Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για την οικονομία
  • [02] Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συνάντηση Αλ.Παπαρήγα με ΟΜΕ-ΟΤΕ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για την οικονομία

    Για θέματα του υπουργείου Οικονομίας, συνεδριάζει στις 11.00 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβερνητική επιτροπή.

    Νωρίτερα ο κ. Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλία.

    Το βράδυ, θα εγκαινιάσει την έκθεση "οι έλληνες στη διασπορα" που οργανώνεται στη Βουλή.

    Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες χωρίς καθυστέρηση, ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον διοικητή του ΙΚΑ Ιωάννη Βαρθολομαίο.

    Ο κ. Βαρθολομαίος, μετά την ωριαία συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή, είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία του ιδρύματος το 2006 και τον προγραμματισμό που έχει γίνει για το 2007. Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΙΚΑ και μου είπε να προχωρήσω στην επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για τη μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων, αλλά και των ραντεβού με τους γιατρούς. Αποτελεί κύρια εντολή του πρωθυπουργού, πρόσθεσε, να εξυπηρετούμε τον κόσμο χωρίς καθυστερήσεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι θα μπορεί να γίνει μετά τις 20 του μήνα ύστερα από την ψήφιση του νόμου και την έκδοση του ΦΕΚ. «Χρωστούν πολλοί και πολλά», είπε ο κ. Βαρθολομαίος εκτιμώντας ότι «το ίδρυμα θα εισπράξει πολλά ποσά από οφειλόμενες εισφορές».

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Ευ.Μεϊμαράκη

    Στη συνέχεια ο κ.Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ο κ. Μεϊμαράκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ανακοίνωσε ότι συζήτησε με το πρωθυπουργό για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι για το θέμα έχει συνεργαστεί και με την Υπουργό Εξωτερικών και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα προσέλθει με σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις στη Σύνοδο.

    Παράλληλα, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νομού που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να κάνει κυβέρνηση με άνεση και να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Ο κ. Μεϊμαράκης διευκρίνισε πως δεν συζήτησε το θέμα αυτό με τον κ. Κ. Καραμανλή και πρόσθεσε ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη, σημείωσε δε πως τυχόν απόφαση θα ληφθεί συλλογικά και τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν παίζει με τους θεσμούς.

    Ο υπουργός υπογράμμισε πως τα όσα περί σκοπιμοτήτων του καταλογίζονται, για τις θέσεις του επί του θέματος, δεν ευσταθούν, καθώς, όπως είπε, μιλάει για τις μεθεπόμενες εκλογές και πρόσθεσε ότι "εκτός και αν το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα και σε εκείνες τις εκλογές".

    Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε μάλιστα ότι η ιστορία του ΠΑΣΟΚ έχει δείξει πως το εκλογικό σύστημα που είχε προτείνει το 1989 οδήγησε τον τόπο σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και η ΝΔ με 47% κυβέρνησε τότε με μία ψήφο διαφορά στη Βουλή. Αντιθέτως, πρόσθεσε, η ΝΔ με το νόμο που ψήφισε το 1990 έδωσε τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει την πολιτική του και να κυβερνήσει σταθερά.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι ο ίδιος ως γραμματέας έδωσε μάχη για να μπορεί ο Γραμματέας του κόμματος, με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, να επιλέγει τους συνεργάτες του και σημείωσε ότι οι αλλαγές που γίνονται τώρα προέρχονται από στελέχη που είναι μέσα στο οργανωμένο κόμμα.

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τις επικριτικές δηλώσεις του Προέδρου της ΔΑΚΕ Κώστα Πουπάκη σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον ΟΤΕ, ο κ. Ευ.Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η ΔΑΚΕ είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη συνδικαλιστική δύναμη και τόνισε ότι ο ίδιος στηρίζει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική.

