Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο νοτιοκορεάτης Κιμ Τάε Γιονγκ τον «Χρυσό Αλέξανδρο»
  • [02] «Ημέρα εθνικής αντίστασης» στον Γοργοπόταμο

  • [01] Ο νοτιοκορεάτης Κιμ Τάε Γιονγκ τον «Χρυσό Αλέξανδρο»

    Οι ιδιότυποι «Οικογενειακοί δεσμοί» μιας νοτιοκορεατικής οικογένειας, όπως τους περιγράφει στην ταινία του ο σκηνοθέτης Κιμ Τάε Γιονγκ εξασφάλισαν το «Χρυσό Αλέξανδρο» - το πρώτο βραβείο (37.000 ευρώ) του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Τριπλό ήταν το βραβείο για τους «Οικογενειακούς δεσμούς» καθώς το σενάριο της ταινίας κέρδισε επίσης (εξ ημισείας με την βραζιλιάνικη παραγωγή «Ο ουρανός της Σουελί» ) το βραβείο σεναρίου ενώ οι τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί της (Μούν Σορί, Γκόχ Ντούν-σίμ, Κόνγκ Χίο-ζίν, και Κίμ Χάε-όκ) μοιράστηκαν το βραβείο καλύτερης ηθοποιού.

    H τελετή λήξης και απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» παρόντος του υπουργού Πολιτισμού κ.Γιώργου Βουλγαράκη. Την τελετή - όπως και αυτή της έναρξης του Φεστιβάλ την περασμένη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου- σκηνοθέτησε ο Αγγελος Φραντζής ενώ παρουσιαστές ήταν οι ηθοποιοί Γιώργος Πυρπασόπουλος και Αθηνά Μαξίμου.

    Τα βραβεία επέλεξε η επταμελής κριτική επιτροπή με πρόεδρο την παραγωγό Κριστίν Βασόν από τις Ηνωμένες Πολιτείες

    Ο Αργυρός Αλέξανδρος (22.000 ευρώ) απονεμήθηκε στη Ιρανική ταινία της Μόνα Ζαντί Χαγκίρι «Μια Παρασκευή απόγευμα» ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας στον Πολωνό Σλαβομίρ Φαμπίσκι για την ταινία «Ανάκτηση».

    Το βραβείο καλύτερου ηθοποιού απονεμήθηκε στον Αντόνι Παβλίτσκι για την ερμηνεία του στην ταινία «Ανάκτηση» ενώ το βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος στην Βραζιλιάνικη παραγωγή «Ο ουρανός της Σουελί» (της ταινίας που έλαβε εξ ημισείας και το βραβείο σεναρίου).

    Την ταινία «Ο ουρανός της Σουελί» επέλεξε για το βραβείο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος και η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) , ενώ η ίδια επιτροπή για το τμήμα του ελληνικού κινηματογράφου επέλεξε την ταινία «Εντουαρτ» της Αγγελικής Αντωνίου.

    Το βραβείο που θεσμοθέτησε φέτος για πρώτη φορά το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (με χρηματικό έπαθλο 15.000) και τίτλο «Καθημερινότητα : Υπέρβαση ή συμφιλίωση» απονεμήθηκε στην ταινία του Αλγερινού Ταρίκ Τεγκιά «Προτιμώ τη Ρώμη από σένα» .

    Το βραβείο «Γυναίκα και ισότητα ευκαιριών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία «Σεράγιεβο σ΄αγαπώ» της Γιασμίλα Ζμπανιτς.

    Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων (συνοδευόμενο από έπαθλο 15.000) ευρώ δόθηκε στην Μεξικάνικη ταινία «το βιολί» του Φρανσίσκο Βάργκας.

    Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών αφού σε ανακοίνωση της εκφράζει την αντίθεση της με το θεσμό των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας (θα απονεμηθούν αύριο- Δευτέρα σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) , απένειμε το δικό της βραβείο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Η ψυχή στο στόμα».

    Το Ειδικό βραβείο αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδος Κινηματογράφου τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ) για ελληνική παραγωγή δόθηκε στην ταινία «Εντουαρτ» της Αγελλικής Αντωνίου.

