Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της"
  • [02] Παρέλαβε ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Τη Βουλή ενημερώνει ο Γ.Αλογοσκούφης
  • [04] Συνεδριάζει το Τμήμα Επικοινωνίας του ΣΥΝ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της"

    Η σχέση Ελλάδας-Ιταλίας, η συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυριάρχησαν στην συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Ιταλό ομόλογό του Ρομάνι Πρόντι.

    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι "η Τουρκία δεν έχει αποδείξει έμπρακτα τη βούληση της να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συναρτάται με την πρόοδο εκπλήρωσης των κριτηρίων και των προαπαιτουμένων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ."

    Ο Κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους εταίρους της για να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο που αφορά την Τουρκία ενόψει της μη εκπλήρωσης των υποχρέωσών της. Και επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι σημείωσε σε δηλώσεις του πως "πρέπει να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και να καθορίσουμε ότι τα κριτήρια εισόδου είναι τα ίδια που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες χώρες".

    Ο Ρομάνο Πρόντι συμφώνησε με τις απόψεις του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης που θα ανοίξουν ή θα κλείσουν είναι τεχνικής φύσεως ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Δεν θα κάνω μάχη για ένα ή περισσότερα κεφάλαια. Προτεραιότητά μας είναι να υπάρξει κάτι ισσσοροπημένο", ανέφερε ο κ. Πρόντι.

    Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, οι κ.κ. Καραμανλής και Πρόντι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Σερβίας και ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει στείλει σχετικές επιστολές στους ομολόγους του της ΕΕ. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η λύση για το Κόσοβο θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές υπογραμμίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των Βαλκανικών χωρών αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί στη μεσογειακή συνεργασία καθώς και στην ενεργειακή συνεργασία.

    Ο κ. Πρόντι υπογράμμισε την σημασία της δημιουργίας του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου, που, όπως τόνισε, καθιστά σημαντικό παράγοντα την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα διαφοροποιεί τις προμήθειες από τους παραδοσιακούς προμηθευτές, που είναι η Ρωσία και η Αλγερία. Ο κ. Πρόντι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συνεργασία για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος,ενώ ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο ύψιστης σημασίας.

    Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών, οι κ.κ. Καραμανλής και Πρόντι υπογράμμισαν ότι είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε για κοινές δράσης στην ενέργεια και τις μεταφορές στην περιοχή της βαλκανικής, αλλά και στον τομέα του τουρισμού, στην πώληση ενός μεσογειακού πακέτου, που δεν θα αφορά μόνο στην θάλασσα αλλά και στην κοινή ιστορία και τον πολιτισμό των δύο χωρών.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ, είπε ότι αποτελούσε προεκλογική του δέσμευση και πως έγινε σεβαστή και αποδεκτή και από τις ΗΠΑ και από την κυβέρνηση της χώρας αυτής. Σημείωσε ακόμη ότι διεξάγεται ανοικτός και βαθύς διάλογος ακόμα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το τι θα κάνουν τα στρατεύματα των άλλων χωρών.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ευρώ, ο κ. Πρόντι σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι ένα ισχυρό νόμισμα και πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις.

  • ** Στις 15.00 οι δύο πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν από κοινού τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα "Μύθοι και Αρχέτυπα στην Μεσόγειο ", στο Βυζαντινό Μουσείο. Νωρίτερα, τον κ.Ρομάνο Πρόντι δέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] Παρέλαβε ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

    Ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης παρέλαβε σήμερα το μεσημέρι σε ειδική τελετή στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη τα νέα του καθήκοντα από την απερχομένη Γραμματέα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τόνισε πως "πάνω στην δουλειά που έκανε η Μαριλίζα πάμε για να προχωρήσουμε παραπέρα την προγραμματική, πολιτική και οργανωτική μας δουλειά με ένα στόχο, την νίκη στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές».

    Ο κ. Αθανασάκης σημείωσε πως "απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που κάθε μέρα πλήττει τους πολλούς και ευνοεί τους λίγους και ημέτερους, κάθε μέρα οδηγεί την χώρα προς τα πίσω" και πρόσθεσε ότι "είναι ευθύνη όλων μας, απ' όποια θέση κι αν έχουμε, να δώσουμε αυτόν τον αγώνα νικηφόρα».

    Ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι επιθυμία όλων είναι να φανούν γρήγορα τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι πρώτη του προτεραιότητα ως γραμματέα είναι να ενημερωθεί σωστά και «να πιάσουμε το νήμα για να προχωρήσουμε παρά πέρα την δουλειά που έχουμε να κάνουμε».