    [02] Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου συνεδριάζει στις 10:00 π.μ., το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Την πρόταση του Τομέα της Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα πρέπει να συντάσσεται και να υλοποιείται ο προϋπολογισμός, παρουσίασε χθες η επικεφαλής του Τομέα Βάσω Παπανδρέου σε ειδική εκδήλωση. "Η σημερινή διαδικασία έχει προβλήματα αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και δυνατότητας ελέγχου του προϋπολογισμού. Άλλο προϋπολογισμό συνήθως ψηφίζει η Ελληνική Βουλή, άλλος προϋπολογισμός υλοποιείται. Και ο τρόπος που συντάσσεται και υλοποιείται ένας προϋπολογισμός, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αξιοποίηση και την αποτελεσματικότητα των δαπανών του Δημοσίου", ανέφερε η κ.Παπανδρέου

    Η κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι πρέπει να περάσουμε από τους προϋπολογισμούς που είναι παθητικά εργαλεία και απλώς χρηματοδοτούν κάποιες δράσεις, στους προγραμματικούς προϋπολογισμούς, που σημαίνει ότι τίθενται σαφείς στόχοι και δείκτες αξιολόγησης του αποτελέσματος. "Αποδείχθηκε από τις χώρες στις οποίες εφαρμόζεται αυτό το σύστημα, ότι αυτός ο τρόπος είναι πολύ σημαντικός για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατικής και τυπολατρικής εσωστρέφειας του δημόσιου τομέα, διότι ταυτόχρονα διασφαλίζεται πιο αποτελεσματικά η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και ενισχύεται η κοινωνική ευθύνη σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης", ανέφερε η κ.Παπανδρέου.

    Η επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας ανέφερε ότι βασικές ιδιότητες ενός καλού προϋπολογισμού είναι η τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας, η αύξηση της αποδοτικότητας των δαπανών και η προώθηση της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας, που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει κίνητρα για αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε η παραγωγή των υπηρεσιών να γίνεται στο χαμηλότερο δυνατό κόστος και με διαφάνεια.

    Οι προγραμματικοί προϋπολογισμοί είναι συγκεντρωτικοί στην κατάρτιση και αποκεντρωμένοι στην υλοποίηση, ανέφερε η κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων. "Σήμερα όλη η ευθύνη για την υλοποίηση του προϋπολογισμού συγκεντρώνεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που είναι ο ελεγκτικός φορέας και ταυτόχρονα αυτός που υλοποιεί τον προϋπολογισμό, δηλαδή έχουμε ταύτιση ρόλων. Οι προληπτικοί έλεγχοι νομιμότητας θα πρέπει να γίνονται από τους ίδιους τους φορείς που υλοποιούν τον προϋπολογισμό και οι έλεγχοι, κυρίως οι κατασταλτικοί, από το Ελεγκτικό Συνέδριο", επεσήμανε η κα Παπανδρέου.

    Ευθυμίου για ΟΤΕ

    «Με τροπολογίες της νύχτας που αποτελούν όνειδος της ημέρας, η ΝΔ επιχειρεί να εκποιήσει τον ΟΤΕ. Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη και ως κυβέρνηση θα ανατρέψει αυτήν την αρνητική πορεία», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο Π. Ευθυμίου σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι "για άλλη μια φορά απόλυτα έκθετη", ενώ αναφερόμενος σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ΝΔ εφαρμόζει στον ΟΤΕ το πρόγραμμά της, όπως το είχε θέσει υπό κρίση του ελληνικού λαού στις 7 Μαρτίου 2004, έθεσε το ερώτημα "αν ήταν ή δεν ήταν γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, υπεύθυνος για το πρόγραμμα ο κ. Γιώργος Σουφλιάς».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέγνωσε απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από συνέντευξη του κ. Σουφλιά ως γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού & Προγράμματος της ΝΔ, στις 4 Φεβρουαρίου 2004, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν λέμε ότι θα βρούμε στρατηγικό επενδυτή. Δεν λέμε δηλαδή ότι θα πάμε σε στρατηγικό επενδυτή και μάνατζμεντ εκτός ελέγχου του δημοσίου. Αλλο στρατηγική συνεργασία και άλλο στρατηγικός επενδυτής. Η συμμαχία κράτος και αυτός που θα βρείς για να κάνει στρατηγική συμμαχία θα κρατήσουν το 34%. Και άρα το κράτος είναι αυτό που θα έχει βασικά το πάνω χέρι».

