Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικές τομές στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή
  • [02] Ο Νίκος Αθανασάκης νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ
  • [03] «Το μήνυμα προς την Τουρκία να είναι σαφές»
  • [04] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στην Κούβα
  • [05] Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με αναπηρία

  • [01] Σημαντικές τομές στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή και για την πορεία της οικονομίας και για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, και όπως είπε, περιλαμβάνει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για όλους τους Ελληνες.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι εξελίξεις είναι θετικές, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη το Γ' τρίμηνο του 2006 έκλεισε πάνω από τις προβλέψεις στο 4,4%, ενώ η μείωση του ελλείμματος προχωρεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

    Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης, ανέφερε ότι η ανεργία μειώνεται και η εξέλιξη της απασχόλησης είναι μέσα στα όρια των προβλέψεων.

    Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό είπε ο κ. Αλογοσκούφης ότι συγκρατείται μετά και τη συγκράτηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ για το φορολογικό νομοσχέδιο

    Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου, άσκησε το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομίας. "Για ακόμη μία φορά μέσα σε τρία χρόνια γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο: επιβαρύνσεις ή ψίχουλα για τους πολλούς, ελαφρύνσεις για τους λίγους, ωφέλεια για τους έχοντες και κατέχοντες", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ακόμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν προκύπτει κανένα όφελος για 3.100.000 μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα μέχρι 11.000 ευρώ, ενώ οι επιβαρύνσεις τους για μη μισθωτούς είναι όχι μόνο ακόμη μεγαλύτερες, αλλά και αντιστρόφως ανάλογες με το ύψος του εισοδήματος.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι με το νομοσχέδιο προκύπτει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για μισθωτούς με εισοδήματα και από ελεύθερα επαγγέλματα, που υπερβαίνουν το 50% του εισοδήματός τους από μισθούς, δηλαδή δεν θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά θα φορολογούνται με την κλίμακα των υπολοίπων φορολογουμένων, με συνέπεια να μην έχουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, αλλά αφορολόγητο όριο 10.500 ευρώ.

    Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι επωμίζονται τα φορολογικά βάρη, όταν οι μεγαλοεισοδηματίες και μεγαλοκεφαλαιούχοι ωφελούνται προκλητικά. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι 1,5 δισ. ευρώ χαρίστηκαν το 2005 σε 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις με την απόφαση της περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων.

    [02] Ο Νίκος Αθανασάκης νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

    Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εξελέγη ο Νίκος Αθανασάκης, με 230 ψήφους τις οποίες πήρε μεταξύ των 285 ψηφισάντων. Σαράντα ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 15 άκυρα.

    Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ξενογιαννακοπούλου, το 2005, είχε πάρει 228 ψήφους, από τους 280 ψηφίσαντες, ενώ 48 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 4 άκυρα.

    Το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Aνακοινώθηκαν αργά το απόγευμα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Η ανανέωση του οργάνου καθώς και η εκλογή νέου γραμματέα αποφασίσθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του εισηγούμενος πρόταση 20 μελών του Εθνικού Συμβουλίου για την ανάδειξή τους στο 20μελές Πολιτικό Συμβούλιο.

    Εκτός της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υποψηφιότητα για το Πολιτικό Συμβούλιο έθεσαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, Τώνια Αντωνίου, Τώνια Μωροπούλου, Νίκος Μπίστης, Αντώνης Κοτσακάς και Στέφανος Τζουμάκας.

    Οι Τώνια Αντωνίου, Νίκος Μπίστης και Στέφανος Τζουμάκας εξελέγησαν, τελικά, μέλη του Οργάνου.

    Πρώτη εξελέγη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ δεύτερος εξελέγη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος είχε εκλεγεί πρώτος στην προηγούμενη εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Η θέση που κατέλαβε η κ. Ξενογιαννακοπούλου σηματοδοτεί την εκτίμηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για την προσφορά της στις διαδικασίες της πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, προσφοράς που τονίστηκε ιδιαίτερα στις ομιλίες και του Γιώργου Παπανδρέου και του Νίκου Αθανασάκη.