    Ο κ. Αθανασάκης ευχαρίστησε ακόμα μια φορά την κα Ξενογιαννακοπούλου για την δουλειά της «σε μια κρίσιμη περίοδο, όπως ήταν το διάστημα απο τις εκλογές του 2004 μέχρι τώρα».

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει την στήριξη όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην νέα προσπάθεια που αναλαμβάνει.

    Παράλληλα, ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και μέχρι τώρα εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος παρέδωσε σήμερα τα καθήκοντα του εκπροσώπου στον κ. Πέτρο Ευθυμίου.

    «Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σε αυτήν την θέση ευθύνης", δήλωσε ο κ. Πέτρος Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι "το κίνημά μας έχει ταυτιστεί στην ιστορία του με την προάσπιση των κοινωνικών,λαϊκών συμφερόντων και με την προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδας" και ακόμη "εχει ως αρχή του την διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και επομένως την διαύγεια στην ενημέρωση".

    Ο νέος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως ο Νίκος Αθανασάκης, που "αναλαμβάνει μια μείζονα ευθύνη,υπηρέτησε εδώ με ακεραιότητα,όπως σε όλη του την ζωή,το αγαθό της ενημέρωσης, με ακρίβεια και σεβασμό στην αλήθεια" και πρόσθεσε ότι "αυτή είναι και η δική μου δέσμευση, γιατί αυτό που απειλείται καίρια σήμερα από τις πολιτικές της ΝΔ είναι η διαφάνεια,η διαύγεια και η αλήθεια των θεμάτων απέναντι στον ελληνικό λαό».

    Ο Πέτρος Ευθυμίου σημείωσε πως «αυτόν τον δρόμο δεν θα τον ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ και αυτή είναι και η δική μου δέσμευση απέναντί σας, για διαυγείς και συγκεκριμένες τοποθετήσεις, απέναντι σε όλα τα μεγάλα θέματα της χώρας, όπως το ΠΑΣΟΚ τα αντιμετωπίζει και προτείνει την λύση τους».

    «Αυτός είναι ο δρόμος που ο Νίκος Αθανασάκης θα ακολουθήσει στο κόμμα μας και ξέρω ότι ακουμπάω σε σταθερά θεμέλια για να χτίσουμε από δω και πέρα την ίδια σχέση για την ανάγκη ενημέρωσης και διαύγειας στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στις θέσεις που αφορούν στην πατρίδα», είπε.

    Συγκινημένος ο Νίκος Αθανασάκης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Πέτρο Ευθυμίου,απευθυνόμενος δε στους δημοσιογράφους και επιστρατεύοντας το χιούμορ του είπε:

    «Δεν θα χαθούμε. Αλλά του λοιπού να ξέρετε ότι η πρώτη μου απάντηση θα είναι «απευθυνθείτε στον εκπρόσωπο Τύπου»"...

  • **Στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», θα μιλήσει το βράδυ ο κ.Γ.Παπανδρέου. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.

    [03] Τη Βουλή ενημερώνει ο Γ.Αλογοσκούφης

    Τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, θα ενημερώσει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με ένα "δεύτερο κύκλο" μεταρρυθμίσεων στη δεύτερη τετραετία, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Για να γίνει όμως αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός, χρειάζεται συνέπεια και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνονται μετά από ευρεία συναίνεση, ενώ αναφερόμενος στις βασικές κατευθύνσεις για τις αποκρατικοποιήσεις του 2007, είπε ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι:

    Πρώτον, η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

    Δεύτερον, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ.

    Τρίτον, η διάθεση της συμμετοχής του Δημοσίου στην Τράπεζα Αττικής και η πλήρης αποκρατικοποίηση του Καζίνου της Πάρνηθας.

    Επίσης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πιο καθοριστικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη και ότι ήδη οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή αυτή έχουν φθάσει τα 12 δισ. ευρώ.

    Τέλος, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, έχουν υποβληθεί 2.159 προτάσεις συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 3,23 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν 10.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας.

    Ο κ.Αλογοσκούφης το πρωί συναντήθηκε με εκπροσώπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανίων Βορείου Ελλάδος, με τους οποίους συζήτησε θέματα σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος θα ισχύσει από την 1-1-2007.

    [04] Συνεδριάζει το Τμήμα Επικοινωνίας του ΣΥΝ

    Συνέρχεται σήμερα το τμήμα επικοινωνίας του ΣΥΝ, στην πρώτη του συνεδρίαση που πραγματοποιείται στη νέα περίοδο, ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

    Επίσης, ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε, το μεσημέρι με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗN), στα γραφεία του κόμματος.

    Ο κ.Αλαβάνος σημείωσε, μετά τη συνάντηση, ότι η κατάσταση στο χώρος της υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση πρέπει «να μετονομάσει το Υπουργείο Υγείας σε Υπουργείο Ιδιωτικών Κλινικών, ιδιωτικών επιχειρήσεων».

