινοτικά κονδύλια κατά 406 εκατ. ευρώ.

    [02] Πούτιν: Ισότιμη συνεργασία Ρωσίας-ΕΕ

    Η Ρωσία από ιστορική, πνευματική και πολιτιστική άποψη, αποτελεί φυσικό μέλος της "ευρωπαϊκής οικογένειας", τονίζει ο Ρώσος πρόεδρος σε άρθρο του ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις 24 Νοεμβρίου, στο Ελσίνκι. Δεν στοχεύουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ, αναφέρει, αλλά διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας τομέας που να μην επιτρέπει ισότιμη στρατηγική συνεργασία, βασισμένη σε κοινές αρχές και αξίες.

    Ο κ.Βλαντιμίρ Πούτιν, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις ανησυχίες για την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, υπογραμμίζει, τον "κίνδυνο δημιουργίας νέων διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη" και παρατηρεί ότι "όποιος μιλάει για σχέση εξάρτησης, προσπαθεί να επιβάλει το παλιό σχήμα φίλος-εχθρός".

    Οι επισημάνσεις του κ. Βλ.Πούτιν προβλήθηκαν την ώρα που ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Πίτερ Μάντελσον, απηύθυνε έκκληση για πολιτική διαφάνειας στο θέμα της ενέργειας.

    'Η στάση της Ρωσίας σχετικά με τις προοπτικές των ευρωπαϊκών εξελίξεων είναι γνωστή", επισημαίνει στο άρθρο του ο Ρώσος πρόεδρος."Το πιο σημαντικό είναι η διαμόρφωση ενιαίου οικονομικού χώρου, καθώς και η εξασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης πολιτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 November 2006 - 9:30:25 UTC