Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για την Οικονομία
  • [02] Γ.Παπανδρέου με Ατομα με Αναπηρία
  • [03] Σ.Τσιτουρίδης:Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα
  • [04] Αντιδράσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ για άρθρο 16
  • [05] Τα μυστικά των ωκεανών

  • [01] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για την Οικονομία

    Με θέμα "Η οικονομία στο δρόμο του μέλλοντος", θα συνεδριάσει στις 10.00 το πρωί, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Το βράδυ, ο κ. Κ.Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 50 χρόνων από τη σύσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου.

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τον Ρώσο αξιωματούχο συνόδευσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ και Ρωσίας - ΕΕ καθώς και θέματα που αφορούν στην ενεργειακή συνεργασία. Για το τελευταίο θέμα επαναβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση να υπογραφεί, όπως είχε συμφωνηθεί στην τριμερή συνάντηση κορυφής εντός του Δεκεμβρίου το σχετικό μνημόνιο για την προώθηση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Επίσης, έγινε συζήτηση για θέματα της Βαλκανικής και ιδιαίτερα για το Κόσοβο και ο κ. Ιβανόφ μετέφερε στον κ. Καραμανλή τους χαιρετισμούς του προέδρου Πούτιν.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ιβανόφ μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου είχε συνάντηση με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία.

    Συνάντηση Μεϊμαράκη-Ιβανόφ

    Θέματα που αφορούν τη διμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας καθώς και η κατάσταση ασφαλείας στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης της ρωσικής ομοσπονδίας, Σεργκέι Ιβανόφ, κατά την οποία διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά το παρόν και το μέλλον της συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών και υπεγράφη το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το 2007.

    Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν στρατηγική τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασαν την πολιτική βούληση για περαιτέρω προώθησή της στον αμυντικό τομέα.

    Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε τη ρωσική κυβέρνηση για τη θετική και εποικοδομητική στάση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της χώρας μας για την εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της νήσου που θα είναι προς όφελος όλου του πληθυσμού της. Επίσης ανέφερε ότι η Έλλάδα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας και ΕΕ-Ρωσίας ενώ υποστηρίζει τις προσπάθειες για εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Όσον αφορά τον τομέα των εξοπλισμών, ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα αξιολογηθούν από τις ελληνικές υπηρεσίες ισότιμα με τα συστήματα άλλων αγορών, χωρίς προκαταλήψεις και σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν τη δημοκρατική μας Πολιτεία.

    Η απόφαση για την αγορά οπλικών συστημάτων εξαρτάται από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση κάθε χώρας, σχολίασε ο κ. Ιβανόφ, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία σέβεται την ελληνική νομοθεσία και ότι η κάθε σύμβαση περιλαμβάνει τους τομείς της εξυπηρέτησης των συστημάτων και την εκπαίδευση στρατιωτικών σε αυτά - όπως προβλέπεται πλέον στην ελληνική νομοθεσία. Ανέφερε επίσης ότι τα ανταλλακτικά είναι πιστοποιημένα από τη μοναδική ρωσική παραγωγό εταιρεία. Εξάλλου, δήλωσε ότι τα οπλικά ρωσικά συστήματα που έχει προμηθευθεί η Ελλάδα, έδειξαν ότι είναι αξιόπιστα, διαπίστωσή του, όπως είπε, που προέκυψε από τη χθεσινή επίσκεψή του στα αερόστρωμνα που βρίσκονται σε ναυτική βάση στην Αθήνα.

    Ο κ. Ιβανόφ είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη δημιουργία συστήματος προμήθειας ανταλλακτικών για τα ρωσικά οπλικά συστήματα που έχει ήδη αγοράσει η Ελλάδα, καθώς και την πιθανότητα παραγωγής στην Ελλάδα υψηλής τεχνολογίας μέσα από την παροχή αδείας για κατασκευή ορισμένων συστημάτων στη χώρα μας για την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων. Ο κ. Ιβανόφ έκανε λόγο για "κοινοπρακτική εταιρεία" προς τούτο.