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι ο κ. Σουφλιάς τα είπε αυτά όταν το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά τόνιζε ότι «υπάρχει κρυφή ατζέντα της ΝΔ για όλα και ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ ήταν μια γιγάντια επιχείρηση παραπλάνησης του ελληνικού λαού».

    «Είναι στην ίδια κυβέρνηση του κ. Καραμανλή οι κκ. Σουφλιάς και Αλογοσκούφης; Ο κ. Καραμανλής προσήλθε με αυτό το πρόγραμμα και σήμερα η τροπολογία της νύχτας καταργεί πλήρως το 33% που προβλέπει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ ως εγγύηση του δημοσίου ελέγχου του ΟΤΕ. Αποδεικνύεται λοιπόν και σε αυτό το μείζον θέμα η διγλωσσία της ΝΔ και είναι ο λόγος που οι επόμενες εκλογές θα ισοδυναμούν με μια μεγάλη καταδίκη της ΝΔ, γιατί ό,τι κάνει τώρα στον ΟΤΕ είναι ό,τι ετοιμάζει για το ασφαλιστικό και οποιοδήποτε μεγάλο συμφέρον του έλληνα πολίτη. Γιβ αυτό η ΝΔ είναι έκθετη και αυτές οι πράξεις της είναι το κύκνειο άσμα της διακυβέρνησής της», σημείωσε ο κ. Π. Ευθυμίου.

    [03] Συνάντηση Αλ.Παπαρήγα με ΟΜΕ-ΟΤΕ

    Συνάντηση ,με αντιπροσωπεία της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα έχει το μεσημέρι η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του κάλεσε τους εργαζόμενους του ΟΤΕ να μην δεχτούν τετελεσμένα. Να τιμωρήσουν τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση τον ΟΤΕ και να απαιτήσουν αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο φορέα τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο μια λαϊκής οικονομίας.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική στον ΟΤΕ δήλωσε ότι "η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ξεπέρασε πια τα όρια", επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση "κάνει μια επίθεση ενάντια στα οικονομικά του ελληνικού λαού και των Ελλήνων πολιτών, διότι εγκαταλείπει τη δημόσια περιουσία, δηλαδή τον πιο προωθημένο και κερδοφόρο δημόσιο Οργανισμό, ο οποίος είναι ο ΟΤΕ, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων, ανατρέποντας την σύμβαση που έχουν με νόμο, κάτι το οποίο αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα".

    Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, με κατάληψεις στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι και στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Θεσσαλονίκη, άρχισαν από χθες τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση.

    Οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ δήλωναν ότι οι αιφνιδιαστικές καταλήψεις θα συνεχιστούν, ενώ ήδη η Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει απεργιακό πρόγραμμα για αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα κατέλθουν σε απεργία με τη μορφή 24ωρων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων, ενώ η 24ωρη απεργία της Τετάρτης έχει προαναγγελθεί, καθώς η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα συμμετάσχει στην απεργία που έχουν εξαγγείλει οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Θ.Ρουσόπουλου, επανέλαβε ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου και καλής θέλησης και διευκρίνισε ότι ο νόμος δίνει χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών για διαβουλεύσεις μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την αλλαγή του κανονισμού εργασίας. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του Δημοσίου που μπορεί να μειωθεί και κάτω του 33% ο κ. Ρουσόπουλος, παρέπεμψε στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τέλος, σχετικά με τη διαδικασία εκχώρησης του μάνατζμεντ και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση που ρυθμίζουν τα σχετικά με τον ανταγωνισμό και οι οποίοι θα τηρηθούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 December 2006 - 5:30:27 UTC