    Βραβείο σεναριακής διασκευής για ταινία μεγάλου μήκους (συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ) απένειμε επίσης το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο βιβλίου) στο σενάριο της ταινίας του Μανόλη Τσίπου «Πάπισσα Ιωάννα» που βασίστηκε στο ομότιτλο έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη.

    Τα βραβεία κοινού τέλος είναι: Για το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» (συνοδεύεται από 2.000 ευρώ): στην ταινία «Ηταν ή δεν ήταν» του Κορνέλιου Πορουμπόιου από τη Ρουμανία. Για το τμήμα DigitalWave στα «Ονειρα θερινής Επαρχίας» του Γιώργου Ακσεχερλίδη .

    Της τελετής λήξης ακολούθησε η προβολή της τελευταίας ταινίας του 84χρονου σήμερα Γάλλου σκηνοθέτη Αλέν Ρενέ «Ιδιωτικοί φόβοι σε δημόσιους χώρους» που κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας.

    [02] «Ημέρα εθνικής αντίστασης» στον Γοργοπόταμο

    Τελετή για τα 64 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, από τα αντάρτικα τμήματα και τους Άγγλους σαμποτέρ, με αφορμή τον εορτασμό της "Ημέρας Εθνικής Αντίστασης", πραγματοποιήθηκε στο Γοργοπόταμο παρουσία εκατοντάδων αντιστασιακών που έφτασαν στην περιοχή από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

    Παρών στη τελετή εκτός από τους εκπροσώπους των φορέων και των αντιστασιακών οργανώσεων ήταν ο Θέμης Μαρίνος που μετείχε στην ανατίναξη της γέφυρας με τους Άγγλους σαμποτέρ.

    «Στο διαμορφούμενο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον η εθνική συνοχή, η εθνική συνεννόηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση μιας θέσης στο παγκόσμιο στερέωμα αντάξια της γενναιότητας και της θυσίας τους», σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

    «Οι Έλληνες ενωμένοι μεγαλουργούμε. Ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Όταν είμαστε μονιασμένοι δεν υπάρχει καμία δύναμη να μας ποδηγετήσει. Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε πιο αποφασιστικά τις προκλήσεις και αξιοποιούμε πιο αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται», υπογράμμισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Ζαγορίτης στο σύντομο χαιρετισμό του.

    Στο χρέος της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης στάθηκε ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πράξη της ανατίναξης της γέφυρας δεν αποτελεί ένα ξεχωριστό μόνο σημείο αντιστασιακής δράσης αλλά «ορόσημο υπερηφάνειας» και «καθοδηγητικό φάρο για τις επόμενες γενιές».

    Μνημείο θυσίας κι εθνικού προβληματισμού χαρακτήρισε το Γοργοπόταμο ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Θανάσης Λεβέντης, ενώ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις των αντιστασιακών οργανώσεων να διδάσκεται η ιστορία της εθνικής αντίστασης στα σχολεία, να αναγνωριστούν οι θυσίες των λιγοστών αντιστασιακών που έχουν απομείνει μέχρι σήμερα, να στηθεί μνημείο της εθνικής αντίστασης στο Σύνταγμα και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ανδριάντας του Άρη Βελουχιώτη δίπλα σβ αυτόν του Ζέρβα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Ο υπουργός Αμύνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση σε δοξολογία που τελέστηκε Ιερά Μητρόπολη Αθηνών με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας Εθνικής Αντίστασης», σημείωσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι ημέρα περισυλλογής και μνήμης. Μία ημέρα που στέλνει το μήνυμα ότι όποτε οι Έλληνες ομονοούμε μπορούμε πράγματι να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, αλλά και η ενιαία Εθνική Αντίσταση έδειξαν ότι ένας μικρός λαός μπορεί, αν πράγματι έχει τη φλόγα της ελευθερίας μέσα του, να κερδίσει την δική του ελευθερία και την δημοκρατία». Εν συνεχεία ο κ. Υπουργός, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης διάφορες Ενώσεις Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι των κομμάτων και της Βουλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 November 2006 - 19:30:30 UTC