    Ο κ. Μεϊμαράκης, αφού παρατήρησε ότι η πρόταση για διευρυμένη συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών όχι μόνο για την υποστήριξη των υπαρχόντων ρωσικών συστημάτων αλλά και για την ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου από την Ελλάδα βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση από τη ρωσική πλευρά, σχολίασε ότι αυτή η προοπτική πέραν του αμοιβαίου συμφέροντος των δύο χωρών θα ενισχύσει την εθνική μας αμυντική βιομηχανία.

    Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ρωσική πλευρά πρόκρινε ως οπλικά συστήματα για μελλοντική τους αγορά από την Ελλάδα, πυραυλικά συστήματα μικρού και μέσου βεληνεκούς καθώς και ένα αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα μάχης.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Ρωσία προτίθεται να πουλήσει τα ίδια οπλικά συστήματα και στην Τουρκία ο κ. Ιβανόφ παρατήρησε ότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το ισοζύγιο μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, ενώ αντίθετα το ισοζύγιο σε επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας είναι μεγαλύτερο με την Ελλάδα και μικρότερο με την Τουρκία. Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα περιορίστηκε να πει ότι η Ρωσία δεν έχει παραγγελίες από την Τουρκία.

    Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της ρωσικής ομοσπονδίας, απαντώντας σε ερώτηση πώς σχολιάζει τους ισχυρισμούς του νέου αρχηγού της αστυνομίας της Εσθονίας ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για τη χώρα του, αφού ανέφερε ότι στη διπλωματική γλώσσα οι ισχυρισμοί αυτοί προκαλούν προβληματισμό, τους απέρριψε και τους απέδωσε στη σφαίρα της ψυχολογίας ότι δήθεν η Ρωσία αποτελεί τη σκοτεινή δύναμη που θέλει να καταλάβει ξένα εδάφη. Παρομοίωσε δε τον ισχυρισμό του Εσθονού αξιωματούχου με ισχυρισμό αρχηγού κράτους μέλους του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας που ανέφερε στο θέμα των απειλών άλλον παράγοντα, τους εξωγήινους.

    Τέλος, για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα της Βόρειας Κορέας, ο κ. Ιβανόφ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μία ρεαλιστική, όπως είπε, απόφαση, προς την κατεύθυνση της διπλωματικής λύσης.

    [02] Γ.Παπανδρέου με Ατομα με Αναπηρία

    O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα παραθέσει σήμερα γεύμα, στην Αίγλη του Ζαππείου, στα Προεδρεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) και των Ομοσπονδιών μελών της.

    Στη ΝΔ, την οποία και κατήγγειλε, απέδωσε, με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται να έκανε παρασκηνιακή συμφωνία με το κυβερνών κόμμα, σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

    Σε δηλώσεις του, ο Π. Ευθυμίου τόνισε ότι καταγγέλλει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη ΝΔ, ότι επιχειρεί για μία ακόμη φορά να γυρίσει τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης σε "σκοτεινές εποχές" και "καταδικασμένες πρακτικές".

    Μίλησε επίσης για "άθλια σκευωρία της ΝΔ", στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης.

    Η σκευωρία αυτή, ανέφερε ο κ. Ευθυμίου, κατέρρευσε στη Βουλή, αφήνοντας έκθετους τους εμπνευστές αυτής της φαιάς προπαγάνδας.

    Δεν υπήρξε, τόνισε ο κ. Ευθυμίου, κανενός είδους παρασκηνιακή συμφωνία με τη ΝΔ για κανένα θέμα και πολύ περισσότερο για το άρθρο 16.

    Εκανε δε λόγο για μεγάλη ήττα της ΝΔ στη Βουλή και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, αν η ΝΔ, την οποία κάλεσε να σεβαστεί τους κανόνες λειτουργίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, αν δεν αλλάξει τακτική.

    Επίσης ο Πέτρος Ευθυμίου επέκρινε τη ΝΔ ότι χρησιμοποιεί το Σύνταγμα για μικροκομματικά παιχνίδια και ζήτησε να μην αλλάξει η σειρά συζήτησης των άρθρων του Συντάγματος, όπως έχει αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε, εξ άλλου, στην επιστολή βουλευτών των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αναστάσιο Καραμάριο, προκειμένου να συνεδριάσει η Επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών και να αποφασίσει τη μετατροπή της σε Εξεταστική Επιτροπή.

