Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς δεύτερο κύκλο μεταρρυθμίσεων

  • [01] Προς δεύτερο κύκλο μεταρρυθμίσεων

    Ο πρώτος κύκλος μεταρρυθμίσεων ολοκληρώνεται στο τέλος αυτής της τετραετίας και στη συνέχεια θα ζητηθεί η ψήφος του λαού για να προχωρήσουμε στο δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου "International Banking Forum" του Economist με θέμα την οικονομία, τις τραπεζικές δραστηριότητες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Ταυτόχρονα ο κ.Αλογοσκούφης συνέστησε στις τράπεζες να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους από τα επιτόκια και τις άλλες τραπεζικές υπηρεσίες.

    Στα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, μπορούμε να αποβλέπουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

    Εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα το χαρακτήρισε'' κυκλοφοριακό σύστημα της οικονομίας ''και είπε ότι πρόκειται για έναν υγιή παραγωγικό τομέα. Και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες καινοτομούν με τα προϊόντα που παρέχουν. Ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα εντείνεται και λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και γι αυτό η πρόοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών, την εξυγίανση της ΑΤΕ προσθέτοντας ότι όλα αυτά διαμόρφωσαν συνθήκες για ένα καλύτερο τραπεζικό σύστημα. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ , είπε ο κ. Αλογοσκούφης και υπενθύμισε την υποστήριξη της κυβέρνησης στην επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την επέκταση ως κοσμοϊστορικό γεγονός. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες των ελληνικών τραπεζών.

    Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στην ορατή βελτίωση, όπως είπε, της πορείας της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις προοπτικές της που διανοίγονται. Επίσης, αναφέρθηκε στη μείωση των ελλειμμάτων, στην αύξηση του ΑΕΠ , η οποία έφτασε το γ΄τρίμηνο του 2006 το 4,4%, στη μείωση της ανεργίας που σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχει μειωθεί στο 8,8% και στην αύξηση των εξαγωγών η οποία έφθασε το 20% , το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2006. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπαίνει πλέον στα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων οργανισμών και αυτή η πρόοδος συντελείται μέσω θετικών στοιχείων αλλά και αντιξοοτήτων, όπως είναι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δημιουργεί προϋποθέσεις για διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με συνέπεια και υπευθυνότητα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως υπάρχουν περιθώρια για να μειωθεί η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων των τραπεζών. Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο υπουργός, υπάρχουν ακόμη περιθώρια να μειωθεί κι άλλο η διαφορά των επιτοκίων, επειδή υπάρχουν περιθώρια για πιο αποτελεσματικό ανταγωνισμό και πιο αποτελεσματική λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία πολλές φορές, λόγω προβλημάτων του παρελθόντος, ακόμη χαρακτηρίζονται από υψηλό κόστος λειτουργίας, κάτι που έχει αντανάκλαση και στα περιθώρια επιτοκίων που διατηρούν.

    Για το ίδιο ζήτημα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης επισήμανε ότι τα περιθώρια των επιτοκίων (spreads) στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ χαμηλά, επισήμανε όμως ότι για τα καταναλωτικά δάνεια όντως υπάρχει μια διαφορά, η οποία οφείλεται στο κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών που είναι υψηλό. Ο κ.Μαντζούνης ανέφερε ότι στο θέμα του τραπεζικού ανταγωνισμού υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος και τα περιθώρια των επιτοκίων θα πλησιάσουν σε όλες τις κατηγορίες με τα αντίστοιχα που ισχύουν σε άλλες χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 December 2006 - 15:30:32 UTC