Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο Πολιτικό Συμβούλιο στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Αισιοδοξία για το μέλλον των δύο εκκλησιών
  • [03] Συνομιλίες Ντ.Μπακογιάννη στην Κύπρο
  • [04] Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

  • [01] Νέο Πολιτικό Συμβούλιο στο ΠΑΣΟΚ

    Σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να επιφέρει ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, αλλαγές οι οποίες αναμένεται να επικυρωθούν στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Οι αλλαγές φθάνουν μέχρι και στην αντικατάσταση της γραμματέως του κόμματος Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης του Προγραμματικού Συνεδρίου.

    Στη θέση της κ. Ξενογιαννακοπούλου ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει να εκλεγεί ο Νίκος Αθανασάκης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος μέχρι σήμερα. Δεν έγινε γνωστό ποιος ή ποια θα αντικαταστήσει τον κ. Αθανασάκη, ούτε αν ο τομέας ενημέρωσης και ο εκπρόσωπος Τύπου θα υπάγονται απευθείας στον Πρόεδρο του κόμματος ή στον Γραμματέα.

    Στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα εκλεγεί το νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Παπανδρέου προχωρεί και σε ανασύνθεση του Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο μετονομάζει σε Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο, το οποίο θα λειτουργεί υπό τον Γραμματέα της Κ.Ο. Δημήτρη Ρέππα.

    Επίσης δημιουργείται ένα άτυπο όργανο, υπό τον κ. Παπανδρέου, το οποίο θα συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα και θα ασχολείται με τα θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Στο όργανο αυτό θα μετέχουν ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γραμματέας Επικοινωνίας, ο υπεύθυνος Προγράμματος και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Θα δημιουργηθεί επίσης Επιτροπή Προγράμματος, επικεφαλής της οποίας θα είναι η κ. Διαμαντοπούλου, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκλεγεί, σήμερα, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, στη νέα του σύνθεση.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο κ. Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει, ενώ έκανε έναν σύντομο απολογισμό της πορείας του ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του 2004 μέχρι σήμερα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι μετά τις εκλογές του 2004, οι δύο στόχοι του Κινήματος ήταν να διατηρηθεί η ενότητά του και ο δεύτερος να κατανοήσει τα αίτια μιας τόσο σοβαρής ήττας.

    Αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εκλογές της Αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι η ΝΔ επιχείρησε να δώσει ένα κλίμα δικής της νίκης, εκμεταλλευόμενη και το 42%.

    Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ο κόσμος γυρνά την πλάτη στη ΝΔ και ζητά από εμάς να τον πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Και απαντώντας σε όσα ακούγονται σχετικά με την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει, ανέφερε ότι οι χειρότερες στιγμές του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ήταν πού καλύτερες από όλες τις στιγμές της ΝΔ.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε κρίσιμο σταθμό την σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και θα είναι ο πρώτος σταθμός μιας νέας πορείας του Κινήματος, με δεύτερο σταθμό το Προγραμματικό Συνέδριο και τρίτο τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

    Επίσης ζήτησε από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, υπό τη νέα του σύνθεση, να ενισχύσουν τις τρεις προτεραιότητες του κόμματος, με μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή.

    Σε δήλωσή της, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του πολιτικού Συμβουλίου η, μέχρι σήμερα Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε πως από οποιαδήποτε θέση κι αν βρίσκεται, είναι στρατευμένη εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ.

    [02] Αισιοδοξία για το μέλλον των δύο εκκλησιών

    Τον Πατριάρχη στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στην Κωνσταντινούπολη, θα υποδεχθεί σήμερα ο Πάπας Βενέδικτος 16ος. Ο Ποντίφικας θα αναχωρήσει το μεσημέρι για τη Ρώμη, ενώ ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί στο αεροδρόμιο προκειμένου να τον αποχαιρετίσει.

    Την στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διαδικασίες της εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, σε κοινή Διακήρυξή τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Βενέδικτος 16ος επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε κάθε βήμα προς την Διεύρυνση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η προστασία των μειονοτήτων, με τις πολιτιστικές παραδόσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θρησκείας τους, ενώ όλα τα κράτη - μέλη θα πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Στην Διακήρυξη αναφέρεται ακόμη η δέσμευση των δύο εκκλησιαστικών ηγετών να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για παγκόσμια ειρήνη και προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, καταδικάζεται η βία με πρόσχημα την θρησκευτική πίστη και τα τραγικά γεγονότα στους Αγίους Τόπους.

    Η υπογραφή της Διακήρυξης αποτέλεσε το επιστέγασμα της ιδιαίτερα επιτυχημένης επίσκεψης του Ποντίφικα στο κέντρο της Ορθοδοξίας, η οποία προκάλεσε συγκίνηση, αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον των σχέσεων των δύο Εκκλησιών.

    Επίσκεψη του Πάπα στην Αγία Σοφία

    Την Αγία Σοφία, η οποία το 1453 μετετράπη σε τζαμί και από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο, και το Τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ - γνωστό ως Μπλε Τζαμί - επισκέφθηκε το απόγευμα ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Ποντίφικας ξεναγήθηκε στην Αγία Σοφία από τον διευθυντή του μουσείου και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες της κατασκευής και τις περίτεχνες τοιχογραφίες. Απέφυγε δε οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα μπορούσε να υποδείξει ότι απορρίπτει την σημερινή χρήση της Αγίας Σοφίας και ότι την θεωρεί ακόμη χώρο χριστιανικής λατρείας. Αμέσως μετά, επισκεπτόμενος το Μπλε Τζαμί, έγινε ο δεύτερος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται μουσουλμανικό λατρευτικό χώρο, μετά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ στην Συρία το 2001.