    Σ΄αυτήν την υπόθεση, τόνισε ο κ. Ευθυμίου, πρέπει να έλθουν όλα στο φως και πρόσθεσε ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης να δεχθεί τη μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών σε Εξεταστική Επιτροπή.

    Αναφερόμενος, επίσης, στην αποφυλάκιση δύο εκ των τριών κατηγορουμένων στην υπόθεση της "Μεβγάλ" και σχολιάζοντας σημερινή σχετική δήλωση του κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος επεσήμανε πως «η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης», ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να ισχύει για όλους ότι η προστασία της δικαιοσύνης πρέπει να αποτελεί συνεχή και συνεπή στάση. Και υπενθύμισε ότι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης ήταν εκείνος ο οποίος στην υπόθεση αυτή είχε χρησιμοποιήσει τη φράση "δεν είδατε τις χειροπέδες;".

    Ο κ. Ευθυμίου μίλησε για επικοινωνιακή φιέστα της ΝΔ, η οποία, όπως είπε, κατά τη σύλληψη των κατηγορουμένων χρησιμοποίησε τη δικαιοσύνη και τώρα που η υπόθεση αυτή παίρνει άλλη τροπή, μιλάει για προστασία της δικαιοσύνης. Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα τεράστιο σκάνδαλο για το οποίο πρέπει να λάμψει η αλήθεια.

    Επαναφέροντας, τέλος, το θέμα της καταχώρησης στον Τύπο για τα θέματα της οικονομίας, ο κ. Ευθυμίου επανέλαβε ότι πρόκειται για κομματική προπαγάνδα την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός. Και απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο δήλωσε ότι ο κ. Ρουσόπουλος συγκρίνει τα ασύγκριτα, όταν αναφέρεται στο προηγούμενο ενός νόμου του 2003.

    Η διαφορά είναι, πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου, ότι τότε επρόκειτο για νόμο που είχε ήδη ψηφιστεί και ενημέρωνε τον πολίτη για να προσέλθει ενήμερος στην Εφορία, ενώ σήμερα πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα από την ελληνική βουλή.

    Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι είναι υποχρέωση των δημοσίων υπηρεσιών να ενημερώνουν για τις αποφάσεις τους τους πολίτες και τόνισε ότι το 2003 ο τότε υπουργός Οικονομίας είχε κάνει κάτι παρόμοιο και είχε διανείμει φυλλάδιο, μέσω του Τύπου, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Ρουσόπουλος: Να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση

    Σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με την αναζήτηση ημερομηνίας στην οποία θα συζητηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση.

    Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι προ μηνός και κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση συμφώνησε να μετατεθεί η συζήτηση του άρθρου 16 για τον Ιανουάριο.

    Στο μεταξύ διάστημα, όμως, έγινε άλλη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, στην οποία το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συζητηθεί το άρθρο στην κανονική του σειρά μέσα στο Δεκέμβριο.

    Η κυβέρνηση το δέχθηκε, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, για να βρεθεί κοινός στόχος και κοινός χρόνος και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το καλό της αναθεώρησης και την καλύτερη λειτουργία των πανεπιστημίων.

    Ακολούθως ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη δήλωση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για "χαλκεία". Σημείωσε με έμφαση ότι ένας ακόμη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και σε δημοσιογράφους.

    [03] Σ.Τσιτουρίδης:Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σάββας Τσιτουρίδης, διαβεβαίωσε ξανά ότι η κυβέρνηση δεν έχει «καμία κρυφή ατζέντα ούτε για αυτή, ούτε για την επόμενη τετραετία για το ασφαλιστικό σύστημα», ότι «οι θέσεις της είναι ξεκάθαρες για ένα κοινωνικά δίκαιο σύστημα που δεν θα θίγει κανένα ασφαλισμένο και θα αποφασιστεί μετά από μακρά διαβούλευση». Παράλληλα, έκανε λόγο για παιχνίδια τρομολαγνείας και ανακρίβειες.

    Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι κρύβει τις πραγματικές προθέσεις της αφήνοντας τους «λαγούς» της να σπέρνουν το πανικό, ενώ η υπεύθυνη τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, έκανε λόγο για προκλητική συμπεριφορά του υπουργού.

