Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή κριτική Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [02] Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΟΤΕ

  • [01] Σκληρή κριτική Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Η κυβέρνηση βιάζεται να παραδώσει τον ΟΤΕ, που αποτελεί εθνικό πλούτο στρατηγικής σημασίας και δεν της ανήκει, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στη Βουλή, για το φορολογικό νοσμοσχέδιο και τις αλλαγές στον ΟΤΕ, θέτοντας τα ερωτήματα, ποιούς εξυπηρετεί η πώληση, γιατί γίνονται «εν κρυπτώ» κινήσεις και ποιού το σχέδιο εξυπηρετείται.

    Ο κ.Παπανδρέου συνέκρινε την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν, όπως είπε, επιχειρήθηκε να «εκποιηθεί» ο ΟΤΕ έναντι 500 εκατ. δολαρίων, με την περίοδο 1994-2004, όταν ο οργανισμός απέφερε στο δημόσιο έσοδα 7,5 δις ευρώ.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει γρήγορα τον ΟΤΕ σε ένα ιδιώτη, χωρίς να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και να «μετατρέψει τον οργανισμό από ισχυρό περιφερειακό παίκτη σε μικρή θυγατρική εταιρεία ξένου οργανισμού». Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αποκαλύπτεται «η κρυφή ατζέντα της ΝΔ», η οποία, «άλλα έλεγε προεκλογικά, άλλα σήμερα και άλλα πράττει, όπως κάνει σε όλους τους τομείς της πολιτική της».

    «Δηλώνουμε καθαρά ότι η πώληση αυτή δεν πρέπει να γίνει. Θα αποκρούσουμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Θα διερευνήσουμε κάθε πτυχή τους και ας το έχουν υπόψη όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή η πορεία θα αντιστραφεί. Το δημόσιο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στον ΟΤΕ», είπε ο κ. Παπανδρέου υπό την επιδοκιμασία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Ακολούθως, ο Γ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για σκοπιμότητες στην κατάθεση της τροπολογίας για τον αναπτυξιακό περιφερειακό χάρτη, σημειώνοντας ότι η πολιτική της ΝΔ είχε μηδαμινά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Όσο για τις φορολογικές διατάξεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι οι χαμηλόμισθοι κάτω των 12.000 ευρώ δεν κερδίζουν τίποτα, τα μικρομεσαία εισοδήματα από 12 έως 25.000 ευρώ επιβαρύνονται με 200 ευρώ φόρο, ενώ τα υψηλά εισοδήματα έχουν τη μεγαλύτερη ελάφρυνση.

    Όπως εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση βιάζεται διότι φοβάται τις εκλογές: «Σπεύδει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, όχι αυτές που διακήρυξε δημοσίως και δεσμεύτηκε απέναντι στο λαό, αλλά να αξιοποιήσει γραμμάτια προς συγκεκριμένα συμφέροντα», είπε.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντισταθεί σε προσπάθειες υποβάθμισης των κοινοβουλευτικών θεσμών, καθώς, όπως ανέφερε, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η μείωση του ποσοστού του κράτους στον ΟΤΕ, η εκποίηση του ΟΤΕ και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αντί να είναι βασικά θέματα συζήτησης γίνονται δευτερεύουσες τροπολογίες στο φορολογικό νομοσχέδιο.

  • **Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τη στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον ΟΤΕ, σήμερα στη Βουλή, δήλωσε ότι "αφού ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ εκχώρησε το 62% του ΟΤΕ, σήμερα ως αντιπολίτευση κρύβεται πίσω από αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές. Αρνείται το διάλογο, γιατί προφανώς δεν έχει επιχειρήματα και αγνοεί τη βασική αρχή της δημοκρατίας, την αρχή της πλειοψηφίας".

    [02] Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΟΤΕ

    Ψηφίστηκε και «επί των άρθρων», από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις».

    Ψηφίστηκαν επίσης οι τροπολογίες που αφορούν στις περιφερειακές ενισχύσεις, στην αύξηση της αγροτικής σύνταξης, στον κανονισμό προσωπικού του ΟΤΕ και στην κατάργηση του ελαχίστου ορίου συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν σήμερα, τελευταία ημέρα συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, από τη Βουλή, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τον τρόπο εισαγωγής, αλλά και με την ουσία των τροπολογιών της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ και τον αναπτυξιακό περιφερειακό χάρτη.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για αναξιοπιστία, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι Β¨θα αντιστρέψουμε την πορεία «εκποίησης» του ΟΤΕ.