    Από τα 303 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ψήφισαν 285, τα λευκά ήταν 14 και τα άκυρα 8. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής, Γιώργου Ανωμερίτη, η σειρά εκλογής έχει ως εξής:

    1) Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (164)

    2) Ευάγγελος Βενιζέλος (154)

    3) Πάνος Μπεγλίτης (150)

    4) Άννα Διαμαντοπούλου (125)

    5) Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (114)

    6) Χρήστος Πολυζωγόπουλος (112)

    7) Θεόδωρος Πάγκαλος (109)

    8) Αθανάσιος Τσούρας (109)

    9) Κώστας Σκανδαλίδης (107)

    10) Πέτρος Ευθυμίου (106)

    11) Τώνια Αντωνίου (102)

    12) Χρήστος Παπουτσής (101)

    13) Στέφανος Τζουμάκας (100)

    14) Φώφη Γεννηματά (100)

    15) Βάσω Παπανδρέου (100)

    16) Νίκος Μπίστης (91)

    17) Μαριλένα Κοππά (91)

    18) Πάρις Κουκουλόπουλος (84)

    19) Συλβάνα Ράπτη (83)

    20) Ροβέρτος Σπυρόπουλος (81)

    21) Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (76)

    22) Αντώνης Κοτσακάς (71)

    23) Μαρία Δαμανάκη (68)

    24) Εύη Χριστοφιλοπούλου (45)

    25) Τώνια Μωροπούλου (34)

    Από τα στελέχη που προτάθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου εκτός Πολιτικού Συμβουλίου έμειναν οι Ροβέρτος Σπυρόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, λόγω της ποσόστωσης που έχει θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή γυναικών στα όργανα και η Εύη Χριστοφιλοπούλου που δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων.

    Επίσης δεν εξελέγησαν οι Τώνια Μωροπούλου, και Αντώνης Κοτσακάς.

    Αντίθετα, παρά τον μικρό σχετικά αριθμό ψήφων που έλαβε η κ. Δαμανάκη εκλέγεται στο Πολιτικό Συμβούλιο, καταλαμβάνοντας την θέση του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, λόγω της προαναφερθείσας ποσόστωσης.

    Η κ.Δαμανάκη, και στην προηγούμενη εκλογή Πολιτικού Συμβουλίου, εξελέγη στο Όργανο, λόγω της ποσόστωσης.

    Ομιλία Ν. Αθανασάκη

    Το σύνθημα της νίκης στις επόμενες εκλογές έδωσε ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, μιλώντας στο σώμα, αμέσως μετά την πανηγυρική εκλογή του.

    Η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι η λέξη στην οποία συμπυκνώνεται όλη η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασάκης. Προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα εργαστεί με τη στήριξη όλων και η δουλειά του είναι να οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά των στελεχών και των μελών του κόμματος.

    Ο κ. Αθανασάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος, όπως τόνισε, νοιαζόταν πάντα για τον απλό Έλληνα και είχε ως πρώτο του μέλημα την ενότητα της παράταξης, η οποία είχε ταλαιπωρηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Επίσης, τόνισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έβλεπε μπροστά του τη μεγάλη σκακιέρα της διεθνούς πολιτικής.

    Ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αποτίμησε ως θετικό το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό τόνισε, αλλά δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μαζί με την αλλαγή που το Κίνημα έφερε στην Ελλάδα άλλαξε και το ίδιο. Όμως, όπως επισήμανε, όταν έμενε πίσω από τις εξελίξεις, το πλήρωνε.

    Αναφερόμενος σε θέματα ανανέωσης τόνισε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι ασανσέρ για τα πρόσωπα, αλλά να αφορά αρχές και νοοτροπίες.

    Αναφέρθηκε στην παρουσία και την προσφορά της προκατόχου του, απονέμοντάς της όλα τα εύσημα και υπογραμμίζοντας ότι η κ. Ξενογιαννακοπούλου δέχθηκε χτυπήματα ακόμη και κάτω από τη ζώνη. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα αισθανθεί τυχερός αν ακούσει και εκείνος επαίνους όταν θα παραδίδει τη σκυτάλη.

    Ο κ. Αθανασάκης ήταν σαφής σε ό,τι αφορά τις θέσεις του κόμματος και τη συμπεριφορά ορισμένων στελεχών. Όπως τόνισε οι θέσεις είναι προσδιορισμένες από το συνέδριο και ο ίδιος θα κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο και το ίδιο οφείλουν να πράξουν και τα άλλα στελέχη.

    Όπως ανέφερε είναι δικαίωμα κάθε στελέχους να έχει την άποψή του και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του ΠΑΣΟΚ, αλλά επισήμανε τη διαφορά μεταξύ ιδανικών λογίων, αναλυτών και σχολιαστών της επικαιρότητας και εκείνων που εργάζονται για την επίτευξη των στόχων που από κοινού έχουν τεθεί.