    «Λέτε ανακρίβειες στην αίθουσα. Δεν δεχόμαστε στη ΝΔ μαθήματα από το ΠΑΣΟΚ που άσκησε μια ανεύθυνη πολιτική και οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάποιοι παίζουν το παιχνίδι της τρομολαγνείας αλλά ευτυχώς η κυβέρνηση κρίνεται επί της βάσης αυτών που πράττει και όχι αυτών που εσείς λέτε. Για αυτό θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Τσιτουρίδης, κατά την συζήτηση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η ψήφιση του οποίου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.

    «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάθε φορά που σας ασκείτε κριτική προκαλείτε και αντί να υπερασπίζεστε το νομοθέτημα σας μιλάτε για το κακό ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε στις εκλογές. Έκανε λάθη, αυτό το έκριναν οι πολίτες, το χρέος πληρώθηκε. Τα δικά σας χρέη των κουμπάρων να δούμε πότε θα πληρωθούν», απάντησε η κ Δαμανάκη και συμπλήρωσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε όπως έπρεπε την διαχείριση στους κοινωνικούς εταίρους, το λέω, είναι στην αντιπολίτευση για αυτό, αλλά εσείς είστε τώρα κυβέρνηση, και πρέπει, οφείλεται να βαδίσετε προς τα εμπρός».

    «Βεβαίως κριθήκατε και θα ξανακριθείτε και πάλι στις εκλογές με τις ανακρίβειες που λέτε», αντέτεινε ο κ Τσιτουρίδης.

    «Ο πολιτικός λογαριασμός είναι αυτός που πληρώνεται στις εκλογές και θα πληρώσετε και το υπόλοιπο του στις επόμενες εκλογές, Όμως τα φέσια τα οικονομικά η κυβέρνηση της ΝΔ τα πληρώνει», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Επικριτική ήταν σύσσωμη η αντιπολίτευση για τη διάταξη που αφορούσε ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ.

    Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η ρύθμιση εγκρίθηκε, με τις 133 θετικές ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, ενώ οι 106 βουλευτές της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Απασχόλησης, μετά από σχετική πρόταση του εισηγητή της ΝΔ Νίκου Αγγελόπουλου, απέσυρε την διάταξη που αφορούσε την υποχρέωση ασφάλισης στο ΤΕΒΕ όσων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε δήμους άνω των 1.200 κατοίκων. Παρέμεινε έτσι το ισχύον κριτήριο των 2000 κατοίκων σε συνδυασμό με το ύψος του εισοδήματος που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Ο κ.Σ. Τσιτούριδης προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές σε ότι αφορά την ασφάλιση των ιδιοκτητών διαμερισμάτων που έχουν έδρα νησιά. Σύμφωνα με αυτές, αυξάνεται από 8 σε 11 ο αριθμός των δωματίων που πρέπει να κατέχει κάποιος ώστε να υπαχθεί στην ασφάλιση του ΤΕΒΕ ή στον ΟΓΑ εφόσον είναι λιγότερα τα δωμάτια.

    Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ Τσιτουρίδης, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν τις στείρες αντιπαραθέσεις και να συνεισφέρουν, με εποικοδομητικές προτάσεις στο διάλογο, ο οποίος, όπως είπε, θα ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

    [04] Αντιδράσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ για άρθρο 16

    Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει "την νέα άθλια συνδιαλλαγή μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να μεταφέρουν και πάλι την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, από τον Γενάρη, που είχαν συμφωνήσει, λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές".

    Ο στόχος τους είναι ολοφάνερος: Να αιφνιδιάσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να εκμεταλλευτούν τα κλειστά σχολεία και σχολές για να ψηφίσουν την αντιδραστική αλλαγή χωρίς να συναντήσουν την οργή και τον αγώνα τους.

    Η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι αποκαλυπτική του στόχου και της πολιτικής τους.

    Ο λαός και η νεολαία πρέπει να ξεσηκωθούν και να τους χαλάσουν τα σχέδια. Η συμπαιγνία και η κοινή πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - βιομηχάνων για μια Παιδεία που υπηρετεί τα κέρδη και όχι τη μόρφωση των παιδιών των εργαζομένων δεν πρέπει να περάσει.