    Η επίσκεψη αυτή, η οποία εντάχθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες στο πρόγραμμα του Ποντίφικα, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία μετά τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί ο κ. Βενέδικτος πριν από λίγους μήνες, συνδέοντας το Ισλάμ με την βία. Οι εικόνες του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στο τζαμί να τηρεί ενός λεπτού σιγή συνοδευόμενος από τον μουφτή της Κωνσταντινούπολης μεταδόθηκαν ζωντανά από όλους τους τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ ο εκπρόσωπος του Βατικανού έκανε λόγο για μια χειρονομία σεβασμού προς τους μουσουλμάνους και επανέλαβε ότι ο Ποντίφικας είναι αποφασισμένος να προωθήσει την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών.

    [03] Συνομιλίες Ντ.Μπακογιάννη στην Κύπρο

    Η Υπουργός Εξωτερικών,Ντόρα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας σήμερα από το Αμμάν της Ιορδανίας όπου πραγματοποιείται η υπουργική Συνάντηση του «Φόρουμ για το Μέλλον», θα επισκεφτεί την Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Λιλλήκα.

    Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η εκτίμηση των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι διαγραφόμενες προοπτικές.

    Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Κύπριο ομόλογό της Γιώργο Λιλλήκα. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η εκτίμηση των πρόσφατων εξελίξεων, σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι διαγραφόμενες προοπτικές.

    [04] Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

    Εκδηλώσεις διοργανώνονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.

    Αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων μόλυνσης από AIDS, που κυμαίνεται από 10-25%, σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο, ενώ παράλληλα παρατηρείται και αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ -Κέντρο Αναφοράς AIDS, κ. Ιωάννης Ντούτσος.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το AIDS έχει εξαπλωθεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και τελευταία παρατηρείται σε υψηλότερο βαθμό στις γυναίκες, αναφερόμενος δε στο μοριακό έλεγχο αιμοδοσίας με τη μέθοδο ΝΑΤ τόνισε ότι στη χώρα μας μόνο το 30% της αιμοδοσίας ελέγχεται με αυτήν τη μέθοδο, ενώ για το 70% χρησιμοποιούνται παλιές τεχνικές.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ) στην Ελλάδα δηλώθηκαν από την αρχή του 2006 έως τις 31 Οκτωβρίου, 485 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων 60 έχουν εμφανίσει AIDS .Το 80,6% ήταν άντρες και το 19,4% γυναίκες, ενώ το 47% των περιπτώσεων ήταν άντρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άντρες , το 24,3% ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες, ενώ δεν προσδιορίστηκε ο τρόπος μετάδοσης στο 24,3%. Η πλειονότητα των αντρών (24,6%) ήταν ηλικίας 30-34 ετών, ενώ στις γυναίκες προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των 35-39 ετών (17%). Να σημειωθεί ότι το 2006 δηλώθηκαν στο ΚΕΛΠΝΟ τρεις περιπτώσεις μετάδοσης του ιού HIV μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, εκ των οποίων οι δύο πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και η τρίτη σε άλλη χώρα.

    Ο αριθμός των θανάτων από AIDS που δηλώθηκαν φέτος (μέχρι 31/10) ανέρχεται σε 27 άτομα εκ των οποίων οι 25 ήταν άντρες. Να σημειωθεί ότι οι θάνατοι από AIDS το 2005 ανήλθαν στους 49, το 2004 στους 26 και το 2003 στους 59. Οι μεγαλύτεροι αριθμοί θανάτων είχε σημειωθεί κατά τα έτη 1994, 1995 και 1996 ( 150, 151 και 154 θάνατοι αντίστοιχα). Η σημαντική μείωση του αριθμού των θανάτων που ξεκίνησε το 1997 (98 θάνατοι) οφείλεται στην εισαγωγή νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, οι οποίες καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

    Ο αριθμός των οροθετικών που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα από το 1984 έως τις 31 Οκτωβρίου 2006 είναι 8.080 άτομα εκ των οποίων το 79,9% άντρες. Ο αριθμός εκείνων που έχουν προσβληθεί από AIDS από το 1981 έως 31/10/2006 ανέρχεται στις 2.741 εκ των οποίων το 84,9% άντρες και το 15,1% γυναίκες. Το 2005 παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν ανά εκατομμύριο πληθυσμού αυξήθηκε κατά 25% συγκριτικά με το 2004, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2006 ο αριθμός των νέων μολύνσεων που θα δηλωθούν αναμένεται να είναι ίδιος ή πιθανώς και μεγαλύτερος από εκείνον του 2005.

    Ανησυχητικές εμφανίζονται οι εξελίξεις σχετικά με τη μετάδοση του AIDS και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του UNAIDS το 2005 υπήρχαν παγκοσμίως 11.000 μολύνσεις την ημέρα , το 95% των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες, 1.500 σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 15 ετών, ενώ από τις 10.000 μολύνσεις στους ενήλικες οι μισές ήταν στις γυναίκες και το 40% σε άτομα ηλικίας 15-24 ετών.

    Το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιδημία του AIDS έχει δεχτεί η υποσαχάριος Αφρική όπου ζουν 24,5 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, ενώ στον ευρωπαϊκό χώρο ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων σημειώνεται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου η μετάδοση γίνεται μέσω της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, ενώ στη Δυτική Ευρώπη η μετάδοση γίνεται με τη σεξουαλική επαφή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 December 2006 - 7:30:27 UTC