    Είμαστε όλοι εθελοντές, τόνισε, κανένας δεν μας έφερε με το ζόρι και κανένας δεν μας κρατά με το ζόρι στο ΠΑΣΟΚ.

    Την εκλογική μάχη, τόνισε, θα τη δώσουμε συντεταγμένα και θα την κερδίσουμε όλοι ή θα την χάσουμε όλοι. Δεν υπάρχει μέση οδός. Γι' αυτό και η λέξη κλειδί είναι η λέξη "νίκη".

    Απαντώντας σε ερώτημα με ποιους είναι το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι είναι με τους πολλούς και τους αδύναμους. Και ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο των επιλογών και της δράσης του ανέφερε ότι έχουμε αρχές και αξίες, είμαστε ιδεολόγοι χωρίς ιδεοληψίες, είμαστε σοσιαλιστές και όχι σοσιαλίζοντες και δεν είμαστε ασύντακτο ασκέρι.

    Ως πρώτη προτεραιότητα ο κ. Αθανασάκης έθεσε την επαφή με τη νεολαία και την ανάδειξη νέων στελεχών.

    Σε ό,τι αφορά στη θητεία του στη θέση του γραμματέα του εθνικού συμβουλίου, ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι θέλει να κρατήσει την αίσθηση της προσωρινότητας, γιατί, όπως είπε, κανείς μας δεν είναι και δεν πρέπει να αισθάνεται μόνιμος. Όλοι, πρόσθεσε, πρέπει να κρινόμαστε με βάση τη δουλειά μας και όχι με βάση τις φιλίες και τις προσωπικές σχέσεις.

    Ο κ. Αθανασάκης χρησιμοποίησε και το γνωστό χιούμορ που διαθέτει σε δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν (ήταν το 81% περίπου), αλλά και όσους δεν τον ψήφισαν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να έχουμε σταλινικά ποσοστά. Στη δεύτερη περίπτωση, χρησιμοποίησε την αναφορά του προέδρου του κόμματος στο προσωνύμιό του ως "αρκούδου". Ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου που το έκανε γνωστό σε όλη τη χώρα και διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να πέσει σε χειμερία νάρκη, αλλά και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μη σφίξει κανένα πολύ στην αγκαλιά του.

    Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Μία από τις σκληρότερες επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα προς όσα στελέχη ακολουθούν προσωπική στρατηγική και υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος του.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για να εκλέξει νέο γραμματέα και νέο πολιτικό Συμβούλιο, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινά μια νικηφόρα πορεία προς τις εκλογές και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο λαός θα ψηφίσει υπέρ της δίκαιης κοινωνίας. Βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ο κ. Παπανδρέου είναι να σταματήσει τον κατήφορο στον οποίο έχει μπει η χώρα με την κυβέρνηση της δεξιάς η οποία, όπως είπε, "ζει στο παρελθόν, καταναλώνει το παρόν και εκποιεί το μέλλον".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για τη στάση της στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που φαίνεται να οδηγείται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εξέλιξη την οποία, όπως ανέφερε, φέρνει σε δύσκολη θέση την Κυπριακή Δημοκρατία. Χαρακτήρισε ελλειματική και χωρίς τόλμη την πολιτική της κυβέρνησης στην οποία απέδωσε το αδιέξοδο.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση "να ξεκινήσει και να συμπαρασταθεί στο δύσκολο αγώνα της Κυπριακής κυβέρνησης". Η μάχη πρόσθεσε πρέπει να δοθεί για να προστατευθεί τουλάχιστον το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στον αγώνα αυτό, αλλά να συνεργαστεί στενά με την Κυπριακή.

    Ο κ. Παπανδρέου επικρίνοντας την κυβέρνηση τόνισε ότι η πολιτική της δείχνει καθαρά την ιδεολογία της δεξιάς και χαρακτήρισε επκοινωνιακό τρικ τα περί μεσαίου χώρου. Επίσης κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι προεκλογικά, για κάθε κοινωνική κατηγορία ανέλαβε και μία προσωπική βαρύγδουπη δέσμευση την οποία δεν τήρησε, με αυτό τον τρόπο έκρυψε το κρυφό πρόγραμμα του κόμματός του και χαρακτήρισε τερατούργημα την απογραφή με την οποία, όπως τόνισε, υπονόμευσε την Ελλάδα και γι αυτό η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι υπηρετεί την πατρίδα.