    «Από τη μια έχουμε στην Ευρώπη τις χαμηλότερες δαπάνες του προϋπολογισμού, ως ποσοστό, για την υγεία, και από την άλλη έχουμε την υψηλότερη ιδιωτική δαπάνη προς επιχειρηματικούς φορείς της Υγείας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, και συμπλήρωσε ότι αυτή η κατάσταση, που εμφανίζεται και στον προϋπολογισμό του 2007, «εάν συνεχιστεί, θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στον τρόπο που λειτουργούν τα νοσοκομεία και στις εξευτελιστικές αμοιβές, που παίρνει το προσωπικό και στη μη κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων που έχουμε».

    «Εμείς στηρίζουμε τους αγώνες της ΠΟΕΔΗΝ και καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες, όποιο κόμμα κι αν ψήφισαν, να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους. Ζητάμε μια ουσιαστική αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα στην υγεία, κάλυψη των ελλείψεων, αναγνώριση του επαγγέλματος ως βαρέως και ανθυγιεινού και αύξηση σε ανθρώπινα επίπεδα των μισθών τους» κατέληξε ο κ.Αλαβάνος.

    Συνάντηση Κωνσταντόπουλου με Ενωση Τηλεοπτικών Ιδιωτικών Σταθμών

    Εξάλλου, ο βουλευτής Αθηνών και πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και, όπως δήλωσε, συζήτησε για "τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο του διασυρμού προσώπων και θεσμών με εργαλείο την τηλεόραση".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως "είναι ένα νοσηρό φαινόμενο που βλάπτει και την υγιή λειτουργία της αγοράς, βλάπτει και τη δημοκρατία και την κοινωνία" και πρόσθεσε ότι "η ζούγκλα τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία και τη δημοκρατία δεν φυτρώνει ξαφνικά, ούτε από μόνη της".

    Γι' αυτό, τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος "είναι ευθύνη όλων, κοινωνικών οργανώσεων, επαγγελματικών ενώσεων, πολιτικών θεσμών, ανεξάρτητων αρχών μιας θεσμισμένης δημοκρατικής πολιτείας να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα που θέλουν να αναγορεύουν σε υπερεξουσία κάποιους μηχανισμούς που δρουν ανεξέλεγκτα και εξαπολύουν οργανωμένες συκοφαντίες εναντίον προσώπων και θεσμών".

    Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι συζήτησε με το Πρόεδρείο της Ένωσης "όλες εκείνες τις πτυχές του προβλήματος, έτσι ώστε να υπάρξουν ρυθμίσεις, που δεν θα ακυρώνουν, ούτε θα περιορίζουν το πεδίο του ελέγχου και της κριτικής, της ουσιαστικής δηλαδή δημοσιογραφίας, αλλά, απεναντίας, θα κατοχυρώνουν και θα σταθμίζουν τα έννομα αγαθά, έτσι ώστε να μην συντελείται, μ΄ αυτόν τον καταχρηστικό τρόπο, βαρύτατη προσβολή βασικών αξιών του πολιτισμού μας, χωρίς να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα εξισορρόπησης και ελέγχου. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, μια ασύδοτη δημοσιογραφία βλάπτει και ακυρώνει την ίδια τη δημοσιογραφία".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως στις μέχρι σήμερα επαφές του επί του θέματος, διαπίστωσε "κοινό προβληματισμό, κοινή αναζήτηση έτσι ώστε να ρυθμιστούν τέτοια φαινόμενα". Όλοι, είπε, διαπιστώνουν την ανάγκη αυτό το πρόβλημα να αποτελέσει κεντρικό θέμα στο δημόσιο διάλογο μεταξύ όλων. Εμένα με ικανοποιεί απολύτως ότι από όλους διαπιστώνεται η βαρύτητα και η πρωταρχικότητα αυτού του προβλήματος, είπε.

    Σε ερώτηση ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μια, εκ μέρους του, άκαρπη προσπάθεια, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος απάντησε:

    "Αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένος γι' αυτά τα δημοσιεύματα, διότι με αφορμή αυτό το πρόβλημα, σπεύδουν διάφοροι εντιμότατοι φίλοι της ζούγκλας να συμπαραταχθούν προς αυτά τα φαινόμενα και από την άλλη πλευρά δείχνουν τι θα ήθελαν ή τι φοβούνται. Εμένα με ενδιαφέρει αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί ως κεντρικό πρόβλημα της πολιτείας, της δημοκρατίας, της κοινωνίας αλλά και της επιχειρηματικής δραστηριότητας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 December 2006 - 13:30:31 UTC