    Κοινό παλλαϊκό μέτωπο για την υπεράσπιση του άρθρου 16, για Δημόσια και αποκλειστικά Δωρεάν, Ενιαία Παιδεία. Για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

    Πολιτική καταδίκη των κομμάτων που εκφράζουν και υπηρετούν, και στην Παιδεία, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και όχι του λαού.

    Το νέο ήθος και η νέα επιθετική πολιτική του ΠΑΣΟΚ εναντίον της κυβέρνησης της Ν.Δ. έδωσαν, ήδη από την επόμενη μέρα, το πρώτο δείγμα τους με την εσπευσμένη επαναφορά της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης για το 2007, επιχειρεί τώρα από κοινού τη συζήτηση-κατάργηση του άρθρου 16, που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Και αυτό εν όψει των εορτών, που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αργούν.

    Το κρυφτούλι και η υποκρισία συνιστούν πρόκληση όχι μόνο για την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους γονείς, τη νεολαία, αλλά για όλη την ελληνική κοινωνία. Όλοι αυτοί θα αποκρούσουν τα όποια σχέδια κατά του δημόσιου πανεπιστημίου, όσο και αν οι εμπνευστές τους προσπαθούν να τα κρύψουν.

    [Φώτο 4120202]

    [05] Τα μυστικά των ωκεανών

    Στα νερά της Αυστραλίας θα αναζητήσει επιστημονική ομάδα από όλο τον κόσμο τα μυστικά των ωκεανών. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ομάδα επιστημόνων θα χρησιμοποιήσει ειδικά μικρά και επανδρωμένα με επιστήμονες, υποβρύχια, παρόμοια με αυτά που πολλοί έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τα οποία θα "βυθιστούν" μέχρι και ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να καταγράψουν είδη ψαριών και άλλων θαλασσίων οργανισμών που μέχρι σήμερα δεν τα έχει δει ανθρώπινο μάτι.

    Τα μίνι αυτά υποβρύχια που όπως προαναφέραμε θα οδηγούνται από επιστήμονες, θα διαθέτουν κάμερες αλλά και μηχανικά χέρια για να βοηθήσουν την ερευνητική ομάδα στην μελέτη της.

    Το πρόγραμμα κάτω από το οποίο τελεί η συγκεκριμένη επιχείρηση εξερεύνησης του ωκεανού ονομάζεται Deep Australia. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να καταδυθούν μέχρι το βάθος των 100 μέτρων γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του θαλάσσιου πληθυσμού που ζει σε αυτά τα βάθη δεν είναι γνωστό στους επιστήμονες.

    "Θα γνωρίσουμε γιγαντιαία καλαμάρια και μέδουσες της αβύσσου των οποίων το μέγεθος μπορεί να φτάσει αυτό ενός λεωφορείου" είπε ο επιστήμονας Τζάστιν Μάρσαλ που συμμετέχει στην ομάδα. Συμπληρώνοντας ότι "δεν είναι υπερβολή αν πω ότι περιμένουμε να ανακαλύψουμε μία καινούρια ζωή εκεί".

    Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μάικλ Μακντάουελ δήλωσε ότι μόνο το 5% των ωκεανών της γης έχει εξερευνηθεί μέχρι αυτή την στιγμή, ενώ οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι περίπου 10 εκατομμύρια διαφορετικά είδη της θαλάσσιας πανίδας της αβύσσου περιμένουν να ανακαλυφθούν.

    Οι εργασίες εξερεύνησης θα ξεκινήσουν προς το τέλος του 2007 μιας και το πλοίο που θα συνοδεύσει την ομάδα των ερευνητών βρίσκεται αυτή την στιγμή στο Σιάτλ των ΗΠΑ προκειμένου να εξοπλιστεί κατάλληλα.

    Οι περιοχές που αναμένεται να καταδυθούν οι επιστήμονες είναι αρχικά το Osprey Reef στην βορειότερη άκρη της Κουινσλάνδης και η εξωτερική πλευρά του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου. Αν όλα πάνε καλά θα ακολουθήσουν τα μεγάλα θαλάσσια ρήγματα στα νερά της Νότιας και Δυτικής Αυστραλίας και τα θαλάσσια όρη στα νερά της Νέας Νότιας Ουαλίας και Βικτώριας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 December 2006 - 5:30:34 UTC