    Τριαντα τρία χρόνια από τη μεταπολίτευση, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν υπήρξε τόσο σκληρή και βίαιη αναδιανομή εισοδήματος όσο αυτή που έγινε τα τρία τελευταία χρόνια. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για πλαστή ανάπτυξη, με αβέβαιο μέλλον και κατηγόρησε την κυβέρνηση την κυβέρνηση ότι κρύβει τα ελλείμματα με τεχνάσματα, αλλά δεν μπορεί να κρύψει το δημόσιο χρέος το οποίο έφθασε στα 23.000 ευρώ κατά κεφαλή από τα 18.000 ευρώ στα οποία το παρέλαβε.

    Η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου είναι να απαλλάξει τη χώρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη χώρα. Επανερχόμενος στο θέμα του μεσαίου χώρου, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα προσωπείο και ότι αυτός ο χώρος είναι ο μεσαίος χώρος των κλοπών και υποκλοπών, ο μεσαίος χώρος των κουμπάρων, της υποκρισίας και του καθημερινού ψεύδους. Το δίλημμα, πρόσθεσε, είναι μεταξύ της σκληρής συντηρητικής αντίληψης και μιας προοδευτικής πρότασης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρόταση 15 σημείων για την παιδεία που παρουσίασε προ ημερών στη Βουλή και η οποία, όπως τόνισε, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που κινείται η Νέα Δημοκρατία. Επανήλθε στο θέμα του δημοψηφίσματος, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτό. Και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ο οποίος, όπως είπε, "λοιδώρησε" την πρόταση για δημοψήφισμα, ότι ο ίδιος πριν τις τελευταίες εκλογές είχε κάνει σημαία του το δημοψήφισμα για τις ταυτότητες το οποίο ξέχασε στη συνέχεια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση του συνεδρίου του κόμματος και πρόταση της κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή. Επίσης ανέφερε ότι στο προγραμματικό συνέδριο θα διατυπωθεί το περιεχόμενο του εκτελεστικού νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με την άποψη που υπάρχει σε στελέχη του κόμματος του για να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16, μιλώντας για "ιδεολόγημα" και "τακτικισμό" τον οποίο αντιπαρέβαλε με την ιδεολογική συζήτηση.

    Επίσης δήλωσε έτοιμος να διεξάγει ο ίδιος ιδεολογική συζήτηση, τόσο με τη νεολαία του κόμματος όσο και με την ελληνική νεολαία για το θέμα αυτό. Επίσης επικαλέσθηκε, προς ενίσχυση της θέσης του, τμήμα της αγόρευσης του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη συζήτηση για το Σύνταγμα του ΄75, όπου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε απόψεις οι οποίες από το σημερινό πρόεδρο του Κινήματος θεωρούνται ότι ταυτίζονται με τις δικές του.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτές απέδειξαν ότι η ΝΔ δεν ηγεμονεύει πολιτικά. Και συνέκρινε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 1982, μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, για να υποστηρίξει ότι το Κίνημα στις εκλογές του 1982 είχε θριαμβεύσει, κάτι που δεν συνέβη τώρα με τη ΝΔ. Οι ψηφοφόροι, πρόσθεσε, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, άρχισαν να γυρίζουν την πλάτη στη ΝΔ και περιμένουν απο μας να τους πείσουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν τη μάχη για τη μεγάλη ανατροπή, να ξεφύγουν από τις όποιες αντιπαραθέσεις και να παλέψουν νικηφόρα όλοι μαζί. Ο ίδιος τόνισε ότι εγγυάται ένα ανοιχτό ελεύθερο και δημοκρατικό διάλογο, αλλά απευθύνοντας αυτή την προειδοποίηση τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί την αντίληψη που κατακερματίζει το ΠΑΣΟΚ και δημιουργεί οικόπεδα και φέουδα για να εξυπηρετηθούν προσωπικές στρατηγικές.

    Στη μάχη προς τις εκλογές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα ρίξει τα καλύτερα στελέχη του και επέλεξε ως χώρο μείζονος αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση τη Βουλή, όπου, όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει σύστημα "μαν του μαν" απέναντι σε κάθε υπουργό ώστε να μην περνούν αντιλαϊκά νομοσχέδια από την κυβέρνηση. Επίσης ανέφερε ότι σύντομα θα ετοιμαστεί η τελική προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να βγει στους πολίτες, να κάνει γνωστές τις θέσεις του και ο πολίτης να νιώσει ότι ακούγεται.

    Ο κ. Παπανδρέου προτείνοντας το Νίκο Αθανασάκη για γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις ικανότητές του και τη μεγάλη πολιτική του πείρα και πρόσθεσε ότι ο νέος γραμματέας έχει τη δύναμη να οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη περίοδο. Επίσης αναφέρθηκε στο "απαράμιλλο ήθος" του κ. Αθανασάκη.

    Αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατυπώνονται από την πλευρά της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει, τόνισε ότι η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να κατανοήσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί εμείς δεν πρόκειται να κυβερνήσουμε όπως η ΝΔ, που προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις της με κράνη και γκλοπς. Δεν μας καταλαβαίνουν, πρόσθεσε, γιατί εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα, όπως η ΝΔ.

    Επίσης αναφέρθηκε σε όσα ακούγονται για τον ίδιο ότι δεν γνωρίζει τον Ελληνα. Δεν με καταλαβαίνουν, είπε, γιατί εγώ γνωρίζω άλλον Ελληνα και όχι τον υποταγμένο Ελληνα που θέλουν εκείνοι να φτιάξουν. Η ΝΔ, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει ως μόνο όπλο την ψυχολογία, καθώς δεν έχει να παρουσιάσει κανένα έργο και καμία πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ στον ψυχολογικό πόλεμο της ΝΔ θα αντιπαρατάξει την αυτοπεποίθησή του, με την οποία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου

    «Όσο και αν το επιχειρεί ο κ. Παπανδρέου, δεν θα καταφέρει να διαστρέψει την πραγματικότητα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, στην δήλωση που έκανε σχετικά με τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός του.

    «Ο κύριος Παπανδρέου, στη σημερινή του ομιλία, εξέφρασε το παράπονο ότι δήθεν δεν τον καταλαβαίνουν», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος και συνέχισε: «Οι πολίτες όμως τον καταλαβαίνουν και γνωρίζουν ότι η «σκληρή και βίαιη αναδιανομή εισοδήματος», για την οποία έφτασε σήμερα να μιλά ο κύριος Παπανδρέου, δεν είναι άλλη από το μεγάλο έγκλημα του χρηματιστηρίου που διαπράχθηκε εις βάρος εκατομμυρίων Ελλήνων επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

    Όσο και αν το επιχειρεί ο κ. Παπανδρέου, δεν θα καταφέρει να διαστρέψει την πραγματικότητα. Δεν θα καταφέρει τα προβλήματα του ίδιου και του κόμματός του να τα εξάγει στην κοινωνία και τη χώρα. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν και ο ίδιος παραδέχεται ότι απέναντι στο έργο της νέας διακυβέρνησης το μόνο που έχει να αντιπαραθέσει είναι η «αυτοπεποίθηση» του ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

    [03] «Το μήνυμα προς την Τουρκία να είναι σαφές»

    Σχέδιο δράσης αναφορικά με το χειρισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων διαμόρφωσαν Αθήνα και Λευκωσία στις συνομιλίες του προέδρου Παπαδόπουλου και της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

    Μετά τις συνομιλίες στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας, οι οποίες κράτησαν περισσότερο από δύο ώρες, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι έγινε μια χρήσιμη ανάλυση των νέων δεδομένων, τα οποία παρουσιάζονται μετά τις προτάσεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος, ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη, έχουν συνεχή συνεργασία και συντονισμό στις κινήσεις τους και επεσήμανε ότι «είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαπραγμάτευσης και μεγάλης διαβούλευσης», η οποία θα γίνει με κορύφωση, είτε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών ,είτε στη Σύνοδο Κορυφής στις 14 Δεκεμβρίου.

    «Η δική μας άποψη», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, «είναι ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα μέλος πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της και τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφορετικά η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα».

    Η Υπουργός των Εξωτερικών υπενθύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πάγωμα οκτώ κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας είναι βάση για συζήτηση.

    «Από εκεί και πέρα η στόχευση είναι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε», υπογράμμισε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε «θα μου επιτρέψετε όμως αυτό να μην το εξαγγείλω τώρα».

    Επίσης, η κυρία Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «η Ευρώπη αναζητά εκείνο το μείγμα, το οποίο θα οδηγήσει τις αποφάσεις της στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

    Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι επιθυμούν το μήνυμα προς την Τουρκία να είναι σαφές».

    Μετά τις συνομιλίες, η κ. Μπακογιάννη αναχώρησε για την Αθήνα.

    Δηλώσεις Γ. Λιλλήκα

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία έγινε το απόγευμα στο πλαίσιο των συνομιλιών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Ντόρα Μπακογιάννη.

