Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει σαφείς στόχους
  • [02] «Η ΕΕ να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία»
  • [03] ΚΚΕ και ΣΥΝ για τροπολογία ΟΤΕ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει σαφείς στόχους

    Την πρόταση του Τομέα της Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα πρέπει να συντάσσεται και να υλοποιείται ο προϋπολογισμός, παρουσίασε σήμερα η επικεφαλής του Τομέα Βάσω Παπανδρέου σε ειδική εκδήλωση. "Η σημερινή διαδικασία έχει προβλήματα αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και δυνατότητας ελέγχου του προϋπολογισμού. Άλλο προϋπολογισμό συνήθως ψηφίζει η Ελληνική Βουλή, άλλος προϋπολογισμός υλοποιείται. Και ο τρόπος που συντάσσεται και υλοποιείται ένας προϋπολογισμός, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αξιοποίηση και την αποτελεσματικότητα των δαπανών του Δημοσίου", ανέφερε η κ.Παπανδρέου

    Η κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι πρέπει να περάσουμε από τους προϋπολογισμούς που είναι παθητικά εργαλεία και απλώς χρηματοδοτούν κάποιες δράσεις, στους προγραμματικούς προϋπολογισμούς, που σημαίνει ότι τίθενται σαφείς στόχοι και δείκτες αξιολόγησης του αποτελέσματος. "Αποδείχθηκε από τις χώρες στις οποίες εφαρμόζεται αυτό το σύστημα, ότι αυτός ο τρόπος είναι πολύ σημαντικός για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατικής και τυπολατρικής εσωστρέφειας του δημόσιου τομέα, διότι ταυτόχρονα διασφαλίζεται πιο αποτελεσματικά η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και ενισχύεται η κοινωνική ευθύνη σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης", ανέφερε η κ.Παπανδρέου.

    Η επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας ανέφερε ότι βασικές ιδιότητες ενός καλού προϋπολογισμού είναι η τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας, η αύξηση της αποδοτικότητας των δαπανών και η προώθηση της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας, που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει κίνητρα για αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε η παραγωγή των υπηρεσιών να γίνεται στο χαμηλότερο δυνατό κόστος και με διαφάνεια.

    Οι προγραμματικοί προϋπολογισμοί είναι συγκεντρωτικοί στην κατάρτιση και αποκεντρωμένοι στην υλοποίηση, ανέφερε η κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων. "Σήμερα όλη η ευθύνη για την υλοποίηση του προϋπολογισμού συγκεντρώνεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που είναι ο ελεγκτικός φορέας και ταυτόχρονα αυτός που υλοποιεί τον προϋπολογισμό, δηλαδή έχουμε ταύτιση ρόλων. Οι προληπτικοί έλεγχοι νομιμότητας θα πρέπει να γίνονται από τους ίδιους τους φορείς που υλοποιούν τον προϋπολογισμό και οι έλεγχοι, κυρίως οι κατασταλτικοί, από το Ελεγκτικό Συνέδριο", επεσήμανε η κα Παπανδρέου.

    [02] «Η ΕΕ να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία»

    Την ανάγκη να στείλει η ΕΕ ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, το οποίο θα αποτυπώνει την αξιοπιστία των "25", υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην παρέμβασή της στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι με το μήνυμα αυτό η ΕΕ θα πρέπει αφενός να καταστήσει σαφές ότι δεν κλείνει η πόρτα στην Τουρκία και αφετέρου να διασφαλιστεί ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία, σύμφωνα με τα όσα η Ένωση και τα κράτη - μέλη έχουν καθορίσει ως προαπαιτούμενα.

    Αναφερόμενη στο θέμα της ρήτρας επανεξέτασης της προόδου της Τουρκίας, η υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε ότι η σχετική απόφαση δεν εντάσσεται σε μια λογική τιμωρίας της χώρας αυτής, ενώ για την πρόταση της Επιτροπής να παγώσουν πλήρως οκτώ κεφάλαια για την Τουρκία, επεσήμανε πως η πρόταση αυτή δεν καλύπτει τις ανάγκες για την αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος προς την Αγκυρα.

    Η υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι στις αποφάσεις της ΕΕ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η διάσταση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και πως σήμερα κρίνεται μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, θέμα για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών.

    Εξ άλλου, στην παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συστάσεων της Επιτροπής επανέλαβε ότι δεν υποστηρίζει την ιδέα να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα και ρήτρες επανεξέτασης της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη έγκρισης του κοινοτικού κανονισμού για το εμπορικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.

    [03] ΚΚΕ και ΣΥΝ για τροπολογία ΟΤΕ

    Με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για τον ΟΤΕ ρίχνει την χαριστική βολή και ολοκληρώνει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης που άρχισε το ΠΑΣΟΚ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ θυμίζει πως από τo 1990 είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών καλώντας του εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο αίτημα: Ούτε μία μετοχή στους ιδιώτες. Και να μην δεχθούν τη μερική ιδιωτικοποίηση γιατί αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε στη συνολική.

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του ΟΤΕ να μην δεχτούν τετελεσμένα. Να τιμωρήσουν τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση τον ΟΤΕ. Να απαιτήσουν αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο φορέα τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο μια λαϊκής οικονομίας.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική στον ΟΤΕ δήλωσε ότι "η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ξεπέρασε πια τα όρια", επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση "κάνει μια επίθεση ενάντια στα οικονομικά του ελληνικού λαού και των Ελλήνων πολιτών, διότι εγκαταλείπει τη δημόσια περιουσία, δηλαδή τον πιο προωθημένο και κερδοφόρο δημόσιο Οργανισμό, ο οποίος είναι ο ΟΤΕ, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων, ανατρέποντας την σύμβαση που έχουν με νόμο, κάτι το οποίο αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα".

    Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, με κατάληψεις στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι και στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Θεσσαλονίκη, άρχισαν από σήμερα τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση.

    Οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ δήλωναν ότι οι αιφνιδιαστικές καταλήψεις θα συνεχιστούν, ενώ ήδη η Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει απεργιακό πρόγραμμα για αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από αύριο μέχρι και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα κατέλθουν σε απεργία με τη μορφή 24ωρων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων, ενώ η 24ωρη απεργία της Τετάρτης έχει προαναγγελθεί, καθώς η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα συμμετάσχει στην απεργία που έχουν εξαγγείλει οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Θ.Ρουσόπουλου, επανέλαβε ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου και καλής θέλησης και διευκρίνισε ότι ο νόμος δίνει χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών για διαβουλεύσεις μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την αλλαγή του κανονισμού εργασίας. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του Δημοσίου που μπορεί να μειωθεί και κάτω του 33% ο κ. Ρουσόπουλος, παρέπεμψε στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τέλος, σχετικά με τη διαδικασία εκχώρησης του μάνατζμεντ και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση που ρυθμίζουν τα σχετικά με τον ανταγωνισμό και οι οποίοι θα τηρηθούν.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η υπεύθυνη Οικονομίας κ. Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι "η κυβέρνηση προχωράει στο ξεπούλημα του ΟΤΕ και μάλιστα με πραξικόπημα ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων". Στέλνοντας ένα μήνυμα στους υποψήφιους αγοραστές του ΟΤΕ, η κα Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι "το ΠΑΣΟΚ και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, που οδηγεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας σε αφελληνισμό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 December 2006 - 15:30:30 UTC