    Καταγγέλλουμε το έγκλημα που άρχισε επί ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνεται επί ΝΔ, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ενώ την αντίθεση του κόμματος του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    "Δυστυχώς για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου δίνουν ρεσιτάλ αναξιοπιστίας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σχολιάζοντας την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πρόσθεσε: "Αφού κατήγγειλαν την κυβέρνηση για υποβάθμιση του κοινοβουλίου, προχωρούν στη μεγαλύτερη υποβάθμισή του, που είναι η αποχώρηση. Πού θέλουν να γίνει ο διάλογος; Στο πεζοδρόμιο ή στη Βουλή; Αν όχι στο πεζοδρόμιο, γιατί δεν κάθονται να ακούσουν τα επιχειρήματα;", σημείωσε.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στην αποκάλυψη ότι «αυτό που σήμερα καταγγέλλει ήταν η πολιτική που προσπάθησε να ακολουθήσει όταν ήταν στην κυβέρνηση».Το 2000 επιχείρησε να βρει στη διεθνή αγορά στρατηγικό σύμμαχο για τον ΟΤΕ και απέτυχε παρ' ότι ακριβοπλήρωσε τους συμβούλους που προσέλαβε, σημείωσε. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το ΠΑΣΟΚ εξελέγη το 1993 με το σύνθημα «ο ΟΤΕ μία μετοχή», αλλά το 1997 πούλησε ποσοστό μετοχών ύψους 900 εκ ευρώ, το 1998 ύψους 1,272 δισεκ, το 1999 ύψους 1 δισεκ, το 2000 ύψους 458 εκ ευρώ, το 2001 ύψους 980 εκ και το 2002 653 εκ ευρώ.

    Εμείς, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, έχουμε συγκεκριμένη πολιτική για τον ΟΤΕ, την οποια μοιραστήκαμε με το λαό στο προεκλογικό μας πρόγραμμα ότι δηλαδή, ποσοστό συμμετοχής του κράτους μεταβιβάζεται σε κατάλληλο χρόνο ώστε η εταιρεία να λειτουργήσει με στρατηγική συμμαχία και κατάλληλο μάνατζμεντ: «Αυτό υποσχεθήκαμε και αυτό κάνουμε». Όχι σαν το ΠΑΣΟΚ που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έπραξε", είπε.

    Απαντώντας στις καταγγελίες για "τροπολογίες της νύχτας",ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι κατατέθηκαν στις τρεις το μεσημέρι, ενώ στον ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση "ξεπουλά τον ΟΤΕ",ο Υπουργός αντέτεινε ότι η παράταξη αυτή υπερχρέωσε το λαό όταν έφερε το δημόσιο χρέος στα 230 δις ευρώ.

    Για το θέμα της εθνικής ασφάλειας, ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το κράτος θα διατηρήσει ισχυρή μετοχική παρουσία και θα διασφαλίσει τα ευαίσθητα εθνικά και άλλα συμφέροντα. Κανείς δεν μιλά για πλήρη αποχώρηση του κράτους από τον ΟΤΕ, τόνισε.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης επέκρινε τον κ.Παπανδρέου ότι «προτιμά να απειλεί επενδυτές και να εκτοξεύει κούφιες απειλές, αλλά ο λαός, που γνώρισε επί πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ξέρει για την αναξιοπιστία του και όσο συνεχίζει να λειτουργεί στη Βουλή όπως σήμερα, θα είναι καταδικασμένο στα έδρανα αντιπολίτευσης για πολλά χρόνια».

    Από τη συζήτηση επί των άρθρων αποχώρησαν, εκτός από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ανακοίνωσε ότι «θα αποχωρήσουμε κι' εμείς, διότι θέλουμε να εκφράσουμε την εντονότατη καταδίκη μας στο έγκλημα της κυβέρνησης απέναντι στον ΟΤΕ, το οποίο δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ, αλλά ολοκλήρωση του εγκλήματος που άρχισε επί ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνεται τώρα».

    Την αντίθεση του ΣΥΝ στην "εκποίηση της δημόσιας περιουσίας" εξέφρασε και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος. Αμφισβητούνται τα δικαιώματα της κοινωνίας, όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά και στις δημόσιες τράπεζες, στα πανεπιστήμια και αλλού, είπε ο κ. Αλαβάνος επικρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση για την "παρείσφρυση" τροπολογιών σε νομοσχέδια με άλλη θεματολογία.

    Νωρίτερα η πλειοψηφία της Βουλής είχε υπερψηφίσει την αρχή του νομοσχεδίου, σε διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.

    Η ΝΔ δεν αιφνιδίασε με την απόφασή της για τον ΟΤΕ, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, σχολιάζοντας την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

    Η απόφαση αυτή, σημείωσε, περιλαμβανόταν στο κυβερνητικό της πρόγραμμα και είχε προαναγγελθεί και στην συνεδρίαση της διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων στις 6 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την τότε εκδοθείσα ανακοίνωση, η κυβέρνηση προχωρούσε στην «περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, με αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, που θα αποκτήσει και συμμετοχή στο μάνατζμεντ. Το Δημόσιο θα διατηρήσει δικαιώματα μειοψηφίας και θα διασφαλίσει τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των επικοινωνιών, πρόσθεσε ο υπουργός.

    Παράλληλα, επικαλέστηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπεβλήθη το Δεκέμβριο του 2002 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το οποίο ο ΟΤΕ αναζητούσε και τότε «στρατηγικό σύμμαχο». Ο κος Σιούφας κατηγόρησε επίσης το ΠΑΣΟΚ ότι ως κυβέρνηση άφησε τη χώρα για κρίσιμο χρονικό διάστημα χωρίς αναπτυξιακό νόμο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 December 2006 - 17:30:32 UTC