    Συμφωνήσαμε, είπε ο κ. Λιλλήκας, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο της υποχρεώσεις της.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε τις δύο ακραίες θέσεις, δηλαδή κυρώσεις, οι οποίες δεν θα είναι ουσιαστικές και προτάσεις, οι οποίες οδηγούν σε πλήρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας».

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διαπραγματευτούμε, εξήγησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι στόχος «δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας, αλλά η συμμόρφωση της με τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχει αναλάβει».

    [04] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στην Κούβα

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την γγ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα βρίσκεται στην Κούβα, όπου σήμερα θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις προς τιμή των 50 χρόνων από την αποβίβαση στην Κούβα της πρώτης επαναστατικής ομάδας με το πλοίο «Γκράνμα», καθώς και στις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετέχουν ο Δημήτρης Καραγιάννης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» και η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, θα παραμείνει στην Κούβα μέχρι τις 3/12.

    Στην Αλέκα Παπαρήγα ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος δεν μπορεί να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις, παρέδωσε CD με γνωστά τραγούδια του και με προσωπικές αφιερώσεις του προς τον Φιντέλ Κάστρο, για να παραδοθούν στον ηγέτη της Κούβας.

    [05] Παγκόσμια Ημέρα για Άτομα με αναπηρία

    Ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας αποτελεί η 3η Δεκεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα "το 10% του πληθυσμού της αρνείται τον παθητικό ρόλο και διεκδικεί τη συμμετοχή του στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στερέωμα της χώρας".

    Για το εθνικό αναπηρικό κίνημα η 3η Δεκεμβρίου είναι το αποκορύφωμα μιας συνολικής προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά προκειμένου να αναδείξει τα θέματα αναπηρίας και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητά μια νέα δημόσια πολιτική για την αναπηρία. Βάσει μελετών προκύπτει ότι το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία είναι χαμηλότερο από των άλλων νοικοκυριών, αφού το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθεαυτή αναπηρία, ενώ υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της βαρύτητας της αναπηρίας και του βαθμού φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

    Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό:

    -Στον τομέα της εκπαίδευσης είτε ως αποστέρηση της εισόδου στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε ως έξοδο προκαλούμενη από τις ίδιες τις ισχύουσες διαδικασίες.

    -Στον τομέα της προσβασιμότητας, πολύ συχνά τα άτομα με αναπηρία αποκλείονται από υπηρεσίες και αγαθά λόγω εμποδίων στο φυσικό περιβάλλον και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    -Στον τομέα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, τα εμπόδια πρόσβασης σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, λειτουργούν περιοριστικά στο να αναπτυχθούν ευκαιρίες συμμετοχής σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

    -Στον τομέα της υγείας, τα άτομα με χρόνια πάθηση ως καθημερινοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης και ισότιμης κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης, καθώς και προβλήματα λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και ποιοτικών υπηρεσιών.

    -Στον τομέα της πρόνοιας και της κοινωνικής φροντίδας, η έλλειψη παροχής υποστηρικτών υπηρεσιών οδηγεί στον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, και σε αρκετές περιπτώσεις στον εγκλεισμό των ατόμων στα σπίτια τους και σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης.

    "Στη χώρα μας, η οικογένεια είναι αυτή που έρχεται να καλύψει το κενό της κρατικής κοινωνικής πολιτικής, επωμιζόμενη το βάρος που συνεπάγεται η φροντίδα ενός ατόμου με αναπηρία με αποτέλεσμα οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρία να βιώνουν συνθήκες κοινωνικής ανασφάλειας", σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    "Σήμερα, από τη διακυβέρνηση της χώρας απουσιάζουν στοχευμένες πολιτικές συμμετοχής, ίσης μεταχείρισης και κοινωνικής προστασίας που θα δημιουργούσαν μια οικονομία και μια κοινωνία που θα περιελάμβανε όλους, παρέχοντας υποστήριξη στους αποκλεισμένους αλλά και θα αντιμετώπιζαν ενεργά τους διαρθρωτικούς φραγμούς των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, προς την κοινωνική ένταξη, μειώνοντας τις περιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού".

    Το εθνικό αναπηρικό κίνημα διεκδικεί την εκπόνηση και εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, το οποίο να διασφαλίζει:

    -την ύπαρξη πολιτικής υποστήριξης και δέσμευσης από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς,

    -τη διάθεση αυξημένων οικονομικών πόρων συνολικά και ανά τομέα που θα υποστηρίζουν την εφαρμογή του σχεδίου και

    -τη διασφάλιση και την ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 December 2006 - 7:30:31 UTC